Karaburun’da Mutlaka Görmeniz Gereken Tarihi ve Turistik Yerler
İzmir’in en sakin ve huzurlu ilçelerinden biri olan Karaburun; Konak ya da Çeşme kadar turistik bir bölge olmasa da, aslında hem denizi hem de doğası ile muhteşem bir deniz tatili ve turistik bir gezi olanağı sunmaktadır.
Yerleşimin oldukça eski dönemlere dayandığı ve bugüne kadar pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapan Karaburun, hem merkezinde hem de sokaklarında bu kültürlerden de izler taşımaktadır. Rivayete göre, Narcissos burada yaşamış ve onun adını taşıyan bir Dilek Pınarı yapılmıştır. Bu pınarın etrafındaki nergis çiçeklerinin onun mirası olduğu düşünülmektedir.
Karaburun’un en turistik bölgesi Mordoğan’dır. Mordoğan, şehir merkezine daha yakın bir konumda olması, gizli kalmış koyları ve muhteşem doğası ile Karaburun’un en popüler turizm bölgesidir. Burada, içinde 500 yıllık bir saat bulunan Ayşe Kadın Cami, Mordoğan Dilek Çeşmesi, tarihi ve kültürel bir mirası yansıtan Müesser Aktaş Etnoğrafya Müzesi ve Tarih Evi ve Sarpıncık Feneri görülmeye değer tarihi ve turistik yerlerdir.
Müesser Aktaş Etnoğrafya Müzesi ve Tarih Evi
Karaburun ilçe merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunan Müesser Aktaş Etnoğrafya Müzesi ve Tarih Evi’ne araba ile ulaşım ortalama 20 dakika sürmektedir. Toplu taşıma ile ulaşım; yaz aylarında Konak’tan kalkan Mordoğan vapuru ya da yılın her mevsimi ilçe merkezinden kalkan Mordoğan dolmuşları ile sağlanabilmektedir.
Gelecek nesillere bir kültürel miras bırakmak amacıyla hizmet veren Müesser Aktaş Etnoğrafya Müzesi ve Tarih Evi, Müesser Aktaş tarafından kurulmuştur. Kendi evinin bir katını müzeye dönüştüren Aktaş’ın müzesinde, 20 yıldır biriktirdiği tarihi eşyalar ve eserler sergilenmektedir.
Müze, haftanın her günü 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Bir köy müzesi konsepti ile hizmet veren Müesser Aktaş Etnoğrafya Müzesi ve Tarih Evi’ni ziyaret ise ücretsizdir.
Keşfedilecek pek çok noktası ile İzmir’in en çok ziyaretçi çeken noktalarından Karaburun için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Karaburun Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Mordoğan Dilek Çeşmesi
Karaburun’a bağlı bir yerleşim yeri olan Mordoğan’da yer alan Dilek Çeşmesi, ilçe merkezine 20 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım, Karaburun Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için 984 ve 761 no’lu otobüs hatları kullanılabilir. Foça ve Karşıyaka’dan kalkan Mordoğan vapurları ile de ulaşım sağlamak mümkündür.
Narcissus Dilek Pınarı adıyla da bilinen Mordoğan Dilek Çeşmesi, Karaburun’un bu şirin tatil beldesinde görülmeye değer tarihi yapılardan biridir.
Mitolojik efsanelere göre Narcissus, yakışıklı bir erkektir. Bir gün, bir çeşmenin başına su içmek için gider ve orada sudaki yansımasını görüp kendine aşık olur. Ona aşık olan Ekho ise karşılıksız aşkı karşısında günden güne eriyerek ölür. Tarihçiler tarafından yıllarca aranan bu pınar, Karaburun’un Mordoğan Köyü’nde bulunmuştur.
Ayşe Kadın Cami
Karaburun’un turistik cazibe merkezi Mordoğan’da yer alan Ayşe Kadın Cami, ilçe merkezine 20 km uzaklıktadır ve araba ile ulaşım ortalama 20 dakika sürmektedir. Toplu taşıma ile gitmek için; yaz aylarında Konak’tan kalkan Mordoğan vapurları ve ilçe merkezinden kalkan Mordoğan dolmuşları kullanılabilir.
İlçenin tarihi yapılarından biri olan Ayçe Kadın Cami’nin kim tarafından ve hangi tarihte inşa edildiği tam olarak bilinmemekle birlikte, üzerinde yazan kitabede 1500’lü yıllara ait olduğu yazmaktadır. Efsaneye göre, Ayşe adından genç bir kız, ölmek üzereyken bu camiyi yaptırtmış. Ancak, gerçekte kim tarafından inşa edildiği bilinmektedir. Mimarisi, erken dönem Osmanlı mimarisini yansıtmaktadır.
Caminin içerisinde yer alan yaklaşık 500 yıllık tarihi saat de görülmeye değerdir. Ayşe Kadın Cami, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.
Sarpıncık Feneri
Karaburun’da Sarpıncık mevkiinde bulunan Sarpıncık Feneri, ilçe merkezine 20 km uzaklıktadır. Özel araba ile ulaşım yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Fenerin olduğu mevkiiye toplu taşıma ile ulaşım seçeneği bulunmamaktadır.
Etkileyici ve hüzünlü bir görünüme sahip olan Sarıncık Feneri, hem muhteşem manzaraları hem de etkileyici doğası ile Sarpıncık Köyü’nün en uç noktasında yer almaktadır. Güneş enerjisi ile çalışan bu fener, denizden yaklaşık 100 metre yükseklikte konumlandırılmıştır.
Fenerin bulunduğu yerde, ayrıca Foça ve Midilli Adası manzaralarına tanıklık etmek de mümkündür. Fener evi ve beyaz kulesi ile kendinizi bir film sahnesinde gibi hissedebilirsiniz. Sarpıncık Feneri, 1930’lu yıllardan bu yana, güneş enerjisiyle çalışarak hizmet vermektedir.
Tatilinizi İzmir’in en güzel köşelerinden Karaburun’da planlamak ve konaklama seçeneklerine göz atmak için Karaburun Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.