Mudanya Gezinizde Ziyaret Etmeniz Gereken Tarihi Yerler
Mudanya, Bursa’nın en çok turist çeken bölgelerinin başında gelmektedir. Ziyaretçilerin sıklıkla ilçeye uğramalarındaki en önemli etkenlerden biri, ilçenin sahip olduğu tarihi ve turistik alanlardır. Yüzlerce yıldır pek çok ulusa ev sahipliği yapmış olan Mudanya, barındırdığı pek çok kültürün izlerini halen yansıtmaktadır. Özellikle Rum ve Osmanlı kültürüne dair önemli esintilerin yer aldığı Mudanya ilçesi, tarihi açıdan ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.
M.Ö. 700’lü yıllara dayanan tarihi ile Mudanya’nın bilinen ilk isminin Myrlea olduğu söylenebilir. Pek çok sefer yeni şehirlerin kurulduğu bu ilçenin son olarak Montania adını kullandığı ardından bugünkü ismi olan Mudanya’ya kavuştuğu bilinmektedir. 1321 yılında Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Bey tarafından devletin topraklarına katılan Mudanya, 1871 yılında ilçe olarak ilan edilmiştir. 2 yıl Yunan işgali altında kalan Mudanya, 12 Eylül 1922 tarihinde işgalden kurtarılmıştır. O günden bu yana, 12 Eylül tarihi Mudanya’nın kurtuluşu olarak kutlanmaktadır.
İlçe içerisinde turistlerin gezebilecekleri ve ilçenin tarihi hakkında bilgi alabilecekleri pek çok tarihi yer bulunmaktadır. Mütareke Evi Müzesi, Tahir Paşa Konağı, Apostoloi Kilisesi, Baş Melekler Kilisesi, Tarihi Rum Mahallesi, Dereköy Kilisesi ve Taş Mektep ilçe içerisinde sıklıkla ziyaret edilen tarihi yerlerdir. İlçe, yüzlerce yıllık dokusunu koruyabildiğinden bu tarihi eserler de hem gerekli özen gösterilerek hem de restorasyonlar yapılarak bugüne kadar taşınmıştır.
Mütareke Evi Müzesi
Türkiye’nin kuruluşunu simgeleyen ve Kurtuluş Savaşı’nın askeri safhasının sona erdiğini gösteren Mudanya Ateşkes Antlaşması, 11 Ekim 1922 tarihinde bugünlerde müze olarak kullanılan Mütareke Evi içerisinde imzalanmıştır. Müze, Mudanya ilçe merkezi içerisinde yer aldığı için kolaylıkla ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
Mütareke Evi Müzesi’nin tarihi 19. yüzyıla kadar dayanmaktadır ve öncesinde Aleksandr Ganyanof’un sahip olduğu bu bina, Hayri İpar tarafından satın alınıp restore edilerek 1937 yılında müze haline getirilmiştir. Mudanya sahilinde yer alan bu bina, ihtişamı ve tarihi ile görenlerin ilgisini çekmektedir.
Müze, 2 kattan oluşmaktadır. İlk katında İsmet İnönü’nün odası ile antlaşmanın imzalandığı salon yer almaktadır. Müzenin ikinci katında ise İsmet Paşa ile arkadaşlarının yatak odalarını görebilmeniz mümkün. Müze içerisinde gezerken anlaşmanın imzalandığı güne dair belgeler, fotoğraflar ve eşyalar da yer almaktadır.
Mütareke Evi Müzesi, 15 Nisan ile 2 Ekim tarihleri arasında saat 09:00 ile 18:00 arasında ziyaretçi kabul ederken, 3 Ekim ile 14 Nisan tarihleri arasında saat 09:00 ile 17:00 arasında ziyaretçilere açıktır. Müzeyi Pazartesi günleri hariç her gün rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz.
Tahir Paşa Konağı
Mudanya’nın ilçe merkezinde yer alan tarihi yerlerden biri olan Tahir Paşa Konağı, Şükrüçavuş Mahallesi içerisindedir. İlçe merkezinden Tahir Paşa Konağı’na yürüyerek, özel aracınız veya taksi ile rahatlıkla gidebilirsiniz.
18. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilen bu konak, 1724 yılında inşa edilmiş ve 1985 yılında da Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırılmıştır. 2013 yılında Agâh Bursalı’nın desteği ile birlikte restorasyonu gerçekleştirilen ve 2013 yılında Kent Müzesi olarak hizmete açılan bu konak içerisinde Lale Devri’nden hoş motifler yer almaktadır. Konağın içerisindeki iç duvarlarda ve tavanlarda çiçek motiflerini görebilirsiniz.
Tahir Paşa Konağı 2 kattan oluşur ve konak içerisinde 18 oda yer almaktadır. Konağın ilk katında sergi salonu ile başkanlık makamı yer alırken ikinci katında ise kent müzesi bulunmaktadır. Müze’nin ikinci katında yer alan Baş Oda, Lale Devri süslemeleri, motifleri ve geometrik şekilleri ile birlikte uzmanlarca dönemin önemli eserleri arasına alınmıştır.
Bursa gezilerinin vazgeçilmez turistik rotası Mudanya’da yapacağınız tatilinizde konaklama seçeneklerine Mudanya Otelleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Apostoloi Kilisesi
Mudanya’da ziyaret edebileceğiniz kiliselerden biri olan Apostoloi Kilisesi, ilçenin merkezine 9 km mesafede yer alan Aydınpınar köyünde yer almaktadır. Özel aracınız veya Aydınpınar’a giden toplu taşıma araçları ile rahatlıkla kiliseyi ziyaret edebilirsiniz.
Apostoloi Kilisesi, halk arasında Aydınlar Kilisesi olarak da anılmaktadır. İlk zamanlarında bir kilise olarak inşa edilen bu bina, zamanla camiye dönüştürülmüştür. Doğudan batıya doğru dikdörtgen bir yapı olarak inşa edilen bu kilise, 1922 yılında camiye dönüştürülerek Müslümanların kullanımına açılmıştır. Kilisede yer alan çan kulesi, kilise, camiye dönüştürülüp minare yapılana kadar kullanılmıştır. Kilise içerisinde Arapça yazılar yer almaktadır ve içeride bulunan mermer kitabede kilisenin 1901 yılında restore edildiğine dair bilgiler bulunmaktadır.
1980 yılında yeni bir caminin yapılması ile birlikte kilise tamamen boşaltılmıştır. Başlarda depo olarak kullanılsa da yanında bulunan minarenin kilisenin üzerine yıkılması ile birlikte Apostoloi Kilisesi, tamamen terk edilmiştir.
Baş Melekler Kilisesi
Mudanya ilçe merkezine 6.5 km uzaklıkta, Kumyaka’da yer alan Başmelek Kilisesi, ilçede yer alan ön önemli tarihi yapılardan biridir. Dünyanın en eski 3. kilisesi olduğu bilinen bu yapı, 780 - 797 yılları arasında Bizans İmparatoru IV. Konstantinos Porphyrogennetos döneminde inşa edilmiştir. Özel aracınız ile ilçe merkezinden kiliseyi ziyarete gidebilirsiniz.
Kilisenin bilinen diğer ismi Taksiyarhon’dur. 1200 yıldan eski bir tarihe sahip olan bu kilise, 1922 yılına kadar bölgede yaşayan Rum halkı ve Hristiyanlar için önemli bir ibadethane olarak kullanılıyordu. Geçmiş yıllarda akıl hastalarının tedavi edildiği yer olarak da kullanılan bu kilise, şu anda ibadethane olarak hizmet vermemektedir. Fakat yine de Rumlar, yortu ve paskalya günlerinde kiliseyi ziyaret etmektedirler.
Son yıllarda zemini restorasyon için incelenen ve korunması için kubbeleri branda ile örtülen bu kilise, 2012 yılında Heybeliada Rum Okulu Başrahibi Elpidophoros Lambriniadis tarafından satın alınmıştır.
Tarihi Rum Mahallesi
Tarihi Rum Mahallesi, Girit Mahallesi olarak da adlandırılan, büyük çoğunluğunun orijinalliğini koruduğu tarihi evlerin bulunduğu bir alandır. Mudanya İskelesi’nden sağa doğru ilerlediğinizde karşınıza çıkan Mudanya Mütareke Meydanı, Tarihi Rum Mahallesi’nin de başlangıç noktası olarak kabul edilmektedir. Yürüyerek rahatlıkla ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
Tarihi Rum Mahallesi, bir tarihin yattığı yerlerden biridir. Asırlık ahşap evlerin yer aldığı bu mahallenin neredeyse bütün sokaklarından denizi görebilmek mümkündür. Serin poyraz ve deniz manzarası eşliğinde tarihi evlerin sokaklarında yürümek istiyorsanız Tarihi Rum Mahallesi, gidebileceğiniz alanlardan biridir. Çoğu iki katlı olan ve ahşap evlerden oluşan bu mahalle, günümüzde Halitpaşa Mahallesi olarak da adlandırılmıştır.
Tarihi Rum Mahallesi’nin hikâyesi de bir hayli ilginçtir. Kurtuluş Savaşı’na kadar bu mahalle içerisinde bölgedeki Rumlar yaşarmış. Lozan Barış Antlaşması’nın ardından yaşanan nüfus mübadelesi sonucunda mahallede yaşayan Rumlar Girit’e, Girit’te yaşayan Türkler de bu mahalleye taşınmıştır. Mahalleye Girit Mahallesi denmesinin en önemli sebebi bu hikâyedir.
Serin hava, güzel manzara ve hoş bir tarihi yaşamak istiyorsanız Tarihi Rum Mahallesi, ücretsiz bir şekilde gezebileceğiniz yerlerden bir tanesidir.
Dereköy Kilisesi
Mudanya ilçesinin merkezine 15 km mesafede yer alan ve eski Rum köylerinden biri olan Dereköy’de bulunan bu kiliseye ulaşımınızı özel aracınız, özel taksi hizmeti ve Dereköy’e giden toplu taşıma araçları ile sağlayabilirsiniz.
1857 yılında yapılmış olan bu kilise, mimarisi ve liturjik ögeleri ile birlikte anıtsal bir yapı olarak da görülmektedir. Kilise yapımında genel olarak tuğla, kesme ve moloz taşlar kullanılmıştır. Kumyaka ve Mudanya’nın en önemli yapılarından biri olan Dereköy Kilisesi’nin tarihi açıdan da önemi büyüktür. 1922 yılında Türkler ile Rumlar arasında yapılan nüfus mübadelesi sonucunda kilise ibadete kapanmıştır. Rumların bölgeden ayrılıp Türklerin gelmesi ile bu kilise, Müslümanlar için cami olarak kullanılmaya başlanmıştır.
1972 yılında yeni bir caminin yapılması ile birlikte kilise tamamen kapatılmıştır. Fakat görkemli yapısı ile birlikte tamamen terk edilmeyen Dereköy Kilisesi içerisinde her yıl Fener Rum Patriği Bartholomeos’un da katılımı ile birlikte ayinler düzenlenmektedir. Bakımsızlık ve doğal afetlerden dolayı tahrip olan, zamanla çatısı çöken ve duvarları yıkılan bu bina, Rumlar için önemli bir yer olduğu için ayinler sürmektedir.
Taş Mektep
Mudanya ilçe merkezine 11 km uzaklıkta, Tirilye’de bulunan Taş Mektep, ilçeyi ziyaretinizde uğrayabileceğiniz tarihi yerlerden bir tanesidir. 11 km mesafeyi 15-20 dakika gibi bir sürede özel aracınız ile veya Mudanya ilçesinden Tirilye’ye giden toplu taşıma araçları ile gidebilirsiniz.
1904 – 1909 yıllarında Chirisostomos tarafından yapılan ve Batı mimarisinin neo – klasik tarzını öne çıkartan bu yapı, Rum halkı için öneme sahip olan yerlerdendir. Bir rivayete göre Taş Mektep’te Kıbrıslı Rum lider Başpiskopos Makariou da eğitim görmüştür. 1922 yılında yapılan nüfus mübadelesi sonrasında eski gücünü yitiren bu yapı, 1924 yılında yetim ve öksüzlerin eğitim görebilmeleri için Darü’l-eytam okuluna çevrilmiştir. 1928 yılında okuldaki yatılı bölüm kaldırılmış ve ilkokul olarak hizmet verilmeye başlanmıştır. 1989 yılında yıkılma riskinden dolayı boşaltılan Taş Mektep’in kapıları, o yıldan 10 Haziran 2017’ye kadar kilitli tutulmuştur.
2017’de Mudanya Belediyesi’nin başlattığı restorasyon çalışmalarından sonra okulun içi halen ziyarete kapalı olsa da Taş Mektep, dışarıdan görebileceğiniz, Mudanya içerisindeki en önemli tarihi yerlerden biridir.
Mudanya Otelleri sayfamızı inceleyerek beldenin Bursa’nın tarihine ışık tutan tüm duraklarını yerinde göreceğiniz tatili planlayabilirsiniz.