Halfeti’de Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler
Şanlıurfa’nın en dikkat çeken ilçelerinden biri olan Halfeti, köklü tarihi öne çıkmaktadır. Tarihi M.Ö. 500’lü yıllara dayanan ilçe, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 2000 senesinde Birecik Barajı’nın inşası esnasında sular altında kalan ilçe, bu yüzden Eski ve Yeni Halfeti olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Yıl boyunca şehir dışından çok sayıda turist ilçeyi ziyaret etmektedir. Sakin yapısı ile dikkat çeken ilçede, gezilip görülecek birçok yer bulunmaktadır.
Hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile gelen ziyaretçilerini ağırlayan ilçede mutlaka görmeniz gereken yerler arasında; Eski Halfeti, Rum Kale, Savaşan Köyü, Asma Köprü, Halfeti Ulu Cami, Aziz Nerses Kilisesi, Halfeti Kent Parkı ve Barşavma Kilisesi yer almaktadır. Halfeti geziniz boyunca bu yerleri ziyaret ederek, ilçenin sahip olduğu güzellikleri yakından görebilir ve keyifli bir gezi deneyimi yaşayabilirsiniz.
Eski Halfeti
Eski Halfeti, Halfeti ilçesinin sular altında kalan bölgesidir. Yaklaşık 3 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan bölgeye, Atatürk Caddesi üzerinden ulaşım mümkündür.
Eski Halfeti, sular altında kalmasına rağmen tarihi açıdan büyük bir öneme sahiptir. Birecik Barajı’nın yapımı esnasında sular altına gömülen bölge, ortalama 2500 senelik bir geçmişin izlerini taşımaktadır. Bölgeye gezip görebileceğiniz birçok alan bulunmaktadır. Farklı mimarisi ile öne çıkan Halfeti evleri bu bölge içerisindedir. Tarih kokan bu evleri mutlaka görmelisiniz.
Bölgede sular altında kalan cami minaresi de oldukça dikkat çekmektedir. Sadece ilçede yetişen Karagüller, bölgenin en önemli simgelerinden biridir. Bölge aynı zamanda Halfeti Antik Kenti olarak da anılmaktadır. İlçeye geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biridir.
Rum Kale
Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği noktada yer alan Rum Kale, ilçe merkezine yaklaşık olarak 156 km uzaklıktadır. Kale, sular altında kalan Eski Halfeti bölgesinde yer aldığı için ulaşım tekneler ile yapılmaktadır.
M.Ö. 855 yılında yapılan kale, ilçenin en önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Geçmişte birçok savaşa tanıklık eden kale, buna rağmen sağlam bir şekilde günümüze kadar gelmiştir. Özellikle tarih tutkunları tarafından sıklıkla ziyaret edilen kale, Bizans ve Ermeni mimarisinin özellikleri taşımaktadır.
Kaleyi ziyaret ederek, ilçenin köklü tarihi hakkında detaylı bilgilere ulaşabilir, tarihi kalıntıları yakından görebilirsiniz. Ayrıca bölge, muhteşem gün batımı manzarası ile de dikkat çekmektedir. Kaleye gittiğinizde gün batımını seyredebilir ve manzara fotoğrafları çekebilirsiniz.
Rum Kalesi’ne girişler ücretsizdir. Gün boyu ziyarete açıktır.
Savaşan Köyü
Halfeti ilçesine bağlı bir köy olan Savaşan Köyü, Fırat Nehri’nin kıyısında yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 22 km uzaklıkta bulunan köye ulaşım için; Şanlıurfa Halfeti Yolu’nu kullanabilirsiniz.
Birecik Barajı’nın inşası sırasında sular altında kalan bölgelerden biridir. Kültür turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan köyde, görülmeye değer birçok yapı bulunmaktadır. Mimari özellikleri ile dikkat çeken tarihi evler, Arnavut kaldırımlı sokaklar bu köyde yer almaktadır.
Ayrıca bir bölümü sular içinde kalan cami, bölgenin en dikkat çeken yapısıdır. Günümüzde kimsenin yaşamadığı bu köyü, her sene şehir dışından binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir. Savaşan Köyü, gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken bölgeler arasında yer almaktadır.
Savaşan Köyü’ne girişler ücretsizdir. Gün içerisinde ziyaret edebilirsiniz.
Asma Köprü
Fırat Nehri üzerinde yer alan Asma Köprü, ilçe merkezine yaklaşık olarak 156 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım sadece tekneler ile gerçekleşmektedir. İlçeden bölgeye giden tekneleri kullanarak, ulaşım sağlayabilirsiniz.
Asma Köprü bölge halkı tarafından Halfeti Gerdanı olarak da bilinmektedir. Bu ismin denmesinin sebebi, görüntüsünün gerdana benzemesindendir. İlçenin doğal güzelliklerini yansıtan köprü, eşsiz manzarası ile de gelen ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır. Hem bölge halkı hem de şehir dışından gelen turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.
Bölgeyi ziyaretiniz esnasında bol bol manzara fotoğrafı çekebilir, eşsiz gün batımını bu bölgeden izleyebilirsiniz. Çevresindeki ağaçlık alanları ile de dikkat çeken bölgeyi, Halfeti gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. Asma Köprü’yü ücretsiz bir şekilde günün herhangi bir saatinde ziyaret edebilirsiniz.
Halfeti Ulu Camii
Halfeti ilçesinin Şimaliye Mahallesi’nde yer alan Halfeti Ulu Cami’ye ulaşım son derece kolaydır. Yaklaşık 2 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan camiye ulaşım için; Orta Caddesi’ni ve Atatürk Caddesi’ni kullanabilirsiniz.
İlçenin görülmeye değer tarihi yapılarından biri olan Halfeti Ulu Cami, 1804 ile 1807 tarihleri arasında yapılmıştır. Cami, yapıldığı dönemde halklar tarafından dostluğu simgelemiştir. Caminin içerisinde büyük bir avlu bulunmaktadır. Bu avlunun su ile dolu manzarası ise gelen ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmektedir.
Halfeti Ulu Camii, gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken yerlerden biridir. Camiyi gün içerisinde ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Aziz Nerses Kilisesi
Rum Kalesi’nin güney bölümünde yer alan Aziz Nerses Kilisesi, ilçe merkezine yaklaşık olarak 156 km uzaklıktadır. Ulaşım için; Adana-Şanlıurfa Otoyolu’nu/O-52/E90 yolunu kullanabilirsiniz.
Kültürel açıdan büyük bir öneme sahip olan Aziz Nerses Kilisesi, 1173 yılında inşa edilmiştir. Kim tarafından inşa edildiğine dair net bir bilgi yoktur.İlçenin görülmeye değer tarihi yapıları arasında yer alan kilise, gotik mimarisi ile öne çıkmaktadır. Kilisen günümüze yalnızca kalıntıları ulaşmıştır.
Aziz Nerses Kilisesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Halfeti Kent Parkı
Halfeti Kent Parkı, Halfeti’nin Siyahgül Mahallesi’nde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 10 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Şanlıurfa Halfeti Yolu üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Halfeti Kent Parkı, bölgenin en yeşillik alanlarından biridir. Par içerisinde görülmeye değer birçok doğal güzellik bulunmaktadır. Parkın yeşil alanları piknik yapmak için oldukça elverişlidir. Aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte keyifli bir piknik yapabilirsiniz. Huzur dolu saatler geçirmek isteyenlerin tercih ettiği noktalardan biridir.
Halfeti Kent Parkı’nı gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. Parka girişler ücretsizdir.
Barşavma Kilisesi
Rum Kalesi’nin içerisinde yer alan Barşavma Kilisesi, ilçe merkezine yaklaşık olarak 156 km uzaklıktadır. Bölgeye hem tekne hem de özel araç ile ulaşım mümkündür. Özel araç ile ulaşım için; Adana-Şanlıurfa Yolu’nu/O-52/E90 yolunu kullanabilirsiniz.
Yakubi Azizi Barşavma tarafından 13.yüzyılda yaptırılan tarihi kilise, ilçenin görülmeye değer tarihi yapılarından biridir. İki yapının yan yana gelmesinden oluşan kilisenin yapımında kesme taş ile birlikte kemer ve tuğla kullanılmıştır. Kiliseden günümüze yalnızca bir kısmı sağlam bir şekilde ulaşmıştır.
Halfeti gezilecek yerler listenizde mutlaka olması gereken Barşavma Kilisesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Halfeti’de Günübirlik Gezebileceğiniz Yerler
Halfeti, özellikle tarihi dokusu ile dikkat çeken turistik bir ilçedir. Bünyesinde barındırdığı görülmeye değer tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile sık ziyaret edilen ilçelerden biridir. Gezilecek yerler listesi sadece ilçe ile sınırlı değildir. İlçeye yakın konumda yer alan diğer ilçeleri de günübirlik ziyaret edebilir ve sevdikleriniz ile birlikte harika vakitler geçirebilirsiniz.
Suruç Ulu Cami
Suruç Ulu Cami, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine bağlı Karataş Köyü’nde yer almaktadır. Halfeti ilçe merkezine yaklaşık olarak 65 km uzaklıktadır.
Suruç Ulu Cami, bölgenin önemli tarihi yapılarından biridir. Yapımında kesme taşlar kullanılmıştır. Dikdörtgen formda inşa edilen cami, sade tasarımı ile dikkat çekmektedir. Üzeri betonla örtülü olan yapı, toplam yedi kemerden oluşmaktadır. Cami dışında ve içerisinde hiçbir süsleme yoktur. Tarih kokan bu camiyi, günübirlik gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.
Suruç Ulu Camisi’ne giriş ücreti yoktur. Gün boyu ziyarete açıktır.
Atatürk Barajı
Atatürk Barajı, Şanlıurfa’nın Bozova ilçesinde yer almaktadır. Halfeti ilçe merkezine yaklaşık olarak 63 km uzaklıktadır.
Atatürk Barajı, Türkiye’nin en büyük barajı olma özelliğini taşımaktadır. Baraj duvarının boyu yaklaşık olarak 1644 m, eni ise 15 m’dir. Baraj çevresinde seyir terası olmak üzere dinlenme tesisleri, su ve doğa sporu yapmanıza olanak sağlayan tesisler yer almaktadır. Bölgeyi ziyaret ederek, seyir terasına çıkabilir ve muhteşem baraj manzarasını seyredebilirsiniz.
Atatürk Barajı’nı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.