Kaş Gezinizde Uğramanız Gereken Tarihi Yerler
Antalya’nın Kaş ilçesi, tarih boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olmasından ötürü sınırları içerisinde pek çok antik kent barındırmaktadır. Bununla birlikte bölgede, tarihi yapı anlamında gezilecek yer sayısı da oldukça fazladır.
Kaş ilçesine ilk yerleşimlerin ne zaman yapıldığına dair net bir bilgi olmasa da, yapılan arkeolojik çalışmalar doğrultusunda elde edinilen bilgilere göre ilçe sınırları içerisinde ilk kurulan şehrin Likya olduğu bilinmektedir. Antik dönemlerde Antiphellos olarak tanınan Kaş’ta kurulmuş antik kentlerin birçoğu doğal afetlerden dolayı tahribat görmüş olsa da; yine de gezilecek yerler bakımından pek çok seçeneği ziyaretçilerine sunmaktadır.
Keşfedilecek pek çok noktası ile turistleri vazgeçilmez adresi olan Kaş için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Kaş Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Patara Antik Kenti
Kaş sınırları içerisinde gezilecek tarihi yerler arasında ön plana çıkan Patara Antik Kenti, Kalkan Mahallesi’ndedir. Antik kent, ilçe merkezine yaklaşık 42 kilometre uzaklıktadır. Kaş ilçe merkezinden sahil yolunu batı yönüne ortalama 35 kilometre devam ettikten sonra, Yeşilköy’ü geçtikten sonra Gelemiş sapağından sağa dönülerek ulaşılan antik kente, özel araç veya Gelemiş minibüsleri ile gidilebilmektedir.
Eşen Çayı’na oldukça yakın bir konumda bulunan Patara Antik Kenti, kurulduğu dönemde Likya için büyük bir önem taşımıştır. Özellikle ticaret anlamında bir liman görevi gören antik kent içerisinde ziyaret edebileceğiniz pek çok yapı da bulunmaktadır.
Antik kent içerisinde inceleyebileceğiniz yapılar arasında; antik tiyatro, hamam, lahit yer almaktadır. Kenti ziyaret ederken aynı zamanda, yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan Patara Plajı’na da uğrayabilir, Akdeniz’in serin sularında deniz keyfi yapabilirsiniz.
Pirha Antik Kenti (Bezirgan)
Kaş ilçe merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta, Bezirgan Köyü sınırları içerisinde bulunan Pirha Antik Kenti’ne ulaşımlar özel araçla veya Bezirgan Köyü dolmuşları ile yapılabilmektedir.
Denize olan yüksekliği yaklaşık olarak 850 metre olan antik kentin manzarası ise görülmeye değerdir. Etrafında bulunan kaya mezarlarını da görebileceğiniz kent içerisinde pek çok heykel ve rölyef yer almaktadır. Bölgede yapılmış arkeolojik çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılan birçok eser, Antalya Arkeoloji Müzesi’nde görülebilmektedir.
İlçe merkezinden çeşitli tarihi turlar ile de gidilebilen Pirha Antik Kenti’nin kurulu olduğu Bezirgan Köyü’nde, turistik faaliyetler yapılmakta olan restoran ve kafeler de bulunmaktadır.
Xanthos Antik Kenti (Ksanthos)
Kaş’ın tarihi değerleri arasında bulunan Xanthos Antik Kenti, ilçe merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıktadır. Bölgeye ulaşımlar, sahil yolunu hiç bir yere sapmadan düz devam ederek Kınık Mahallesi’ne kadar giriş yaparak gerçekleştirilmektedir.
Bölge tarihi açısından son derece önemli bir kent olan Xanthos, Likya’nın başkenti olarak uzun yıllar kullanılmıştır. 1988 senesinde UNESCO’nun aldığı bir kararla koruma altına alınan bölgede arkeolojik çalışmalar ise 1838 senesinde başlatılmıştır. Buradan çıkarılan tarihi eserler, günümüzde İngiltere’deki bir müzededir.
Yapılan kazı çalışmaları sonucunda gün yüzüne çıkarılan eserlerin en eskisi, M.Ö. 8. yüzyıla tarihlenmiştir. Özellikle Helenistik kültürün etkilerin oldukça fazla görüldüğü eserler arasında Likyalıların kullandığı dili içeren kitabeler, son derece dikkat çekicidir. Antik kent gezinizde ziyaret edebileceğiniz yapılar arasında; lahitler, antik tiyatro, kilise ve kaya mezarları bulunmaktadır.
Letoon Antik Kenti
İlçe merkezine yaklaşık 49 kilometre uzaklıkta bulunan Letoon Antik Kenti, Fethiye ile Kaş karayolunun tam arasında yer almaktadır. Antik kente ulaşımlar özel araç ile sahil yolunu batı yönlü devam edip, Kınık Mahallesi’nden sola saparak Kumluova tabelasını takip ederek yapılabilmektedir.
Xanthos Antik Kenti’ne de oldukça yakın bir konumda bulunan kent, Zeus’tan çocuğu olan Leto’ya ait tapınağı sınırları içerisinde bulundurmaktadır. Bunun yanı sıra kent, tarih boyunca dini anlamda büyük bir önem taşımıştır. Bölgede yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda elde edilen verilere göre, yerleşimler M.Ö. 6 yüzyıla kadar uzanmaktadır. Likya’ya ait önemli kentler arasında bulunan Letoon, aynı zamanda UNESCO tarafından da Dünya Miras Listesi’ne eklenmiştir.
Nysa Antik Kenti
Neisa Antik Kenti olarak da bilinen Nysa, ilçe merkezine ortalama 58 kilometre uzaklıktadır. Sütleğen Koyu’nun çevresine kurulmuş olan antik kente ulaşımlar özel araç ile yapılabilmektedir.
Likya Birliği’ne ait küçük kentler arasında yer alan Nysa’ya ait ilk bulgular, ortaya çıkarılan eserlerdeki sikkelerdir. Bu sikkeler, Helenistik Dönem’e aittir. Çevresinde bulunan surlar ile çevrili olan kent içerisinde ziyaret edebileceğiniz yapılar arasında tiyatro ve birçok lahit yer almaktadır.
Antiphellos Antik Kenti
Kaş ilçe merkezinde bulunan Antiphellos Antik Kenti, Andifli Mahallesi içerisinde, ulaşımın oldukça kolay olduğu bir lokasyondadır. Ulaşımlar yürüyerek, özel araçla veya şehir içi minibüsleri ile sağlanabilmektedir.
M.Ö. 4. yüzyıla dayandırılan antik kent, döneminde liman kenti olarak kullanılmıştır. Günümüzde de, Likya Birliği’ndeki adıyla anılan antik kent, bulunduğu konum itibariyle pek çok tehdite göğüs gerdiği için, oldukça fazla tahribat görmüştür. Antik kent sınırları içerisinde görebileceğiniz antik tiyatro ve Likya’ya ait kaya mezarları bulunmaktadır. Likyalıların kullandıkları dil ile yazılmış olan bir anıt mezar ise, bölgede dikkat çeken yapılar arasındadır.
Bölgenin en önemli yapısı ise antik tiyatrodur. 1. yüzyılda inşa edildiği düşünülen yapı, toplamda 4000 kişiyi içerisinde barındırabilecek büyüklüktedir. Anadolu sınırları içerisinde inşa edilmiş, deniz manzaralı tek antik tiyatro olma özelliğine sahip olan yapı, ziyaret edilmesi gereken destinasyonlar arasındadır.
Apollonia Antik Kenti
Kaş ilçe merkezine yaklaşık 23 kilometre uzaklıkta bulunan Apollonia Antik Kenti’ne ulaşımlar özel araç ve Sahilkılınçlı minibüsleri ile yapılabilmektedir.
Antik kent içerisinde yapılmış olan arkeolojik çalışmalar doğrultusunda, ilk yerleşimlerin M.Ö. 4. yüzyıla dayandığı belirtilirken, kent kayalık bir alan üzerine kurulmuştur. Bu sebeple doğal afetlerden en az etkilenen antik kentler arasında bulunan Apollonia çevresinde gezebileceğiniz kilise, anıt mezar, akropol ve nekropol bulunmaktadır. Şehrin etrafı kalın surlarla çevrilmiş ve böylece dışarıdan gelen tehditlere karşı önlem alınmıştır.
Istlada Antik Kenti
Kaş ilçesi sınırlarında bulunan Istlada Antik Kenti, Kapaklı veya Hoyran adı ile de anılmaktadır. Finike - Kaş yolu üzerindeki Kapaklı Köyü’nde bulunan antik kente ulaşımlar özel araçla sağlanmaktadır.
Antik kentin giriş kısmında bulunan Hoyran Anıtı üzerinde yapılan çalışmalar doğrultusunda, yapının M.Ö. 4. yüzyıla ait olduğu anlaşılmıştır. Kentte görülebilecek yapılar arasında kaya mezarları ve lahitler bulunmaktadır. Bölgedeki doğal kayaların oyulması ile oluşturulan kaya mezarlarının üzerinde çeşitli tasvirler de yer almaktadır. Istlada Antik Kenti içerisinde bulunan Hoyran Anıtı, mezarlar, sarnıç ve su kuyuları, bölgeyi ziyaretinizde incelenebilecek yapılar arasındadır.
İsinda Antik Kenti (Belenli Antik Kenti)
Kaş ilçe merkezine yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta Belenli Köyü’nde bulunan İsinda Antik Kenti’ne ulaşımlar özel araç veya Belenli minibüsleri ile yapılmaktadır.
Bölgenin, dönemine göre oldukça önemli antik kentlerinden olan Antiphellos’un şartlarının daha iyi olması sebebiyle İsinda’da yaşayan halkın buradan Antiphellos’a göç etmesi ile terk edilmiştir. Küçük bir alana kurulan kent, geçici olarak kullanılmıştır. Etrafı surlarla çevrili olan antik kentin merkezinde mezar odaları yer almaktadır. Bununla birlikte bölgede görülebilecek diğer yapılar ise; kaya mezarları ve lahitlerdir.
Kandyba Antik Kenti
Kaş’a yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan Kandyba Antik Kenti, Gendeve bölgesinde kurulmuştur.
Bölgede kurulan en eski antik kentlerden olan Kandyba’da ilk yerleşimlerin ne zaman başladığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Gezilebilecek yapı bakımından oldukça sınırlı olan antik kentin ismi, Yunan mitolojisindeki Deukalion’un oğlu olan Kanybos’tan geldiği sanılmaktadır. Antik kent sınırları içerisinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda Likyaca yazılmış bir kitabe bulunmuştur. Antik kentte gezilecek yapılar arasında akropol yer almaktadır. Bu akropol, yaklaşık olarak 180 metrelik bir uzunluğa sahiptir.
Aslanlı Lahit (Aslanlı Mezar)
Kaş ilçe merkezinde bulunan Aslanlı Mezar, Andifli Mahallesi sınırları içerisindedir. Kaş’ın, görülmesi gereken tarihi eserleri arasında yer alan lahit, Uzun Çarşı’nın bittiği bölgede bulunmaktadır.
Yaklaşık olarak 3000 yıllık bir geçmişe sahip olan mezar, Likya Birliği’ne ait bir kral mezarıdır. Minyatür bir ev şeklinde inşa edilen mezarın üst kısmında haç işaret bulunmaktadır.
Aslanlı Lahit’i Kaş ilçe merkezi gezinizde ziyaret edebilirsiniz.
Aperlai Antik Kenti
Kaş’a bağlı Sahilkılınçlı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Aperlai Antik Kenti, ilçe merkezine yaklaşık olarak 25 kilometre uzaklıktadır. Antik kente ulaşımlar tekneler aracılığı ile sağlanabilmektedir.
İsminin anlamı “Akarsu Boğazı” olan antik kent, Sıçak Yarımadası üzerinde konumlanmıştır. Etrafı duvarlarla çevrili olan kentte, Roma dönemine ait pek çok eser bulunmaktadır. Aynı zamanda Bizanslıların da bir süre yaşamış olduğu antik kentte Hristiyan kilisesi, şapel ve sarnıç yer almaktadır.
Tatilinizi Antalya’nın en güzel tatil merkezlerinden Kaş’ta planlamak ve konaklama seçeneklerine göz atmak için Kaş Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.