Midyat Seyahatinde Yapılması Gerekenler
Mardin şehir merkezine 1 saat sürüş mesafesindeki şirin Midyat ilçesi, taş işçiliğinin harika birer örneği olan evleri, dini ve kültürel mirası, labirent şeklindeki dar sokakları, ünlü dizilere ev sahipliği yapan konakları, telkârisi, şarabı, kültür ve sanat sokakları ve Mezopotamya’nın etkileyici manzaraları ile eski bir Süryani kasabası olmaktan çok daha fazlasıdır.
Midyat’a gidildiğinde, ilk olarak Konuk Evi’nin terasında bol bol fotoğraf çekilmeli ve hayranlık uyandıran mimarisi yakından görülmelidir. Labirenti andıran dar sokaklarında yürürken farklı medeniyetlere ait kilise, manastır, mağara ve tarihi yapılara yapılacak bir ziyaret özellikle tarih ve din turizmine ilgi duyanlar için ilgi çekicidir.
Kuyumcular Çarşısı’na giderek binlerce yıllık bir geleneğin ürünü olan telkâri satın almak, lezzetli Süryani şarabını denemek, Tur Abdin bölgesinde Mor Gabriel Manastırı ve diğer manastırları ziyaret etmek, Kültür Evi’ni ziyaret etmek, Kültür ve Sanat Sokağı’nın sokaklarındaki taş işçiliğini görmek, faytonla gezmek, Beyazsu’da su üzerindeki masalarda taze balık yemek, Elbeğendi Köyü’nün meşhur pizzasından yemek, Geluşke Han’ın avlusunda çay içmek, Köşem Ocakbaşı’nın terasında Midyat manzarası eşliğinde akşam yemeği yemek, İzbırak ve Anıtlı köylerindeki kilise ve tarihi yapıları görmek, Hacı Abdullah Bey Konağı’nı ziyaret etmek, Midyat Mağaraları’nı gezmek de Midyat seyahatinde mutlaka yapılması gerekenler arasında yer almaktadır.
Midyat’ın Tarihi Sokaklarında Yürüyün
Tarih, din ve kültür kokan Midyat’ın; alışveriş yapabileceğiniz çarşılara, tarihi konaklara, dizi setlerine, şarap mağazalarına, telkâri dükkanlarına, tarihi Süryani evlerine, manastır ve kiliselere, cami ve müzelere çıkan labirent şeklindeki dar sokakları ziyaretçilerine sayısız keşif seçeneği sunmaktadır.
İlçenin merkezinde bulunan Saat Kulesi’nin çevresindeki herhangi bir sokağa girdiğinizde, bölgenin büyülü geçmişine tanıklık edebileceğiniz çok farklı tarihi konak ve dini merkez ile karşılaşabilirsiniz.
Midyat’ın tarihi sokaklarında yürüyerek çarşılarına da gidilebilir. Baharatçılar, şarap mağazaları, telkâri atölyeleri ve dükkanları, hediyelik eşya dükkanları, yöresel ürün tezgahları, takılar ve çok daha fazlası ile dolu olan Midyat çarşıları, hediyelik eşya alışverişi için de harikadır.
Bu tarihi sokaklarda gezmek isteyen ziyaretçilere faytonla gezi olanağı da sunulmaktadır. Genellikle oteller tarafından işletilen bu faytonları ilçe merkezinden kiralayarak da çevreyi gezmek mümkün. Araba ile ulaşımın zor olduğu Midyat’ta, fayton da oldukça popüler bir ulaşım aracıdır.
Kültür Evi, Estel Han Halk Evi, Hacı Şehmus Mete Konağı da Midyat sokaklarında yürürken keşfedebileceğiniz yerlerdir.
Konuk Evi’nin Terasına Çıkın
Midyat’ta mutlaka görülmesi gereken tarihi konakların başında Konuk Evi gelmektedir. Sıla dizisinin çekildiği konak olması ile de turistlerin ilgisini çeken bu konak, harika taş işliği ile de görenleri kendine hayran bırakmaktadır.
Konuk Evi’nin avlusu ve cumba benzeri balkonu, özellikle fotoğraf çekmek ve çektirmek isteyen ziyaretçilerden büyük ilgi görmektedir. Konağın terasına çıkıldığında ise, Mezopotamya bölgesinin muhteşem manzaraları eşliğinde gün batımının tadı çıkarılabilir.
Tarih kokan otantik atmosferi ile Midyat gezisinin başlangıç noktası olan Konuk Evi, haftanın her günü 08:15- 20:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Giriş ücreti kişi başı 5 TL’dir.
Kuyumcular Çarşısı’ndan Telkari Satın Alın
Mardin, binlerce yıllık bir geleneğin ürünü olan telkâri ile ünlüdür. Farklı tasarım ve stilleri ile, Türkiye’nin diğer bölgelerinde satılan aksesuarlardan farklıdır.
Bir sanat ve çok eski bir gelenek olan telkâri; ince altın veya gümüş takılarda kullanılır. En popüler versiyonu bileklik ve yüzüklerdir.
Midyat’a gidildiğinde, Kuyumcular Çarşısı içerisinde telkâri yapım atölyeleri ziyaret edilerek nasıl yapıldığı hakkında da bilgi sahibi olunabilir. Çarşı içerisinde bulunan dükkan ve tezgahlarda ise çok farklı model ve tasarımlarda telkâri aksesuarlar bulunabilir.
Süryani Şarabını Deneyin
Midyat ve Mardin’in de içinde bulunduğu Yukarı Mezopotamya bölgesinde şarap yapımı, binlerce yıl öncesine uzanan çok köklü bir tarihe sahiptir. Rivayetlere göre, burada ilk üzüm bağları Nuh tarafından yetiştirilmiştir.
Asurlular döneminde, Midyat’tan gelen şaraplar bu bölgenin dışında da biliniyordu. Günümüzde, bölgedeki Süryaniler, modernize edilmiş bir şekilde Asurluların bu şarapçılık geleneğini sürdürmektedir.
Süryani ailelerinin üyeleri, Süryani şaraplarını üretmek için kendi şarap imalathanelerini kurduktan sonra, Midyat’a yapılan ziyaretlerde de şarap tadımı olmazsa olmazlardan biri haline geldi. Midyat’a gelen ziyaretçiler, ilçenin pek çok yerinde bulunan şarap evlerinde şarap tadımı ve hediyelik eşya olarak şarap alışverişi yapabilir.
Midyat’ta bu şarabın en ünlü bölgesi Turabdin’dir. Boğazkere ve Öküzgözü üzümlerinin bir karışımı olarak üretilen Süryani şarabı, kadehe koyulduğunda mor renkli bir yakut görünümü ve kendine has lezzeti ile dikkat çekmektedir.
Midyat ilçe merkezinde bu geleneğin eski üyelerinden birine ait olan Süryani Şarap Evi, hem şarap tadımı yapmak hem de yerel şaraplardan satın almak için ziyaret edilebilir.
Faytonla Gezinin
Midyat Belediyesi tarafından ilçe turizmine kazandırılan fayton gezisi, araba ile ulaşımın zor olduğu Midyat sokaklarında tarihi bir yolculuğa çıkmak için bölgede mutlaka yapılması gereken şeylerden biridir.
Farklı din ve kültürlerin merkezi olan Midyat, modernleşen yeni yüzünü geleneksel ile birleştirirken, yerli ve yabancı ziyaretçileri için fayton gezisi olanağını da sunmaktadır. Genellikle oteller tarafından işletilen faytonlar, aynı zamanda bölgedeki en popüler ulaşım aracıdır.
Midyat sokaklarında gezerken, gelinlere fayton turu yaptırıldığını da görebilirsiniz.
Estel Hanı Halk Evi’ni Ziyaret Edin
İlk çağlara kadar uzanan tarihi ile Midyat’ın göz alıcı tarihi yapısı Estel Hanı, hem mimarisi hem de tarihe ışık tutan mekanları ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
Midyat Belediyesi tarafından 2006 yılında hizmete açılan Estel Hanı Halk Evi, bu tarihi yapıyı bir müze ve halk evi olarak ziyaretçilerin beğenisine sunmaktadır. Hem mimarisi hem de tarihi atmosferi ile görülmeye değer olan Estel Hanı Halk Evi’nin içerisinde geleneksel araç gereçler, yöresel kıyafetler, eski tablolar, Midyat ve Süryani kültürünün geleneksel simgeleri, Anadolu antika eserleri, yöresel motifler, gümüş takıları ve daha fazlası ile Midyat’a gelen turistlerin uğrak yerlerinden biridir.
Estel Hanı Halk Evi, hem sergi odaları hem de taş içliğinin muhteşem bir örneği olması ile ziyaret edilebilir. Alt katındaki mağaralar da özellikle görülmelidir.
Avlu bölümünde, ziyaretçilerin dinlenebileceği bir kafe ve hediyelik eşya satın alabileceği bir dükkan da bulunmaktadır.
Estel Hanı Halk Evi, ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.
Elbeğendi Köyü’nde Pizza Yiyin
Süryaniler tarafından Kafro adıyla bilinen Elbeğendi Köyü, Midyat’ta meşhur pizzacısı ile ünlü bir köydür.
Pizza köyü olarak tanınan bu köy, Süryanilerin yaşadığı Mardin köylerinden biridir. Burada yaşayan Süryani aileleri, daha önce Avrupa’ya göç etmiştir. Yaklaşık olarak on yıl boyunca boş kalan köy, bu ailelerin memleket hasreti ile geri dönmesinden sonra büyük bir gelişim ve değişim geçirmiştir.
Elbeğendi Köyü, bir köy olarak geçse de göz kamaştırıcı konakları ile oldukça etkileyicidir. Köyün en meşhur yerlerinin başında ise, bölgenin pizza köyü olarak anılmasını sağlayan Kafro’s Pizzerie’dir.
İtalyan pizzası lezzetindeki pizzaları ile hem yerli halk hem de buraya gelen turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Kafro’s Pizzerie, Mezopotamya topraklarında lezzetli bir pizza deneyimi yaşamak için ziyaret edilebilir.
Tur Abdin Bölgesi’ndeki Mor Gabriel Manastırını Görün
Dünya üzerindeki ilk Süryani manastırı olması ile Süryanilerin kadim merkezi kabul edilen Mor Gabriel Manastırı, günümüzde hala aktif olarak kullanılan bir manastır.
Taş işçiliğinin muhteşem bir örneği olan manastır, hem tarihi hem de büyüklüğü ile dünya genelinde tanınan bir manastırdır. Haftanın her günü ziyarete açıktır. Ziyaret için giriş ücreti kişi başı 5 TL’dir.
Tur Abdin Bölgesi’ne gidildiğinde Deyruz Zaferan Manastırı, Mor Evgen Manastırı, Mor Sobo Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi, Mor Abai Manastırı, Mor Yakup Manastırı ve Mor İzozoel Kilisesi de mutlaka görülmesi gereken dini ve tarihi yapılardır. Kilise ve manastırların hepsi, günümüzde hala ibadete ve ziyarete açıktır.
Kültür ve Sanat Sokağı’nda Yürüyün
Geçtiğimiz yıllarda ziyarete açılan Kültür ve Sanat Sokağı, din turizminin öne çıktığı Midyat’ta turistik bir gezi için ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.
Midyat’ın yerel mimari dokusuna uygun eski evlerin süslediği sokak; hasır sepetlerin içerisinde yer alan çiçekler, akşam saatlerinde hoş bir hava katan süs lambaları ve taş işçiliğinin güzel örnekleri ile hem gündüz hem de akşam saatlerinde turistlerden ilgi görmektedir.
Bölgenin tarihi değerlerini öne çıkarmak için turizme kazandırılan Kültür ve Sanat Sokağı’na gelindiğinde Kültür Evi de ziyaret edilebilir.
Kültür ve Sanat Sokağı, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Beyazsu’da Su Üzerindeki Masalarda Balık Yiyin
Midyat’ın doğal güzelliği Beyazsu, akan suyu ve serinletici ortamı ile yaz aylarında Mardinlilerin uğrak yerlerinden biridir.
Nusaybin bölgesinde bulunan Beyazsu Deresi, kurak Mardin coğrafyasında yemyeşil ortamı ve berrak suyu ile dikkat çekmektedir. Burası, aynı zamanda çevre ilçelerin içme suyunun da temin edildiği yerdir.
Beyazsu Irmağı’nın üzerine kurulu olan işletmeler, akan suyun üzerindeki masaları ile özellikle yaz aylarında büyük ilgi görmektedir. Pek çoğu şark köşesi tarzında konumlandırılan masalar, balık lokantaları tarafından işletilmektedir.
Taze olarak tutulan balıkların servis edildiği Beyazsu’ya giden ziyaretçiler, burada balık yiyebilir ve şark köşesi tarzında dekore edilmiş masalarda, akan su eşliğinde çayını ve kahvesini içebilir.
Beyazsu, yılın her mevsimi açıktır.
Köşem Ocakbaşı’nın Terasında Yemek Yiyin
Midyat’ın tarihi evlerinin manzarasını sunan terası ile Köşem Ocakbaşı, bölgede turistlerin en çok ilgi gösterdiği restoranlardan biridir.
Kebap ve ocakbaşı konseptiyle hizmet veren mekanın, hem tarihi iç mekanı hem de Midyat evlerinin manzarasını sunan terası ilgi çekmektedir. Ocakbaşında oturabilecek masaları da bulunmaktadır.
Mekanın özellikle Adana kebabı önerilmektedir. Porsiyonlar 30-35 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Gelüşke Hanı’nın Avlusunda Çay İçin
Gelüşke Hanı, 20. yüzyılın başında bir konaklama ve ticaret merkezi olarak inşa edilmiştir. Daha sonraki yıllarda Pazar yeri olarak kullanılan han, restore edilerek turizme kazandırılmış ve günümüzdeki halini almıştır.
Hanın içerisinde yöresel yemeklerin servis edildiği kafe ve restoranlar hizmet vermektedir. Midyat’ın ünlü mağaralarının da hemen yanı başında bulunan Gelüşke Hanı’nda özellikle dibek kahvesi meşhurdur.
Midyat’ın dar ve yokuşlu sokaklarında yapılan bir gezinin ardından hem dinlenmek hem de bölgenin yöresel lezzetlerini tatmak için ziyaret edilmesi gereken bir yerdir.
Midyat Mağaraları’nı Gezin
Midyat’ın ilçe merkezinde bulunan ve her biri birbiriyle bağlantılı olan Midyat Mağaraları, bölgenin en turistik yerlerinden biridir.
Tarih boyunca pek çok farklı medeniyet, kültür ve dine ev sahipliği yapan Midyat’ta, bir zamanlar saklanma ve korunma amacıyla kullanılan bu mağaralar, günümüzde müzeye dönüştürülerek bölgenin tarihini tanıtan mekanlar olarak kullanılmaktadır.
Midyat’ta tarihi yaşam biçimleri, yerleşim tarzları ve kültürüne ışık tutan mağaralar, bir evin mahzeni görünümüyle etkileyici bir kültürel güzelliktir. Tarih kokan mağaraların üstünde yer alan avlu da dinlenmek ve yemek yemek için tercih edilebilir.
Midyat Mağaraları, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş ücreti kişi başı 5 TL’dir.