Seferihisar Gezisinde Mutlaka Yapılması Gerekenler
İzmir’in yükselen bir turistik cazibe merkezi olan Seferihisar ilçesi, özellikle “cittaslow” yani yavaş şehir akımına dahil olması ile yabancı turistlerin de ilgisini çekmeye başlamıştır.
Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan bu ilçede, görebileceğiniz antik kentler ve sahilini süsleyen muhteşem Ege Denizi’ne ek olarak, burada keşfedebileceğiniz ve yapmadan geri dönmemeniz gereken şeyler de vardır.
Seferihisar gezisinde mutlaka yapılması gereken şeylerin başında Sığacık Köyü’ne yapılacak bir ziyaret gelir. Tüm Ege’nin en kalabalık pazarlarından birine ve tarihi bir kaleye ev sahipliği yapan köyün sokakları da görülmeye değerdir. Sığacık Köyü ziyaretinin dışında burada ayrıca; Teos Antik Kenti görülmeli, Seferihisar koylarına günübirlik bir tekne gezisi yapılmalı, Ege Denizi’nin yanı başındaki Teos Marina’daki restoranlardan birinde deniz manzarası eşliğinde akşam yemeği yenmeli, Mandalina Festivali’ne katılmalı, Doğa Okulu ziyaret edilmeli, sakin ve mavi bayraklı Seferihisar plajlarında denize girilmeli, armola peyniri gibi buraya özgü lezzetlerin tadına bakılmalı ve dalış gibi su sporları denenmelidir.
Seferihisar için tatil programınız hazır olduğunda, konaklama seçenekleri için Seferihisar Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Teos Antik Kenti’ni Görün
Seferihisar’a bağlı Sığacık Köyü’nde sahil tarafında bir tepenin üzerinde bulunan Teos Antik Kenti, ilçeye yapılacak bir ziyarette tarihi bir gezi için mutlaka görülmelidir.
Tarihte müzisyenlerin ve sanatçıların yaşadığı bir şehir olan Teos Antik Kenti, aynı zamanda deniz ticareti nedeniyle de büyük bir hızla gelişmiş ve bölgede ticari anlamda da önem kazanmıştır.
Teos Antik Kenti’nde; Akropol, şarap tanrısı Dionysos adına yapılan Dionysos Tapınağı, meclis toplantılarının gerçekleştiği yer olan Bouleutrerion, Apollonis Apobateria tanrıçası adına yapılan Agora Tapınağı ve 500 kişilik kapasitesi ile antik tiyatro alanı mutlaka görülmelidir. Burada, ayrıca Güney Liman, Sarnıç ve Karagöl Mermer Ocağı da görülmeye değerdir.
Haftanın her günü açık olan Teos Antik Kenti’ni 08:00 ile 19:00 saatleri arasında herhangi bir ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz.
Sığacık Köyü ve Pazarı’nı Gezin
Sığacık Köyü, Ege ve tüm Türkiye’de ünlü pazarı, tarihi kalesi, Arnavut kaldırımlı sokakları, tarihi mimarisi, sıcak ve samimi yerli halkı, dinlendirici atmosferi, sunduğu muhteşem manzaraları ve deniz kenarındaki konumu ile Seferihisar’ın en güzel köylerinden biridir.
Seferihisar ilçe merkezine ortalama 8-10 km uzaklıkta bulunan Sığacık Köyü’ne, özel araba ile ortalama 15 dakikalık bir araç yolculuğu ile gidebilirsiniz. Toplu taşıma ile ulaşım sağlamak için; 640 no’lu Seferihisar - Sığacık otobüsünü ya da ilçe merkezinden kalkan Sığacık dolmuşlarını kullanabilirsiniz.
Sığacık Köyü’ne gidildiğinde, köyün ünlü yerel pazarı ve tarihi kalesi de mutlaka görülmelidir. Sığacık yerlilerinin ve çevre bölgelerden gelenlerin organik, doğal ve el emeği ürünlerini satışa çıkardığı bu pazar, köyün merkezindeki kalenin sokaklarında, pazar günleri kurulmaktadır. Sığacık Pazarı, özellikle yaz aylarında son derece kalabalık olduğundan, daha sakin bir atmosfer için bahar aylarını tercih edebilirsiniz.
Sığacık Kalesi, Sığacık Köyü’nün merkezinde Teos Marina’nın yakınında bulunmaktadır. Tarihinin Selçuklu Dönemi’ne kadar uzandığı düşünülen bu kale, yakınlarındaki Teos Antik Kenti’ndeki taşların taşınması ile Parlak Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. O dönem bir deniz üssü olarak kullanılan kale, günümüzde Sığacık’ın turistik cazibe merkezlerinden biridir. Kalenin içinde cami ve evler de bulunmaktadır.
Seferihisar Koylarına Günübirlik Tekne Gezisi
Ege Denizi’nin yanı başındaki konumu ile Seferihisar, tarihi ve turistik bir gezinin yanı sıra, deniz tatili için de tercih edilebilir. İlçenin sahil şeridine dizilmiş plajlarının yanı sıra, burada gizli kalmış, turkuaz rengi suları ile kendine hayran bırakan muhteşem koylar da bulunmaktadır.
Sığacık Limanı’ndan kalkan tekne gezileri ile ulaşım sağlayabileceğiniz Seferihisar koyları arasında; Azmak Koyu, Taş Ada Koyu, Turkuaz Koyu, Aktaş Koyu, Çakal Koyu ve Papaz Boğazı Koyu yer almaktadır. Hem denizi hem de ince kumları ile oldukça etkileyici olan bu koylar, kalabalık Ege sahillerinden kaçıp sakin bir atmosferde denizin tadını çıkarmak için idealdir.
Bu koylardan bazıları, ayrıca Seferihisar tatilinde kamp yapmak isteyenler tarafından da tercih edilmektedir. Kamp yapabileceğiniz koylar ise; Çakal Koyu ve Azmak Koyu yer almaktadır.
Teos Marina’da Yemek Yiyin
Seferihisar’da Sığacık mevkiinde bulunan Teos Marina, Çeşme ve Bodrum gibi Türkiye’nin diğer tatil bölgelerindeki limanlar kadar popüler olmasa da, Seferihisar tatilinde deniz manzarası eşliğinde keyifli ve lezzetli bir öğle ve akşam yemeği için tercih edebileceğiniz bir marinadır.
Özellikle balık restoranlarının ağırlıkta olduğu, maviyi ve huzuru buluşturan Teos Marina’nın en popüler durakları arasında ise; Milos Balık, Deniz Restaurant, Sığacık Nena Balık ve Meze Restoran, Mamma Mia Pizza & Spaghetti ve kahvaltısı ile çok beğenilen Def’i Gam Cafe yer almaktadır. Ayrıca, meyhane konsepti ile Suma Meyhane ve sanat galerisi konseptini kafe ile birleştiren La’dude Art Cafe & Galeri’de favoriler arasındadır.
Teos Marina, ilçe merkezine ortalamda 10 km uzaklıktadır ve araba ile yolculuk ortalama 15 dakika sürmektedir. Toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlamak için ise, Seferihisar’dan kalkan Sığacık dolmuşlarını kullanabilirsiniz.
Seferihisar Doğa Okulu’na Gidin
Seferihisar ilçe merkezine yaklaşık 25 km uzaklıkta bulunan Orhanlı Köyü içerisinde bulunan Doğa Okulu, 2014 yılından bu yana varlığını sürdürmektedir. El emeği bir oluşum olan Doğa Okulu, usta ve çırakları buluşturan bir eğitim yeri. Fiziksel sınıflar bulunmasa da, burada doğanın kendisi sınıf olarak kullanılmaktadır.
Doğa felsefesi, doğa hukuku, doğa okuryazarlığı, sözlü kültür, tarım, sanat ve mimari gibi alanlarda eğitimlerin verildiği Seferihisar Doğa Okulu’nda dönemsel olarak kurslar ve gönüllü projeler de gerçekleştirilmektedir. İnternet adreslerini ziyaret ederek, güncel kurslar ve eğitimlere başvuru yapabilirsiniz.
Mandalina Festivali’ne Katılın
2000’li yılların başında beri her yıl Kasım ayında düzenlenen Seferihisar Mandalina Festivali, hem Seferihisar yerlileri, hem de çevre köyler ve burayı ziyarete gelenlerden büyük ilgi görmektedir.
Çeşitli yarışmaların düzenlendiği ve şovların gerçekleştiği festivalde, dönem dönem ünlü isimler de konser vermektedir. Genellikle 3-4 gün süren Mandalina Festivali, ilçenin merkezindeki çarşıda gerçekleşmektedir.
Mandalinalı tatlı ya da mandalinalı hediyelik eşyalar yapma gibi yarışmalar ile başlayan festival, konserler ve etkinlikler ile oldukça eğlenceli geçmektedir.
Seferihisar’da her yıl mandalina mevsiminde gerçekleştirilen Mandalina Festivali’ne katılım ücretsizdir.
Seferihisar Plajlarında Denize Girin
İzmir ilçe merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta bulunan ve Ege kıyısında yer alan konumu ile keyifli bir tatil rotası olan Seferihisar, tarihi ve turistik yerlerinin dışında; masmavi sularda yüzmek ve güneşin tadını çıkarmak için de tercih edilebilir.
İlçe merkezine ortalama 5-10 km uzaklıkta bulunan Seferihisar plajlarının pek çoğu mavi bayraklıdır. Ayrıca, yine büyük bir bölümü çok soğuk olmayan, sığ bir denize sahip olduğundan genel olarak çocuklu aileler için de uygundur.
İlçe merkezinden ortalama 10-15 dakikalık araç yolculuğu ya da dolmuş ve minibüs gibi toplu taşıma araçları ile kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz Seferihisar plajları arasında; Akarca Plajı, Akkum Plajı, Ürkmez Halk Plajı, Gemi Suyu Halk Plajı, Ömür Beldesi Halk Plajı ve Teos Ormancı Tatil Köyü Plajı yer almaktadır.
Seferihisar’da denizin keyfini tatiliniz boyunca sürebileceğiniz konaklama seçenekleri için Seferihisar Denize Sıfır Oteller sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Yöresel Lezzetlerin Tadına Bakın
Seferihisar; tarihi, turistik ve kültürel cazibe merkezlerinin dışında, Ege ve Akdeniz mutfağından izler taşıyan yöresel lezzetleri ile de ünlüdür.
Deniz mahsullerinin ve Ege mezelerinin öne çıktığı Seferihisar mutfağına has lezzetlerin başında Armola peyniri gelmektedir. Ayrıca, burada mandalina da oldukça ünlüdür.
Yöreye has olan yemekler arasında ise; Lok Lok, nohutlu mantı, oğlak dolması, tatlı tarhana, mandalina tatlısı, samsades, ekmek dolması, yuvalaça yer almaktadır. İçeceklerden ise erik suyu ve kızılcık şerbeti de mutlaka denenmelidir. Seferihisar mutfağının yöresel lezzetlerini, ilçenin merkezinde ve köylerinde bulunan restoran ve kafelerin dışında, Sığacık’ta kurulan Kadınlar Pazarı’nda da deneyimlemek mümkündür.
Dalış ve Su Sporlarını Deneyin
Tarihi ve turistik bir tatil için ziyaret edebileceğiniz Seferihisar ilçesi, yaz aylarında dalış ve çeşitli su altı ve su üstü sporları için tercih edilmektedir.
Seferihisar’da Hıdırlık mevkiinde bulunan Dalış Merkezi, ilçe merkezine ortalama 8 km uzaklıkta yer alır. Özel araç ile Kuşadası Caddesi üzerinden ortalama 10-15 dakikalık bir yolculuk ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Toplu taşıma ile gitmek için 730,778 ve 829 no’lu otobüs hatlarını kullanabilirsiniz.
Seferihisar Dalış Merkezi’nde, dalış eğitimlerinin dışında jet ski, sörf, kürek, kano, kiteboating, rafting, rüzgar sörfü, yelken ve yatçılık faaliyetleri için de tercih edilebilir.
Dalış merkezi; deniz tutkunları için günlük deniz turları, kamp severler için kamp turları ve deniz kenarında plaj voleybolu gibi etkinlikler de gerçekleştirmektedir.