Lüleburgaz’da Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler


Lüleburgaz’da Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

Lüleburgaz, Kırklareli’nin tarihi ve kültürel açıdan en gelişmiş ilçesidir. Bu sebepten dolayı bünyesinde pek çok önemli tarihi yapıyı barındırmaktadır. Her sene şehir dışından yüzlerce turist ilçeyi ziyarete gelmektedir. Son zamanlarda Belediyenin yaptığı çalışmalar sonucu ilçe modern bir görünüme kavuşmuştur. Günübirlik ve hafta sonu tatilleri için de tercih edilen ilçede hem tarihi hem de doğa gezilerine çıkabilir, keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Lüleburgaz’da gezip görebileceğiniz pek çok yer bulunmaktadır. Bu yerlerden birçoğu ilçe merkezine yakın konumdadır. Başta Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü olmak üzere; Zindan Baba Türbesi, Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Lüleburgaz Şehitliği, Zafer Çeşmesi, Evrensekiz Göleti Piknik ve Mesire Alanı ve Şadırvan mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır.

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, ilçenin Edirne çıkışı tarafında Lüleburgaz Deresi üzerinde yer almaktadır. Özel aracınız ile tabelaları takip ederek ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, 1569-1570 yıllarında Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış önemli bir tarihi eserdir. 84 m uzunluğunda ve 6 m genişliğinde olan köprünün yapım yılından günümüze kadar sağlam bir şekilde gelmesinin sebebi taştan yapılmış olmasıdır.

Osmanlı’nın görkemli mimarisi olarak görülen köprü harika bir görüntüye sahiptir. Köprünün bir bölümü hala orijinal piramit görünümünü korumaktadır. Kervan ve posta yollarının üzerindeki suların aşılabilmesi için yapılmış olan köprüyü, Lüleburgaz gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.

Zindan Baba Türbesi

Zindan Baba Türbesi, ilçe merkezinde yer almaktadır. Bulunduğu konum gereği yürüyerek ulaşabilmeniz mümkündür.

Zindan Baba Türbesi, 1413-1421 yılları arasında yapılmıştır. Türbe, üç katlı ve kubbeli olarak inşa edilmiştir. Zindan Baba Türbesi, halk arasında farklı hikâyelerle anılmaktadır. İlki; türbe içerisinde yatan kişinin Gazi Evrenos Bey’in bayraktarı olduğu ve türbenin Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırıldığıdır. İkincisi; idama mahkûm olan birinin türbeye hapsedildiği ve tam idam edileceği anda ortaya çıkan başka birinin gerçek suçlu olduğunu söylemesidir. Mahkûm serbest bırakılırken, yerine suçlu olduğunu söyleyen kişi hapse atılmış ve idam edileceği gün türbede ölü bulunmuştur. Yapılan araştırma sonucu ölü bulunan kişinin de suçsuz olduğu ortaya çıkmıştır.

Geçmişten günümüze kadar gelen hikâyeleri meşhur olan Zindan Baba Türbesi, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Yıl boyu ziyarete gelen bölge halkı ve turistler, bu türbede dilenen dileklerin gerçekleştiğine inanmaktadır. Bu yüzden de türbe etrafında mum yakarak dua etmektedirler.

Zindan Baba Türbesi, ilçenin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Türbeyi ziyaret ettiğinizde isterseniz, mum yakarak dua edebilir ve dilek dileyebilirsiniz.

Sokullu Mehmet Paşa Hamamı

Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, ilçe merkezinde yer almaktadır. Bulunduğu konumdan dolayı kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, 1569-1570 yıllarında Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin içerisinde yer almaktadır. Klasik Türk hamamı mimarisinde olan iki bölümlü hamamın etrafında 11 dükkân bulunmaktadır. Bu dükkânlar ilçeye gelir getirmesi maksadıyla yapılmıştır.

Lüleburgaz Belediyesi tarafından restore edilen yapı, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. İlçenin önemli tarihi eserleri arasında yer alan hamamı, gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.

Lüleburgaz'ın tarihi ve turistik duraklarını yerinde göreceğiniz ve konforlu bir tatil planı yapmak için Lüleburgaz Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Lüleburgaz Şehitliği

Lüleburgaz Şehitliği, ilçe merkezinde yer almaktadır. Lüleburgaz Edirne çıkışında sağda bulunmaktadır. Ulaşımı oldukça kolay bir noktadır.

Lüleburgaz Şehitliği, farklı görevlerde ve yerlerde şehit olan askerlerin anısına 1973 senesinde yaptırılmıştır. Lüleburgaz Şehitliği, şehit mezarlığı ve bu mezarlık içerisinde yer alan bir anıttan oluşmaktadır. Anıt; Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerini sembolize eden üç süngü ve bölge halkını sembolize eden bir çanak biçiminde göğe yükselmektedir.

İlçeye geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken önemli tarihi yapılar arasındadır.

Zafer Çeşmesi

Zafer Çeşmesi, ilçe merkezinde yer almaktadır. Bulunduğu konum gereği yürüyerek ulaşabilmeniz mümkündür. Kültür turizmi açısından önemli bir tarihi yapıdır.

Zafer Çeşmesi, Edirne Valisi Hacı Adil Bey tarafından 20 Temmuz 1913 yılında Lüleburgaz’ın Bulgar işgalinden kurtuluşu anısına yaptırılmıştır. Çeşmenin dört tarafında Osmanlıca yazılar bulunmaktadır.

Çeşmenin kuzey tarafında ‘’10 Temmuz 1324-Su Hayattır’’, güney tarafında ‘’Atalarının Oğullarına Armağanıdır’’, doğu tarafında ‘’7 Temmuz 1329 Tarihini Unutmayınız’’ ve batı tarafında ise ‘’1333 Zafer Çeşmesi’’ yazmaktadır.

Zafer Çeşmesi’ni Lüleburgaz gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.

Evrensekiz Göleti Piknik ve Mesire Alanı

Evrensekiz Göleti Piknik ve Mesire Alanı, Lüleburgaz’a yaklaşık olarak 10 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile İstanbul Edirne Yolu/D100 üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Evrensekiz Göleti Piknik ve Mesire Alanı, 75 dekarlık büyük bir alanda yer almaktadır. Bölgede yapılan çalışmalar sonucu gölet oluşturulmuş ve çevresine toplamda 30000 ağaç dikilmiştir. İlçenin ziyaret edebileceğiniz tek doğal güzelliği olmaktadır.

Doğa ile iç içe zaman geçirmeyi sevenlerin tercih ettiği noktalar arasında yer alan mesire alanında aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte piknik yapabilirsiniz. Çam, çınar, at kestanesi, salkım söğüdü, selvi çamı, dişbudak ağaçları ile çevrili olan göleti, Lüleburgaz gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.

Şadırvan

Şadırvan, Lüleburgaz ilçe merkezinde yer almaktadır. Bulunduğu konum gereği yürüyerek ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Şadırvan, Sokullu Mehmet Paşa Camisi’nin avlusunda yer almaktadır. Kırklareli’nin simgesi haline gelmiştir. Şadırvanın üzerinde bulunan kitabede Sultan Mahmut Han tarafından yaptırıldığı ve II. Abdülhamit Han döneminde tadilat geçirdiği yazmaktadır. Osmanlı Dönemi mimarisinin en güzel örnekleri arasındadır.

Şadırvan, mermer yapısı, 12 kenarlı Barok ahşap çatısı ve üzerindeki kalem işleri ile Sokullu Mehmet Paşa Camisi’nin görkemini arttırmaktadır. Günümüze kadar ihtişamını koruyarak gelmeyi başarmıştır.

Lüleburgaz gezi listenizde bulunması gereken önemli tarihi eserler arasındadır.

Lüleburgaz’da Günübirlik Gezebileceğiniz Yerler

Lüleburgaz, özellikle tarihi ve turistik mekânları ile ön plana çıkan bir ilçedir. Her yıl şehir dışından pek çok ziyaretçi ağırlayan ilçede gezip görülecek çok sayıda bölge bulunmaktadır. Özellikle günübirlik gezilecek yerler ile Lüleburgaz gezinizi zenginleştirebilir ve daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Aşağıda ailenizle, arkadaş grubunuzla ya da tek başınıza gelip günübirlik gezebileceğiniz yerleri inceleyebilirsiniz.

Rakoczi Müzesi

Rakoczi Müzesi, Tekirdağ kent merkezinde bulunmaktadır. Lüleburgaz ilçe merkezine yaklaşık olarak 59 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile İstanbul Edirne Yolu/D100 ve D565 yolları üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Rakoczi Müzesi, 25 Eylül 1982 senesinde ziyarete açılmıştır. Macar Prensi Rakoczi’nin ömrünün son yıllarını geçirdiği evdir. Macar Prensi Rakoczi, Avusturyalılara karşı düzenlenen Macar ayaklanmasının başına geçip, daha sonra başarısız olunca Osmanlı’ya sığınmıştır. Ölene kadar bu evde yaşamış ve sonrasında Macaristan Hükümeti tarafından satın alınıp, müzeye dönüştürülmüştür.

Müzede Türk-Macar ilişkilerini ve iki ulusun halk sanatlarındaki beraberliklerini gösteren eserler ile Macar Prensi Rakoczi’ye ait kişisel eşyalar sergilenmektedir. Günümüzde çok sayıda kişi müzeyi ziyaret etmektedir.

Pazartesi günleri dışında haftanın her günü sabah 08.30 ile akşam 19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze, günübirlik gezilecek yerler arasındaki önemli yapılardan biridir.

Rakoczi Müzesi’ne giriş ücreti 5 TL’dir.

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, ilçe merkezine yaklaşık olarak 59 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile İstanbul Edirne Yolu/D100 ve D565 yolları üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, 1977 senesinde hizmete açılmıştır. Müze, taş eserler salonu, arkeolojik küçük eserler salonu, etnografya salonu ve açık teşhir salonu olmak üzere toplamda 4 bölümden oluşmaktadır.

Büyük yapı durumdaki Vali Konağı içerisinde; Tekirdağ’da varlığını sürdürmüş medeniyetlerin eşyaları ve eserleri sergilenmektedir. Ayrıca müze içerisinde Bizans Dönemi’nden kalma tarihi eserlere de rastlamanız mümkündür. Müzeyi ziyaret ederek, günübirlik keyifli bir tarihi yolculuğa çıkabilir ve o dönemlerin tarihi eserlerini yakından inceleyebilirsiniz.

Pazartesi günleri dışında haftanın her günü sabah 09.00 ile akşam 17.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ne giriş ücreti yoktur.

Tekirdağ Şehitler Abidesi

Tekirdağ Şehitler Abidesi, ilçe merkezine yaklaşık olarak 58 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile İstanbul Edirne Yolu/D100 ve D565 yolları üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Tekirdağ Şehitler Abidesi, Tekirdağ’ın fethi sırasında şehir olan askerlerin anısına 1949 yılında yaptırılmıştır. Abidenin hemen girişinde Türk Bayrağı yer almaktadır. Abidenin üstünde ise ‘’Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak, eğer üstünde ölen varsa vatandır’’ yazmaktadır.

Abideye her sene çok sayıda ziyaretçi gelmekte ve şehitlere dua etmektedir.

Günübirlik gezilecek yerler arasında yer alan Tekirdağ Şehitler Abidesi’ni ziyaret ederek, geçmişe doğru keşif yolculuğuna çıkabilirsiniz.

Lüleburgaz'daki konaklama seçeneklerine göz atmak için Lüleburgaz Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.