Kahramanmaraş’ın İlçeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Akdeniz Bölgesi’nin doğu tarafında yer alan Kahramanmaraş, Türkiye’nin turistik şehirlerinden biridir. Bünyesinde barındırdığı tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile öne çıkan şehir, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Dört mevsimde ziyaret edilen şehre, yıl boyunca çok sayıda yerli ve yabancı turist tatil amaçlı veya günübirlik gezi için gelmektedir.
Toplam nüfusu yaklaşık olarak 1.168.163 olan şehir, Türkiye’nin en büyük 18.şehridir. Karasal ve Akdeniz ikliminin bir arada görüldüğü şehir, aynı zamanda Türkiye’nin önemli akarsuları arasında yer alan Ceyhan Nehri’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Şehir; yaz tatilleri ve hafta sonu tatillerinin yanı sıra günübirlik geziler için de sıklıkla tercih edilmektedir.
Şehrin ilçeler haritası incelendiği zaman gezip görebileceğiniz birçok yer mevcuttur. Kahramanmaraş’ın toplam 11 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler; Elbistan, Afşin, Onikişubat, Dulkadiroğlu, Pazarcık, Göksun, Andırın, Çağlayancerit, Türkoğlu, Nurhak ve Ekinözü ilçeleridir. Şehri keşfe çıkmadan önce ilçeler hakkında detaylı bilgi edinmeniz önemlidir.
Elbistan
Elbistan, şehir merkezine yaklaşık 161 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Kahramanmaraş’ın en büyük ilçesi olma özelliğini taşımaktadır. İlçenin toplam nüfusu yaklaşık olarak 142.778’dir.
İlçede, Türkiye’nin önemli akarsularından biri olan Ceyhan Nehri bulunmaktadır. İlçe, doğal güzellik açısından çok gelişmemiştir. Yemyeşil doğası ve mesire alanları ile dikkat çeken Pınarbaşı, bu ilçede yer alan tek doğal güzellik alanıdır.
İlçe özellikle kültür turizmi açısından oldukça popülerdir. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ilçede görülmeye değer çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. İlçede bulunan tarih yapılar arasında; Ulu Cami, Kız Kalesi, Çarşı Atik Cami, Himmet Baba Cami ve Türbesi, Selçuk Hamamı, Elbistan Höyükleri, Şerefli Kalesi ve Topallı Hanı yer almaktadır.
Afşin
Afşin, şehir merkezine yaklaşık 117 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Elbistan ilçesine bağlı bir bucak iken 1944 senesinde ilçe statüsüne erişmiştir. Toplam nüfusu yaklaşık olarak 80.980’dir.
Karasal ve Akdeniz ikliminin aynı anda yaşandığı ilçede dünyanın en önemli bakır maden yatakları yer almaktadır. İlçe, üzerinde yer alan termik santral ile öne çıkmaktadır. Aynı zamanda kültürel yapısı ile dikkat çekmektedir.
Eshab-ı Kehf Külliyesi, Dedebaba Türbesi, Hurman Kalesi, Kaşanlı Köyü ve Kaya Kabartması, ilçenin görülmeye değer tarihi yapıları arasında yer almaktadır.
Onikişubat
Onikişubat, Kahramanmaraş’ın iki merkez ilçesinden biridir. İlçenin toplam nüfusu ise yaklaşık olarak 441.681’dir. Kahramanmaraş’ın en gelişmiş ve en kalabalık ilçesidir.
İlçe, hem tarihi hem de doğal güzellikleri bakımından oldukça zengindir. Döngel Mağaraları, Yavşan Yaylası Tabiat Parkı, Tekir Yaylası, Fırnız Mesire Yeri, Menzelet Barajı, Yeşilgöz, Başkonuş Yaylası ve Zeytun Kaplıcaları, ilçenin önemli doğal güzelliklerindendir.
İlçede önemli tarihi ve turistik yerler de bulunmaktadır. Kahramanmaraş Kalesi, Abdülhamit Han Cami, Ceyhan Köprüsü, Tarihi Çarşılar, Ulu Cami, Hatuniye Cami, Çukurhisar Kalesi ve Malik Ejder Türbesi, ilçenin görülmeye değer tarihi yapılarındandır.
Dulkadiroğlu
Dulkadiroğlu, Kahramanmaraş’ın ikinci merkez ilçesi konumundadır. Yaklaşık olarak 223.277 kişilik nüfusu ile şehrin en kalabalık ikinci ilçesidir.
1337 senesinde Dulkadiroğlu Beyliği, bu ilçede kurulmuştur. İlçede bulunan tarihi yapıların tamamı bu beylik zamanından kalmadır. Germenia Antik Kenti, Taş Han, Kocabaş Konağı, Dedeoğlu Konağı, Deligönüller Konağı, Şeyh Adil Çeşmesi ve Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi, bu ilçede yer alan tarihi yapılardandır.
İçerisinde yer alan sarkıt ve dikitleri ile öne çıkan Savruk Mağarası, yemyeşil bitki örtüsü ile dikkat çeken ve gelen ziyaretçilerine birçok keyifli aktivite yapma fırsatını sunan Kapıçam Tabiat Parkı, ilçenin gözde doğal güzellikleri arasında yer almaktadır.
Pazarcık
Pazarcık, şehir merkezine yaklaşık 48 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. İlçenin çevresi ormanlık alanlardan oluşmaktadır. Toplam nüfusu yaklaşık olarak 69.686’dır.
İlçede yapılan tarihi kazı çalışmaları sonucunda ilk yerleşimin M.Ö. 4000 senesine kadar dayandığı tahmin edilmektedir. İsmini görüntüsünden alan, içerisinde bulunan sütunlar ve direkler ile öne çıkan Bulut Deliği Mağarası, ilçenin en popüler doğal güzellik alanıdır.
Kartalkaya Barajı, Kırk Mağaralar ve Köroğlu Kalesi, ilçenin önemli tarihi değerleri arasında yer almaktadır.
Göksun
Göksun, şehir merkezine yaklaşık 71 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. İlçenin toplam nüfusu yaklaşık olarak 52.136’dır.
Geçim kaynağı tarım olan ilçede, daha çok Akdeniz iklimi hâkimdir. Toplam nüfusunun büyük bir kısmını Çerkezler oluşmaktadır. Höyükler, Aybastı Kalesi, Roma Yazıtı ve Hamamgözü, ilçenin önemli tarihi değerleri arasında yer almaktadır.
İlçe, ormanlık alanlarla kaplı olduğundan birçok doğal güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır. Büyük Kızılcık İçmesi, Meryemçil Yaylası ve Berit Gümüşkayalar Mağarası, ilçenin görülmeye değer doğal güzellikleri arasındadır.
Andırın
Andırın, şehir merkezine yaklaşık 80 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. İlçenin toplam nüfusu yaklaşık olarak 32.377’dir. İlçe, toplam 57 mahalleden meydana gelmektedir.
Cumhuriyet’in ilanından çok önce Göksun ilçesine bağlı bir kasaba iken 1925 senesinde ilçe statüsüne ulaşmayı başarmıştır. Kahramanmaraş’ın ormanlık alan bakımından en zengin bölgesidir.
Beşbucak Yaylası, Altınboğa Yaylası, Çokak Yaylası, Halbur Yaylası, Andırın Yaylası, Kümbetir Yaylası, Mazgaç Yaylası, Kırksu Yaylası ve Kuyucak Yaylası, ilçenin önemli doğal güzellikleri arasında yer almaktadır.
İlçede bulunan önemli tarihi yapılar ise Meryemçil Kalesi, Azgıt-Yeniköy Kalesi ve Haştırın Kalesi’dir.
Çağlayancerit
Çağlayancerit, şehir merkezine yaklaşık 58 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. İlçenin toplam nüfusu yaklaşık olarak 23.292’dir.
İlçe, cevizi ile oldukça meşhurdur. Su kaynakları bakımından da oldukça zengin olan ilçede karasal iklim hâkimdir. İlçenin en değerli tarihi yapısı ise 1812 senesinde inşa edilen ve üzerindeki farklı motifleri ile dikkat çeken Keziban Hatun Camisi’dir.
Değirmen Gözü, Aksu Gözü ve Göksu Nehri ise ilçenin gözde doğal güzellik alanları arasında yer almaktadır.
Türkoğlu
Türkoğlu, şehir merkezine yaklaşık 55 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. İlçenin toplam nüfusu yaklaşık olarak 78.569’dur.
İlçenin ilk ismi Eloğlu’dur. 1944 senesinde köy konumunda iken 1960 senesinde ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçe, denizden yaklaşık olarak 500 m yükseklikte yer almaktadır. Birbirinden farklı kuş türüne ev sahipliği yapan Gavur Gölü, bu ilçenin önemli doğal güzellik alanıdır.
İlçede görülmeye değer tarihi ve turistik yapılar arasında Gavur Gölü üzerine kurulmuş olan Dalyan Köprüsü ve Hititler döneminde inşa edilmiş olan Doluca Kalesi yer almaktadır.
Nurhak
Nurhak, şehir merkezine yaklaşık 178 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. İlçenin toplam nüfusu yaklaşık olarak 12.399’dur.
İlçe, Osmanlı zamanında Elbistan’ın bir köyü iken 1990 senesinde ilçe statüsüne ulaşmıştır. Şehrin en az nüfusa sahip ilçeleri arasında yer almaktadır. Önemli bir tarihe sahip olmasına rağmen ilçe içerisinde tarihi yapı yoktur.
İlçenin Tatlar Kasabası’nda ise Roma Dönemi’nden kalma tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Kasabanın tam ortasından bir çay geçmekte ve bu çayın çevresinde piknik yapmanıza olanak sağlayan mesire alanları bulunmaktadır.
Ekinözü
Ekinözü, şehir merkezine yaklaşık 152 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. İlçenin toplam nüfusu yaklaşık olarak 10.998’dir.
Bünyesinde bulunan şifalı suları ile öne çıkan ilçe, Osmanlı zamanında bir köy iken 1991 senesinde ilçe statüsüne kavuşmuştur. Roma zamanından kaldığı tahmin edilen Tarihi Küvet ise ilçenin önemli tarihi yapılarından biridir.
İlçede yer alan şifalı suyun birçok hastalığa iyi geldiği söylenmektedir. Ağaçlar arasından akan ve muhteşem görüntüsü ile dikkat çeken Nergele Çayı, ilçenin önemli doğal güzelliklerindendir.