Tosya’da Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler


Tosya’da Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

Tosya, Kastamonu’nun en güzel ve en dikkat çeken ilçelerinden biridir. Hem doğal güzellikleri hem de tarihi yapıları ile gelen ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır. Turistik bir ilçe olduğundan dolayı özellikle bahar ve yaz aylarında nüfus sayısı fazlasıyla artmaktadır. Rotasını Karadeniz’de batıya çeviren birçok tatilcinin gezip gördüğü ilçe, özellikle doğa tutkunları için en güzel yerler arasında yer almaktadır.

Tosya gezinizde mutlaka görmeniz gereken başlıca yerler; Ilgaz Dağı Milli Parkı, Yeşil Göl, Kadınçayırı Tabiat Parkı, Dipsiz Göl Tabiat Parkı, Gavur Kayası Kalesi, Çukurhan Göleti, Tosya Çarşısı, Abdurrahman Paşa Cami, Harman Tepe Höyüğü ve Çüşçüş Kışlası Kaya Mezarı’dır.

Ilgaz Dağı Milli Parkı

Ilgaz Dağı Milli Parkı, Kastamonu ve Çankırı sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 68 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile İstanbul Samsun Yolu/D100/E80 ve Çankırı Kastamonu Yolu/D765 yollarını kullanarak, ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ilgaz Dağı Milli Parkı, 1976 senesinde özellikle kış sporlarının gelişmesi amacı ile kurulmuştur. Dört mevsim de hizmet veren park alanında yapılabilecek birçok eğlenceli aktivite bulunmaktadır. Özellikle bahar mevsiminde ve hafta sonları ziyaretçi akınına uğrayan parkta aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Kış mevsiminde ise kayak yapabilir ve ardından sucuk ekmek yiyebilirsiniz. Park içerisinde bulunan teleferik de binenlere, eşsiz bir manzara seyretme imkânı sunmaktadır. Ayrıca ormanlık bir alan olduğundan dolayı hem piknik yapmak hem de kamp kurmak için oldukça elverişli bir bölgedir. Tosya gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Haftanın her günü açık olan park, sabah saat 09.00 ile akşam saat 17.00 arası hizmet vermektedir.

Ilgaz Dağı Milli Parkı’na giriş araçlar için ücretli olup, 15 TL’den başlamaktadır.

Yeşil Göl

Tosya’nın Kargın Köyü’nde yer alan Yeşil Göl, ilçe merkezine yaklaşık olarak 28 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile İstanbul Samsun Yolu/D100/E80 üzerinden kolay bir şekilde ulaşım mümkündür.

Denizden yaklaşık 1570 m yükseklikle bulunan Yeşil Göl, ilçenin en güzel doğal güzellikleri arasında yer almaktadır. Bölgeye gelen ziyaretçiler özellikle çiçeklerin açtığı, bahar aylarını tercih etmektedir. Doğallığı kaybetmeyen yerler arasında olan bölge, yemyeşil doğası ile oldukça dikkat çekmektedir.

Bölgede, çadır kurup kamp yapabilir, dağ bisikleti ile gezintiye çıkabilir hatta kürek kano ve offroad aktivitelerini yapabilirsiniz. Orman içerisinde yer alan bölge, sakin ve huzurlu yapısı ile özellikle şehir gürültüsünden uzaklaşmak isteyenler için oldukça ideal bir yerdir.

Yeşil Göl’ü gezmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.

Kadınçayırı Tabiat Parkı

Yeni Kastamonu Çankırı Karayolu üzerinde yer alan Kadınçayırı Tabiat Parkı, ilçe merkezine yaklaşık olarak 60 km uzaklıktadır. Ulaşım için; özel aracınız ile İstanbul Samsun Yolu/D100/E80 ve Çankırı Kastamonu Yolu/D765 üzerinden ulaşım mümkündür.

Bölgede herhangi bir yerleşim alanı bulunmadığından saf kalabilmeyi başarmıştır. 422 hektarlık alan 2012 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Birçok farklı bitki türünün yer aldığı park, gelen ziyaretçilerine harika bir doğa manzarası sunmaktadır.

Park içerisinde 45 adet endemik bitki yer almaktadır. Bölgede aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte çadır kurup konaklayabilir veya piknik yaparak keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Hem temiz havası hem de farklı türdeki bitkileri ile dikkat çeken bölgeyi, Tosya gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.

Haftanın her günü sabah saat 08.00 ile akşam saat 18.00 arası ziyarete açıktır.

Kadınçayırı Tabiat Parkı’na giriş ücreti 6 TL’dir.

Dipsiz Göl Tabiat Parkı

Tosya’nın Çiftler Köyü’nde yer alan Dipsiz Göl Tabiat Parkı, ilçe merkezine yaklaşık olarak 23 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile İstanbul Samsun Yolu/D100/E80 üzerinden ulaşım mümkündür.

Çam ormanları ile kaplı, yeşilin yoğun olduğu bölge, özellikle doğa tutkunları tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Gölün derinliğinin 40 m’den fazla olduğu bilinmektedir. Doğa yürüyüşleri için tercih edilen bölge ve çevresinde farklı birçok yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Tabiat parkını ziyaret ettiğinizde birçok farklı çiçek türüne de rastlamanız mümkündür.

Çevredeki doğal güzellikleri yakından inceleyebilir ve fotoğraflarını çekebilirsiniz. Bölgede piknik yapabilir, kamp kurabilir ve doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz. Kamp yapma ücreti 15 TL’dir. Özellikle bölge, bahar mevsiminde renkli renkli açan çiçekleri ve bol oksijenli temiz havasıyla tercih edilmektedir.

Dipsiz Göl Tabiat Parkı’na giriş 3 TL’dir. Araç ile giriş ücreti ise 9 TL’dir.

Gavur Kayası Kalesi

Tosya’nın güneyinde Çüşçüş Kışlası Mevkii’nde Devrez Çayı’nın kenarında yer alan Gavur Kayası Kalesi, ilçe merkezine ortalama 1 saatlik uzaklıktadır. Özel aracınız ile İstanbul Samsun Yolu/D100/E80 üzerinden kolay bir şekilde ulaşım mümkündür.

Gavur Kayası Kalesi’ne çıkabilme imkânı sadece kayanın kuzeybatı tarafından sağlanabilmektedir. Doğal ve sarp kayadan ibaret olan kalenin mimari yapısı gizemini korumaktadır.

Kalenin içerisinde bir kaya mezarı ve henüz mimarisi çözülemeyen bir tünel bulunmaktadır. Bölgede kale ile ilgili pek çok rivayet anlatılmaktadır. Tosya gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Gavur Kayası Kalesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Çukurhan Göleti

Tosya’nın Gökomuz Köyü’nde yer alan Çukurhan Göleti, ilçe merkezine yaklaşık olarak 25 km uzaklıktadır. Ulaşım için; D775 karayolunu kullanabilirsiniz.

Çukurhan Göleti, doğal bir piknik alanıdır. Çevresinde ağaçlar ve doğal kaynak suları bulunmaktadır. Bölgede, ilçenin yöresel gümeler olarak bilinen ahşap ve kerpiçten yapılma bungalov tipi evler vardır. Bu evler, gelen ziyaretçilerine konaklama imkânı sunmaktadır.

Yeşillikler içerisinde aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte piknik yapabilir, çevreyi keşfe çıkabilirsiniz. Doğal ve sessiz bir alana sahip olan bölge, özellikle sakin bir gün geçirmek isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Çukurhan Göleti’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Tosya Çarşısı

Tosya Çarşısı, ilçe merkezinde yer almaktadır. 1 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan çarşıya, Hükümet Caddesi üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Tosya Çarşısı, ilçenin küçük ve gezmesi kolay bir yeridir. Küçük olmasına rağmen aradığınız pek çok eşyayı bulabileceğiniz nadir yerlerden biridir. Özellikle şehir dışından gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerleri arasındadır.

Pazartesi günleri bu bölgede halk pazarı kurulmaktadır. Halk pazarının kurulduğu gün bir hayli kalabalık olmaktadır. Ayrıca çarşının güzel ve bakımlı bir de meydanı bulunmaktadır. Bölgeyi ziyaret sırasında çarşı içerisinde bulunan küçük saat kulesini de mutlaka görmelisiniz.

Tosya Çarşısı’nı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Abdurrahman Paşa Cami

Tosya ilçe merkezinde yer alan Abdurrahman Paşa Cami’ye Rıhtım Boyu Caddesi üzerinden yürüyerek ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Abdurrahman Paşa Cami, ilçenin sakin görüntüsüne görkem katan tarihi yapılardan biridir. 1584 senesinde Kahramanmaraşlı Abdurrahman Paşa tarafından şehre bahşedilmiştir. 1917 senesinde tekrar elden geçirilmiş fakat daha sonraki senelerde yaşanan depremde ciddi hasar görmüştür.

Yapılan restorasyon çalışmaları sonucu tarihi cami özgünlüğünü kaybetmiştir. Buna rağmen ilçede görülmeye değer tarihi yapılar arasındadır. Duvarları kesme taş ve tuğla ile örülmüş olan yapının üzeri 4 yarım kubbe ve ortası 1 ana kubbe ile bezenmiştir. Hem büyük hem de sayıca fazla olan pencereler ise yapının içinin aydınlık olması amacı ile yapılmıştır.

Abdurrahman Paşa Camisi’ne giriş ücreti yoktur. Tosya gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Harman Tepe Höyüğü

Tosya’nın Sofular Köyü’nde yer alan Harman Tepe Höyüğü, ilçe merkezine yaklaşık olarak 13 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D775 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

3 m yüksekliğindeki Harman Tepe Höyüğü, ilçenin tarihi yapıları arasındadır. Bölge halkı, yapının orijinal halinin bozulmaması için bakımını üstlenmiş ve yapıyı koruma altına almıştır. Yapının farklı dokusu yerli ve yabancı turistlerin ilgisini fazlasıyla çekmektedir. Tosya’ya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biridir.

Harman Tepe Höyüğü’nü ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Çüş Çüş Kışlası Kaya Mezarı

Çüş Çüş Kışlası Kaya Mezarı, ilçe merkezine bağlı Çüş Çüş Kışlası Mahallesi’nde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 12 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile İstanbul Samsun Yolu/D100/E80 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Çüş Çüş Kışlası Kaya Mezarı, Geç Helenistik ve Roma Dönemi’ne ait bir mezardır. Mezarın ön cephesi basit dikdörtgen formda yapılmıştır. Tek odadan oluşan mezarın içerisinde iki ölü sediri bulunmaktadır. Tosya geziniz sırasında görülmeye değer yerler arasındadır.

Çüş Çüş Kışlası Kaya Mezarı’nı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Tosya’da Günübirlik Gezebileceğiniz Yerler

Tosya, Kastamonu’nun hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile öne çıkan turistik içlerinden biridir. İlçe kendi sınırları dışında avantajlı konumu ile çevresinde de birçok günübirlik gezebileceğiniz yerlere sahiptir. İlçe çevresinde yer alan doğal güzellikleri ve tarihi yapıları günübirlik gezebilir, tatilinizi keyifli bir hale dönüştürebilirsiniz.

Nasrullah Cami

Nasrullah Cami, Kastamonu Merkez ilçesine bağlı Hepkebirler Mahallesi’nde yer almaktadır. Tosya ilçe merkezine yaklaşık olarak 70 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Çorum Kastamonu Yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Nasrullah Cami, Osmanlı Dönemi’nde yaptırılan ilk cami olma özelliğini taşımaktadır. 1506 senesinde Kadı Yakupoğlu Nasrullah tarafından inşa ettirilmiştir. Ayrıca Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı ilk okuduğu yerdir.

Nasrullah Camisi’ne giriş ücreti yoktur.

İsmail Bey Külliyesi

İsmail Bey Külliyesi, Kastamonu şehir merkezine bağlı İsmail Bey Mahallesi’nde yer almaktadır.

İsmail Bey Külliyesi, Kastamonu’nun en eski yapıları arasında yer almaktadır. Günübirlik gezebileceğiniz yerler arasında yer alan külliye, mimarisi ile gelen ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır.

Külliye içerisinde cami, türbe, medrese, hamam, han, kütüphane ve mutfak bölümleri yer almaktadır. Külliyenin içinde bulunan deve hanı ve medrese, Kastamonu Valiliği tarafından restore edilmiş, yöresel mutfak ve el zanaatları merkezi olarak hizmete açılmıştır.

İsmail Bey Külliyesi’ne giriş ücreti yoktur.

Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi

Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi, Kastamonu şehir merkezine bağlı Hepkebirler Mahallesi’nde yer almaktadır.

Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi, gezip görülmeye değer tarihi ve kültürel yapılar arasındadır. Uzun seneler konak olarak kullanılan bina, 1997 senesinde Kültür Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek, müzeye dönüştürülmüştür.

Müze, toplam üç kattan oluşmaktadır. Her bir ayrı odada kunduracılık, el sanatları, dokumacılık, urgancılık ve baskıcılık eserleri sergilenmektedir.

Pazartesi günleri dışında haftanın her günü sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır.

Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi’ne giriş ücreti 5 TL’dir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.