Mardin Seyahatinde Gezilmesi Gereken Yerler


Mardin Seyahatinde Gezilmesi Gereken Yerler

Yukarı Mezopotamya’da tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olmuş, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Mardin; tarihi taş konakları, labirent şeklindeki dar sokakları, Süryanilerin merkezi olan manastır ve kiliseleri ile farklı kültür ve dinlerin yüzyıllarca barış içinde yaşadığı özel bir şehirdir. Doğu’ya yapılacak bir gezide önemli bir destinasyon olan Mardin’de, görülebilecek çok sayıda tarihi ve turistik cazibe merkezi bulunmaktadır.

Mardin Müzesi ve Sakıp Sabancı Kent Müzesi, şehrin tarihine ışık tutan arkeolojik ve etnografik eserleri ile Mardin tarihi hakkında bilgi sahibi olmak için iyi bir başlangıç noktasıdır. Mor Gabriel Manastırı, Deyrulzafaran Manastırı ve şehrin pek çok farklı bölgesine yayılmış olan diğer kilise ve manastırları da Mardin’de özel bir yere sahiptir.

Çok çeşitli kale ve tarihi yapıların da bulunduğu Mardin’de, gezilebilecek köyler ve çarşılar da bulunmaktadır. Pizza Köyü olarak bilinen Elbeğendi Köyü, tarihi kalıntıları ile ünlü Anıtlı Köyü, tarihi Süryani köyleri, şehir merkezinde bulunan Revaklı Çarşı ve Kayseriye Çarşısı ve Osmanlı döneminde inşa edilmiş cami ve medreseler de görülmeye değerdir.

Mardin Müzesi

Şehir merkezinde Artuklu mevkiinde bulunan Mardin Müzesi’ne ulaşım 1. Cadde üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile toplu taşıma araçları ve yürüyerek ulaşım da rahattır.

Mardin’in kültürel zenginlikleri ve zengin tarihini yansıtan Mardin Müzesi, bir arkeoloji ve etnografya müzesi olarak Mardin’de tarihi bir gezi destinasyonudur. M.Ö 4000’li yıllardan günümüze kadar ulaşan arkeolojik eserlerin sergilendiği müzede Roma, Bizans, Osmanlı, Asur, Pers ve Helenistik dönemlere ait eserler görülebilir.

Etnografya eserleri arasında ise bakır eşyalar, kahve takımları, takılar, gümüş eşyalar, hamam eşyaları, yöresel ve geleneksel kıyafetler, hamam eşyaları ve çok daha fazlası sergilenmektedir.

Mardin Müzesi, hafta sonları ve Pazartesi dışında 10:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Giriş ücreti kişi başı 12.5 TL’dir.

Mardin Kalesi

Mardin şehir merkezinde Şar mevkiinde bulunan Mardin Kalesi, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, 1. Cadde üzerinden sağlanmaktadır.

Şehirde yükselen bir tepenin üzerine kurulu olan Mardin Kalesi, halk arasında Kartal Yuvası olarak da bilinmektedir. Tarih boyunca ele geçirilememesi ile ünlü olan bu kalenin, kesin yapım tarihi bilinmemekle birlikte, ilk kez 4. yüzyılda Bizans döneminde adı geçmiştir. Mardin Kalesi’nde güneşe tapan bir kralın konakladığı ve burada iyileştiği de rivayet edilmektedir.

Tarih boyunca Türkler ve farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Mardin Kalesi, sağlam sur duvarları ve etkileyici tarihi ile de ziyaret edilmeye değerdir.

Mardin Kalesi, ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Sakıp Sabancı Kent Müzesi

Şehir merkezinde Şehidiye mevkiinde bulunan Sakıp Sabancı Kent Müzesi, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, 1. Cadde üzerinden sağlanmaktadır.

Tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmeyen tarihi bir yapı içerisinde hizmet veren müze, önceleri bir kışla binası olarak kullanılmış ve daha sonra vergi dairesi binası olmuştur. Sabancı Vakfı tarafından restore edildikten sonra bir kent müzesi ve sanat galerisi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

İki katlı tarihi bir binada hizmet veren müzenin üst katında Mardin’de sosyal yaşam ve şehrin tarihine dair izlerin görülebileceği Sakıp Sabancı Kent Müzesi’nin sanat galerisi bölümünde ebru, resim, fotoğraf ve güncel sanatlara dair eserler görülebilir.

Müzenin içerisinde restoran ve hediyelik eşya satın alabileceğiniz bir dükkan da bulunmaktadır.

Sakıp Sabancı Kent Müzesi, Pazartesi ve hafta sonu hariç 10:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Rezervasyon yaptırmanız önerilmektedir.

Giriş ücreti kişi başı 50 TL ve öğrenciler için 25 TL’dir.

Deyrulzafaran Manastırı

Şehir merkezinde Eskikale mevkiinde bulunan Deyrulzafaran Manastırı, merkeze 8 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-955 üzerinden sağlanmaktadır.

400’lü yıllarda inşa edilen Deyrulzafaran Manastırı, Süryani kiliselerinin önemli bir merkezi olarak ve muhteşem mimarisi ile Mardin’de özel bir yere sahiptir.

Altı asır boyunca Süryani patrikleri için bir ikamet yeri olarak kullanılan bu üç katlı manastır, farklı dönemlerde yapılan eklentilerle günümüzdeki halini almıştır.

Roma döneminde inşa edilen bir kale üzerine inşa edilen Deyrulzafaran Manastırı’nda Aziz Şleymun gibi bazı azizlerin kemikleri de bulunmaktadır.

Ahşap işlemeleri, taş nakışları, kemerli sütunları, kubbeleri, tarihi önemi ve önemli bir din merkezi olması ile Mardin’de mutlaka görülmesi gereken bir tarihi yapıdır. Manastır, Süryaniler tarafından bereket ve ibadet için de ziyaret edilmektedir.

Burada, güneş tapınağı da görülmeye değerdir.

Deyrulzafaran Manastırı, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş ücreti kişi başı 10 TL’dir.

Mor Gabriel Manastırı

Midyat ilçesinde Güngören mevkiinde bulunan Mor Gabriel Manastırı, şehir merkezine 90 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-380 üzerinden sağlanmaktadır.

Deyrulumur Manastırı olarak da bilinen ve 397 yılında inşa edilen Mor Gabriel Manastırı, asırlar boyunca metropolik merkezi olması ile Mardin ve Hristiyanlık tarihinde özel bir yere sahiptir.

Manastırın içerisinde dua ve konaklama yerleri, anıtsal bir yapı, kilise ve mezar bölümleri bulunmaktadır. Theodora kubbesi de görülmeye değerdir.

Mor Gabriel Manastırı, haftanın her günü 17:00’e kadar ziyarete açıktır.

Giriş ücreti kişi başı 5 TL’dir.

Meryem Ana Kilisesi

Mardin şehir merkezinde Şar mevkiinde bulunan Meryem Ana Kilisesi’ne ulaşım 1. Cadde üzerinden sağlanmaktadır.

17. yüzyılda Patrik Antuan tarafından inşa ettirilen kilise, dikdörtgen planlı ve kesme Mardin taşlarından inşa edilmiş bir yapıdır. İç mekanında bulunan üzüm salkımı motifleri ve dini atmosferi ile görülmeye değer bir ibadet mekanıdır.

Kilisenin yanında bulunan patrikhane, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

Meryem Ana Kilisesi, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Kasımiye Medresesi

Şehir merkezinde Cumhuriyet mevkiinde bulunan Kasımiye Medresesi, merkeze 5 km uzaklıktadır. Ulaşım, 1. Cadde ve Yeni Yol Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Artuklu döneminde inşaatına başlanan medrese, 14. yüzyıldan beri bir ibadethane olarak hizmet vermektedir. Artuklu mimarisinin özelliklerini yansıtan bu tarihi yapı, süslemeleri, avlusu ve ana eyvanında bulunan havuzu ile etkileyicidir.

Kasımiye Medresesi, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Zinciriye Medresesi

Artuklu’da Şar mevkiinde bulunan Zinciriye Medresesi, şehir merkezine 500 metre uzaklıktadır. Ulaşım, 1. Cadde üzerinden sağlanmaktadır.

12.yüzyılda inşa edilen Zinciriye Medresesi cami, türbe ve ek yapıları kapsayan kompleks bir yapıdır. Görkemli görünümü ile Mardin’in öne çıkan tarihi yapılarından biri olan Zinciriye Medresesi’nin iç mekanı, motifleri, süslemeleri, rozetleri, kemerli kubbesi ve çeşmesi de görülmeye değerdir. Medresenin içerisinde bir türbe de bulunmaktadır.

Zinciriye Medresesi, eskiden Mardin Müzesi’nin de bulunduğu binadır. Ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

Ulu Cami

Mardin şehir merkezinde Teker mevkiinde bulunan Ulu Cami, merkeze 550 metre uzaklıktadır. Ulaşım, Mut 104. Sokak üzerinden sağlanmaktadır. Zinciriye Medresesi’ne de oldukça yakın bir konumdadır.

Cami-i Kebir olarak da bilinen Ulu Cami, Artuklu İmparatorluğu döneminde 1176 yılında dönemin hükümdarı Kudbettin İlgazi tarafından yaptırılmıştır. Hamamı, dükkanları, bahçesi ile etkileyici olan Ulu Cami, devasa görünümü ve ihtişamı ile Mardin’de mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılardan biridir.

Ulu Cami, günümüzde hala ibadete açıktır. Ziyaret için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Mor Behnam Kırklar Kilisesi

Mardin şehir merkezinde, Şar mevkiinde bulunan Mor Behnam Kırklar Kilisesi; şehir merkezine 6 km uzaklıktadır. Ulaşım, Yeni Yol Caddesi ve 1. Cadde üzerinden sağlanmaktadır.

400’lü yıllarda inşa edildiği düşünülen Mor Behnam Kırklar Kilisesi, 10. yüzyılda din şehitlerinin kemiklerinin yer alması ile Kırk Şehitleri Kilisesi adıyla da bilinmektedir.

Metropolitik kilise olan Mor Behnam Kırklar Kilisesi, geleneksel Mardin taşlarından inşa edilmiştir ve geniş avlusu ile dikkat çekicidir. Taş örgüleri, çan kulesi ve taş işçiliği ile de görülmeye değerdir.

Mor Behnam Kırklar Kilisesi, günümüzde hala ibadete ve ziyarete açıktır.

Kiliseye girişler ücretsizdir.

Midyat Konuk Evi

Midyat ilçesinde Akçakaya mevkiinde bulunan Midyat Konuk Evi, şehir merkezine 70 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-380 üzerinden sağlanmaktadır.

Üç katlı tarihi bir taş ev içerisinde hizmet veren Midyat Konuk Evi, Türk televizyon tarihine damga vurmuş dizilere ev sahipliği yapması ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Terası ve manzaraları ile de görülmeye değerdir.

Terasına çıkıldığında, Midyat’ın en güzel manzaralarından birine tanıklık etmek mümkündür. Yapının içerisinde bir su kuyusu da bulunmaktadır.

Midyat Konuk Evi, haftanın her günü 08:00 ile 20:00 arasında ziyarete açıktır.

Giriş ücreti kişi başı 5 TL’dir.

Beyazsu

Midyat ilçesinde bulunan Beyazsu, şehir merkezine 80 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-380 üzerinden sağlanmaktadır. Merkezden kalkan Midyat dolmuşları ile de gidilebilir.

Mardin’in öne çıkan doğal güzelliği Beyazsu, serin suları ve otantik atmosferi ile keyifli bir gezi rotasıdır. Serin akan suyu ile yaz sıcaklarında bile serinletici bir ortama sahip olan Beyazsu, akan suyun üzerine kurulu olan restoranları ile yerli ve yabancı turistler arasında da oldukça popülerdir.

Özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık olan Beyazsu’da, altından suların aktığı masalar ve şark köşesi olarak dekore edilmiş köşeler de oldukça etkileyicidir.

Yemyeşil bir ortamda doğayla başbaşa vakit geçirmek için idealdir.

Mor Yakup Manastırı

Nusaybin ilçesinde bulunan Mor Yakup Manastırı, şehir merkezine 60 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-955 ve Mardin Şırnak Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

328 yılında inşa edilen ve Yukarı Mezopotamya’nın en eski manastırlarından biri olan Mor Yakup Manastırı, moloz ve kesme taşlardan yapılmış tarihi bir yapıdır. Mor Şabo ve öğrencilerinin öldürülmesi üzerine yaptırılan manastır, tarihte önemli bir eğitim merkezi olması ile de özel bir yere sahiptir. Manastırın bodrum katında, Mor Yakup’ın mezarı da bulunmaktadır.

19. yüzyıla kadar işlevini sürdüren manastır, günümüzde hala ibadete ve ziyarete açıktır. Giriş ücretsizdir.

Der Mor Evgin Manastırı

Nusaybin ilçesinde Eskihisar mevkiinde bulunan Der Mor Evgin Manastırı, şehir merkezine 85 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-955 ve Mardin Şırnak Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Bir dağın yamacında 500 metre yükseklikte bulunan manastır, Hristiyan azizleri tarafından yaptırılmıştır. Kesin yapım tarihi bilinmeyen manastır, tarihi kalıntıları ve mabetleri ile görülmeye değerdir.

Der Mor Evgin Manastırı, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Kayseriye Çarşısı

Mardin şehir merkezinde Şar mevkiinde bulunan Kayseriye Çarşısı, merkeze 500 metre uzaklıktadır. Ulaşım, 1. Cadde üzerinden sağlanmaktadır.

Tarihi Mardin bedesteni olan Kayseriye Çarşısı, 14. yüzyılda inşa edilmiş ve günümüzde hala işlevini koruyan bir çarşıdır. Akkoyunlulardan günümüze kadar ulaşan çarşının, toplamda dört farklı giriş kapısı bulunmaktadır. Hediyelik eşyaları ile özellikle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Kayseriye Çarşısı’nda bakır ve gümüş işçiliğinin etkileyici örnekleri bulunabilir.

Revaklı Çarşı

Şehir merkezinde Cumhuriyet Çarşısı’nda bulunan Revaklı Çarşı, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, 1. Cadde üzerinden sağlanmaktadır.

Tellallar Çarşısı olarak da bilinen Revaklı Çarşı, 17. yüzyılda inşa edilmiş tarihi bir çarşıdır. Revaklar arkasında dizilmiş dükkanlardan oluşan çarşı, uzun ve dar bir yolda karşılıklı olarak dizilmiş dükkanlardan oluşmaktadır.

Bir kapalıçarşı örneği olan Revaklı Çarşı’dan bakır ve gümüş eşyalar, telkâri, yöresel ürünler ve çok çeşitli hediyelik eşyalar satın alınabilir.

Revaklı Çarşı, haftanın her günü ziyarete açıktır.

Mor Yusuf Kilisesi

Mardin şehir merkezinde bulunan Mor Yusuf Kilisesi, merkeze 500 metre uzaklıktadır. Ulaşım, 1. Cadde üzerinden sağlanmaktadır.

17.yüzyılda Melkun Nazaryan tarafından yaptırılan ve mimar Lole tarafından inşa edilen Mor Yusuf Kilisesi, bazilika planlı kesme taştan yapılmış bir yapıdır. Koro balkonu ve sütunları ile dikkat çeken bu tarihi kilisenin yan tarafından bir ruhban okulu bulunmaktadır.

Mor Yusuf Kilisesi, günümüzde hala ibadete ve ziyarete açıktır. Giriş için ücret talep edilmemektedir.

Anıtlı Köyü

Midyat ilçesine bağlı olan Anıtlı Köyü, şehir merkezine 100 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-380 üzerinden sağlanmaktadır.

Binlerce yıllık tarihi ile Mardin’in en eski yerleşim yerlerinden biri olan Anıtlı Köyü, Meryem Ana Kilisesi gibi tarihi kalıntıları ile özellikle tarih meraklılarının ilgisini çekmektedir.

Bir Süryani köyü olan Anıtlı, Hah adıyla da bilinmektedir. Günümüzde 130 nüfuslu olan köyde, Süryani aileleri yaşamaktadır. Binlerce yıllık geçmişi ile özel bir yere sahip olan Anıtlı Köyü’nde Mor Sobo Manastırı ve 14 farklı manastır ve kilisenin kalıntıları da görülmeye değerdir.

Anıtlı Köyü, yılın her döneminde ziyaret edilebilir.

Elbeğendi Köyü

Midyat’a bağlı Elbeğendi Köyü, şehir merkezine 90 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-380 üzerinden sağlanmaktadır.

Kafro Köyü olarak da bilinen Elbeğendi Köyü, bir Süryani köyüdür. Tarihte, burada yaşayan Süryani aileler Avrupa’ya göç etmiş ve memleket hasretine dayanamayarak geri dönmüş ve burayı önemli ölçüde geliştirmiştir. İsmi köy olsa da, ihtişamlı villaları ile modern bir yerleşim yeridir.

Elbeğendi Köyü’nün öne çıkan özelliği ise ünlü pizzacısıdır. İtalyan pizzası lezzeti ile Mardin’e gelen yerli ve yabancı turistler arasında popüler olan bu köyde, görülmeye değer bazı tarihi kalıntılar da bulunmaktadır.

Elbeğendi Köyü, yılın her döneminde ziyarete uygundur.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.