Şanlıurfa’nın İlçeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin dikkat çeken turistik şehirlerinden biridir. Tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehirde bu medeniyetlerin izlerini taşıyan birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Tarihi yapılarının yanı sıra doğal güzellik alanları ile de öne çıkan şehre, çok sayıda yerli ve yabancı turist gelmektedir.
Şanlıurfa’nın toplam nüfusu yaklaşık olarak 2.115.256 kişidir. Bu sayı özellikle bahar ve yaz aylarında şehre gelen tatilciler ile birlikte epey artmaktadır. Şehir, uzun tatillerin yanı sıra hafta sonu tatilleri ve günübirlik geziler için de sıklıkla tercih edilmektedir. Bünyesinde yer alan gölleri, mağaraları, tarihi çarşıları ile gelen ziyaretçilerine unutulmaz bir tatil imkânı sunmaktadır.
Şehrin ilçeler haritası incelendiği zaman gezip görebileceğiniz birçok yer bulunmaktadır. Şanlıurfa’nın toplam 13 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler; Halfeti, Harran, Viranşehir, Siverek, Akçakale, Ceylanpınar, Suruç, Birecik, Bozova, Eyyübiye, Hilvan, Karaköprü ve Haliliye ilçeleridir. Bu ilçeler arasından Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü, merkez ilçe olarak da bilinmektedir.
Halfeti
Halfeti, şehir merkezine yaklaşık 121 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Şehrin en gözde turistik ilçeleri arasında ilk sıradadır. İlçenin toplam nüfusu yaklaşık olarak 41.258’dir.
Şehrin en gelişmiş ilçelerinden biri olan Halfeti, özellikle tarihi yapılar açısından oldukça zengindir. Bu tarihi yapıların hepsi Birecik Barajı’nın inşası sırasında sular altında kalmış ancak tarihi dokularını kaybetmemiştir.
İlçede yer alan tarihi yapılar arasında; Rum Kale, Aziz Nerses Kilisesi, Borşavma Kilisesi, Kantarma Mezrası, Tarihi Konaklar, Norhut Kilisesi, Kız Mağarası, Halfeti Ulu Cami ve Savaşan Köyü yer almaktadır.
İlçe, tarihi yapılarının yanı sıra ev sahipliği yaptığı doğal güzellikleri ile de dikkat çekmektedir. Ağaçlık alanları ile öne çıkan ve piknik yapmanıza fırsat sunan Halfeti Kent Parkı, muazzam manzarası ile görenleri kendine hayran bırakan Asma Köprü, bu ilçede yer almaktadır.
Harran
Harran, şehir merkezine yaklaşık 48 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Suriye sınırına yakın bir konumda yer alan ilçenin toplam nüfusu yaklaşık olarak 92.549’dur.
Harran ilçesi, Şanlıurfa’nın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucunda birçok tarihi kalıntıya ulaşılmıştır. İlçede yer alan tarihi yapılar arasında; Harran Evleri, Şuayb Şehri, Bazda Mağaraları, Harran Ulu Cami, Tarihi Harran Üniversitesi, Şeyh Yahya Hayat-El Harrani Türbesi ve Harran Kalesi yer almaktadır.
İlçede yer alan Harran Ovası ise hem doğal güzellikleri hem de tarihi güzellikleri ile öne çıkmaktadır. Bölge, aynı zamanda Hz. İbrahim’in kenti olarak da bilinmektedir. Bereketli toprakları ile dikkat çeken bölge, GAP Projesi sayesinde yeniden eski popülerliğine ulaşmıştır.
Viranşehir
Viranşehir, şehir merkezine yaklaşık 92 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Şehrin en büyük dördüncü ilçesi olan Viranşehir’in toplam nüfusu yaklaşık olarak 204.100’dür.
1924 senesinde ilçe statüsüne ulaşan bölge, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bölgede görülmeye değer çok sayıda tarihi yapılar bulunmaktadır. Bu tarihi yapılar; Eyüp Peygamber’in Türbesi, Hz. Elyassa Türbesi, Ortogonal Roma Tapınağı, Şemun Manastırı, Çemdin Kalesi ve Kızlar Sarayı’dır.
Yücelen Mağaraları, Tek Tek Dağları Milli Parkı, Habur Suyu ve Yılanlı Dağ ise ilçenin en popüler doğal güzellik alanları arasında yer almaktadır.
Siverek
Siverek, şehir merkezine yaklaşık 95 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Şehrin en büyük ilçesi olan Siverek’in toplam nüfusu yaklaşık olarak 266.369’dur.
İlçe, hem tarihi hem de doğal güzellik alanları ile oldukça popülerdir. Siverek Kalesi, Ulu Cami, Hüseyin Çeribaşı Cami, Gülabibey Camii, Abdalağa Hamamı, Hacı Pınar Çeşmesi, Eski Hükümet Konağı, Yeraltı Hamamı ve Serap Çeşmesi, ilçenin görülmeye değer tarihi yapıları arasında yer almaktadır.
Karacadağ’dan püsküren lavlar ile kaplı olan Siverek Ovası ve Fırat Nehri’nin muhteşem manzarasını gözler önüne seren Takoran Vadisi, ilçenin popüler doğal güzellikleri arasındadır.
İlçe aynı zamanda Geleneksel Karakeçili Festivali, Şire Üzüm Festivali ve Siverek Kültür ve Sanat Festivali gibi etkinlikleri ile meşhurdur.
Akçakale
Akçakale, şehir merkezine yaklaşık 55 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Suriye sınırında yer alan ilçenin toplam nüfusu yaklaşık olarak 118.426’dır.
Arapların yaşadığı bölge olarak bilinen Akçakale’nin eski adı ise Tel Ebyaz’dır. Bu kelime Arapça olmakla birlikte anlamı Beyaz Kale’dir.
Kutsal kabul edilen Ayn-El Arus ve birçok tarihi kalıntıyı bünyesinde barındıran Cudi Şehri, ilçenin görülmeye değer tarihi mekânları arasında yer almaktadır.
Ceylanpınar
Ceylanpınar, şehir merkezine yaklaşık 72 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. İlçenin toplam nüfusu yaklaşık olarak 89.826’dır.
Tarihi 5000 sene öncesine kadar dayanan ilçe, şehrin en eski yerleşim yerleri arasında yer almaktadır. İlçede hava sıcaklığı yaz aylarında epey fazla olmaktadır.
Türkiye’nin en büyük devlet üretim çiftliği olan ve 1984 senesinden beri faaliyetlerine devam eden TİGEM, bu ilçededir. Bu çiftlik alanında pamuk, buğday, büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, mısır, mercimek, nohut, ayçiçeği üretimi yapılmaktadır.
Suruç
Suruç, şehir merkezine yaklaşık 44 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Şehrin en eski yerleşim alanlarından biri olan ilçenin toplam nüfusu yaklaşık olarak 102.944’tür.
İlçe, Şanlıurfa’nın Akçakale, Bozova, Birecik ve Karaköprü ilçeleri ile çevrilidir. Eski zamanlarda ipekçiliğinin oldukça fazla geliştiği bölgelerden biridir.
İlçe, tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İlçede görülmeye değer tarihi yapılar arasında; Ulu Cami, Ahmet-i Bican Cami, Şeyh Müslüm Türbesi ve Çengelli Köyü Cami yer almaktadır.
Birecik
Birecik, şehir merkezine yaklaşık 80 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. İlçenin toplam nüfusu yaklaşık olarak 95.683’tür.
İlçe, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile dikkat çekmektedir. İlçede yer alan en önemli tarihi yapılar arasında Birecik Kalesi, Birecik Surları, Ulu Cami, Urfa Kapısı ve Meçan Kapısı yer almaktadır.
Türkiye’nin ikinci ırmak köprüsü olma özelliğini taşıyan Birecik Köprüsü ve Kelaynak kuşları ile dikkat çeken Birecik Kelaynak Üretim İstasyonu, ilçenin görülmeye değer popüler doğal güzelliklerindendir.
Bozova
Bozova, şehir merkezine yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. İlçenin toplam nüfusu yaklaşık olarak 54.872’dir.
İlçe, her sene Eylül ayında düzenlenen yelken yarışları ile öne çıkmaktadır. Aynı zamanda şehrin popüler ve turizm açısından büyük bir öneme sahip ilçelerinden biridir.
Çarmelik Kervansarayı, Titriş Kervansarayı ve Çarmelik Cami, ilçenin öne çıkan tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Kireç taşından meydana gelen Baziki Ovası ile muhteşem baraj manzarasına ev sahipliği yapan Atatürk Barajı, ilçenin görülmeye değer doğal güzellikleri arasındadır.
Eyyübiye
Eyyübiye, Şanlıurfa’nın merkez ilçelerinden biridir. 2012 senesinde Şanlıurfa’nın üçe bölünmesi sonucu merkez ilçe olmuştur. İlçenin toplam nüfusu yaklaşık olarak 382.974’tür.
Şenrin en kalabalık ilçelerinden biri olan Eyyübiye, ismini Hz. Eyyüp’ten almıştır. Fırfırlı Cami başta olmak üzere; Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi, Halil-ür Rahman Camisi, Selahaddin Eyyübi Camisi, Haleplibahçe Mozaikleri, Urfa Kalesi, Gümrük Hanı, Bakırcılar Çarşısı, Ulu Cami ve Reji Kilisesi, ilçenin en popüler tarihi yapılarındandır.
Bölge halkı tarafından göl içerisinde yaşayan balıkların kutsal olduğuna inanılan Balıklı Göl ile yine göl içerisinde yaşayan balıkların kutsal sayıldığı ve bu balıklara dokunanın anında öldüğüne inanıldığı Ayn Zeliha Gölü, ilçenin en dikkat çeken doğal güzellikleri arasında yer almaktadır.
Hilvan
Hilvan, şehir merkezine yaklaşık 55 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. İlçenin toplam nüfusu yaklaşık olarak 43.216’dır.
İlçede ilk yerleşimin 1820’li senelerde olduğu tahmin edilmektedir. Bölgede çok eski zamanlara ait birçok tarihi kalıntı ve harabe yer almaktadır. Bu tarihi kalıntıların ne zaman ve kim tarafından yapıldığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır.
İlçede yer alan tarihi yapılar arasında; Uluyazı Köyü Cami, Neval-i Çori, Harami Burç ve İnik Mağaraları yer almaktadır.
Karaköprü
Karaköprü, Şanlıurfa’nın merkez ilçelerinden biridir. Şanlıurfa’nın hem en güzel hem de en kalabalık beşinci ilçesidir. Toplam nüfusu yaklaşık olarak 237.158’dir.
İlçenin simgesi nar olduğundan özellikle nar bahçeleri ile meşhur bir bölgedir. Şehir dışından pek çok yerli ve yabancı turist ilçeyi ziyaret etmektedir. Ayrıca ilçe sınırları içerisinde birçok görülmeye değer tarihi mağaralar bulunmaktadır.
Sevdikleriniz ile birlikte piknik yapmanıza ve ağaçlık alanlarında doğa yürüyüşüne çıkmanıza imkân tanıyan, Karaköprü Mesire Alanı, ilçenin en popüler doğal güzelliklerindendir.
Haliliye
Haliliye, Şanlıurfa’nın merkez ilçelerinden biridir. Şanlıurfa’nın en kalabalık ilçeleri arasında yer almaktadır. Toplam nüfusu yaklaşık olarak 385.881’dir.
İlçede birbirinden farklı güvercinlere ev sahipliği yapması ile ünlüdür. Bu yüzden de ilçenin logosunda güvercin simgesi bulunmaktadır.
Birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapan Göbekli Tepe, üç sivri kemerli cephesi ile dikkat çeken Germuş Kilisesi ve Bizans Dönemi’ne ait birçok tarihi kalıntının bulunduğu Gürcütepe Höyüğü, ilçenin en popüler tarihi yapıları arasında yer almaktadır.