Lefkoşa Gezinizde Uğramanız Gereken Tarihi ve Turistik Yerler
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin başkenti olan Lefkoşa, adanın tam olarak merkezinde yer alırken, civardaki ilçelere göre yapılaşmanın oldukça geliştiği, kalabalık nüfusuyla ve gezilecek önemli yerleriyle ön plana çıkan yerleşim yeridir.
Yüzölçüm bakımından küçük olan Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa’ya da yakın konumdadır. Bu sebeple Lefkoşa tatilinizde kolay bir şekilde diğer ilçeleri de günübirlik gezebilirsiniz.
Lefkoşa, bulunduğu lokasyon itibariyle, geçmiş yıllarda birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olduğu için bünyesinde çok farklı tarihi yapı da bulundurmaktadır. Şehrin birçok noktasında görülebilen bu tarihi yapıların birçoğu ziyarete açık durumdadır.
Lefkoşa tatilinizde ziyaret edebileceğiniz tarihi yerler; Bedesten, Büyük Han, Venedik Sütunu, Haydarpaşa Camii, Selimiye Camii, Lüzinyan Evi, Kumarcılar Hanı, Lefkoşa Kent Surları, Mevlevi Tekke Müzesi, Taş Eserler Müzesi, Milli Mücadele Müzesi ve Kıbrıs Özel Etnoğrafya Müzesi olarak sıralanmaktadır.
Bedesten
Lefkoşa ilçe merkezinde yer alan Bedesten’e ulaşımlar yürüyerek sağlanabilmektedir. Kuyumcular Sokak üzerinde görebileceğiniz yapı, bölgenin yaşayan tarihi kalıntıları arasındadır.
Tarihi dökümanlarda St. Nicolas Kilisesi olarak geçen yapının inşa tarihi 1400’lü yıllara dayanıyor. Gotik tarzda mimari ile yapılmış olan kilise, ilerleyen süreçte, Lüzinyanların hakimiyetinden sonra çeşitli motiflerle daha da geliştirilmiştir.
Venediklilerin döneminde de birtakım değişikliklere uğrayan kilise daha sonra Yunan Ortodoks Metropolisi’ne teslim edilmiş olup, en son Osmanlıların hakimiyeti ile bedestene dönüştürülmüştür. Osmanlılara 1573 yılında geçen yapı, kapalı çarşı olarak kullanılmış olup, günümüzde çeşitli sanat aktivitelerinin gerçekleştirildiği bir kültür sarayı görevi üstlenmektedir.
Özel etkinlikler haricinde ziyaretler ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Keşfedilecek pek çok noktası ile turistlerin vazgeçilmez adresi olan Lefkoşa için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Lefkoşa Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Büyük Han
Lefkoşa ilçe merkezinde Asmaaltı Sokak’ta görebileceğiniz Büyük Han’a ulaşımlar yürüyerek, taksiyle veya özel aracınızla yapılabilmektedir.
Bölgenin önemli tarihi yapılarından olan Büyük Han, 1572 yılında inşa edilmiştir. Osmanlıların ilk valisi Muzaffer Paşa tarafından yaptırılmış olan yapı, bölgenin en büyük hanlarından biridir. Toplamda 68 odadan oluşan hanın içerisinde bir cami de bulunmaktadır. Osmanlı döneminde Anadolu’da inşa edilmiş hanlar ile benzer özellikler taşıyan yapı, İngilizlerin bölgede hakimiyet sürdüğü dönemlerde zindan ve barınak olarak kullanılmış olup günümüzde ziyarete açık durumdadır.
İçerisinde kafeterya bulunan handa, yılın belirli dönemlerinde çeşitli kültürel aktiviteler de gerçekleştirilmektedir.
Hafta içi her gün 08:00 ile 18:00 saatlerinde ziyaret edebileceğiniz hana girişler ücretsizdir.
Venedik Sütunu
Lefkoşa şehir merkezinde yer alan Venedik Sütunu, bölgenin önemli tarihi yapılarından olup Atatürk Meydanı üzerinde bulunmaktadır. Yürüyerek ziyaret edebileceğiniz yapıya, taksi veya özel aracınızla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
Venedikliler tarafından inşa edilen yapı, 1550 yılından beri kurulduğu şekliyle günümüze ulaşmıştır. En alt kısımlarında bulunan 6 sembolün, İtalyan aileleri temsil ettiği yapıdaki tek değişiklik, bulunduğu lokasyon olmuştur.
Venediklilerin kurmuş olduğu yerden kaldırıp Sarayönü Camisi’ne dikilen yapı, İngilizler tarafından günümüzde Atatürk Meydanı olarak bilinen geniş bir alana dikilmiştir.Halka açık bir konumda olan sütunu, günün herhangi bir saatinde Lefkoşa şehir merkezini keşfederken görebilirsiniz.
Haydarpaşa Camii
Şehir merkezinde yer alan Haydarpaşa Camii, Venedik Sütunu’na oldukça yakın bir konumda, Haydarpaşa Sokak’ta bulunmaktadır. Yapıya ulaşımlar yürüyerek yapılabilmektedir.
Fransız asıllı hanedanlarından olan Lüzinyanlar tarafından 14. yüzyılda St. Catherine Kilisesi olarak inşa edilen yapı, Osmanlıların bölgeye hakimiyet kurmasından sonra cami olarak değiştirilmiştir. Gotik mimarisi ile oldukça ilgi çekici olan yapı, aynı zamanda ünlü tarihçi Sir Harry Luke tarafından da bölgenin en zarif yapıları arasında gösterilmiştir.
Hafta içi hergün 08:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz yapıya girişler ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Selimiye Camii
Lefkoşa ilçe merkezinde yer alan Selimiye Camii, adanın sokaklarını gezerken mutlaka dikkatinizi çekecektir. İhtişamlı yapısı ve ilginç mimarisi ile ön plana çıkan yapı, Kuyumcular Sokak üzerinde bulunmakta ve ulaşımlar yürüyerek yapılabilmektedir.
St. Sophia Katedrali olarak da bilinen yapı, 1208 senesinde Latin Başpiskoposu Eustorgio de Montaigu tarafından inşa ettirilmiştir. Orta Çağ mimarilerinin en güzel örneklerinden olan yapı, döneminde Lüzinyan kralları tarafından çeşitli törenlerde de kullanılmıştır. Adada hakimiyet süren Cenevizliler ile Memlüklüler tarafından büyük tahribat görmüş olan yapı, 1571 yılında Osmanlıların yapmış olduğu Kıbrıs’ın fethi ile camiye çevrilmiştir. Adını, Kıbrıs’ın fethine öncülük eden II. Sultan Selim’den alan yapı, 1571 yılından itibaren Selimiye Camii olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Hafta içi her gün 08:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz yapıya girişler ücretsiz yapılmaktadır.
Lüzinyan Evi
Lefkoşa’da bulunan bir diğer tarihi yapı olan Lüzinyan Evi, Yenicami Sokak üzerinde bulunmaktadır. Şehir içi minibüsleri ile taksiyle veya yürüyerek ulaşım sağlayabileceğiniz yapı, ada içerisinde görülmeye değer tarihi yapılar arasındadır.
Yapım tarihi net olarak bilinmemekle birlikte 15.yy yapılarından olan Lüzinyan Evi, Gotik tarzda inşa edilmiş kemerli giriş yapıları ve mimarisi ile dikkat çekmektedir. Birçok farklı kültüre ait mimari tarzların harmanlandığını net bir şekilde görebileceğiniz yapı, Osmanlılara ait mimari izler de taşımaktadır.
Hafta içi perşembe hariç her gün 08:00 - 15:30 saatleri arasında görülebilen yapı; perşembe günleri ise 08:00 - 13:00 ile 14:00 - 17:00 saatleri arasında ziyarete açık durumdadır.
Kumarcılar Hanı
Tarihi yapılarıyla öne çıkan Lefkoşa’da görebileceğiniz bir diğer eser de Kumarcılar Hanı’dır. İlçe merkezinde Agah Efendi Sokak üzerinde yer alan yapıya ulaşımlar yürüyerek sağlanabilmektedir.
Lefkoşa’daki Osmanlı Dönemi’ne ait yapılardan olan Kumarcılar Hanı, ilk olarak Buğday Pazarı ismiyle anılmaktaydı. Kesme taştan yapılmış olan yapı, Büyük Han’a göre daha küçük şekilde inşa edilmiştir. Bölgede daha önceden kurulan, 15 ile 16.yy’a ait olduğu düşünülen yapının temelleri üzerine yapılan hanın girişinde bulunan kemerli yapılar da bu görüşü destekleyen özelliklerdendir. Farklı medeniyetlerin birleştiği Lefkoşa’da bu tip harman mimariler görmeniz olasıdır.
Venedik ve Lüzinyan dönemine ait temeller üzerine inşa edilen Kumarcılar Hanı’nı hafta içi her gün girişleri ücretsiz olarak 08:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilir, buradaki dükkanlardan hediyelik eşyalar da satın alabilirsiniz.
Lefkoşa Kent Surları
Lefkoşa’nın birçok yerinde kent surlarını görebilirsiniz. Venedikliler döneminde şehri koruma altına almak için inşa edilen surlar, günümüzde hala aynı sağlamlıkta karşınıza çıkmaktadır.
Kıbrıs’ta hakimiyet süren Lüzinyanlar tarafından inşa edilen surlar, bölgenin Venediklilere geçmesinden sonra daha çok güçlendirilmiş ve çeşitli eklemeler yapılmıştır. Surların üzerinde 11 burç ve 3 adet kapı yer almaktadır. Bu kapılardan biri de kuzey bölgesinde yer alan Girne Kapısı olup, bölgenin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır.
Günümüzde Lefkoşa Turizm Enformasyon Ofisi olarak faaliyet gösteren kapı, uzaktan incelenebilmektedir.
Mevlevi Tekke Müzesi
Lefkoşa ilçe merkezinde Girne Caddesi üzerinde bulunan Mevlevi Tekke Müzesi’ne ulaşımlar yürüyerek veya taksi aracılığı ile yapılabilmektedir.
Osmanlı Dönemi yapılarından olan Mevlevi Tekke, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. 17.yy’da inşa edilen tekke, ilk kurulduğu dönemlerde derviş odaları, semahane, mutfak, konuk odası bölümlerini bünyesinde barındırıyordu.1954 yılına kadar aktif bir şekilde tekke olarak faaliyetler sürdürülen yapı, daha sonra müzeye çevrilmiştir.
İçerisinde mevlevi kıyafetleri, tekke döneminde kullanılan araç ve gereçlerin sergilendiği müze, haftanın her günü, perşembe hariç, 08:00 - 15:30; perşembe günleri ise 08:00 - 13:00, 14:00 - 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Taş Eserler Müzesi
Lefkoşa ilçe merkezinde, Zühtüzade Sokak üzerinde yer alan Taş Eserler Müzesi’ne ulaşımlar taksi, şehir içi minibüsler veya yürüyerek yapılabilmektedir.
Venediklilerin mimari tarzıyla oluşturulmuş olan yapı içerisinde, Orta Çağ döneminden günümüze kadar ulaşmış taş eserler sergilenmektedir. Daha önceki dönemlerde Sarayönü meydanında bulunan, İngilizlerin adada hakim olduğu senelerde yıkılmış olan Lüzinyan Sarayı’nın içerisinden getirilmiş olan taş işlemeleli pencereye sahip yapıyı ziyaret etmek, arkeoloji konusunda ilgililer için oldukça ilgi çekici olacaktır.
Milli Mücadele Müzesi
Lefkoşa ilçe merkezinde İstiklal Sokak’ta bulunan Milli Mücadele Müzesi, ilçede yer alan Musalla Burcu üzerindedir. Ulaşımlar yürüyerek sağlanabilmektedir.
Kıbrıs’ta verilen Türk Milli Mücadelesi kapsamında 1878 senesinden günümüze kadar ulaşmış silah çeşitleri, eserler, fotoğraflar ve belgelerin sergilendiği müzede bayrak ve sancaklar da yer almaktadır.
Girişlerin ücretsiz olarak yapılabildiği müze, haftanın her günü, perşembe hariç, 08:00 – 15:30, perşembe günleri ise 08:00 - 13:00, 14:00 - 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Kıbrıs Özel Etnoğrafya Müzesi
Lefkoşa’da Yenişehir bölgesinde yer alan Kıbrıs Özel Etnoğrafya Müzesi’ne ulaşımlar şehir içi minibüsleri ve taksi aracılığı ile yapılabilmektedir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde faaliyet gösteren ilk özel etnografik müze olma özelliği taşıyan yapı, adadaki son 150 yılı özetler niteliktedir. İçerisinde, Kıbrıs’taki insanların geçmişte günlük hayatlarını nasıl idame ettirdiklerine dair sosyal bilgiler paylaşılan müze, bölge tarihini yakından tanımak isteyenler için büyük bir fırsat olacaktır.
Pazartesi günleri kapalı olan müze, salı ve pazar günleri arasında 09.00 – 16:30 saatlerinde açıktır.
Tatilinizi Kuzey Kıbrıs’ın başkenti ve en güzel şehirlerinden Lefkoşa’da planlamak ve konaklama seçeneklerine göz atmak için Lefkoşa Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.