Samsun Tarihi ve Turistik Yerleri


Samsun Tarihi ve Turistik Yerleri

Samsun ili, Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesimlerinde yer alan önemli bir ticaret ve turizm merkezidir.

Birbirinden güzel sahilleri, konforlu ve lüks konaklama tesisleri, aileniz ve arkadaş gruplarınız ile gidebileceğiniz eğlence mekanları ve cafelerin yanı sıra çok sayıda tarihi yapıya ve turistik alana da ev sahipliği yapan Samsun, her sene binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır.

Samsun’da görülmesi gereken tarihi yapıların ve turistik yerlerden bazıları ise; Asarkale & Kaya Mezarları, Bafra Müzesi, Gazi Müzesi, Çetinkaya Köprüsü, Batık Minare, Çarşamba Tarihi Köprü, Çarşamba Bedesteni, Tarihi Çarşamba Evi, Havza Atatürk Evi Müzesi, Kevser Camii ve Merzifon Saat Kulesi’dir.

Asarkale & Kaya Mezarları

Samsun şehir merkezinin aşağı yukarı 85 km uzağında bulunan Asarkale & Kaya Mezarları, Bafra ilçesinin en önemli tarihi ve turistik mekanlarındandır. Asarkale & Kaya Mezarlarını ziyaret etmek isteyen tatilciler, özel araçları aracılığı ile ulaşımlarını kolayca gerçekleştirebilirler.

Helenistik çağdan itibaren varlığını sürdüren Asarkale & Kaya Mezarları, tarih boyunca birçok imparatorluğu hakimiyeti altında kalmıştır. Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları, Bölgede hakimiyet sürdükleri süre boyunca farklı farklı tadilat çalışmaları yapmıştır.

Yapılış amaçları savunma olan Asarkale & Kaya Mezarları, ikisi kale yamaçlarında, bir tanesi de Kızılırmak’ın karşısında bulunmak üzere üç adet mezardan oluşmaktadır. Asarkale & Kaya Mezarları, daha önceleri savunma amacı ile kullanılmıştır. Ancak günümüzde önemli bir turizm merkezi haline gelmiştir. Her sene yerli ve yabancı on binlerce turistin uğrak noktası haline gelmiştir.

Asarkale & Kaya Mezarları’nı gezmek isteyen ziyaretçiler için hiçbir giriş ücreti ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır. Asarkale & Kaya Mezarları, yılın her günü ve günün her saati ziyaret edilebilir.

Bafra Müzesi

Samsun il merkezinin ortalama olarak 50 km uzağında bulunan Bafra Müzesi, Bafra ilçesinde bulunan en önemli tarihi ve turistik yerlerin başında gelir. Bafra Müzesini ziyaret etmek isteyen ziyaretçiler, özel araçları ve otobüsleri kullanabilecekleri gibi aynı zamanda taksiler ile de ulaşımlarını kolayca gerçekleştirebilirler.

Bafra Müzesi’nin birinci katında etnografik eserler bulunmaktadır. Bu katta bulunan müze odaları içerisinde geleneksel Bafra evinin günlük yaşamına uygun olarak hazırlanan mutfak, yatak odası ve oturma odası bulunmaktadır. Sergilenen eserler on dokuzuncu yüzyıl ve yirminci yüzyıl eserlerdir.

Bafra Müzesi’nde toplamda 1.520 adet arkeolojik ve etnografik eser bulunmaktadır. Müzenin ikinci katında Pişmiş topraktan tanrıça figürleri, çanak ve çömlekler, bilezik, küpe ve kolye gibi takıların yanı sıra aynı zamanda baltalar, ağırşaklar, cam eserler ve amphoralar da yer almaktadır. Bafra Müzesi’nde  İlk Tunç Çağı’na dek uzanan geniş bir eser ağı müze içerisinde mevcuttur.

Bafra Müzesi’ni gezip görmek isteyen ziyaretçiler, pazartesi günleri hariç haftanın her günü sabah saat 08:00 ile akşam 17:00 saatleri arasında müzeyi ziyaret edebilirler.

Kurtuluş Savaşı’nda önemli yeri olan Samsun’un tarihi yapılarını keşfedip zamanda yolculuğa çıkacağınız tatilinizi Samsun Otelleri arasından konaklama yapacağınız oteli seçerek planlayabilirsiniz.

Gazi Müzesi

Samsun şehir merkezinin yaklaşık olarak 2 km uzağında bulunan Gazi Müzesi, ulaşımı bakımından oldukça rahattır. Gazi Müzesi’ni ziyaret etmek isteyen tarih severler, özel araçları ve de halk otobüsleri ile ulaşım sağlayabilecekleri gibi, taksileri de alternatif olarak kullanabilirler. Şehir merkezine yakın konumda bulunan ziyaretçiler; dilerler ise 20 dakikalık bir yürüyüş ile de ulaşımlarını rahatça gerçekleştirebilirler.

1920 senesinin sonlarına doğru bir hafta boyunca Mustafa Kemal Atatürk’ü ağırlamış olan Gazi Müzesi, yirminci yüzyıldan kalma eski bir binadır. 1940 yılında müze olarak hizmete açılan Gazi Müzesi, içerisinde Mustafa Kemal Atatürk’e ait eşyaların da bulunduğu tarihi bir koleksiyon müzesidir. Binanın giriş ve üst katlarında toplamda 191 adet çeşitli eser bulunduğu gibi aynı zamanda Gazi Müzesi’nin üst katında, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ile beraber Samsun’a çıkan 18 silah arkadaşının balmumu heykelleri de yer almaktadır.

Gazi Müzesi, Pazartesi günleri hariç haftanın her günü sabah saat 08:00 ile akşam 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Çetinkaya Köprüsü

Çetinkaya Köprüsü, Samsun şehir merkezinden ortalama olarak 50 km uzaklıkta bulunmaktadır. Çetinkaya Köprüsü’nü gezip görmek isteyen gezginler; özel araç kullanarak ya da Bafra ilçesine kalkan otobüslere binerek ulaşım gerçekleştirebilir.

Çetinkaya Köprüsü, Bafra ilçesinin en önemli sembolik yapılarındandır. Cumhuriyet döneminden kalma yapılardan bir tanesi olan Çetinkaya Köprüsü, toplamda 250 metre uzunluğundadır ve toplamda 7 bölümden oluşmaktadır. Her bir bölümü kemer görünümünde olan köprüde zemin, beton parke taşları ile oluşturulmuştur.

Çetinkaya Köprüsü, yılın her günü ve günün her saati ziyaret edilebilir ve kullanılabilir.

Çetinkaya Köprüsü’ne giriş yapmak tamamen ücretsizdir.

Batık Minare

Samsun şehir merkezinden aşağı yukarı 70 km uzaklıkta bulunan Batık Minare, Samsun’un Bafra ilçesinde bulunan önemli bir tarihi yapı ve turizm noktasıdır. Batık Minare’yi ziyaret etmek isteyen misafirler, özel araçları ya da Bafra ilçesine kalkan otobüsler aracılığı ile ulaşım gerçekleştirebilir.

1984 ile 1990 yılları arasında Devlet Su İşleri tarafından Kızılırmak üzerine kurulan Derbent Barajı nedeniyle su altında kalan iki yüz adet yapıdan bir tanesi olan Batık Minare, manzarası, marjinal oluşu ve doğa ile iç içe bir konumda bulunması nedeni ile oldukça ilgi çekiyor.

Batık Minare’yi ziyaret eden ziyaretçiler, minare etrafında balık tutabilir, doğa turu düzenleyebilir, fotoğraflar çekilebilirler.

Batık Minare, yılın her günü ve günün her saati ücretsiz olarak ziyarete açıktır.

Çarşamba Tarihi Köprü

Çarşamba ilçe merkezinin sadece 3 dakika uzaklığında bulunan Çarşamba Tarihi Köprü, diğer adıyla Yeşilırmak Köprüsü; ulaşımı konusunda oldukça rahat bir konumdadır. Samsun şehir merkezinden yaklaşık olarak 35 km uzaklıkta bulunan Çarşamba Tarihi Köprü’ye dilerseniz kendi aracınızla ya da otobüsler ile ulaşım gerçekleştirme imkanınız bulunmaktadır. Aynı zamanda ilçe merkezine yürüyüş mesafesinde oluşu civardaki turistler için de ayrıca bir avantaj sağlamaktadır.

Çarşamba’nın en önemli sembollerinden biri olan Çarşamba Tarihi Köprü, Türkiye’nin en uzun köprüsü olarak da bilinmektedir. Kış aylarında yükselen suların karşıdan karşıya geçerken zorlayıcı bir engel olmasından dolayı 1890’lı yıllarda inşa edilmiş ve bu sayede ilçenin iki yakası da birleşmiştir. Daha önceleri trafiğe de açık olan Çarşamba Tarihi Köprü, son zamanlarda trafiğe kapatılmıştır.

Çarşamba Tarihi Köprü’nün üstünden geçerken altınızdan geçen Yeşilırmak’ı seyredebilir, manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

Çarşamba Tarihi Köprü için herhangi bir giriş ücreti bulunmamaktadır. Yılın her günü ve saati kullanıma açıktır.

Çarşamba Bedesteni

Samsun şehir merkezinden yaklaşık olarak 35 km uzaklıkta bulunan Çarşamba Bedesteni, Çarşamba ilçe merkezine 5 dakikalık mesafede bulunmaktadır. Konumundan ötürü ulaşımın kolayca sağlandığı yerlerden bir tanesi olan Çarşamba Bedesteni, ilçe merkezinden ulaşımın yaya olarak, şahsi araçlarla veya toplu taşıma araçları da kullanılarak gerçekleştirilebildiği tarihi mekanlardan bir tanesidir.

Tarihi Bedesten Çarşısı olarak da bilinen Çarşamba Bedesteni, bir Osmanlı yapısıdır. İki katlı dikdörtgen bir yapıya sahiptir. Kesme taş ve moloz taşlarla yapılmıştır ve üstü kırma çatı ile örtülüdür. İki tarafında da çeşitli dükkanlar bulunmaktadır. İlk yapıldığı zamanlarda kuyumcular çarşısı olarak hizmete açıldığı rivayet edilen Çarşamba Bedesteni, ziyaretçilerin ilgisini hala ilk günkü gibi çekmeye devam etmektedir.

Çarşamba Bedesteni için herhangi bir giriş ücreti veya saati bulunmamaktadır. Yılın her günü ve saati ziyaret edilebilir.

Tarihi Çarşamba Evi

Samsun şehir merkezinin yaklaşık 35 km uzağında bulunan Tarihi Çarşamba Evi, aynı zamanda Çarşamba ilçe merkezinden 4 dakikalık uzaklıkta bulunmaktadır. Tarihi Çarşamba Evi’ne ulaşım merkeze yakınlığı sayesinde oldukça rahat bir şekilde sağlanabilmektedir. Ziyaretçiler dilerler ise kendi şahsi araçları ile ya da toplu taşıma araçları ile ulaşım gerçekleştirebilecekleri gibi aynı zamanda yaya olarak da ulaşımlarını gerçekleştirebilirler.

Tarihi Çarşamba Evi, ahşap ve iki katlı bir yapıdır. Yapı içerisinde ve etrafında cafe işletmeleri bulunmaktadır. Sessiz ve sakin oluşunun yanı sıra yaz akşamları boyunca yapılan açık hava etkinlikleri de turistlerin dikkatini ve ilgisini oldukça çekmektedir. Genellikle Yeşilçam filmleri yansıtılarak nostalji yaşatmak amaçlanmaktadır. Dilerseniz yapı içerisine girip tamamen ücretsiz bir şekilde fotoğraf çekilebilir ve Tarihi Çarşamba Evi’ni inceleyebilirsiniz.

Tarihi Çarşamba Evi’ne giriş yaparken hiçbir ücret gerekmemektedir. Yılın her günü ziyarete açıktır.

Havza Atatürk Evi Müzesi (Mustafa Kemal Paşa’nın Havza Karargahı)

Samsun şehir merkezinin ortalama 80 km uzağında bulunan Havza Atatürk Evi Müzesi, Havza ilçe merkezinin yaklaşık olarak 1 km uzaklığında, aşağı yukarı 10 dakikalık mesafede bulunmaktadır. Havza Atatürk Evi Müzesi’ni ziyaret etmek isteyen tarih meraklıları, varsa, özel araçları ile ulaşım sağlayabilecekleri gibi Havza ilçesine kalkan otobüsler ile de ulaşımlarını rahatça gerçekleştirebilirler. İlçe merkezine yakın konumda bulunan ziyaretçiler eğer isterler ise yaya olarak da Havza Atatürk Evi Müzesi’ne ulaşım gerçekleştirme şansına sahiptirler.

Havza Atatürk Evi Müzesi, şık ve gösterişli görünüşünün yanı sıra bünyesinde bulundurduğu balmumu heykeller ile de her sene yüzlerce turistin uğrak noktası haline gelmiştir. Geçmişten kalma kilimlerin bulunduğu müzede aynı zamanda eski silahlar ve nostaljik oturma odalar bulunmaktadır. Bunların yanı sıra çeşitli vazo ve çanakların, gardıropların, kıyafetlerin ve mobilyaların da bulunduğu Havza Atatürk Evi Müzesi, geçmişimizden izler taşıyor. Burayı ziyaret eden turist ve tarih severler, Mustafa Kemal Atatürk’ün çalışma odası, yatak odası ve havza odası canlandırmasının yanı sıra çeşitli boy ve türde heykellerini inceleyebilirler. Balmumundan Atatürk heykelleri ile fotoğraf çekilebilir, aynı zamanda savaş tarihi konusunda da bilgi edinebilirler.

Havza Atatürk Evi Müzesi’ne giriş tamamen ücretsizdir. Yılın her günü ziyarete açık olan müze, sabah saat 08:00’da açılmaktadır. Sonrasında ise mesai saat 17:00’a kadar devam etmektedir. Giriş yapmak için herhangi bir engel ya da koşul bulunmamaktadır.

Kevser Camii

Havza Kevser Camii, Samsun şehir merkezinden aşağı yukarı 80 km uzaklıkta bulunmaktadır. Ulaşım açısından oldukça rahat bir konumda bulunan Kevser Camii, ilçe merkezinin aşağı yukarı 150 m uzağında yer almaktadır. Özel araçlar aracılığı ile ya da ilçeye kalkan otobüsler ile ulaşımın sağlanabileceği yerlerden bir tanesidir. Ziyaretçiler ilçe merkezinden ortalama olarak 2 dakikalık bir süre içerisinde Kevser Camii’ye ulaşımlarını gerçekleştirebilirler.

Büyüklüğünün yanı sıra köklü geçmişi sayesinde dikkatleri üzerine çeken Kevser Camii, Havza’yı ziyaret eden ziyaretçilerin mutlaka görmesi gereken tarihi yapılardan bir tanesidir. Geniş ibadet alanlarının yanı sıra oldukça büyük bir avluya da ev sahipliği yapmaktadır. İbadetlerini ya da tarihi gezilerini tamamlayan ziyaretçilerin, Kevser Camii önünde oturup bir yandan temiz havanın keyfini çıkarıp etraftaki insanlarla sosyalleşirken bir yandan da çaylarını yudumlayabileceği küçük bir parkı bulunmaktadır. Geniş iç mekan tasarımı ile özellikle bayram ayları boyunca çok sayıda ziyaretçi çeken Kevser Camii, geniş kitlelerin de  ibadetlerini bir arada yerine getirmesine olanak sağlamaktadır.

Kevser Camii, yılın her günü ve günün her saati ziyarete ve de ibadete açık bulunmaktadır. Kevser Camii için herhangi bir giriş ücreti bulunmamaktadır.

Merzifon Saat Kulesi

Samsun şehir merkezinin aşağı yukarı 100 km uzağında bulunan Merzifon Saat Kulesi, Amasya ilinin en gözde sembol yapılarından bir tanesi konumundadır. Merzifon Saat Kulesine ulaşım, özel araçlar ya da Amasya’ya kalkan şehirlerarası otobüsler aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.

Ağırlık sistemi ile çalışan Merzifon Saat Kulesi, Merzifon’un birçok yerinden görünmektedir. İnşası 1886 yılında tamamlanan Merzifon Saat Kulesi, çemberlerle çevrili biçimdedir.

Merzifon’un merkezinde bulunan Merzifon Saat Kulesi’ni, yılın her günü ve günün her saati ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Gerek konumu gerek önemli bir limana sahip oluşu ile tarih boyunca önemli bir role sahip Samsun için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Samsun Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.