Köyceğiz Gezinizde Uğramanız Gereken Tarihi Yerler
Muğla’nın ilçelerinden olan Köyceğiz, Muğla ile Fethiye arasında yer almaktadır. İl merkezinden özel araç veya otogardan yarım saatte bir hareket eden Köyceğiz minibüsleri ile ulaşım sağlayabileceğiniz Köyceğiz, bölgenin ünlü tatil merkezleri arasındadır. Doğal güzellikleri, sakin atmosferi ve huzurlu doğasıyla ön plana çıkan Köyceğiz, tarihi yerler açısından ziyaretçilerine sınırlı seçenekler sunmaktadır.
Köyceğiz’in geçmişi M.Ö. 2000 yıllarına dayanmaktadır. Yunanlar ve Akalar’ın bölgeye koloni kurması ile Köyceğiz’de başlayan yerleşik hayat, günümüze dek devam etmiştir. Köyceğiz Gölü’nün de yer almasıyla beraber oldukça verimli doğal güzelliklere sahip olan ilçe, birçok tarihi yapıya da ev sahipliği yapmaktadır.
Köyceğiz’in öne çıkan tarihi ve turistik yerleri; Kaunos Antik Kenti, Kaunos Kral Mezarları, Karia Yolu ve Sait Bey Konağı olarak sıralanmaktadır.
Kaunos Antik Kenti
Köyceğiz’in geçmişini tanımak ve yakından incelemek için oldukça ideal bir destinasyon olan Kaunos Antik Kenti, ilçe merkezine yaklaşık 39 kilometre uzaklıkta, Dalyan’dadır. Antik kente ulaşımlar özel araç, taksi veya Dalyan minibüsleriyle yapılabilmektedir.
Bulunduğu yerden ötürü stratejik anlamda oldukça kritik bir noktada yer alan Kaunos Antik Kenti, tarihi boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Dalyan’ın doğal güzelliklerinden olan Suluklu Gölü’nün yakınlarında konumlanan antik kentin içerisinde, bölge tarihine ışık tutan pek çok yapı bulunmaktadır.
Yapıların birçoğu harabe şeklinde olsa da gözle görülebilen birçok yapıyı bünyesinde barındıran antik kentte, yıkılmış şekilde duran antik tiyatro kentin öne çıkan yapılarındandır. Etkileyici bir manzaraya sahip olan antik kenti ziyaret ederek, Köyceğiz’in tarihini keşfetmeye başlayabilir ve yakınında yer alan, bölgenin doğal güzelliklerini yakından inceleyebilirsiniz.
Köyceğiz'in tarihi ve turistik duraklarını yerinde göreceğiniz ve konforlu bir tatil planı yapmak için Köyceğiz Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kaunos Kral Mezarları
Köyceğiz’de gezilecek tarihi yapılar arasında yer alan Kaunos Kral Mezarları, ilçe merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Köyceğiz’e bağlı Çandar mahallesinde bulunan yapıya ulaşımlar özel araç, taksi veya Çandır minibüsleriyle yapılabilmektedir.
Köyceğiz tarihi açısından son derece önemli bir yapı olan kral mezarları, geçmiş dönemde bölgede yaşayan medeniyetler tarafından kullanılmıştır. Döneminde, kentin önde gelenlerinin gömüldüğü mezarlar, günümüzde yerli ve yabancı turistler tarafından ilgiye ziyaret edilmektedir.
Bölgenin Persler ve Büyük İskender tarafından istilaya uğraması nedeniyle inşasının yarım kaldığı düşünülen mezarlar 6 ayrı bölümden oluşmaktadır. Çevresinde kabartmalar ve lahitlerin de bulunduğu mezarların M.Ö. 4. yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir.
Karia Yolu (Karya Yolu)
Köyceğiz tatilinde gezilecek tarihi yerlerden olan Karya Yolu, aynı zamanda Türkiye’nin en uzun yürüyüş yoludur. Başlangıç noktası Aydın’ın Çine ilçesi olan yolun bir kısmı Köyceğiz sınırlarından geçmektedir.
Hem bölgenin doğal güzelliklerini; hem de tarihi yapılarını görebilmenize olanak sağlayan tarihi yol, adını Karya Uygarlığı’ndan almaktadır. Toplamda 850 kilometrelik bir uzunluğa sahip olan yürüyüş yolu, son yıllarda yerli ve yabancı turistler tarafından ilgiyle ziyaret edilmektedir.
Karya Yolu yürüyüşlerinde birçok antik kent, patika ve orman yolları bulunmaktadır. Bölgenin doğal güzelliklerini keşfedebileceğiniz birçok koy, yayla ve su kaynaklarının yanı sıra yakından inceleyebileceğiniz tarihi yapılara ev sahipliği yapan Karya Yolu, 2013 yılından beri resmi olarak ziyarete açılmış durumdadır.
Sait Bey Konağı
Köyceğiz’in geleneksel mimarisine örnek oluşturan ve aynı zamanda bölgenin tarihine ışık tutan Sait Bey Konağı, ilçe merkezinde yer almaktadır. Konağa ulaşımlar, ilçe merkezinden yürüyerek sağlanabilmektedir.
1950 yılında inşa edilen konağın, günümüzde Köyceğiz bölgesinde başka örneği bulunmamaktadır. 2015 yılında restore edilen konakta, çatı ve bacalar yenilenmiş ve aslına uygun biçimde tamir edilmiştir.
Sait Bey Konağı, 1950 yılından 1980’e kadarki süreci, günümüze taşırken konak içerisindeki eşyalarıyla ve objeleriyle bölgenin sosyal yaşantısı hakkında da önemli bilgiler içermektedir.
Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Köyceğiz'de tatilinizi planlamak için Köyceğiz Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.