Samsun’a Bağlı İlçelerin Kısa Kısa Öne Çıkan Özellikleri


Samsun’a Bağlı İlçelerin Kısa Kısa Öne Çıkan Özellikleri

Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Samsun, verimli toprakları ve coğrafi konumu sayesinde yıllar boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Çeşitli uygarlıkların burada yaşamını sürdürmesi sebebiyle birçok tarihi ve kültürel yapıya sahip Samsun’da uzun yıllar çeşitli ticaret ilişkileri yaşanmış olup aynı zamanda bölge hakimiyeti için çeşitli savaşlar yapılmıştır.

Samsun’un ilçeler haritası incelendiği zaman gezilecek ve görülecek yerler hem doğal güzellikleri hem de tarihi eserleri açısından oldukça fazladır.

Samsun’a bağlı Atakum ve Bafra ilçeleri deniz kıyısında bulunması nedeni ile yaz turizminde önemli bir konuma sahiptir. Ayrıca ticari açıdan da önemli bir rol oynayan Atakum ve Bafra şehirlerinin doğal güzellikleri, tarihi ve turistik yapıları her sene on binlerce turisti kendilerine çekmektedir.

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykellerinin bulunduğu Tütün İskelesi, Bandırma Vapuru Maketleri ve Tarihi Süreller Konağı Samsun il sınırları içerisinde bulunmaktadır.

19 Mayıs

19 Mayıs ilçesinin Samsun il merkezinde uzaklığı yaklaşık olarak 33 kilometredir. İlçede yaşayan yerli halk geçimi genel olarak tarım ve ticaretle sürdürmektedir.

İlçe merkezinde bulunan ve ilçenin sembollerinden biri haline gelen 19 Mayıs Saat Kulesi, 19. Yüzyıl Osmanlı eserlerinden olan Yörükler Taş Köprü ve Ahşap Camii, biyolojik çeşitlilik bakımından oldukça zengin Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ve Nebiyan Dağı Yaylası ilçe turizmine katkı sağlayan doğal ve tarihi güzelliklerdendir.

Kumcağız, Yörükler ve Engiz yöreleri her sene bahar aylarının başlarında turistleri misafir etmeye başlar ve yaz döneminden itibaren çeşitli festivaller yapılmaya başlanır.

Alaçam

Samsun il merkezinden ortalama olarak 78 km uzaklıkta bulunan Alaçam, köklü tarihi sayesinde her sene binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır.

19. yüzyılın sonlarına doğru İptidai Mektebi olarak yaptırılan Alaçam Mübadele Müzesi ve Kitaplı Konağı’nın yanı sıra Alaçam Koyu ve Taşkelik Çayı ilçedeki önemli tarihi ve doğal turistik alanlardan bazılarıdır. Her sene binlerce turistin uğrak noktası haline gelmiştir.

Asarcık

Samsun ilinin bir ilçesi olan Asarcık, Samsun il merkezinden yaklaşık olarak 30 km uzakta bulunmaktadır. İlçe sakinleri geçimlerini genel olarak tarım ve hayvancılıkla karşılamaktadır.

İlçe merkezine gezintiye çıkıldığı zaman dikkat çeken Asarcık Ulu Cami ve görenleri büyüleyen Gündoğdu Cami’nin yanı sıra köy kesimlerinde bulunan mesire alanları da Asarcık’ın önemli turizm noktalarıdır.

Atakum

Samsun’un merkez ilçesi olan Atakum, Samsun il merkezinden yaklaşık olarak 25 km uzaklıkta bulunur. Tarihi ve doğal alanları sayesinde çok sayıda yerli ve yabancı turistin uğrak noktası haline gelmiştir.

Atakum’da bulunan Kurupelit Tümülüsü ve Küçük Kuşçulu Tümülüsü önemli tarihi değerleri temsil ederken aynı zamanda ilçe içerisinde bulunan Amisos Tepesi de turizmi etkileyen önemli doğal alanlardan bir tanesidir.

Yaz aylarında çok sayıda yerli ve yabancı turisti konuk eden Atakum Plajı da görülmeye değerdir.

Samsun için yapacağınız seyahatinizde konaklamanızı Atakum’da planlıyorsanız Atakum Otelleri sayfamıza tıklayarak kriterlerinize uygun tesisten yerinizi ayırtabilirsiniz.

Ayvacık

Samsun ilinin merkez ilçelerinden bir tanesi olan Ayvacık, Yeşilırmak üzerinde kurulmuş ve Suat Uğurlu Barajı ile iki kısma ayrılmıştır. Samsun il merkezinden ortalama olarak 65 km uzaklıkta bulunmaktadır. Ayvacık ilçe sakinleri genel olarak fındık, mısır ve buğday ürünlerinin tarımı ile geçimlerini sağlarken aynı zamanda hayvancılıkla da uğraşmaktadır.

Köklü bir tarihe sahip olan Ayvacık’ta görülmesi gereken tarihi ve turistik yerlerin başında Assos Antik Kenti ve Afrodit Kaplıcası gelirken ilçenin doğal turizm kaynakları arasında Ayvacık sahil Parkı bulunmaktadır.

Ayvacık Belediyesi tarafından her sene düzenli olarak, genelde yaz aylarında, çeşitli festivaller gerçekleştirilmektedir.

Bafra

Samsun ilinin merkez ilçelerinden bir tanesi olan Bafra, Samsun il merkezine yaklaşık olarak 52 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bafra’da yaşayan yerli halk genel olarak tarım ile geçimini sağlamaktadır.

Tarih boyunca Fenikeliler, Lidyalılar, Persler, Paflagonlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve son olarak da Osmanlıların hakimiyeti altına giren Bafra, birçok tarihi ve turistik alana ev sahipliği yapmaktadır. Tarihi ve turistik yerlerin başında Asarkale Kaya Mezarları ve Çetinkaya Köprüsü gelmektedir. Bunun yanı sıra doğa ile iç içe bir konumda bulunan Bafra’da turistik değere sahip doğal alanların arasında Adnan Menderes Parkı bulunmaktadır.

Karadeniz’in en gelişmiş şehirlerinden Samsun’da planladığınız tatilinizde konaklamanızı Çarşamba yapmak istiyorsanız Çarşamba Otelleri arasından seçimizi yapabilirsiniz.

Canik

Samsun’da bulunan ilçelerden bir tanesi olan Canik, Samsun il merkezinden yaklaşık olarak 15 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Canik İlçe merkezine yakın konumda bulunan 19 Mayıs Stadyumu ve Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Park Açık Hava Müzesi; ilçedeki turistik değere sahip mekanlardandır. Aynı zamanda Doğu Park ve Toptepe Tümülüsleri de turistik değere sahip doğal alanlar arasındadır.

Çarşamba

Samsun’da bulunan ilk üç merkez ilçeden bir tanesi olan Çarşamba, Samsun il merkezine yaklaşık olarak 36 km uzaklıkta bulunmaktadır. Tarihi ve kültürel yapısı ile her sene binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır.
Çarşamba’da bulunan Göğceli Camii, Abdal Tekkesi ve Konukluk Su Değirmeni turistik değere sahip gözde mekanlardandır. Aynı zamanda Kestanepınar Mağaraları, Kabaceviz Şelaleleri ve Kargalı Gölü, görülmesi gereken doğal alanlar arasındadır.

Aynı zamanda her yaz dolup taşan birçok sahile de ev sahipliği yapmaktadır.

Havza

Samsun’un en ünlü ilçelerinden bir tanesi olan Havza, Samsun il merkezine ortalama olarak 85 km uzaklıkta bulunmaktadır.

1972 ve 1973 yıllarında Prof. Dr. U. Bahadır ALKIM tarafından yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda Havza tarihinin Paleolitik döneme dayandığı keşfedilmiştir. Tarih boyunca birçok imparatorluğa ev sahipliği yapan Havza’da görülmesi gereken tarihi yerlerin başında Yörgüç Paşa Cami ve Havza Atatürk Evi gelmektedir.

Doğal alanları bakımından da oldukça zengin olan Havza’da turistik değeri yüksek olan doğal alanların başında Tavşan Dağı ve Evliyacalı Tepe gelmektedir.

İlkadım

Samsun’un önde gelen şehirleri arasında bulunan İlkadım, Samsun il merkezinden yaklaşık olarak 20 km uzaklıkta bulunmaktadır. İlkadım’da bulunan yerel halk genel olarak balıkçılık, hayvancılık ve tarım ile geçimlerini sağlamaktadırlar.

Köklü bir tarihe sahip İlkadım’da görülmesi gereken tarihi yapı ve alanların başında ilçe merkezinde bulunan İlk Adım Anıtı, Cumhuriyet Meydanı ve Samsun Kent Müzesi gelmektedir. Aynı zamanda doğal alanlar bakımından da oldukça zengin olan İlkadım’da Fener Plajı, Batı Park ve Atatürk Parkı görülmesi gereken doğal alanların başında gelmektedir.

Kavak

Samsun’da bulunan Kavak ilçesi, Samsun il merkezinden ortalama olarak 55 km uzaklıkta bulunur. Şeker pancarı, patates ve tütün ekiminin de yapıldığı Kavak’ta yerel halk genel olarak tarım ile geçimlerini sağlamaktadır.

Tarihi M.Ö. 3500 – 2000 yıllarına kadar dayana Kavak’da görülecek birçok tarihi alan bulunmaktadır. Bunların başında Kale Doruğu Höyüğü ve Çakallı Han gelmektedir. Yeşil tabiatı ile de dikkat çeken Kavak’ta bulunan ve aynı zamanda da turistik değere sahip doğal alanlar Koca Dere ve Kum Deresi’dir.

Ladik

Samsun’da bulunan Ladik ilçesi, Samsun il merkezinden yaklaşık olarak 75 km uzakta bulunmaktadır.

Ladik’te görülmesi gereken tarihi yapı ve mekanların başında Ladik Saat Kulesi ve Avcı Sultan Mehmet Cami gelmektedir. Gezilecek yeşil alanlar bakımından oldukça fazla seçeneğe sahip Ladik’te görülmesi gereken doğal alanların başında Hamamayağı Kaplıcası ve Ladik Gölü gelmektedir.

Aynı zamanda fazlasıyla uğrak bir kayak noktasına sahip Ladik’te oldukça ünlü olan Ladik Akdağ Kayak Merkezi bulunmaktadır.

Salıpazarı

Samsun’da bulunan Salıpazarı ilçesi, Samsun il merkezinden ortalama olarak 50 km uzaklıkta bulunmaktadır. Salıpazarı, ismini her hafta Salı günü ilçe içerisinde kurulan pazardan almaktadır.

Kültürel ve turistik alanları ile oldukça uğrak bir nokta haline gelen Salıpazarı’nda görülmesi gereken tarihi yapı ve alanların başında Kaya Mezarları ve Garpu Kalesi gelmektedir. Doğal alanlar bakımından oldukça zengin bir yapıya sahip olan Salıpazarı, Karacaören Şelalesi ve Çağlayan Şelalesi ile turistlerin ilgisini çekiyor.

Tekkeköy

Samsun’un gözde ilçelerinden bir tanesi olan Tekkeköy, Samsun il merkezinden yaklaşık olarak 15 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Tarihi M.Ö. ikinci yüzyıla kadar uzanan Tekkeköy birçok imparatorluğun hakimiyeti altında kalmıştır. Bu sayede birçok tarihi ve turistik yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Bu tarihi yapı ve alanlardan bazıları; Tekkeköy Mağaraları ve Antyeri Kilisesi’dir. Doğal alanlar bakımından da oldukça zengin olan Tekkeköy’de Büyük Kurşunlu Şelalesi’ni gezebilirsiniz.

Terme

Samsun’un kıyı kesimlerinde ve sınırında bulunan Terme, Samsun il merkezinden ortalama olarak 60 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Tarihi 10. yüzyıla kadar uzanan Terme’de görülmesi gereken tarihi yapı ve alanların başında Pazar Camisi ve Cüneyt-i Bağdadi Türbesi gelmektedir. Doğal alanlar açısından zengin sayılabilecek olan Terme’de en gezilebilecek doğal alanların başında Miliç Çamlığı, Çobanyatağı Sahili ve Kumcağız Sahili bulunmaktadır.

Terme, farklı mahalle ve semtlerinde her sene farklı festivaller gerçekleştirmektedir. Bu festivaller; Amazon Festivali, Pirinç Festivali, Altın Fındık Festivali ve Geleneksel Hıdırellez Şenlikleri ve At Yarışları’dır.

Vezirköprü

Samsun’da bulunan Vezirköprü, eski adıyla Kedegara, Samsun il merkezinden yaklaşık olarak 110 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Tarihi, Hititlere kadar uzanan Vezirköprü’de görülmesi gereken tarihi yapı ve mekanların başında Tacettin Paşa Camii ve Taş Medrese gelmektedir. Doğal alanları açısından da zengin sayılabilecek Vezirköprü’de görülebilecek doğal alanların başında Şahin Kaya Kanyonu gelmektedir.

Yakakent

Samsun’da bulunan Yakakent, Samsun il merkezine aşağı yukarı 85 km mesafede bulunmaktadır. Denize kıyısı bulunan Yakakent, her sene binlerce yerli ve yabancı turistin uğrak noktası haline gelmiştir.

Köklü bir tarihe sahip Yakakent’te görülebilecek tarihi yapı ve mekanların başında Yakakent Meydanı gelmektedir. Doğal alanları bakımından oldukça zengin olan Yakakent’te görülmesi gereken doğal alanların başında Yakakent Sahili ve Çamgölü Mesire Alanı gelmektedir.

Samsun’un hangi noktasında tatilinizi planlayacağınıza karar verdikten sonra konaklama yapacağınız oteli Samsun Otelleri sayfamızda birçok tesisi ayrıntılı olarak inceleyebilir ve size en çok hitap eden otelden yerinizi kolayca ayırtabilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.