Mustafakemalpaşa’da Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler


Mustafakemalpaşa’da Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

Mustafakemalpaşa ilçesi, Bursa’nın en kalabalık 5. ilçesidir. 100.000’i aşkın nüfusu bulunan bu ilçe, aynı zamanda ülkemizin en uzun isme sahip olan ilçesi olarak da dikkat çekmektedir. Ayrıca ülkemizde, içerisinde en fazla köy bulunan ilçe olan Mustafakemalpaşa, Bursa il merkezine 84 km uzaklıktadır. İlçenin ülke çapındaki ünü ise “Mustafakemalpaşa Tatlısı”dır. Özel bir peynir ile yapılan bu tatlı, genellikle dondurma ile servis edilmektedir ve ziyaretçiler için güzel lezzetler sunmaktadır.

İlçe içerisinde gezmek isteyen veya tatil yapmak isteyen ziyaretçiler için ilçede hem tarihi hem de doğal güzellikler açısından pek çok seçenek yer almaktadır. Mustafakemalpaşa ilçesinin sınırında bulunan Uluabat Gölü, Suuçtu Şelalesi, Tümbüldek Kaplıcası ve Melde Antik Ören Yeri, ziyaret edilebilecek alanlar arasındadır.

İlçenin yüzölçümü büyük olmadığı için ziyaretçiler tarafından günübirlik olarak rahatlıkla gezilebiliyor. Özel aracınız veya ilçenin ulaşım ağından yararlanarak istediğiniz yere kısa süre içerisinde gidebilirsiniz.

Tümbüldek Kaplıcası

Mustafakemalpaşa ilçesine 16 km uzaklıkta yer alan bu kaplıca, Akarca köyü içerisindedir. Kökeni çok eski zamanlara ulaşan bu kaplıcanın yapıları 1895 yılında yapılmıştır ve 1935 yılında ise Belediye tarafından satın alınmıştır. İlçe merkezinden Akarca Köyü’ne giden otobüs ve dolmuşlar ile birlikte Tümdüldek Kaplıcası’na gidilebilmektedir. Ulaşımınız için özel taksi hizmetinden de yararlanabilirsiniz.

Kaplıcanın etrafında belediye tarafından işletilen pek çok farklı konaklama yeri bulunmaktadır. Sadece günübirlik ziyaretler için değil; tatilleriniz için de tercih edebileceğiniz bir yer olan Tümbüldek Kaplıcası, suyunun şifa vermesi ile de ünlüdür. Tatiliniz için konaklama yerinizi bu kaplıcaya yakın bir yerde seçebilir ve kaplıcanın suyundan da yararlanabilirsiniz. Konaklama yerlerini belediye işlettiği için uygun fiyatlar ile birlikte ilçe içerisinde konaklayabilmeniz mümkün.

Kaplıcanın suları, duş almak için kullanıldığında içerisinde bulunan demir nedeni ile cilt ve deri rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Bu yüzden bu tür rahatsızlıkları bulunan ziyaretçilerin sıklıkla Tümbüldek Kaplıcası’nı ziyaret ettikleri görülmektedir.

Ayrıca kaplıcanın suyu içilebilmektedir. Mide, bağırsak, karaciğer, pankreas ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenen kaplıcanın suları bir hayli sağlıklıdır. Ayrıca romatizma rahatsızlıkları için de şifa olarak kullanılan kaplıcanın suları, hem yöre insanı için hem de turistler için önemlidir.

Tümbüldek Kaplıcası’nın bölgesi aynı zamanda mesire alanı olarak da kullanılmaktadır. Günübirlik ziyaretlerinizde rahatlıkla bu alanda piknik yapabilir ve keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Suuçtu Şelalesi

Mustafakemalpaşa ilçesinin en meşhur yerlerinden biri olan Suuçtu Şelalesi, ilçe merkezine 18 km mesafededir. Muradiye köyünün yakınlarında, Çataltepe mevkiinde bulunan bu şelalenin rakımı 465 metredir. İlçeden Çataltepe’ye giden dolmuşlar ile birlikte 30 dakikalık bir seyahat ile Suuçtu Şelalesi’ne gidebilir, isterseniz özel taksileri de kullanabilirsiniz.

Şelalenin boyutu 35 metredir. Sular 35 metre yükseklikten dökülürken kış aylarında suların döküldüğü alanda bir gölet oluşmaktadır. Ziyaretçiler, yılın kış ve bahar aylarında şelaleyi ziyaret ettiklerinde bu göleti görebilirler fakat yaz aylarında göletteki şelale sularının azaldığı görülmektedir. Bahar döneminin başlangıcında Suuçtu Şelalesi’ne giden ziyaretçiler şelaleye yaklaştıklarında ıslanabilirler. Bu yüzden yağmurluk veya şemsiye gibi ekipmanlar ile gitmeniz sizler için daha mantıklı olabilir.

Suuçtu Şelalesi’nde doğa gezileri için de tercih edilebilecek bir alandır. Ayrıca yöre halkının ve ziyaretçilerin şelalenin etrafında piknik yaptıkları, mesire alanı olarak kullandıkları ve şelalenin üzerindeki balık restoranında vakit geçirdikleri bilinmektedir.

Yeşilliklerin arasında yer alan ve gökyüzünden akan sular eşliğinde dinlenebileceğiniz bu mekân, ziyaretçilerine müthiş manzaralar sunmaktadır. Suuçtu Şelalesi’ni ziyaret ettiğinizde suların döküldüğü gölet alanında vakit geçirebilir veya şelalenin tepesine de rahatlıkla çıkabilirsiniz.

Uluabat Gölü

Uluabat Gölü, Mustafakemalpaşa ilçesinin kuzeydoğusunda bulunan, yöredeki diğer ismi Apolyont olan bir göldür. Deniz seviyesinden 9 metre yükseklikte bulunan bu gölün kuzey bölümünde tepecikler güneyinde ise dik yamaçlı dağlık alanlar yer almaktadır. Uluabat Gölü’ne gitmek için Gölyazı’ya doğru toplu taşıma araçları ile gitmeniz veya özel taksi hizmetinden yararlanmanız yeterli olacaktır.

1993 yılında gölün güney ve batı bölümlerine göldeki suyun tarım alanlarını basmaması için setler yapılmıştır. Ayrıca görsel açıdan da son derece etkileyici manzaralar sunan Uluabat Gölü’nün içerisinde Halilbey adası ve 6 farklı küçük adacık yer almaktadır.

Gölün en derin bölümü 4 metre iken günden güne suların azaldığı ve gölün sığlaştığı görülmektedir. Güzel manzaralar arayan ziyaretçiler için son derece uygun bir gezilecek alan olan Uluabat Gölü’nde su kuşlarını da gözlemleyebilmek mümkün. Yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan pek çok farklı su kuşu Uluabat Gölü’nde bulunmaktadır. Gölü ziyarete gittiğinizde karabatak, sakarmeke ve tepeli pelikan gibi kuş türlerini görebilmeniz mümkün.

Uluabat Gölü, Mustafakemalpaşa ilçesine yakın bir göl olduğu için ulaşım açısından da tercih edilebilir bir alandır. Doğal güzellikler görmek ve dinlenmek isteyen ziyaretçiler için uygun gezilecek alanlardan biri olan Uluabat Gölü, ilçeyi ziyarete gelenlerin uğrak noktasıdır.

Melde Antik Ören Yeri

Mustafakemalpaşa ilçe merkezine 4 km uzaklıkta bulunan ve ilçenin kuzeyinde yer alan bu alan, Melde bayırı olarak da bilinmektedir. Bursa – İzmir karayolu üzerinde bulunan bu ören yerine özel taksi ve toplu taşımalarla sorunsuzca gidebilirsiniz.

Bölge, arkeolojik kazıların yapıldığı ve M.Ö. 4. yüzyıl tarihli eşyaların bulunduğu bir alandır. Bulunan bazı eşyalardan yola çıkılarak, Melde bayırı olarak adlandırılan yerin tarihte isminin “Miletopolis” olduğu anlaşılmıştır. Miletopolis kentinin kalıntılarının bulunduğu kazılarda aynı zamanda Yunan, Roma ve Bizans dönemlerine ait sikkeler ve seramikler de bulunmuştur.

1974 yılında Bursa - İzmir karayolu çalışmalarında zarar gören ve bu yüzden yol çalışmalarının durdurulduğu bu tarihi alan, ziyaretçiler için de çokça sevilen bir bölgedir. Özellikle tarih ile ilgisi iyi olan ziyaretçiler, bu genişçe alanda gezebilirler ve tarih meraklarını giderebilirler.

Yapılan kazılarda Melde Antik Ören Yeri içerisinde MS. 2. yüzyıla tarihlenen bir tapınak ve 1.13 metre boyunda bir Apollon heykeline de rastlanmıştır. Ayrıca bölge içerisinde, Karacabey Harası yönünde, 20 civarında ailenin de mezarının bulunduğu bilinmektedir.

Son derece büyük bir alan içerisinde yer alan ve antik kent kalıntıları bulunan Melde Antik Ören Yeri, tarihe merak salmış ziyaretçiler için son derece ilgi çekici bir alandır.

Lalaşahin Paşa Türbesi

Lalaşahin Paşa Türbesi, Mustafakemalpaşa deresinin yakınlarında bulunan bir türbedir. Osmanlı döneminde yapılan bu türbe, Orhan Bey’in küçük oğlu olan 1. Murat’ın lalası, Lalaşahin Paşa’nın türbesi olduğu bilinmektedir. Bursa – İzmir karayolu üzerinde bulunan bu ören yerine özel taksi ve toplu taşımalarla sorunsuzca gidebilirsiniz.

Orhan Bey tarafından yüzyıllar önce Lalaşahin Paşa’ya hediye edilen bu alan içerisinde Lalaşahin Paşa’nın ailesi yaşamıştır. Öldükten sonra ise paşa, 1386 yılında buraya defnedilmiştir.

Tarihi yapılara ilgisi olan ziyaretçiler için uğrak bir mekân olan Lalaşahin Paşa Türbesi, Selçuklu mimarisini yansıtmaktadır. Taş ve tuğladan yapılmış olan bu türbe, iyi motifler ile süslenmiştir. 5 metre yüksekliği bulunan bu türbenin 6 penceresi bulunmaktadır. Ayrıca türbe inşa edilirken beraberinde de bir külliye yapılmıştır. Külliyede cami, medrese, hamam ve zaviye yer alırken zamanla bu yapıların tümü yıkılmıştır. Günümüze bu yapılardan yalnızca caminin minaresinin yarısı kalmıştır.

Tarihi yapısı ile dikkat çeken Lalaşahin Paşa Türbesi, 1948 yılında onarılmıştır.

Paşalar Fosil Kazı Alanı

Paşalar Fosil Kazı Alanı, Mustafakemalpaşa ilçe merkezine 15 km uzaklıkta, Paşalar köyünün 1 km güneyinde yer almaktadır. İlçe merkezinden Paşalar Köyü’ne giden toplu taşıma araçlarını tercih ederek veya özel taksi hizmeti ile 20 dakikalık bir sürede bu kazı alanına ulaşabilirsiniz.

Günübirlik gezileriniz için tercih edebileceğiniz bu alan, sizlere keyifli zamanlar yaşatabilir. Karababa olarak adlandırılan mevki içerisinde 15 milyon yıllık fosil kalıntılar çıkartılmaktadır. İlginç bir gezinti isteyen ziyaretçiler için tercih edilebilecek bir alan olan bu kazı alanında fil, gergedan, at, zürafa ve daha pek çok etçil/otçul hayvan kalıntısı yer almaktadır.

Bu alandan çıkartılan fil kalıntılarının, diğer hayvan kalıntılarına göre daha önemli olduğu söylenebilir. Çünkü yapılan araştırmalara göre yıllar önce bu alanda yaşayan ve kalıntıları bulunan fil türü, dünyanın başka hiçbir alanında görülmemiştir.

Paşalar Fosil Kazı Alanı’ndan çıkartılan fosiller, Ankara ve Bursa’da yer alan Etnografya müzeleri içerisinde sergilenmektedirler.

Paşalar Fosil Kazı Alanı’nı günün her saatinde ziyaret edebilirsiniz.

Mustafakemalpaşa’da Günübirlik Gezebileceğiniz Yerler

Mustafakemalpaşa ilçesi, konumu itibariyle hem tarihsel açıdan önemli olan hem de tatil yapabileceğiniz pek çok yere yakındır. Bu mekânları ziyaret ederek türlü geziler düzenleyebilir veya günübirlik tatiller için bu alanları tercih edebilirsiniz.

Mikhael Archangelos Kilisesi

Eski zamanlarda yapılan ve Mustafakemalpaşa ilçe merkezine 46 kilometre uzaklıkta yer alan Mikhael Archangelos Kilisesi, Uluabat Gölü’nün kıyısında yer almaktadır. İlçeden Gölyazı’ya giden toplu taşıma araçları ile ortalama olarak 1 saatlik sürede tarihi kiliseyi görebilirsiniz.

Bu kiliseyi ziyaret etmek isteyen kullanıcılar, ziyaretleri sonrasında göl manzarasında rahatlıkla vakit geçirebilirler. Uluabat Gölü’ne yakın bir konumda yer alan ve bir harabe görünümünde olan bu kilise, yeşillikler arasında yer almaktadır.

Tarihe merak salmış olan ziyaretçiler için önemli bir kilise olan Mikhael Archangelos Kilisesi, Eskikaraağaç Köyü içerisinde yer almaktadır. Kuşları ile ünlü olan bu köye gittiğinizde kilise ziyaretinizin ardından kuş gözlem noktalarını da ziyaret edebilirsiniz.

Uluabat Gölü’nü seyredebileceğiniz ve kuş gözlem noktaları ile birlikte farklı kuş türlerinin günlük hayatlarından karelere şahitlik edebileceğiniz bu alan, günübirlik ziyaretlerinizde tercih edebileceğiniz bir alandır.

Karacabey Longoz Ormanları

Mustafakemalpaşa ilçesinden günübirlik olarak komşu ilçelerden biri olan Karacabey’de yer alan Longoz Ormanları’nı ziyaret edebilirsiniz. İlçeden Karacabey’e giden dolmuş ve otobüsler ile bu yolculuğunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Marmara Denizi’ne dökülen Susurluk Irmağı’nın delta bölgesi içerisinde yer alan bu ormanlarda çok sayıda canlı ve bitki türü bulunmaktadır. Longoz Ormanları içerisinde yer alan lagün gölleri de manzaraları ile ilginizi çekebilecek yerler arasındadır. Temiz hava almak ve dinlenmek için Karacabey Longoz Ormanları’nı mutlaka gezmelisiniz.

Mustafakemalpaşa Otelleri sayfamızı inceleyerek beldenin görülmesi gereken turistik noktalarını yerinde keşfedebileceğiniz tatili planlayabilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.