Ula’da Mutlaka Görmeniz Gereken Tarihi Yerler
Ula tatilinde ziyaret edebileceğiniz birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Özellikle doğal güzellikleriyle öne çıkan ilçe, Muğla il merkezine yaklaşık 16 kilometre mesafede konumlanmaktadır. Muğla il merkezinden Ula’ya yapılacak olan ulaşımlar, özel araçla Kötekli – Marmaris yolunu takip ederek, taksiyle veya otogardan binebileceğiniz Ula dolmuşlarıyla gerçekleştirilmektedir.
Ula’da gezilecek tarihi yerler, Thera Antik Kenti başta olmak üzere Koçarlı Camii, Yedi Delik Mağarası ve Kerimoğlu Türküsü Evi olarak sıralanmaktadır.
Thera Antik Kenti
Ula’nın popüler tarihi yerlerinden olan Thera Antik Kenti, ilçe merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Özel araçla Ula’dan Muğla’ya giderken Thera tabelasından saparak, taksiyle veya Köprübaşı dolmuşlarıyla gidebileceğiniz antik kente ulaşımlarda yaklaşık 3 kilometrelik bir toprak yoldan geçilmektedir.
Bir açık hava müzesi niteliğinde olan Thera Antik Kenti, 2011 yılında keşfedilmiştir. Thera Antik Kenti içerisine giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkacak olan 2 kaya mezarı, antik kentin önemli yapıları arasında yer almaktadır.
Karya Uygarlığı’na ait kentlerden olan Thera Antik Kenti’nde çok sayıda görebileceğiniz lahit, anıt mezar ve tarihi yapı bulunmaktadır. Bölgede yapılan çalışmalar doğrultusunda M.Ö. 4. yüzyılda inşa edildiği düşünülen antik kentin büyük bir kısmı günümüze tahribat görerek ulaşabilmiştir.
Ula tatilinde haftanın her günü dilediğiniz vakitte ziyaret edebileceğiniz Thera Antik Kenti, tüm gizemiyle ve tarihe tanıklık eden yapılarıyla birlikte Ula’nın geçmişine ışık tutmaya devam etmektedir.
Thera Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.
Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Ula’da tatilinizi planlamak için Ula Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.
Koçarlı Camii
Ula’nın tarihi yapılarından olan Koçarlı Camii, 13. yüzyıl yapıları arasında yer almaktadır. İlçe merkezinde bulunan camiye ulaşımlar, yürüyerek rahatlıkla yapılabilmektedir.
1376 yılında inşa edilen Koçarlı Camii, Mehmet Bin Mustafa tarafından yaptırılmıştır. İlçeye bağlı Demirtaş mahallesi sınırları içerisinde yer alan camide Osmanlı mimarisine ait birçok iz görülebilmektedir. Bölge halkı tarafından Yeni Koçarlı Camii olarak bilinen yapı, tek minareli şekilde inşa edilmiştir.
2006 yılında geçirdiği restorasyon çalışması sonucunda günümüzdeki halini alan Koçarlı Camii, ibadete açık durumdadır.
Yedi Delik Mağarası
Ula’nın öne çıkan tarihi yerlerinden olan Yedi Delik Mağarası, ilçe merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Ula’nın doğusunda bulunan mağara, Alicin Dağı’nın yükselmeye başladığı bölgede görülebilmektedir. Yedi Delik Mağarası’na ulaşımlar, ilçe merkezinden Muğla – Ula yolunu takip ederek veya taksiyle yapılabilmektedir.
Karyalılar döneminden kalan mağaralar içerisinde 14 adet mezar yer almaktadır. Karyalılar dönemindeki hakim inanışa göre, insanların ölmesi bir son değil başlangıç olarak kabul edilmiştir. Bu nedenden ötürü ölen insanların ruhlarının tekrar dirileceği düşüncesiyle mezarlar yüksek bölgelere inşa edilmiştir. Karyalılar döneminde mezar olarak kullanılan mağaralar, günümüze oldukça tahrip edilmiş bir vaziyette ulaşmıştır.
Ula tarihine ışık tutan yapılardan biri olan Yedi Delik Mağarası’nı haftanın her günü dilediğiniz saatte ziyaret edebilirsiniz. Alicin Dağı’nın yükseldiği konumda yer almasından ötürü trekking veya doğa yürüyüşü gibi aktivitelere de imkan sağlayan bölge, zengin bitki örtüsü ile kaplıdır.
Yedi Delik Mağarası’na girişler ücretsizdir.
Kerimoğlu Türküsü Evi
Ula ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta Yerkesik Köyü sınırları içerisinde yer alan Kerimoğlu Türküsü Evi’ne ulaşımlar Muğla – Ula yolunu takip ederek, taksiyle veya Yerkesik dolmuşlarıyla yapılabilmektedir.
Kerimoğlu türküsüne konu olan, 1901 yılında gerçekleşen bir olaya tanıklık eden evin müzeye dönüştürülmesi ile ziyarete açılan yapı, bölgenin turistik anlamda en çok ziyaret edilen noktaları arasında bulunmaktadır. Kerimoğlu Eyüp’ün ölümü ile sonuçlanan hikayede, kahramanın öldüğü ev olan yapı, hem bölge tarihine tanıklık etmesiyle; hem de kültürel anlamda önemli kabul edilmesinden ötürü müzeye çevrilmiştir.
Muğla Belediyesi tarafından işletilen Kerimoğlu Türküsü Evi bahçesinde yiyecek ve içecek gibi ürünleri satın alabileceğiniz büfe de yer almaktadır.
Haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz Kerimoğlu Türküsü Evi, 08:30 ile 21:00 saatler arasında açıktır.
Kerimoğlu Türküsü Evi’ne girişler ücretsizdir.
Ula’nın tarihi ve turistik duraklarını yerinde göreceğiniz ve konforlu bir tatil planı yapmak için Ula Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.