Elbistan Gezinizde Görmeniz Gereken Tarihi Yerler
Elbistan, Kahramanmaraş’ın kültür turizm açısından popüler ilçelerinden biridir. Tarihi çok eskilere uzanan ilçe, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Hititler, Sümerler, Asurlular, Akadlar, İranlılar, Makedonyalılar gibi çok sayıda medeniyetin iz bıraktığı ilçede, görülmeye değer birçok tarihi yapı bulunmaktadır.
İlçeyi ziyaret ettiğinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılar arasında; Ulu Cami, Kız Kalesi, Çarşı Atik Cami, Selçuk Hamamı, Himmet Baba Cami ve Türbesi, Elbistan Höyükleri, Kızılcaoba Cami, Şerefli Kalesi ve Topallı Hanı yer almaktadır. Bu tarihi yapıları ziyaret ederek, ilçenin köklü tarihine doğru keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Ulu Cami
Ulu Cami, Elbistan’a bağlı Güneşli Mahallesi’nde yer almaktadır. Yaklaşık 4 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan camiye, Terminal Caddesi ve Dulkadiroğlu Caddesi üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ulu Cami, ilçenin önemli tarihi yapılarından biridir. Caminin kim tarafından yapıldığına dair net bir bilgi olmamasına karşın Dulkadiroğulları hükümdarı Alaüddevle Bozkurt Bey’in yeğeni Ali Bey tarafından inşa ettirildiği tahmin edilmektedir. Şah İsmail isyanı sırasında ciddi zararlar gören cami yıkılmıştır.
16.yüzyılda Osmanlı Dönemi’nde yeniden inşa edilen cami, ilçenin adeta sembolü haline gelmiştir. Caminin üzerinde yer alan Osmanlı motifleri ve süslemeleri oldukça dikkat çekicidir. Cami, birçok kez yıkılmış ve yeniden yapılmıştır. Son olarak 2009 senesinde bakım ve onarımdan geçmiştir. Günümüzde ibadet yeri olarak kullanılmaktadır.
Ulu Camisi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. İbadet saatleri dışında ziyaret etmeniz daha uygundur.
Kızkalesi
Kız Kalesi, Elbistan’a bağlı Kalealtı Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 13 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Göksun-Elbistan Yolu üzerinden hızlı bir şekilde ulaşım mümkündür.
İlçenin önemli tarihi yapılarından biri olan Kız Kalesi, yaklaşık olarak 150 metrelik bir tepenin üstünde yer almaktadır. Şehir dışından gelen yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği noktalar arasında yer alan kalenin ne zaman ve kim tarafından yapıldığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır.
Kale, toplam iki kattan oluşmaktadır. Kalenin bir kısmı yıkılmış durumdadır. Yapımında moloz, aburcu ve kesme taşlar kullanılmıştır. Yapıldığı dönemde gözetleme kulesi olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Hem bölge halkı hem de turistlerin yoğun ilgisini gören kale, herhangi bir restorasyon çalışmasından geçmemiştir.
İlçenin önemli tarihi yapılarından biri olan Kız Kalesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Çarşı Atik Cami
Çarşı Atik Cami, Elbistan’a bağlı Güneşli Mahallesi’nde yer almaktadır. Yaklaşık 3 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan camiye ulaşım son derece kolaydır. Ulaşım için; Terminal Caddesi’ni kullanabilirsiniz.
Çarşı Atik Cami, ilçenin görülmeye değer tarihi yapılarından biridir. İsmini, içerisinde bulunduğu Çarşı’dan alan cami, Dulkadiroğulları hükümdarı Alaüddevle Bozkurt Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Dikdörtgen formda inşa edilen caminin yapımında kesme taşlar kullanılmıştır.
Cami, Selçuklu mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır. 2005 senesinde bakım ve onarımdan geçen cami, sonrasında ibadete açılmıştır. Günümüzde hala ibadet yeri olarak kullanılan cami, Elbistan’a geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi yapılar arasında yer almaktadır.
Çarşı Atik Camisi’ne giriş ücreti yoktur.
Selçuk Hamamı
Selçuk Hamamı, ilçe merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık 2 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan hamama ulaşım için; Terminal Caddesi’ni kullanabilirsiniz.
Selçuk Hamamı, ilçenin en eski tarihi yapıları arasında yer almaktadır. İlçenin tarihi camilerinden biri olan Ulu Cami’nin sırtında yer almaktadır. İlçe açısından büyük bir öneme sahip olmasına rağmen hamam üzerinde herhangi bir yenileme çalışması yapılmamıştır. Hamamın büyük bir bölümü bakımsızlıktan yıkılmak üzeredir.
Selçuklu Hamamı ve Ulu Cami arasında ise Dulkadirli Sarayı yer almaktadır. Ancak bu tarihi saraydan geriye sadece kalıntıları kalmıştır. İlçenin en önemli tarihi değerlerinden biri olan hamamı ve tarihi kalıntıları mutlaka yakından görmelisiniz.
Selçuklu Hamamı’nı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Himmet Baba Cami ve Türbesi
Himmet Baba Cami ve Türbesi, Elbistan’a bağlı Karaelbistan Mahallesi’nde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 5 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Kahramanmaraş Bulvarı üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
İlçenin önemli tarihi yapılarından biri olan Himmet Baba Cami ve Türbesi’nin Dulkadiroğulları zamanında yapıldığı tahmin edilmektedir. Himmet Baba, Elbistan’da yaşamış önde gelen evliyalardan biridir. Vefatından sonra bölgeye önce türbesi inşa edilmiş ardından mescit eklenmiştir.
Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıyan tarihi yapı, 2009 senesinde bakım ve onarım çalışmalarından geçmiştir. Günümüzde halen ayakta duran cami ve türbeyi, Elbistan’a geldiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Himmet Baba Cami ve Türbesi’ne girişler ücretsizdir. Gün boyu ziyarete açıktır.
Elbistan Höyükleri
Elbistan’da birbirinden farklı ve önemli tarihi höyükler yer almaktadır. Bu höyükler, bölgenin köklü tarihine ışık tutmaktadır.
İlçenin Karahüyük Köyü sınırları içerisinde yer alan Karahöyük, ilçe merkezine yaklaşık olarak 10 km uzaklıktadır. Höyük, su kaynakları açısından oldukça zengindir. Akbayır Beldesi’nde yer alan Til Höyüğü, ismini kuzey tarafında yer alan Til Ovası’ndan almıştır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 14 km uzaklıktadır. Höyük, birbirinden renkli mozaikleri ile dikkat çekmektedir.
Türkören Köyü sınırları içerisinde yer alan Gavurören Höyüğü, ilçe merkezine yaklaşık olarak 20 km uzaklıktadır. Seramik kap parçaları kalıntıları ile dikkat çeken höyük, ziyaret edilmesi gereken bölgelerden biridir.
Bu üç höyük dışında, Malap Höyüğü, Taşlı Höyük, İzkaftil Höyüğü, Ozan Höyüğü gibi yaklaşık 20’den fazla höyük mevcuttur. Bu tarihi höyükleri, Elbistan geziniz esnasında mutlaka yakından görmelisiniz. Höyükleri, ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Kızılcaoba Cami
Kızılcaoba Cami, Elbistan’a bağlı Kızılcaoba Mahallesi’nde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 3 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım için; Adnan Menderes Bulvarı’nı ve Gariplik Caddesi’ni kullanabilirsiniz.
Kızılcaoba cami, ilçenin görülmeye değer tarihi yapılarından biridir. 1800’lü yıllarda inşa edildiği bilinen cami, Şardağı eteklerinde yer almaktadır. Yapımında kesme taş kullanılan cami, tek minare ve tek kubbeden meydana gelmektedir. Klasik Osmanlı mimari özelliklerini yansıtan camiyi, İlçeye geldiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Kızılcaoba Camisi’ne girişler ücretsizdir. Gün boyu ziyarete açıktır.
Şerefli Kalesi
Şerefli Kalesi, Elbistan’a bağlı Beştepe Mahallesi’nde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 31 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Elbistan-Malatya Yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Şerefli Kalesi’nin ne zaman ve kim tarafından yapıldığına dair ne bir bilgi yoktur. Bazı tarihi araştırmalara göre Roma Dönemi’nden kaldığı tahmin edilmektedir. Birinci derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edilen kalenin büyük bir bölümü yıkılmıştır. Elbistan’a geldiğinizde ziyaret edebileceğiniz tarihi yapılar arasında yer almaktadır.
Topallı Hanı
Topallı Hanı, Elbistan’a bağlı Topallı Köyü’nün kuzeybatısında yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 45 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Elbistan-Malatya Yolu üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.
Topallı Hanı’nın bir diğer adı ise Kurtpi Hanı’dır. Selçuklu zamanında inşa edilen yapı, ilçenin görülmeye değer tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Dikdörtgen formda inşa edilen hanın yapımında kum, kireç ve taş kullanılmıştır. Toplam 3 bölümden meydana gelmektedir. Restorasyon çalışması yapılmamış olan tarihi hanın, bir bölümü tahrip olmuştur.
Topallı Hanı’nı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilir ve ilçenin tarihi hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.