Selçuk Gezisinde Uğranması Gereken Tarihi ve Turistik Yerler


Selçuk Gezisinde Uğranması Gereken Tarihi ve Turistik Yerler

Yaklaşık 40 bin kişilik nüfusu, Ege Denizi’nin yanı başındaki konumu ve dünyaca ünlü Efes Kenti ile Selçuk ilçesi, İzmir’in önemli bir tarih ve kültür merkezidir.

Efes Antik Kenti, Türkiye’de en iyi korunmuş tarihi kalıntılardan biridir. Aynı zamanda, ülkenin en popüler turizm bölgelerinden biridir. Bu nedenle, bir Selçuk gezisinde, Efes Antik Kenti mutlaka ziyaret edilmelidir. Efes Antik Kenti’ni ziyaret etmek ortalama iki saat sürmektedir. Buradan, yakınlardaki Meryem Ana Evi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Daha sonra, ilçe merkezindeki Arnavut kaldırımlı tarihi sokaklarda dolaşabilir, burada müzeleri, kaleleri, su kemerlerini ve dünyaca ünlü Şirince Köyü’nü ziyaret edebilirsiniz.

Selçuk’ta görülmesi gereken diğer tarihi ve turistik yerler arasında; Efes Antik Kenti, Meryem Ana Evi, Efes Arkeoloji Müzesi, St. Jean Bazilikası, St. Jean Ören Yeri, Artemis Tapınağı, Ayasuluk Kalesi, İsa Bey Cami, Bizans Su Kemerleri, Yedi Uyurlar Mağarası ve Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi yer almaktadır.

Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti, İzmir şehir merkezine ortalama 83 km ve Selçuk ilçe merkezine ortalama 500 m uzaklıktadır.

Selçuk ilçesine İZBAN ya da Havaş seferleri ile ulaşım sağladıktan sonra, Selçuk -Efes dolmuşlarını kullanabilirsiniz.

Efes Antik Kenti, ülkenin en önemli tarih ve turizm bölgelerinden biridir. Tarihi M.Ö 10.yüzyıla kadar uzanan şehir, günümüze kadar kalmayı başaran görkemli anıtları ve tapınakları ile canlı ve zengin bir metropol olduğunu göstermektedir. Bir zamanlar 250 bin kişilik bir nüfusa sahip olan şehir, o zamanlar sadece önemli bir ticaret merkezi değil, aynı zamanda önemli bir din ve ibadet merkeziydi.

Efes Antik Kenti, yılın her döneminde ziyaret edilebilir. Bölge, özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi gördüğünden, daha sakin bir gezi için bahar ayları tercih edilebilir. Bölge, 10:00 ile 19:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Keşfedilecek pek çok noktası ile İzmir’in en çok ziyaretçi çeken noktalarından Selçuk’ta planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Selçuk Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Meryem Ana Evi

İlçe merkezine ortalama 8 km uzaklıkta bulunan Meryem Ana Evi, Selçuk’ta Sultaniye Köyü mevkiinde bulunmaktadır. Selçuk – Efes Antik Kenti dolmuşları kullanılarak Meryem Ana Evi’ne ulaşım sağlanabilmektedir.

Selçuk’ta önemli bir turistik cazibe merkezi olan Meryem Ana Evi, etkileyici bir geçmişe sahiptir. Buranın, Meryem Ana’nın öldüğü yer olduğu söylenmektedir.

Meryem Ana Evi’nin bulunduğu binanın tarihi Bizans dönemine kadar uzanmaktadır, ancak Meryem Ana ile olan ilişkisi 1800’lü yıllarda başlamıştır.

Efes Arkeoloji Müzesi

Selçuk’ta ilçe merkezinde yer alan Efes Arkeoloji Müzesi, her Selçuk tatilinde önemli duraklardan biridir.

Antik çağlardan kalma objelerin sergilendiği müzede; mücevherler, teraziler, kozmetik kutuları, madeni paralar, dönemin cenaze eşyaları ve antik heykeller de dahil olmak üzere çok çeşitli eşyalar sergilenmektedir.

Müzede, 7 numaralı odada bulunan Artemis Heykeli ve 4 numaralı odada bulunan bir savaşçının devasa heykeli de görülmeye değerdir. Müzede, bir gladyatör mezarlığında bulunan eşyalar ve silahlar da sergilenmektedir.

Efes Arkeoloji Müzesi, ilçe merkezinde bulunduğundan yürüyerek kolayca ulaşım sağlanabilmektedir. İzmir’den geliyorsanız, Selçuk – Tepeköy İZBAN hattı ile Selçuk durağında inmeniz gerekmektedir.

Müze, 08:30 ile 18:00 saatleri arasında haftanın her günü ziyarete açıktır.

St. Jean Bazilikası

Selçuk ilçesinde St. Jean Caddesi üzerinde yer alan St. Jean Bazilikası’na Efes dolmuşları kullanılarak ulaşım sağlanabilmektedir. İzmir’den ulaşım Tepeköy- Selçuk İZBAN hattı kullanılarak sağlanabilir.

Kaleye benzer bir yapı olan kilise, bir zamanlar üzerinde bulunduğu tepeyi kaplamış, Bizans İmparatorluğu’nun en büyük kiliselerinden biridir. Eskiden, kilisenin uzunluğu 130 metreydi.

1130’lu yıllarda Selçuklular tarafından ele geçirildikten sonra camiye çevrilmiş ve ardından bir depremle yıkılmıştır. Kısmen restore edilen yapının kalıntıları, bugün Selçuk’ta görülmesi gereken tarihi cazibe merkezlerinden biridir.

St. Jean’ın mezarının bulunduğu ören yeri, yaz sezonunda 10:00 ile 19:00 ve kış sezonunda 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

St. Jean Ören Yeri

St. Jean Bizans Kilisesi’nin etkileyici kalıntılarına ev sahipliği yapan St. Jean Ören Yeri, ilçede Ayasuluk Tepesi’nin eteklerinde, kalenin hemen altında bulunmaktadır.

5000’lü yıllarda dönemin imparatoru Justinianus tarafından inşa ettirilen kilise, daha sonraki yıllarda yağmalanma nedeniyle restore edilmiş olsa da, hala güzelliğini korumaktadır.

Yaklaşık 30 dakikalık bir gezi ile keşfedebileceğiniz kiliseye, ilçe merkezinden yürüyerek kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. İzmir’den geliyorsanız, Tepeköy- Selçuk İZBAN hattını kullanabilirsiniz. ST. Jean Ören Yeri, Efes Antik Kenti’ne yaklaşık 3.5 km uzaklıktadır.

İsa Bey Mahallesi mevkiinde yer alan ören yeri, haftanın her günü 10:00 ile 19:00 saatleri arasında ve kış sezonunda 17:30’a kadar açıktır.

Artemis Tapınağı

Selçuk ilçesinde Efes Arkeoloji Müzesi yakınlarında ve Efes Antik Kenti içerisinde bulunan Artemis Tapınağı, ilçe merkezine ortalama 1 km uzaklıkta yer almaktadır. Tapınağa gitmek için, Selçuk ilçe merkezinden kalkan Efes dolmuşlarını kullanabilir ya da yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

İzmir’den gelecekseniz, İzban ile Tepeköy durağında indikten sonra Tepeköy- Selçuk İZBAN hattını aktarma yapılması gerekmektedir. Buradan, Selçuk dolmuşlarını kullanarak Efes Antik Kenti içerisindeki Artemis Tapınağı’na gidebilirsiniz.

Antik dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nın tarihi M.Ö 6.yüzyıla kadar gitmektedir. İnşa edildiği dönemde toplamda 127 sütunu bulan tapınak, tarih boyunca çeşitli doğal afetlere maruz kalmış ve birkaç kez restore edilmiştir. Bugün, artık tek bir sütunu kalmış olsa da, Selçuk’ta mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılardan biridir.

Artemis Tapınağı’nı yaz sezonunda 18:30’a kadar ve kış sezonunda 17:00’a kadar ziyaret edebilirsiniz.

Ayasuluk Kalesi

Selçuk’ta İsa Bey Mahallesi’nde bulunan Ayasuluk Kalesi, ilçenin yukarısındaki tepede yer almaktadır. İlçe merkezinde yer alan kaleye ulaşmak için St. Jean Kilisesi’ni takip edebilirsiniz. Özel araçla geliyorsanız, ilçe merkezindeki Ayasuluk Kalesi tabelalarını takip edebilirsiniz. İzmir merkezden geliyorsanız, Tepeköy- Selçuk İzban hattına ve ardından Efes minibüslerine aktarma yapmanız gerekmektedir.

Bizans döneminden kalma Ayasuluk Kalesi, Selçuklular tarafından genişletilmiştir. Duvarlarının içinde, birkaç ev kalıntısı ile küçük bir cami de bulunmaktadır. Kalenin bulunduğu tepe, muhteşem bir Selçuk manzarası sunmaktadır. Kale etrafında, keyifli bir gezi yapabileceğiniz bir yürüyüş yolu da bulunmaktadır.

İsa Bey Cami

Selçuk ilçe merkezinde bulunan İsa Bey Cami’ye, ilçe merkezinden yürüyerek kolayca ulaşım sağlanabilmektedir. İzmir’in farklı bölgelerinden geliyorsanız, Selçuk minibüsleri ya da İZBAN Tepeköy- Selçuk hattına aktarma yaparak gidebilirsiniz.

12.yüzyılın sonlarına doğru inşa edilen İsa Bey Cami, Selçuk döneminin muhteşem mimari örneklerinden biridir. Bilinçli olarak asimetrik bir şekilde inşa edilmesi yönüyle benzersizdir. Günümüzde, hem ibadet hem de turistik bir cazibe merkezi olarak kullanılmaktadır.

Selçuklu Dönemi’ne kadar uzanan tarihi ile İsa Bey Cami; yüksek dış duvarları ve geniş bir kemerli avlusu ile de dikkat çekicidir. Camiyi ziyaret etmek için, kadınların baş örtüsü takmaları gerekmektedir. Turistik ve ibadet amaçlı ziyaretler ücretsizdir.

İsa Bey Cami’sini, haftanın her günü 08:30 ile 22:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Bizans Su Kemerleri

Efes Antik Kenti, şehre su sağlayan gelişmiş bir su kemeri sistemine sahipti. Su kemeri, artık sağlam olmasa da, Selçuk ilçesinin merkezinde tarihi bir kemer olarak varlığını sürdürmektedir. Günümüzde, Bizans Su Kemerleri, tepesini süsleyen büyük leylek yuvaları ile de ünlüdür.

İlçede Pranga mevkiinde bulunan Bizans Su Kemerleri, İnönü Caddesi’ndeki yürüyüş yolunun devamındaki St. Jean Caddesi üzerinde yer almaktadır. Ulaşım için 770 no’lu Eshot hattını ya da İZBAN Tepeköy- Selçuk hattını kullanabilirsiniz.

Buraya, leylek yuvalama mevsimi olan Mart- Eylül ayları arasında gelirseniz, muhtemelen yuvalarında asil bir şekilde oturan zarif leylekleri de görebilirsiniz.

Bizans Su Kemerleri, tarihi bir kalıntı olarak ilçenin merkezinde bulunduğundan, görmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmemektedir.

Yedi Uyurlar Mağarası

Selçuk’ta Acarlar Mahallesi’nde bulunan Yedi Uyurlar Mağarası’na 403 no’lu otobüs hattını ve B39 no’lu tren hattını kullanarak gidebilirsiniz. İzmir’in farklı bölgelerinden geliyorsanız, İZBAN ile Tepeköy- Selçuk hattına aktarma yapmanız gerekmektedir. Buradan, Selçuk – Acarlar dolmuşlarına aktarma yaparak Yedi Uyurlar Mağarası’na gidebilirsiniz. Mağara, ilçe merkezine ortalama 4 km uzaklıkta yer almaktadır.

Antik Efes Kenti’nin etrafındaki bir toprak yoldan yaklaşık 2 km aşağıya doğru inerek ulaşabileceğiniz Yedi Uyurlar Mağarası’nın tarihi 250’li yıllara kadar uzanmaktadır. Dönemin imparatoru Decius’un 7 Hristiyan’a zulmettiği bir yer olan mağaradaki mezarlar bugün hala varlığını korumaktadır.

Farklı kültürlerden izler taşıyan mağarayı ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi

Bir açık hava müzesi olan Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi, İzmir- Aydın yolu üzerinde Çamlık mevkiinde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan müzeye araba ile ulaşım ortalama 10-15 dakika sürmektedir. Toplu taşıma ile gitmek için; Selçuk – Kuşadası minibüslerini, ilçe merkezinden kalkan Çamlık dolmuşlarını ve 403 no’lu otobüs hattını kullanabilirsiniz.

1991 yılında açılan müze, Avrupa genelinde en büyük buharlı motor koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’nin ünlü tarihi cazibe merkezi Efes Antik Kenti’ne birkaç dakika uzaklıktaki konumu ile müzede; banka motorlarını barındıran küçük üç yollu motor bölmesi de dahil olmak üzere tüm yapılar orijinalliğini korumaktadır.

Bir zamanlara damga vuran efsanevi “kara trenler”in sergilendiği Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi, ortalama 1 saat içinde ziyaret edilebilir.

Müze, haftanın her günü 09:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Tatilinizi İzmir’in en güzel köşelerinden Selçuk’ta planlamak ve konaklama seçeneklerine göz atmak için Selçuk Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

 

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.