Mardin Seyahatinde Yapılması Gerekenler


Mardin Seyahatinde Yapılması Gerekenler

Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Güneydoğu Anadolu şehri Mardin, Mezopotamya’daki konumu ve Süryani tarihindeki önemli yeri ile bir tarih, din ve kültür merkezi olarak Türkiye’nin görülmesi gereken şehirlerinden biridir.

Labirent benzeri dar sokakları, taş evleri, kilise ve manastırları ve diğer tarihi yapıları ile Mardin’de gezilecek ve keşfedilecek birçok yer bulunabilir. Bazıları artık butik otel ve restorana dönüştürülmüş olan zengin tarihi binaları, şehrin zamansız cazibesi ve kültürel mirası eşliğinde yerli ve yabancı ziyaretçileri çekmektedir.

Çarşıları, binlerce yıllık telkâri geleneği, Süryani şarabı, lezzetli yöresel mutfağı, pizza köyü, gelişmiş kahve kültürü, Hristiyanlık öncesi zamanlarda bile kutsal kabul edilen mekanları, medeniyetin beşiği kabul edilen Mezopotamya topraklarındaki tarihi mekanları ile Mardin’in eski şehir ve modern yerleşim yerleri arasında yapılabilecek farklı aktiviteler bulunabilir.

Mardin Müzesi’ni Gezin

Mardin Müzesi, şehrin tarihini daha yakından tanımak için yapılacak bir seyahat için iyi bir başlangıç noktasıdır.

Eskiden Süryani Patrikliğinin merkezi olan bir 19.yüzyıl taş konağında hizmet veren Mardin Müzesi’nin koleksiyonu küçük görünse de, yukarı Mezopotamya bölgesinin tarihine yolculuk yapabileceğiniz bir yerdir. Müzenin, özellikle Tunç Çağı’ndan kalma eserlerin sergilendiği bölüm ilgi çekicidir.

Müzenin zengin bir koleksiyonu olmasa da, taş işçiliğinin güzel bir örneği olan iç kısmındaki süslü avlusu, sütunların yer aldığı terasları ve süslemeleri ile de görülmeye değerdir.

Çarşı Bölgesini Gezin

Şehir merkezindeki Cumhuriyet Caddesi’nden başlayan Çarşı bölgesi, yukarıdan aşağıya inen Mardin’in dar sokaklarından çıkılarak gezilebilir.

Genellikle birbiri ile bağlantılı olan Mardin çarşılarına, Arnavut kaldırımlı ve merdivenle bağlantılı sokaklardan ulaşılmaktadır.

Mardin’in etkileyici tarihini kalbinize çekmek için gezebileceğiniz çarşı bölgesinde kahve çeşitleri, bakır ürünler, mutfak eşyaları, taze baharatlar, turistik hediyelik eşyalar, metal ve ahşap işçiliği, şarap ve zanaat atölyelerine uğrayabilirsiniz.

Eski Şehir Bölgesini Keşfedin

Eski şehir bölgesini keşfetmek için günün erken saatlerinde geziye başlayabilirsiniz. Yaz aylarında, öğleden sonra oldukça kalabalık olabilir. Sabah saatlerinde yola çıkmak, hava hala çok sıcak olmadığı için idealdir.

Arnavut kaldırımlı ve taş evlerin süslediği eski şehir bölgesinde, ziyaretçilere faytonla gezi imkanı da sunulmaktadır. Ancak, bu bölgeyi yürüyerek keşfetmek de oldukça kolaydır.

Eski şehir bölgesinin sokaklarında yürürken, yüzlerce ve bazıları binlerce yıllık tarihe sahip olan süslü kapılarına hayran kalmamak mümkün değildir. Süslü kapıları ve tarihi taş konakları ile eski şehir bölgesi, Mardin’in tarihinin ne kadar eski olduğuna dair somut bir hatırlatmadır.

Burada ayrıca fırınlarda çıkan tarçın ve baharat kokulu çöreklerden satın alabilir, bakır sanatının etkileyici örnekleri olan zanaat dükkanlarını gezebilir, ev yapımı meşhur bıttım sabunu, cevizli sucuk, zeytinyağı, dibek kahvesi ve diğer kahve çeşitlerinden satın alabilirsiniz.

Eski şehir bölgesinde bulunan Ulu Cami de Hz. Muhammed’in sakalını görmek için ziyaret edilebilir.

Dara Antik Kenti’ni Ziyaret Edin

Suriye sınırına 5 km uzaklıkta bulunan Dara Antik Kenti, 500’lü yıllarda Roma İmparatorluğu’nda önemli bir merkez olarak bilinmektedir.

Nekropol ve su sarnıcı ile bugün hala görülmeye değer olan bu antik kentte yaklaşık 1 saatlik bir gezi genellikle yeterlidir. Kentin içerisinde gezerken oyulmuş mağara mezarları ve geniş mezar alanları görülebilir. Bu bölümde, cam bir zeminin altında kemik kalıntıları da görülebilir.

1500 yıl boyunca bir mezarlık olarak hizmet veren Dara Antik Kenti’nin su kemeri sisteminin bir parçası olan yeraltı sarnıçları da görülmeye değerdir.

Tur Abdin Bölgesindeki Manastırları Görün

Süryani manastır ve kiliselerinin bulunduğu bir yayla bölgesi olan Tur Abdin, şehir merkezinin doğusundaki konumu ile Mardin’in tarihi ve turistik açıdan en değerli yerlerinden biridir.

Bizans İmparatorluğu ve Ortaçağ dönemlerinde burada kurulan sayısız manastır, ziyaretçiler için bir turistik cazibe merkezi olarak bugün hala varlığını korumaktadır.

Tanrı hizmetkarlarının dağı olarak bilinen bu bölgede, dünya üzerinde en eski Süryani manastırı olan Mor Gabriel Manastırı özel bir yere sahiptir.

Burada ayrıca; Deyrüzzeferan Manastırı, Meryem Ana Kilisesi, Mor Yakup Manastırı, Mor İzozoel Kilisesi, Mor Kuryakos Kilisesi ve Mor Sobo Kilisesi burada görülmeye değer tarihi yapılardır.

Savur’un Taş Evlerine Hayran Kalın

Şehir merkezine 45 km uzaklıktaki Savur ilçesi, küçük bir yerleşim yeri olsa da, ara sokaklarında dolaşırken keşfedebileceğiniz taş evlerine hayran kalacağınız bir yerdir.

Küçük bir kalenin alt kısmına doğru yayılan tarihi evlerinin süslediği sokakları, zaman durmuş gibi hissettiren görüntüsü ile oldukça etkileyicidir. Savur ilçesinde yapılacak çok fazla şey olmasa da, dalgalı ara sokakları keşfetmek ve bölgenin atmosferini kalbinize çekmek için ziyaret edilebilir.

Savur’a gelen ziyaretçiler ayrıca Abdullah Bey Konağı, Mor Yuhanon Kilisesi, Dereiçi Köyü, Başkavak Köprüsü, Savur Kalesi ve yılın her mevsiminde bir renk cümbüşü yaratan manzaralarını da keşfedebilir.

Mardin Kalesi’ni Ziyaret Edin

Yüzyıllar boyunca hiçbir kuşatmada ele geçirilemeyen Mardin Kalesi, Mardin’in en özel tarihi yapılarından biridir.

Halk arasında Kartal Yuvası olarak da bilinen kale, Sümerlerden günümüze pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve çok çeşitli zaferlere tanık olmuştur. Rivayetlere göre, güneşe tapan bir kral da burada kalmış ve hastalığı iyileşmiştir.

Daha sonraki yıllarda, veba salgını nedeniyle boş kalan kale, günümüzde tarihi bir keşif noktası olarak Mardin’in tepesinde yükselmektedir.

Midyat Konuk Evi’nin Terasında Fotoğraf Çekin

Mardin’de görülmesi gereken tarihi yapılardan biri olan Midyat Konuk Evi, pek çok diziye ev sahipliği yapmış olması ile şehre gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Taş işçiliğinin muhteşem bir örneği olan Midyat Konuk Evi, iç ve dış mekanın dışında, muhteşem manzaralar sunan terası ile de ünlüdür. İç mekanında, cumba benzeri balkonu da fotoğraf çekmek için idealdir.

Şehrin en güzel manzaralarından birini sunan terasında, kendi fotoğrafınızı çektirebilir ve muhteşem manzaraları hoş birer anıya dönüştürebilirsiniz.

Midyat Konuk Evi’ni ziyaret ücreti kişi başı 5 TL’dir.

Mardin Kebabı Yiyin

Yapım olarak Adana ve Urfa ile benzerlik gösteren Mardin kebabı, şehrin en meşhur kebabıdır. Kuzu eti ile hazırlanır ve lezzetinin sırrı kuyruk yağından gelir. Közlenmiş domates ve biber eşliğinde, lavaşların üzerinde servis edilir.

Hem lezzeti hem de görüntüsü ile Mardin’de yediğinize pişman olmayacağınız lezzetlerden biridir.

Mardin kebabı, şehirdeki pek çok restoran ve kebapçının menüsünde bulunabilir. Mardin’de kebabın en iyi adreslerinden biri olan Kebapçı Yusuf Usta da hem Mardin kebabı hem de içli köftesi ile tercih edebileceğiniz bir yerdir.

Telkari Satın Alın

Mardin’de hediyelik eşya denildiğinde ilk akla gelen şeylerden biri olan telkâri, gümüş ve etkileyici motifleri buluşturan binlerce yıllık bir gelenektir.

Eritilen gümüşler tekrar sertleştirilir ve tekrar yumuşatılıp inceltilir. Tel çekilir ve taslağı çizilen ürün haline getirilir.

Yaklaşık 5000 yıllık tarihi ile yukarı Mezopotamya bölgesinde bugün hala popülerliği koruyan telkâri, Mardin seyahatinde bileklik, kolye, yüzük, küpe, sigara kutusu, çerçeve ve daha pek çok versiyonda bulunabilir.

Telkari satın almak için şehir merkezindeki çarşıları ve Midyat’ın meşhur Kuyumcular Çarşısı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Mardin Çarşılarını Gezin

Şehir merkezinde bulunan Mardin çarşıları, şehrin labirent şeklindeki dar sokaklarından ulaşabileceğiniz tarihi çarşılardır.

Kayseriye ve Revaklı çarşıları, Mardin’in en ünlü çarşılarıdır. Bu çarşılarda bakır ve gümüş eşyalar, halı ve kilimler, çay ve kahve takımları, telkâri aksesuarlar, yöresel ürünler ve çok daha fazlasını bulabilirsiniz. Burada, ikinci el kıyafetler de oldukça popülerdir.

Mardin çarşılarında, şehrin geleneksel Süryani şarabından satın almayı da unutmayın.

Kahve İçin

Mardin’de kahve kültürü oldukça gelişmiştir. Dibek kahvesi, menengiç kahvesi, mırra, kakuleli Türk kahvesi, bademli Dibek kahvesi burada içebileceğiniz kahve çeşitlerinden yalnızca bazılarıdır.

Acılığıyla bilinen ve şekersiz olarak tüketilen, aynı zamanda pek çok sağlık yararı ile de bilinen mırra, kakule bitkisinden sofraya gelişi ile Mardin’in kahve kültüründe özel bir yere sahiptir.

Mardin’e gidildiğinde, pek çok kafe, restoran ve çay bahçesinde mırra içebilirsiniz. Eve dönerken, hediyelik eşya olarak da kahve satın almayı ihmal etmeyin.

Elbeğendi Köyü’nde Pizza Yiyin

Pizzacısı ile ünlü Mardin’in Elbeğendi Köyü, şehrin en popüler turistik bölgelerinden biridir.

Mardin’den Avrupa’ya göç ettikten sonra Türkiye’ye geri dönen bir aile tarafından işletilen Kafro's Pizzeria, İtalyan pizzasını aratmayan lezzeti ile buraya gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Şehir merkezine yaklaşık 100 km uzaklıkta olan bu köy, 2-3 katlı villaları ve modern mimarisi ile de oldukça etkileyicidir.

Süryani Şarabı İçin

Mardin’de, özellikle Midyat, Süryaniler için özel bir yere sahiptir. Mezopotamya’da şarabın anavatanı kabul edilen Mardin’de, geleneksel Süryani şarabının yeri de ayrıdır.

Midyat’ta, Nuh tarafından yetiştirilen ilk üzüm bağlarından günümüze, bölgenin turizmine önemli bir katkı sağlayan şarap, yerel üzümleri ve özel lezzeti ile oldukça ilgi çekicidir.

Süryani ailelerinin şarap üretimine devam ettiği Mardin ve Midyat çevresindeki şarap imalathanelerinde ve şarap evlerinde pek çok yerel Süryani şarabı bulabilir, tadım yapabilir, bağları gezebilir ve şarap satın alabilirsiniz.

Özellikle Tur Abdin bölgesi, Mardin’de en iyi şarapları bulabileceğiniz yerlerden biridir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.