Şanlıurfa’da Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler
Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan turistik şehirlerden biridir. Bünyesinde yer alan tarihi yapıları kadar doğal güzellik alanları ile de dikkat çekmektedir. Tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehirde, gezilecekler yerler listesinin büyük bir bölümünü tarihi yapılar kaplamaktadır. Yıl boyunca şehir dışından çok sayıda yerli ve yabancı turist şehre hem tatil hem de gezi amaçlı gelmektedir. Peygamber Şehri olarak bilinen bölgede, gezip görebileceğiniz çok sayıda yer bulunmaktadır.
Şanlıurfa’nın mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında; Göbeklitepe, Balıklı Göl, Harran Evleri, Urfa Kalesi, Tek Tek Dağları Milli Parkı, Sipahi Pazarı, Tarihi Kapalı Çarşı, Gümrük Hanı, Şanlıurfa Mutfak Müzesi, Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, Fırfırlı Cami, İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi, Müslüm Gürses Müzesi, Takoran Vadisi, İnik Mağaraları, Halfeti Antik Kenti, Karacadağ Kayak Merkezi, Haleplibahçe Mozaik Müzesi ve Bazda Mağaraları yer almaktadır.
Göbeklitepe
Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Örencik Köyü’nde yer alan Göbekli Tepe, şehir merkezine yaklaşık olarak 19 km uzaklıktadır. Ulaşım için; D400 karayolunu kullanabilirsiniz.
Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Göbeklitepe, dünya çapında da oldukça meşhurdur. İnsanlığın ilk tapınak yeri ve ilk inanç merkezi olma özelliğini taşıyan tepe, 2018 senesinde UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girmiştir. Neolitik dönemini tarihi izlerini yansıtan tepede toplam 20 tapınak olduğu tahmin edilmektedir.
Bölgede yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda sütunlar üzerine yapılmış üç boyutlu hayvan figürlerine rastlanılmıştır. Bu sütunların onca zaman hiç bozulmadan kalmış olması oldukça dikkat çekici bir durumdur. Aynı zamanda buğdayın da ilk yetiştiği yer olarak tarihe gelen tepeyi, gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.
1 Nisan ile 24 Ekim tarihleri arasında sabah saat 10.00 ile akşam saat 18.00 arası, 24 Ekim ile 1 Nisan tarihleri arasında ise sabah saat 11.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır.
Göbekli Tepe’ye kişi başı giriş ücreti 45 TL’dir.
Balıklı Göl
Şehir merkezinde yer alan Balıklı Göl’e ulaşım son derece rahattır. Yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan bölgeye ulaşım için; İpekyol Bulvarı’nı/D400 kara yolunu kullanabilirsiniz.
Şehrin görülmeye değer doğal güzellikleri arasında yer alan Balıklı Göl, hem doğal güzelliği hem de dini değeri ile öne çıkmaktadır. Göl içerisinde yaşayan balıklar bölge halkı tarafından kutsal kabul edilmektedir. Göl, yaklaşık olarak 3,5 derinliğe sahiptir. Uzunluğu ise yaklaşık olarak 150 metre olan gölde, balıklar kesinlikle tutulmamaktadır. Gölün dini açıdan oldukça ilginç bir hikâyesi vardır.
Hikâyeye göre, Hz. İbrahim tek tanrılı dini bölgede yaymak için mücadele vermiş, bunun üzerine dönemin hükümdarı Nemrut tarafından ateşe atılmıştır. Ateşe atıldığı sırada Allah tarafından ateş suya, odunlar ise balığa dönüşmüştür. Bu yüzden göl içerisinde yaşayan balıklarda kutsanmış ve hiçbir şekilde dokunulmasına izin verilmemiştir. Şanlıurfa gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken bölgelerden biridir.
Balıklı Göl’ü ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Gün boyu ziyarete açıktır.
Harran Evleri
Şanlıurfa’nın Harran ilçesine bağlı Teymiye Mahallesi’nde yer alan Harran Evleri, şehir merkezine yaklaşık olarak 50 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Akçakale Şanlıurfa Yolu/D885/E99 kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.
Harran Evleri, külah kubbeleri ile bölgede dikkat çeken ve oldukça popüler olan tarihi yapılardan biridir. Yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği bölgelerden biri olan Harran Evleri, mimari özellikleri ile de dikkat çekmektedir. Yapımında tuğla ve kerpiç kullanılmıştır.
1979 yılında sit alanı ilan edilerek koruma altına alınan tarihi evlerin en büyük özelliği ise yaz aylarında serin kış aylarında sıcacık olmasıdır. Bölge halkı tarafından da önemli bir değere sahip olan bu evleri, Şanlıurfa gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.
Harran Evleri’ni gün içerisinde ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Urfa Kalesi
Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Yakubiye Mahallesi’nde yer alan Urfa Kalesi, şehir merkezine yaklaşık olarak 5 km uzaklıktadır. Ulaşım için; İpekyol Bulvarı’nı/D400 kara yolunu kullanabilirsiniz.
Urfa Kalesi, şehirde gezip görebileceğiniz önemli yerler arasındadır. Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı tepede yer alan kale, dini açıdan da büyük bir öneme sahiptir. Antik Dönem’de 812-814 seneleri arasında Osrhoene tarafından yapılmıştır. Yaklaşık olarak 14 m yüksekliğinde iki taş sütunu bulunmaktadır.
Kalenin etrafı surlarla çevrilidir. Kale içerisinde Bizans ve İslam dönemlerine ait tarihi kalıntılara rastlamanız mümkündür. Şehrin adeta sembolü haline gelen kale, kültür turizmi açısından da büyük bir öneme sahiptir. Şanlıurfa’ya geldiğinizde mutlaka gezip görmeniz gereken yerlerden biridir.
Haftanın her günü sabah saat 10.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır.
Urfa Kalesi’ne kişi başı giriş ücreti 10 TL’dir.
Tek Tek Dağları Milli Parkı
Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde yer alan Tek Tek Dağları Milli Parkı, şehir merkezine yaklaşık olarak 66 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Akçakale Şanlıurfa Yolu/D885/E99 üzerinden rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.
Tek Tek Dağları Milli Parkı, bünyesinde barındırdığı doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi güzellikleri ile de öne çıkmaktadır. Şehrin önemli gezi noktalarından biri olan park, yıl boyunca şehir dışından gelen yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapmaktadır. Yemyeşil bitki örtüsünün yanı sıra tarihi yapıları ile de dikkat çeken parkta keyifli saatler geçirebilmeniz mümkündür.
Park içerisinde Roma zamanından kalma birçok tarihi kalıntıya rastlamanı mümkündür. Ayrıca bölgede kilise, mağara, manastır gibi birçok tarihi yapıyı da yakından görme fırsatınız bulunmaktadır. Hem doğa hem de tarihi gezi yapmanıza olanak sağlayan bölgeyi, Şanlıurfa gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.
Tek Tek Dağları Milli Parkı’na giriş ücreti kişi başı 3 TL’dir. Özel araç ile giriş ücreti ise 9 TL’dir. Gün boyu ziyarete açıktır.
Sipahi Pazarı
Sipahi Pazarı, şehir merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık 10 dakikalık bir mesafede yer alan bölgeye ulaşım son derece kolaydır. Özel aracınız ile İpekyol Bulvarı/D400 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Sipahi Pazarı, şehrin önemli tarihi çarşılarından biridir. Kilim ve halı çarşısı olarak bilinen pazar içerisinde toplam 30 dükkân hizmet vermektedir. Tıpkı Harran Evleri gibi yaz aylarında soğuk kış aylarında ise sıcak olma özelliğine sahiptir. Dükkânların yapımında Nahit taşları kullanılmıştır.
Pazarın en dikkat çekici özelliği ise her sabah saat 10.00’da dükkânların dua ile açılmasıdır. Yaklaşık 400 senedir bu geleneği sürdüren esnaf, her günün bol kazançlı geçmesi için hep birlikte dua etmektedir. Sipahi Pazarı’nı ziyaret ederek, hem tarihi dükkânları yakından görebilir hem de alışveriş yapabilirsiniz.
Sipahi Pazarı’nı ücretsiz bir şekilde gezebilirsiniz.
Tarihi Kapalı Çarşı
Tarihi Kapalı Çarşı, şehir merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık 10 dakikalık bir uzaklıkta yer alan çarşıya ulaşım son derece kolaydır. Özel aracınız ile İpekyol Bulvarı/D400 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Tarihi Kapalı Çarşı, şehrin en popüler tarihi çarşılarından biridir. Osmanlı zamanından kalma bir yapı olan çarşı, 1562 senesinde yapılmıştır. Toplam dört kapısı olan çarşının her bir kapısı başka bir yere açılmaktadır. Batı kapısı meşhur Sipahi Pazarı’na, kuzey kapısı Gümrük Hanı’na, güney kapısı Pamukçu Pazarı’na ve asıl kapısı ise Han Çönü Çarşısı’na açılmaktadır.
Çarşı içerisinde çok sayıda yöresel ürün ve kıyafet satan dükkânlara rastlamanız mümkündür. Dükkânları ziyaret ederek, hem kendinize hem de sevdiklerinize hediyeler satın alabilirsiniz. Ayrıca çarşı içersinde bakır eşyaları ile ünlü Bakırcılar Çarşısı da bulunmaktadır. Tarihi Kapalı Çarşısı’nı Şanlıurfa gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.
Tarihi Kapalı Çarşısı’na giriş ücreti yoktur. 24 saat ziyarete açıktır.
Gümrük Hanı
Gümrük Hanı, şehir merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık 10 dakikalık bir uzaklıkta yer alan çarşıya özel aracınız ile İpekyol Bulvarı/D400 üzerinden ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.
Gümrük Hanı, Osmanlı zamanından kalma tarihi yapılar arasında yer almaktadır. Kanuni Sultan Süleyman zamanında Urfa Sancakbeyi Halhallı Behram Paşa tarafından yapılmıştır. Toplam iki kattan meydana gelen hanın yapımında Urfa taşı kullanılmıştır. Han içerisinde alışveriş yapabileceğiniz dükkânlar bulunmaktadır.
Evliya Çelebi’nin "Seyahatname" adlı eserinde Yetmiş Hanı olarak adı geçen Gümrük Hanı, kültür turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir. Han içerisinde ayrıca yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz, oturup dinleyebileceğiniz cafeler de yer almaktadır. Şanlıurfa’ya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken bölgeler arasındadır.
Gümrük Hanı’na girişler ücretsizdir. Gün boyu ziyarete açıktır.
Şanlıurfa Mutfak Müzesi
Şanlıurfa Mutfak Müzesi, Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Camikebir Mahallesi’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 4 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile İpekyol Bulvarı/D400 üzerinden ulaşım mümkündür.
Şanlıurfa Mutfak Müzesi, şehrin görülmeye değer yapılarından biridir. Toplam beş odadan meydana gelen müze içerisinde bölgenin geçmiş tarihlerden bugüne kadar kullandığı mutfak aletleri sergilenmektedir. Ayrıca müze içerisinde bölgenin geleneksel mutfak kültürünü yansıtan objeler ve yöresel kıyafetler giydirilmiş cansız mankenler yer almaktadır.
Müzede ayrıca geleneksel mutfak kültürünü çok iyi bilen ev hanımları yemek kursları vermektedir. Müzeyi ziyaret ederek, hem bölgenin geleneksel mutfak kültürüne yakından şahitlik edebilir hem de kurslara katılım sağlayarak yöresel yemekler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Pazartesi günleri dışında haftanın her günü sabah saat 09.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır.
Şanlıurfa Mutfak Müzesi’ne girişler ücretsizdir.
İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi
İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi, Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Tepe Mahallesi’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 5 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D400 ve Mevlana Caddesi üzerinden ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.
İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi, 2011 senesinde açılarak, hizmet vermeye başlamıştır. Müze içerisinde geçmişten günümüze kadar gelen pek çok değerli sanatçının resimlerini görebilmeniz mümkündür. Ayrıca günümüzde halen yaşayan veya hayatını kaybeden değerli sanatçıların mumdan yapılmış heykelleri de sergilenmektedir.
Birçok değerli sanatçının çalgı aletlerini ve fotoğraflarını yakından görebilirsiniz. Ayrıca müze içerisinde gezerken kulaklık takabilir ve sanatçıların değerli eserlerini dinleyebilirsiniz. İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi’ni Şanlıurfa gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.
Cumartesi ve Pazar kapalıdır. Hafta içi sabah saat 10.00 ile akşam saat 16.00 arası ziyaret edebilirsiniz.
İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi’ne girişler ücretsizdir.
Müslüm Gürses Müzesi
Müslüm Gürses Müzesi, Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde yer almaktadır. Yaklaşık 4 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan müzeye Meteoroloji Caddesi üzerinden hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Müslüm Gürses Müzesi, 2013 senesinde ziyarete açılmıştır. Değerli sanatçılardan biri olan Müslüm Gürses, bu bölgede dünyaya gelmiştir. Üç yaşına kadar Halfeti’de yaşamıştır. Bu sebepten dolayı sanatçının anısına bu müzenin açılmasına karar verilmiştir. Müze içerisinde sanatçının değerli eşyaları, müzik aletleri, kıyafetleri ve kasetleri sergilenmektedir.
Ayrıca müze içerisinde Müslüm Gürses’in mumyadan yapılmış heykelini de yakından görebilirsiniz. Müslüm Gürses Müzesi’ni Şanlıurfa gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.
Hafta sonu kapalıdır. Hafta içi ise sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır.
Müslüm Gürses Müzesi’ne giriş ücreti yoktur.
İnik Mağaraları
İnik Mağaraları, Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesine bağlı Kırbaşı Mahallesi’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 45 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D885/E99 üzerinden ulaşım mümkündür.
İnik Mağaraları, derin bir vadi içerisinde konumlanmaktadır. Bölgede yer alan mağaralar toplam üç kattan oluşmaktadır. Mağara içerisinde kaya mezarlarına ve eşsiz su sarnıçlarına rastlamanız mümkündür. Çok fazla bilinmemesine rağmen görülmeye değer bölgelerden biridir.
İnik Mağaraları’nı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Gün boyu ziyarete açıktır.
Halfeti Antik Kenti
Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde yer alan Halfeti Antik Kenti, şehir merkezine yaklaşık olarak 122 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Adana-Şanlıurfa Otoyolu/O-52/E90 ve Şanlıurfa Halfeti Yolu üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.
Halfeti Antik Kenti, şehirde gezip görmeniz gereken popüler yerlerden biridir. Birecik Barajı’nın inşası sırasında su altında kalan antik kent, birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Başka hiçbir yerde bulamayacağınız siyah güller bu bölgede yetişmektedir. Her sene şehir dışından çok sayıda turist, bölgeyi gezmeye gelmektedir.
Halfeti ismini Bizans zamanında alan bölgede Rum Kale, Aziz Nerses Kilisesi, Norkut Kilisesi, Kantarma Mezrası gibi önemli tarihi yapıları yakından görebilmeniz mümkündür. Her alanı tarih kokan bu tarihi kenti, Şanlıurfa gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.
Halfeti Antik Kenti’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Gün boyu ziyarete açıktır.
Takoran Vadisi
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Baki Köyü’nde yer alan Takoran Vadisi, şehir merkezine yaklaşık olarak 134 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D885/E99 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Takoran Vadisi, şehrin görülmeye değer bölgelerinden biridir. Doğal güzellik alanları ile dikkat çeken bölgede; şelaleler, kanyonlar ve birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Fırat Nehri’nin muazzam manzarasına ev sahipliği yapan bölgede hem doğal güzellikleri yakından görebilir hem de tarihi yapıları ziyaret edebilirsiniz.
Vadi, yaklaşık olarak 20 km uzunluğa sahiptir. Ayrıca bölgede Türkiye’nin 3. büyük asma köprüsü de bulunmaktadır. Takoran Vadisi’ni Şanlıurfa gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.
Takoran Vadisi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Gün boyu ziyarete açıktır.
Karacadağ Kayak Merkezi
Karacadağ Kayak Merkezi, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Karabahçe Köyü’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 150 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile E99 üzerinden ulaşım mümkündür.
Karacadağ Kayak Merkezi, bölgenin tek kayak merkezi olma özelliğini taşımaktadır. Yaklaşık 700 m’lik kayak pisti ile öne çıkan merkez, hem bölge halkı hem de şehir dışından gelen turistler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Merkez içerisinde yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz birçok işletme bulunmaktadır.
Özellikle hafta sonları bir hayli kalabalık olmaktadır. Kasım ayının sonuna doğru kayak sezonunu açan merkez, yaklaşık 4 ay hizmet vermektedir. Merkezde ayrıca kayak takımı kiralayabileceğiniz noktalar bulunmaktadır. Şanlıurfa tatilinizi kış aylarına denk getirirseniz, bu kayak merkezine gidebilir ve keyifli saatler geçirebilirsiniz.
Karacadağ Kayak Merkezi’ne giriş ücreti yoktur.
Özel araç ile gelen tatilciler için ise otopark ücreti 10 TL’dir.
Fırfırlı Cami
Şehir merkezinde yer alan Fırfırlı Cami, yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesindedir. Ulaşım için; Çamlık Caddesi’ni kullanabilirsiniz.
Fırfırlı Cami, şehrin popüler tarihi camileri arasında yer almaktadır. İlk önce kilise olarak inşa edilen yapı sonrasında camiye çevrilerek, halkın hizmetine açılmıştır. Kilise olarak ne zaman ve kim tarafından yapıldığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Yapımında kesme taş kullanılmıştır.
Caminin özellikle köşe kuleleri ve batı bölümünde bulunan taş süslemeleri, gelen ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelmektedir. Caminin üzerinde rüzgârgülüne benzeyen bir yağı bulunduğundan fırfırlı adını almıştır. Bu tarihi camiyi Şanlıurfa gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.
Fırfırlı Camisi’ni gün içerisinde ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Haleplibahçe Mozaik Müzesi
Şehir merkezinde yer alan Haleplibahçe Mozaik Müzesi, yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesindedir. Müzeye ulaşım için; İpekyol Bulvarı’nı kullanabilirsiniz.
Haleplibahçe Mozaik Müzesi, şehrin görülmeye değer tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Şanlıurfa Belediyesi tarafından bölgede yapılan altyapı çalışmaları sırasında tesadüfen mozaikler ve Roma villalarına ulaşılmıştır. Bunun üzerine bölgede müze inşa edilmiş ve içerisinde bu önemli eserler sergilenmeye başlamıştır.
Dünyada hiçbir yerde göremeyeceğiniz birçok mozaik eserini müze içerisinde görebilmeniz mümkündür. Özellikle Amazon kraliçelerinin tasvirlerini müze içerisinde görebilme şansınız bulunmaktadır. Şehir için oldukça önemli olan bu tarihi müzeyi, Şanlıurfa gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.
Pazartesi günleri harici haftanın her günü sabah saat 08.00 ile akşam saat 19.00 arası ziyarete açıktır.
Haleplibahçe Mozaik Müzesi’ne kişi başı giriş ücreti 14 TL’dir.
Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi
Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde yer alan Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, yaklaşık 4 dakikalık yürüme mesafesindedir. Müzeye ulaşım için; İpekyol Bulvarı’nı kullanabilirsiniz.
Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, 1969 yılında açılmış fakat 2015 yılında faaliyetlerine başlamıştır. Türkiye’nin en büyük müzesi olmasının yanı sıra yaklaşık olarak 30 bin metrekarelik bir alana sahiptir. Müze içerisinde Babil, Asur, Hitit dönemlerine ait tarihi eserleri yakından görebilmeniz mümkündür.
Toplam 73800 tarihi eserin sergilendiğini müzede; kazı eğitim alanı, ondört sergi salonu ve otuz üç adet canlandırma alanı yer almaktadır. Müze, çocuklar için de oldukça uygundur. Müze içerisinde çocukların keyifli saatler geçirebileceği oyun salonu bulunmaktadır. Ayrıca yiyecek içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir de kafeteryası mevcuttur.
1 Nisan ile 15 Kasım tarihleri arasında sabah saat 08.00 ile akşam saat 19.00 arası, 15 Kasım ile 1 Nisan tarihleri arasında ise sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyaret edebilirsiniz.
Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi’ne kişi başı giriş ücreti 18 TL’dir.
Bazda Mağaraları
Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde yer alan Bazda Mağaraları, şehir merkezine yaklaşık olarak 67 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Akçakale Şanlıurfa Yolu/D885/E99 üzerinden hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bazda Mağaraları, yaklaşık olarak 2000 yıllık bir tarihi geçmişe sahiptir. Roma zamanında yapıldığı tahmin edilen mağaralar, kültür turizmi açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bölge aynı zamanda en önemli taş ocaklarından biri olma özelliğini taşımaktadır. Mağaraların etrafında Şuayb Şehri, Harran Surları gibi tarihi yapılar yer almaktadır.
Bazda Mağaraları’na giriş ücreti yoktur. Gün boyu ziyarete açıktır.