Şanlıurfa Gezinizde Görmeniz Gereken Tarihi Yerler


Şanlıurfa Gezinizde Görmeniz Gereken Tarihi Yerler

Şanlıurfa, tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yağmış “Peygamber Şehri” olarak da bilinen efsane bir şehirdir. Süryaniler tarafından Urhai ve Orhay adları ile adlandırılan şehir, sonrasında bölgeye yerleşen Helenler tarafından Edessa adıyla anılmıştır. Şehrin, Cumhuriyet Dönemi’ndeki yeri oldukça önemlidir. 1.Dünya Savaşı’nda bölge halkının verdiği mücadele sonucu şehre “Şanlı” unvanı verilmiştir. Kültür turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan şehirde önemli birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Yıl boyunca şehir dışından çok sayıda turist, şehri ziyarete gelmektedir.

Şehri ziyaret ettiğinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılar arasında başta Göbeklitepe gelmektedir. Harran Evleri, Urfa Kalesi, Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, Şuayb Şehri, Kızlar Sarayı, Fırfırlı Cami, Halfeti Antik Kenti, Mevlid-i Halilurrahman Mağarası, Eyüp Peygamber Makamı ve Cami, Tarihi Harran Üniversitesi, Mevlid-i Halil Cami, Şeyh Yahya Hayat El-Harrani Türbesi, Rızvaniye Cami, Harran Kalesi, Soğmatar Antik Kenti, Han El Barur Kervansarayı, Gürcütepe Höyüğü, Deyr Yakup Manastırı, Germuş Kilisesi, Şanlıurfa Ulu Cami, Selahaddin Eyyubi Cami, Bazda Mağaraları, Haleplibahçe Mozaik Müzesi ve Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi, şehrin önemli tarihi yapılarındandır.

Göbeklitepe

Göbeklitepe, Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Örencik Köyü’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 19 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D400 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Göbeklitepe, şehrin en önemli tarihi yapılarından biridir. Dünya genelinde de popüler olan tepe, insanlığın ilk merkezi olarak bilinmektedir. Bölgede toplam 20 adet tapınak olduğu düşünülmektedir. Neolitik zamandan izler taşıyan tepede birçok kazı çalışması yapılmıştır. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda üç boyutlu hayvan figürlerine ulaşılmıştır.

Sütunlar üzerinde yer alan bu hayvan figürlerinin hiçbir şekilde bozulmamış olması oldukça dikkat çekicidir. Bu sütunların neden gömüldüğüne dair net bir bilgiye ulaşılamamıştır. Dünyanın en önemli tarihi yerlerinden biri olan tepeyi, Şanlıurfa’ya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Göbeklitepe’ye giriş ücreti 45 TL’dir. 1 Nisan ile 24 Ekim tarihleri arasında sabah saat 10.00 ile akşam saat 18.00 arası, 24 Ekim ile 1 Nisan tarihleri arasında ise sabah saat 11.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır.

Harran Evleri

Harran Evleri, Şanlıurfa’nın Harran ilçesine bağlı Teymiye Mahallesi’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 50 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Akçakale Şanlıurfa Yolu/D885/E99 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Harran Evleri, şehrin popüler tarihi yapılarından biridir. 1979 senesinde sit alanı olarak ilan edilen bölge koruma altını alınmıştır. Bölgede yer alan tarihi evlerin mimarisi oldukça dikkat çekicidir. Birçok turistin de ilgi odağı haline gelen evlerin kubbe yapımında kerpiç ve tuğla kullanılmıştır.

Harran Evleri’nin en büyük özelliği yaz aylarında soğuk, kış aylarında ise sıcak olmasıdır. Bu özelliği ile de öne çıkan tarihi evler, M.Ö. 6 yüzyıldan bu yana ayakta kalmayı başarmıştır. Mimari yönden oldukça büyüleyici olan tarihi evleri, Şanlıurfa’ya geldiğinizde mutlaka yakından görmelisiniz.

Harran Evleri’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Gün boyu ziyarete açıktır.

Urfa Kalesi

Urfa Kalesi, Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Yakubiye Mahallesi’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 5 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile İpekyol Bulvarı/D400 üzerinden ulaşım mümkündür.

Urfa Kalesi, şehrin önemli tarihi değerleri arasında yer almaktadır. 812-814 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen kale, şehrin adeta simgesi haline gelmiştir. Romalılar tarafından da kullanıldığı düşünülen kale, sarp bir kayalık üzerinde yer almaktadır. Etrafı surlarla çevrili olan kalenin toplam 25 burcu vardır.

Kale içerisinde en dikkat çeken ise İslam ve Bizans dönemlerinden kalma tarihi kalıntılardır. İnşa edildiği zamandan bu yana birçok savaşa tanıklık etmiş olan kale, yaklaşık 14 m yüksekliğinde toplam iki sütuna sahiptir. Şanlıurfa’nın en önemli tarihi yapılarından biri olan kaleyi, şehre geldiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Urfa Kalesi’ne kişi başı giriş ücreti 10 TL’dir. Haftanın her günü sabah saat 10.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır.

Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi

Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde yer almaktadır. Yaklaşık 4 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan müzeye İpekyol Bulvarı üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, 1969 senesinde açılmasına rağmen 2015 senesinde hizmet vermeye başlamıştır. Toplam üç kattan meydana gelen müze, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Müze içerisinde toplam 73800 tarihi eser sergilenmektedir.

Her sene şehir dışından birçok yerli ve yabancı turist, müzeyi ziyaret etmektedir. Yaklaşık olarak 30 bin metrekarelik bir alanı kapsayan müze içerisinde 14 adet sergi salonu, kazı eğitim alanı ve 33 adet canlandırma alanı bulunmaktadır. Ayrıca müze içerisinde yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler de yer almaktadır.

1 Nisan ile 15 Kasım tarihleri arasında sabah saat 08.00 ile akşam saat 19.00 arası, 15 Kasım ile 1 Nisan tarihleri arasında ise sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır.

Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi’ne kişi başı giriş ücreti 18 TL’dir.

Şuayb Şehri

Şuayp Şehri, Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 98 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D400 üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Şuayb Şehri, bölgenin en önemli tarihi konumları arasında yer almaktadır. Bölgede Roma zamanından kalma tarihi kalıntılara rastlamanız mümkündür. Bölgede birbirinden dikkat çekici özelliğe sahip mağaralar ve kiliseler bulunmaktadır. Bölgede yer alan tarihi yapıların inşasında kesme taşlar kullanılmıştır.

Şehir, özellikle inanç turizmi açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bölgede yer alan tarihi mağaraların birinde Şuayb Peygamber’in yattığına inanılmaktadır. Bölgede bulunan tüm tarihi yapılar koruma altına alınmıştır. Şanlıurfa’ya geldiğinizde mutlaka yakından görmeniz gereken tarihi yerlerden biridir.

Şuayb Şehri’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Gün boyu ziyarete açıktır.

Kızlar Sarayı

Kızlar Sarayı, Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı Binekli Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 85 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D400 üzerinden ulaşım mümkündür.

Kızlar Sarayı, şehrin önemli tarihi yapılarından biridir. Sarayın ne zaman yapıldığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Bölgede yapılan incelemeler sonucunda yapının İngiliz Gertrude Bell tarafından inşa ettirildiği tahmin edilmektedir. Sarayın içerisinde yer alan Süryanice yazıtlar, oldukça dikkat çekicidir.

Saray içerisinde yer alan yazıtlardan dolayı bölge, Yazıtlar Tepesi olarak anılmaktadır. Şehre geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılar arasında yer almaktadır. Kızlar Sarayı’nı gün içerisinde ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Fırfırlı Cami

Fırfırlı Cami, şehir merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan camiye Çamlık Caddesi üzerinden hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Fırfırlı Cami, ilk olarak On İki Havari Kilisesi olarak yapılmış ardından 1956 senesinde camiye dönüştürülmüştür. İlk yapıldığı tarih hakkında net bir bilgi yoktur. Şehrin en eski tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Caminin üzerinde rüzgârgülünü andıran bir yapıdan dolayı, Fırfırlı Cami adını almıştır.

İnanç turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan caminin yapımında kullanılan taşlar, oldukça büyüleyicidir. Caminin dış duvarında yer alan süslemeler ise gelen ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelmektedir. Günümüzde ibadet yeri olarak kullanılmaya devam eden camiyi, şehre geldiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Fırfırlı Camisi’ne girişler ücretsizdir. Gün boyu ziyarete açıktır.

Halfeti Antik Kenti

Halfeti Antik Kenti, Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 122 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Adana-Şanlıurfa Otoyolu/O-52/E90 ve Şanlıurfa Halfeti Yolu üzerinden ulaşım mümkündür.

Halfeti Antik Kenti, şehrin sular altında kalmış tarihi bölgelerinden biridir. M.Ö. 855 senesine dayanan tarihi geçmişi ile dikkat çeken Halfeti Antik Kenti, aynı zamanda meşhur siyah güllerin yetiştiği bölgedir. Birecik Barajı’nın yapımı sırasında sular altında kalan bölge, Bizans zamanında Halfeti adını almıştır.

Bölge, başta Rum Kalesi olmak üzere birçok önemli tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Tarihi dokusu ile dikkat çeken bölgeyi, Şanlıurfa’ya geldiğinizde mutlaka yakından görmelisiniz. Halfeti Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir. Gün boyu ziyarete açıktır.

Mevlid-i Halilurrahman Mağarası

Mevlid-i Halilurrahman Mağarası, Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 5 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile İpekyol Bulvarı/D400 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Mevlid-i Halilurrahman Mağarası, aynı zamanda Hz. İbrahim Mağarası olarak da bilinmektedir. Bu mağarada Hz. İbrahim dünyaya gelmiştir. Mağaranın oldukça ilginç bir hikâyesi vardır. Bir rivayete göre dönemin hükümdarı olan Nemrut bir rüya görmüştür. Bu rüya, o sene doğacak olan bir erkek çocuğunun Nemrut’un hükümdarlığını bitireceğine yorumlanmıştır.

Bu rüya yorumu üzerine hükümdar olan Nemrut, o sene içerisinde doğan bütün erkek çocukların öldürülmesini istemiştir. Bunun üzerine Azerin Hanım, Hz. İbrahim'in doğumunu bu mağara içerisinde gerçekleştirmiş ve Hz. İbrahim 7 yaşına kadar mağara içerisinde yaşamıştır. Ayrıca bu mağara içerisinde Peygamberimiz Hz. Muhammed’in sakalının bir telinin olduğuna da inanılmaktadır.

İnanç turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan bu mağarayı, ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Eyüp Peygamber Makamı ve Cami

Eyüp Peygamber Makamı ve Cami, Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 6 km uzaklıktadır. Ulaşım için; Mevlana Caddesi’ni kullanabilirsiniz.

Eyüp Peygamber Makamı ve Cami, M.Ö. 2100 senesinde doğduğu rivayet edilen Hz. Eyüp Peygamber’e ait tarihi bir yapıdır. Hz. Eyüp Peygamber yaşadığı dönemde cüzam hastalığına yakalanmış, uzun zaman bıkmadan usanmadan Allah’tan yardım istemiştir. Allah tarafından gelen şifalı su ile yıkanınca sağlığına geri kavuşmuştur.

Karısı Rahmine ile bu makamda yaşayan Eyüp Peygamber’e sonrasında Allah tarafından evlat ve mal gönderilmiştir. Ailesi ile birlikte uzun seneler bu yapı içerisinde yaşamıştır. Şehrin görülmeye değer tarihi yapılarından biri olan Eyüp Peygamber Makamı’nı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Tarihi Harran Üniversitesi

Tarihi Harran Üniversitesi, Şanlıurfa’nın Harran ilçesine bağlı İbni Teymiye Mahallesi’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 50 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Akçakale Şanlıurfa Yolu/D885/E99 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Tarihi Harran Üniversitesi, dünyada Müslümanlara ait ilk üniversite olarak bilinmektedir. Bölgede birçok tarihi kalıntıya rastlamanız mümkündür. Bu kalıntıların tamamının Harran Üniversitesi’ne ait olduğu tahmin edilmektedir. Bölgeyi ziyaret ettiğinizde develere de rastlayabilirsiniz.

Tarihi Harran Üniversitesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Mevlid-i Halil Cami

Mevlid-i Halil Cami, Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 5 km uzaklıktadır. Ulaşım için; İpekyol Bulvarı’nı/D400 kara yolunu kullanabilirsiniz.

Mevlid-i Halil Cami, Seleukoslar zamanında tapınak olarak inşa edilmiş, ardından Hıristiyanlar döneminde kiliseye çevrilmiştir. Osmanlı zamanında ise camiye dönüştürülerek, ibadethane olarak kullanılmıştır. 1947 senesinde camiye avlu ve avlu kapısı eklenmiştir. Hz. İbrahim Mağarası’nın hemen yanında bulunduğu için Mevlid-i Halil Cami ismini almıştır.

Günümüzde ibadet yeri olarak kullanılan camiyi ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Şeyh Yahya Hayat El-Harrani Türbesi

Şeyh Yahya Hayat El-Harrani Türbesi, Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 48 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Akçakale Şanlıurfa Yolu/D885/E99 üzerinden ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Şeyh Yahya Hayat El-Harrani Türbesi, şehrin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. En önemli dört evliyadan biri olan Şeyh Yahya Hayat El-Harrani, 1185 senesinde bölgede hayata gözlerini yummuştur. Dönemin büyük evliyalarından biri olarak bilinen Şeyh Yahya Hayat El Harrani’nin türbesi, hem bölge halkı hem de turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Şeyh Yahya Hayat El-Harrani Türbesi’ne girişler ücretsizdir. Gün boyu ziyarete açıktır.

Harran Kalesi

Harran Kalesi, Şanlıurfa’nın Harran ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 50 km uzaklıkta bulunan bölgeye özel araç ile ulaşım mümkündür. Özel aracınız ile Akçakale Şanlıurfa Yolu/D885/E99 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Harran Kalesi, Emevi halifesi 2.Mervan tarafından inşa ettirilmiştir. Bazı kaynaklara göre kalenin bulunduğu alanda Sabii Tapınağı yer almaktadır. Toplam üç kattan oluşan kale, dikdörtgen formda yapılmıştır. Yapının dört bir tarafında da onikigen şekline sahip birer kule bulunmaktadır.

Harran Kalesi’ni gün içerisinde ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Soğmatar Antik Kenti

Soğmatar Antik Kenti, Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Yağmurlu Mahallesi’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 84 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D400 üzerinden ulaşım mümkündür.

Soğmatar Antik Kenti, şehrin önemli tarihi mekânlarından biridir. Kent içerisinde Soğmatar Kalesi, Pognon Mağarası gibi birçok tarihi yapıyı yakından görebilmeniz mümkündür. Kent, Hz. Musa’nın bir dönem yaşadığı yer olarak bilindiğinden bölge halkı tarafından kutsal olarak görülmektedir.

Paganların ayin yaptığı yer olarak tahmin edilen bölge içerisinde gezegenleri simgeleyen toplam yedi adet tapınak kalıntısı yer almaktadır. Bu tapınaklar günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmayı başarmıştır. Şanlıurfa’ya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken bölgelerden biridir.

Gün boyu ziyarete açık olan kenti, hiçbir ücret ödemeden gezebilirsiniz.

Rızvaniye Cami

Rızvaniye Cami, Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Göl Mahallesi’nde yer almaktadır. Şehir merkezine 5 km uzaklıkta bulunan camiye özel aracınız ile İpekyol Bulvarı/D400 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Rızvaniye Cami, şehrin görülmeye değer tarihi camilerinden biridir. 1736 senesinde Rakka Valisi Rıdvan Ahmet Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Toplam üç kubbesi olan caminin doğu tarafında tek şerefeli bir minare mevcuttur. Caminin en ilgi çeken bölümü ise giriş kapısıdır. Ahşap malzemeler kullanılarak yapılan kapının üzerinde yer alan desenler, oldukça dikkat çekicidir.

Rızvaniye Camisi’ne girişler ücretsizdir. Gün boyu ziyarete açıktır.

Han El Barur Kervansarayı

Han El Barur Kervansarayı, Şanlıurfa’nın Harran ilçesine bağlı Göktaş Köyü’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 74 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Akçakale Şanlıurfa Yolu/D885/E99 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Han El Barur Kervansarayı, şehrin görülmeye değer tarihi yapılarından biridir. 1228 senesinde El-Hac Hüsameddin Ali Bey’in isteği üzerine yapılmıştır. Yapıldığı dönemde keçi ahırı olarak kullanılan yapı, Anadolu Selçuklu mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır. Tarihi dokusu ile dikkat çeken yapıyı, Şanlıurfa’ya geldiğinizde mutlaka yakından görmelisiniz.

Han El Barur Kervansarayı’nı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Gün boyu ziyarete açıktır.

Gürcütepe Höyüğü

Gürcütepe Höyüğü, Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Konuklu Mahallesi’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 9 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D400 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Gürcütepe Höyüğü, şehrin önemli tarihi yerlerden biridir. Bölgede Bizans döneminden kalma birçok tarihi kalıntıya rastlamanız mümkündür. Ayrıca bölgede çok sayıda tarihi mezarda bulunmaktadır. Şanlıurfa’ya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi alanlar arasında yer almaktadır. Höyük bölgesini ücretsiz bir şekilde gün içerisinde ziyaret edebilirsiniz.

Deyr Yakup Manastırı

Deyr Yakup Manastırı, Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Keberli Mahallesi’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 9 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım için; Mevlana Caddesi’ni kullanabilirsiniz.

Deyr Yakup Manastırı, kültürel açıdan büyük bir öneme sahiptir. Dönemin hükümdarı Nemrut’un kaldığı yerler arasında yer alan manastır, aynı zamanda Hz. İbrahim Peygamber’in savaştığı alandır. Bölgede tek dikkat çeken yapı ise tarihi bir anıt mezarıdır. Şanlıurfa tatiliniz esnasında mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılardan biridir.

Deyr Yakup Manastırı’nı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Gün boyu ziyarete açıktır.

Germuş Kilisesi

Germuş Kilisesi, Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Dağeteği Mahallesi’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 11 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D400 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Germuş Kilisesi, şehrin görülmeye değer tarihi kiliseleri arasında yer almaktadır. Kilisenin 19.yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Kilisenin inşası hakkında çeşitli rivayetler vardır. Bir rivayete göre kilise, dağlardan toplanan kesme taş kullanılarak yapılmış ve yapımı yaklaşık 7 yıl sürmüştür. Şanlıurfa’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken dini yapılardan biridir.

Germuş Kilisesi’ni gün içerisinde ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Şanlıurfa Ulu Cami

Şanlıurfa Ulu Cami, Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Camikebir Mahallesi’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 3 km uzaklıktadır. Ulaşım için; 12 Eylül Caddesi’ni kullanabilirsiniz.

Şanlıurfa Ulu Cami, şehrin tarihi dokusunu yansıtan yapılardan biridir. 1170 senesinde yapılan cami, geçmişte yapılmış olan bir kilisenin kalıntıları üzerine inşa edilmiştir. Camiyi ziyaret esnasında kiliseye ait olan çan kulesini ve duvarlarını görebilmeniz mümkündür. Oldukça büyük bir avluya sahip olan caminin avlu bölümünde ise bir de mezarlık bulunmaktadır.

Şanlıurfa Ulu Camisi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Gün boyu ziyarete açıktır.

Selahaddin Eyyubi Cami

Selahaddin Eyyubi Cami, şehir merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan camiye Vali Fuat Caddesi üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Selahaddin Eyyubi Cami, ilk olarak kilise olarak yapılmış ve uzun süre kilise olarak kullanılmıştır. 1800’lü senelerin başında ise kilise camiye çevrilmiştir. Cami, özellikle üzerinde yer alan kabartma figürleri ile dikkat çekmektedir. Tarih meraklıları tarafından da sıklıkla ziyaret edilen camiyi, Şanlıurfa’ya geldiğinizde mutlaka yakından görmelisiniz.

Selahaddin Eyyubi Camisi’ne girişler ücretsizdir. Gün boyu ziyarete açıktır.

Bazda Mağaraları

Bazda Mağaraları, Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 67 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Akçakale Şanlıurfa Yolu/D885/E99 üzerinden ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Bazda Mağaraları, şehrin önemli tarihi yapılarından biridir. Yapının ne zaman ve kim tarafından yapıldığına dair net bir bilgi yoktur. Ancak çok uzun süre taş ocağı olarak kullanıldığı için Roma zamanında kalma bir tarihi yapı olduğu tahmin edilmektedir. Bölgede Elbazde, Albazdu ve Bozdağ olmak üzere toplam iç mağara bulunmaktadır. Özellikle bölgede yer alan taş ocağı oldukça dikkat çekicidir.

Bazda Mağaraları’na girişler ücretsizdir. Gün boyu ziyarete açıktır.

Haleplibahçe Mozaik Müzesi

Haleplibahçe Mozaik Müzesi, şehir merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan müzeye İpekyol Bulvarı üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Haleplibahçe Mozaik Müzesi, şehrin önemli tarihi yapılarından biridir. Müzenin olduğu bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucu mozaiklerle dolu Roma villaları ortaya çıkmıştır. Müze içerisinde en dikkat çekici mozaiklerden biri Amazon Kraliçeleridir.

Kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan bir diğer önemli tarihi mozaik eseri ise Orpheus mozaiğidir. Bu mozaikler dışında da birçok mozaiği yakından görebilmeniz mümkündür. Şanlıurfa’ya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi yapılar arasındadır.

Pazartesi günleri dışında haftanın her günü sabah saat 08.00 ile akşam saat 19.00 arası ziyarete açıktır.

Haleplibahçe Mozaik Müzesi’ne kişi başı giriş ücreti 14 TL’dir.

Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi

Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi, şehir merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık 4 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan müzeye ulaşım için; Meteoroloji Caddesi’ni kullanabilirsiniz.

Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi, 1903 senesinde Mahmud Nedim Konağı olarak yapılmış, ardından 2009 senesinde müzeye çevrilmiştir. Müze içerisinde Kurtuluş Savaşı esnasında bölge halkının kullandığı silahlar sergilenmektedir. Her sene şehir dışından birçok yerli ve yabancı turist, müzeyi ziyaret etmektedir.

Müze içerisinde en dikkat çeken eserler ise savaşta yer alan 12 kişinin mumlayanmış resim heykelleridir. Urfa Kurtuluş Savaşı’na katkı sağlamış önemli bir tarihi yapıdır. Tarihi açıdan büyük bir öneme sahip olan müzeyi, Şanlıurfa’ya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Haftanın her günü sabah saat 09.00 ile akşam saat 19.00 arası ziyarete açıktır.

Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi’ne girişler ücretsizdir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.