Kahramanmaraş Gezinizde Görmeniz Gereken Tarihi Yerler


Kahramanmaraş Gezinizde Görmeniz Gereken Tarihi Yerler

Kahramanmaraş, bünyesinde yer alan doğal güzellik alanları kadar önemli tarihi yapıları ile de dikkat çeken bir şehirdir. Şehir; Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’nin birleştiği noktada yer aldığı için kültürel yönden oldukça zengindir. Köklü tarihi boyunca birçok savaşa tanıklık eden şehir, çok sayıda medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. Kültür turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan şehirde; tarihi kaleler, camiler, müzeler, medreseler, konaklar, külliyeler ve çarşılar yer almaktadır.

Şehri ziyaret ettiğinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılar arasında; Kahramanmaraş Kalesi, Kahramanmaraş Müzesi, Kahramanmaraş Kapalı Çarşı, Elbistan Ulu Cami, Germenicia Antik Kenti, Eshab-ı Kehf Külliyesi, Taş Han, Minyatür Kurtuluş Müzesi, Taş Köprü, Kahramanmaraş Ulu Cami, Taş Medrese, Kocabaş Konağı, Deligönüller Konağı, Dedeoğlu Konağı, Hurman Kalesi, Meryemçil Kalesi, Tarihi Çukur Hamamı, Şeyh Adil Çeşmesi, Abdülhamit Han Cami, Şeyh Cami, İklime Hatun Türbesi, Kahramanmaraş Etnografya Müzesi, Dondurma Müzesi, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi ve Dijital Kurtuluş Müzesi yer almaktadır.

Kahramanmaraş Kalesi

Kahramanmaraş Kalesi, şehir merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık olarak 3 km uzaklıkta bulunan kaleye ulaşım için; Malik Ejder Caddesi’ni kullanabilirsiniz.

Kahramanmaraş Kalesi, şehrin en popüler tarihi yapılarından biridir. M.Ö. 9. yüzyılda Geç Hitit zamanında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kalenin hangi tarihte kim tarafından yapıldığına dair net bir bilgi yoktur. Kalenin yapımında kesme taş kullanılmıştır. Haçlı Seferleri’nde kullanılan kale, günümüze gelene kadar birçok kez hasar görmüş ve restore edilmiştir.

Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı gezi yazısı kitabına da konu olan kale, en son 1970 senesinde bakım ve onarımdan geçmiştir. Şehir dışından birçok yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği noktalar arasında yer alan kaleyi, Kahramanmaraş’a geldiğinizde mutlaka yakından görmelisiniz.

Kahramanmaraş Kalesi’ne giriş ücreti yoktur. Gün boyu ziyaret açıktır.

Kahramanmaraş Müzesi

Kahramanmaraş Müzesi, şehir merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık 3 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan müzeye, Kuddusi Baba Bulvarı üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kahramanmaraş Müzesi, şehrin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Arkeoloji müzesi olarak da bilinen müze, 1947 senesinde ziyarete açılmıştır. Şehir, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için müze içerisinde görülmeye değer çok sayıda tarihi eser yer almaktadır.

2012 senesinde bakım ve onarımdan geçen müze, en modern hali ile ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Müze içerisinde Tunç, Kalkolitik, Neolitik, Paleolitik, Roma, Demir, Grek ve Bizans dönemlerine ait birçok tarihi eser sergilenmektedir. Müzenin bahçesinde de aynı şekilde tarihi sergi alanı bulunmaktadır.

Kahramanmaraş Müzesi’ne giriş ücreti 10 TL’dir. Müze kart ile ücretsiz bir şekilde giriş yapılmaktadır. Haftanın her günü sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır.

Kahramanmaraş Kapalı Çarşı

Kahramanmaraş Kapalı Çarşı, şehir merkezinde yer almaktadır.  Yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan çarşıya, Malik Ejder Caddesi üzerinden hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Şehrin popüler tarihi çarşılarından biri olan Kahramanmaraş Kapalı Çarşısı’nın Osmanlı Dönemi’nde 16. yüzyılın sonlarına doğru yapıldığı düşünülmektedir. Kim tarafından yapıldığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Şehrin en hareketli alanlarından biri olan çarşının toplam 8 girişi mevcuttur.

Bedesten-Bakırcılar Çarşısı arasında yer alan Kahramanmaraş Kapalı Çarşı içerisinde toplam 116 dükkân bulunmaktadır. Çarşının uzunluğu yaklaşık olarak 300 m’dir. Hem bölge halkı hem de şehir dışından gelen turistlerin ilgi odağı haline gelen tarihi çarşıyı, Kahramanmaraş’a geldiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Kahramanmaraş Kapalı Çarşısı’na giriş ücreti yoktur. Pazar günleri dışında haftanın her günü sabah saat 08.00 ile akşam saat 19.00 arası ziyarete açıktır.

Elbistan Ulu Cami

Elbistan Ulu Cami, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine bağlı Güneşli Mahallesi’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 140 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D825 ve Göksun-Elbistan Yolu üzerinden ulaşım mümkündür.

Elbistan Ulu Cami, bölgenin görülmeye değer tarihi yapılarından biridir. Dulkadiroğulları lideri Alaüddevle Bozkurt Bey’in yeğeni Ali Bey tarafından 16.yüzyılda yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Osmanlı Dönemi’nde ibadet yeri olarak kullanılan cami, bölge halkı tarafından büyük bir öneme sahiptir.

Caminin üzerinde yer alan süslemeler ve motifler, Osmanlı Dönemi’ni yansıtmaktadır. Cami, yapıldıktan sonra günümüze gelene kadar birçok kez yıkılıp, yeniden yapılmıştır. Günümüzde ibadethane olarak kullanılan cami, inanç turizmi açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Elbistan Ulu Camisi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Germenicia Antik Kenti

Germenicia Antik Kenti, Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 3 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım için; Trabzon Bulvarı’nı kullanabilirsiniz.

Germenicia Antik Kenti, şehrin önemli tarihi yapılarından biridir. Roma Dönemi’nde inşa edildiği bilinen antik kent, özellikle tarih meraklıları tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Antik kentin büyük bir bölümü yer altında yer almaktadır. Antik kentin içerisinde yer alan mozaik eserler, oldukça dikkat çekicidir.

Antik kent içerisinde yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkan mozaik eserler, Kahramanmaraş Müzesi içerisinde sergilenmektedir. Ayrıca antik içerisinde 100’den fazla büyük antik villanın da yer aldığı tahmin edilmektedir. Kahramanmaraş’a geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken popüler tarihi mekânlardan biridir.

Germenicia Antik Kenti’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Gün boyu ziyarete açıktır.

Eshab-ı Kehf Külliyesi

Eshab-ı Kehf Külliyesi, Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 122 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D825 ve Göksun-Elbistan Yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Kahramanmaraş Otogar’ından bölgeye hareket eden Afşin otobüslerini de kullanabilirsiniz.

Eshab-ı Kehf Külliyesi, bölgenin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Külliyenin yapımı ile ilgili oldukça ilginç bir hikâye bulunmaktadır.  Roma Dönemi’nde yedi genç Hıristiyanlığa geçiş yapmıştır. Bu durumdan rahatsız olan dönemin putperest kralı Dakyanus, gençlerin peşine asker takmıştır. Yedi genç, köpekleri Kıtmir ile bir mağaraya sığınmıştır.

Bu mağaranın giriş ve çıkışları Dakyanus’un emri ile kapatılmıştır. Bu gençler mağara içerisinde 3 asır uyumuşlar ve uyandıklarında 300 yıl geçmiştir. Bu olaya istinaden Bizans İmparatorluğu tarafından külliye inşa edilmiştir. İnanç turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan külliyeyi, her sene binlerce turist ziyaret etmektedir.

Eshab-ı Kehf Külliyesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Taş Han

Taş Han, şehir merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan bölgeye ulaşım için; Malik Ejder Caddesi’ni kullanabilirsiniz.

Taş Han, bölgenin görülmeye değer tarihi yapılarından biridir. Dulkadiroğulları tarafından inşa ettirilmiştir. Toplam 2 kattan meydana gelen yapının içerisinde 24 oda bulunmaktadır. Bu odalar yapıldığı dönemde şehre gelen yolcuları ağırlamak için kullanılmıştır. Günümüzde alışveriş yeri olarak hizmet veren yapı içerisinde birçok hediyelik eşya satan dükkân bulunmaktadır.

Pazar günleri dışında haftanın her günü sabah saat 08.00 ile akşam saat 18.30 arası ziyarete açıktır.

Tan Han’a girişler ücretsizdir.

Minyatür Kurtuluş Müzesi

Minyatür Kurtuluş Müzesi, şehir merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık 10 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan müzeye, Malik Ejder Caddesi üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Minyatür Kurtuluş Müzesi, şehrin önemli tarihi yapılarından biridir. Müze içerisinde Birinci Dünya Savaşı sonrasında Anadolu İşgali esnasında bölge halkının yaptığı kahramanlıklar canlandırılmaktadır. Bölge halkının kahramanlıklarını anlatan müze, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Müzeyi dilerseniz, ücretsiz bir şekilde hizmet veren rehber eşliğinde gezebilirsiniz. Belediye tarafından işletilen müze, bölgenin köklü tarihine adeta ışık tutmaktadır. Müzeyi, Kahramanmaraş’a geldiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Minyatür Kurtuluş Müzesi’ne girişler ücretsizdir.

Taş Köprü

Taş Köprü, Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesine bağlı Hasancıklı Mahallesi’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 14 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D825 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Taş Köprü, Ceyhan Nehri üzerinde yer almaktadır. Bulunduğu konumdan dolayı bölge halkı tarafından Ceyhan Köprüsü olarak da anılmaktadır. Dulkadiroğulları zamanında yapıldığı düşünülen köprü, toplam 6 adet kemer gözüne sahiptir. Yapımında sadece taş kullanılmıştır. Köprünün uzunluğu yaklaşık olarak 158 m, genişliği ise yaklaşık olarak 5 m’dir.

Köprü, yapıldıktan sonra birçok kez bakım ve onarımdan geçmiştir. Buna rağmen orijinal hali bozulmamıştır. Günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmayı başarmış olan köprüyü, Kahramanmaraş’a geldiğinizde ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Gün boyu ziyarete açıktır.

Kahramanmaraş Ulu Cami

Kahramanmaraş Ulu Cami, şehir merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan camiye ulaşım son derece kolaydır. Ulaşım için; Malik Ejder Caddesi’ni ve Atatürk Bulvarı’nı kullanabilirsiniz.

Kahramanmaraş Ulu Cami, bölgenin önemli tarihi camilerinden biridir. Cami, Dulkadiroğulları zamanda 1400’lü yıllarda yaptırılmıştır. Dikdörtgen formda inşa edilen cami, sade mimarisi ile dikkat çekmektedir. Caminin hemen giriş kapısında yer alan Taç Kapısı, gelen ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmektedir.

Gün boyu ziyarete açık olan camiye, girişler ücretsizdir.

Taş Medrese

Taş Medrese, şehir merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık 4 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan bölgeye, Malik Ejder Caddesi üzerinden ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Taş Medrese, bölgenin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Dulkadiroğulları lideri Alaüddin Devle’nin emri üzerine yapılmıştır. Medrese, tek katlı bir şekilde kesme taş kullanılarak inşa edilmiştir. Sade mimarisi ile öne çıkan medrese içerisinde Alaüddin Devle’nin oğlunun türbesi yer almaktadır.

1920’li senelere kadar medrese olarak kullanıldığı tahmin edilen yapı içerisinde toplam 25 öğrenciye eğitim verildiği tahmin edilmektedir. Görüntüsü ile dikkat çeken medrese, özellikle şehir dışından gelen turistlerin ilgi odağı haline gelmektedir. Taş Medrese, Kahramanmaraş’ın görülmeye değer tarihi yapılarından biridir.

Gün boyu ziyarete açık olan Taş Medrese’ye giriş ücreti yoktur.

Kocabaş Konağı

Kocabaş Konağı, Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde yer almaktadır. Yaklaşık 2 km’lik uzaklıkta bulunan konağa ulaşım için; Kanlıdere Caddesi’ni kullanabilirsiniz.

Kocabaş Konağı, bölgenin tarihi konaklarından biridir. Osmanlı zamanında yapılan tarihi konak, Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır. Tamamen taş kullanılarak inşa edilen konak, şehre gelen turistlerin yoğun ilgisini görmektedir. Yapım tarihi hakkında net bir bilgi olmamasına rağmen ortalama 150 yıllık olduğu tahmin edilmektedir.

Kültür turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan tarihi konağın içerisinde yöresel lezzetler sunan restoran bulunmaktadır. Konağı ziyaret esnasında bu restoranı da ziyaret edebilir ve bölgeye özgü yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

Kocabaş Konağı’na girişler ücretsizdir. Haftanın her günü sabah saat 08.00 ile gece saat 23.00 arası ziyarete açıktır.

Deligönüller Konağı

Deligönüller Konağı, Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde yer almaktadır. Yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan konağa, Zübeyde Hanım Bulvarı üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Deligönüller Konağı, bölgenin tarihi konakları arasında yer almaktadır. Konağın kim tarafından ne zaman yapıldığına dair net bir bilgi yoktur. Yapının görüntüsünden Osmanlı zamanında yapıldığı tahmin edilmektedir. Toplam iki kattan meydana gelen konağın yapımında ahşap ve taş malzemeler kullanılmıştır.

Konağın kitabesinde yer alan yazıya göre 19.yüzyılda restore edilmiştir. Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtan konak, günümüzde Aile Danışma ve Eğitim Merkezi olarak hizmet vermektedir. Kahramanmaraş geziniz süresince mutlaka yakından görmeniz gereken tarihi yapılardan biridir.

Haftanın her günü sabah saat 08.00 ile akşam saat 18.00 arası ziyarete açıktır.

Deligönüller Konağı’na giriş ücreti yoktur.

Dedeoğlu Konağı

Dedeoğlu Konağı, Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde yer almaktadır. Yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan konağa ulaşım son derece rahattır. Ulaşım için; Zübeyde Hanım Bulvarı’nı kullanabilirsiniz.

Dedeoğlu Konağı, bölgenin tarihi konakları arasında yer almaktadır. Konak, kaynaklara göre 18.yüzyılın başlarında yapılmıştır. Toplam 2 kattan meydana gelen konak, Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır. Konak, özellikle özel asma bölümü ile Safranbolu evlerine benzetilmektedir. 2011 senesinde bakım ve onarımdan geçen yapıyı, mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Hafta sonu kapalıdır. Hafta içi ise sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır.

Dedeoğlu Konağı’na girişler ücretsizdir.

Hurman Kalesi

Hurman Kalesi, Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesine bağlı Dokuztay Köyü’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 152 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D825 ve Göksun-Elbistan Yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Hurman Kalesi, şehrin önemli tarihi yapılarından biridir. Kalenin kim tarafından ve ne zaman yapıldığına dair net bir bilgi yoktur. Kalenin mimari özelliklerinden Roma zamanında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kale içerisinde su, yemek depoları ve tarihi bir kilise yer almaktadır.

Kalenin burçları yaklaşık olarak 10-15 m arasında bir uzunluğa sahiptir. Kale, hem burçları hem de içerisinde yer alan tarihi kalıntılar ile oldukça dikkat çekmektedir. Birçok turistin de uğrak noktaları arasında yer alan kaleyi, Kahramanmaraş’a geldiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Hurman Kalesi’ne girişler ücretsizdir. Gün boyu ziyarete açıktır.

Meryemçil Kalesi

Meryemçil Kalesi, Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesine bağlı Geben Mahallesi’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 91 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D825 üzerinden ulaşım mümkündür.

Meryemçil Kalesi, sarp kayalıkların üzerine inşa edilmiştir. Kalenin mimari özelliklerinden Roma zamanında yapıldığı tahmin edilmektedir. Geben Kalesi olarak da anılan bu tarihi kaleyi, Kahramanmaraş’a geldiğinizde mutlaka yakından görmelisiniz. Kaleye girişler ücretsizdir. Gün boyu ziyarete açıktır.

Tarihi Çukur Hamamı

Tarihi Çukur Hamamı, şehir merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan hamama, Malik Ejder Caddesi ve Atatürk Bulvarı üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Tarihi Çukur Hamamı, bölgenin popüler tarihi hamamlarından biridir. Dulkadiroğulları tarafından 15. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kaç tarihinde yapıldığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Bölge halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilen tarihi hamamda kadın ve erkek bölümleri ayrı olmadığından saat sistemi kullanılmaktadır.

Haftanın her günü kadınlar için saat 12.00 ile 16.00 arası hizmet vermektedir. Diğer saatler de ise erkekler hamamı kullanmaktadır.

Tarihi Çukur Hamamı’na giriş ücreti 30 TL’dir.

Şeyh Adil Çeşmesi

Şeyh Adil Çeşmesi, Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde yer almaktadır. Yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan çeşmeye, Zübeyde Hanım Bulvarı ve Fetih Bulvarı üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Şeyh Adil Çeşmesi, bölgenin görülmeye değer tarihi çeşmelerinden biridir. Maraş Mutasarrıfı İsmail Kemal Bey’in ricası üzerine 1914-1916 seneleri arasında yaptırılmıştır. Barok mimarisi özelliklerini taşıyan çeşmenin yapımında ince sarı taşlar kullanılmıştır. Çeşmenin kitabesinin baş kısmında ay yıldız simgesi yer almaktadır. Günümüzde mezar çeşmesi olarak kullanılan tarihi çeşmeyi, mutlaka yakından görmelisiniz.

Şeyh Adil Çeşmesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Gün boyu ziyarete açıktır.

Abdülhamit Han Cami

Abdülhamit Han Cami, şehir merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan camiye, Ahmet Uncu Caddesi üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Abdülhamit Han Cami, şehrin tarihi camileri arasında yer almaktadır. Şehrin en büyük camisi olma özelliğini taşımaktadır. Görkemli görüntüsü ile dikkat çeken caminin yapımına 1993 senesinde başlanmıştır. 2011 senesinde ise ibadet yeri olarak ziyarete açılmıştır. Osmanlı Dönemi’nin son hükümdarlarından biri olan Abdülhamit Han adına yapılmıştır.

Toplam 4 büyük minareden ve 36 kubbeden meydana gelmektedir. Yaklaşık olarak 20 bin kişilik bir kapasiteye sahiptir. Kahramanmaraş geziniz esnasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi yapılardan biridir.

Gün boyu ziyarete açık olan tarihi camiye girişler ücretsizdir.

Şeyh Cami

Şeyh Cami, şehir merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık olarak 2 km’lik uzaklıkta bulunan tarihi camiye, Malik Ejder Caddesi üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Şeyh Cami, Şeyh Hüseyin Dede’nin isteği üzerine yapılmıştır. Bazı tarihi kaynaklarda 1680 senesinde inşa edildiği yazılıdır.1727 senesinde camiye minare eklenmiştir. Bu minare, tarihi açıdan büyük bir öneme sahiptir. Kurtuluş Savaşı esnasında minareye değen top mermisi, patlamadan günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Orijinal hali bozulmadan günümüze kadar gelen ender tarihi camilerden biridir.

Gün boyu ziyarete açık olan Şeyh Camisi’ne girişler ücretsizdir.

İklime Hatun Türbesi

İklime Hatun Türbesi, şehir merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan türbeye, malik Ejder Caddesi üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

İklime Hatun Türbesi, şehrin önemli tarihi yapılarından biridir. Dulkadiroğulları hükümdarı Alaüddin Devle’nin kızı olan İklime Hatun adına yaptırılmıştır. 1547 senesinde yapılan türbenin hemen yanında İklime Hatun için yapıldığı tahmin edilen bir de cami yer almaktadır. Oval mimarisi ile öne çıkan türbeyi, Kahramanmaraş’a geldiğinizde mutlaka yakından görmelisiniz.

İklime Hatun Türbesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Gün boyu ziyarete açıktır.

Kahramanmaraş Etnografya Müzesi

Kahramanmaraş Etnografya Müzesi, Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 3 km uzaklıktadır. Ulaşım için; Azerbaycan Bulvarı’nı kullanabilirsiniz.

Kahramanmaraş Etnografya Müzesi, Mahmut Arif Paşa Konağı içerisinde yer almaktadır. Konumu gereği ulaşım son derece rahattır. Toplam 2 kattan meydana gelen müze, 1904 senesinde yapılmıştır. Yapımında ahşap ve taş malzemeleri kullanılmıştır. 2010 yılında bakım ve onarımdan geçen yapı, müze olarak hizmete açıktır.

Müze içerisinde birbirinden önemli kültürel eserler sergilenmektedir. Tarih tutkunları tarafından sıklıkla ziyaret edilen müze içerisinde ayrıca bölgenin köklü tarihine ışık tutan tarihi heykeller ve etnografik eserler bulunmaktadır. Kahramanmaraş’a geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi mekânlardan biridir.

Haftanın her günü sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır.

Kahramanmaraş Etnografya Müzesi’ne girişler ücretsizdir.

Dondurma Müzesi

Dondurma Müzesi, şehir merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan müzeye ulaşım son derece kolaydır. Ulaşım için; Malik Ejder Caddesi’ni kullanabilirsiniz.

Dondurma Müzesi, bölgenin meşhur Maraş dondurmasının tarihi ve üretimi hakkında gelen ziyaretçilere bilgi vermek amacı ile hizmete açılmıştır. Müze içerisinde dondurmanın üretiminde kullanılan malzemeler ve üretim aşamaları ile ilgili bilgi veren bir salon bulunmaktadır. Şehrin popüler dondurması hakkında detaylı bilgi edinmek için bu müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Haftanın her günü sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır.

Dondurma Müzesi’ne giriş ücreti yoktur.

Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi

Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi, Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 3 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım için; Azerbaycan Bulvarı’nı kullanabilirsiniz.

Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi, şehrin sıklıkla ziyaret edilen tarihi müzeleri arasında yer almaktadır. Şehir dışından gelen birçok turist bu müzeyi ziyaret etmektedir. 2019 senesinde halkın ziyaretine açılmıştır. Özellikle edebiyat severlerin uğrak noktaları arasında yer almaktadır.

Müze içerisinde, edebiyat dünyasının önde gelen isimlerinden Sezai Karakoç, Alâeddin Özdenören, Rasim Özdenören, Mehmet Akif İnan, Nuri Pakdil, Cahit Zarifoğlu ve Erdem Beyazıt gibi önemli edebiyatçılar hakkında belgeler sergilenmektedir. Ayrıca müze içerisinde önemli sanatçılara ait balmumu heykeller bulunmaktadır.

Haftanın her günü sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır.

Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’ne girişler ücretsizdir.

Dijital Kurtuluş Müzesi

Dijital Kurtuluş Müzesi, şehir merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık 10 dakikalık bir uzaklıkta bulunan müzeye ulaşım için; Malik Ejder Caddesi’ni kullanabilirsiniz.

Dijital Kurtuluş Müzesi, Uzunoluk Hamamı içerisinde yer almaktadır. 2014 yılında halkın ziyaretine açılan müze içerisinde Fransız İşgali ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili yaşanan olaylar dijital materyaller kullanılarak anlatılmaktadır. Sergiyi 3D gözlüğü ile gezebileceğiniz için kendinizi olayların içerisindeymiş gibi hissedebilirsiniz.

Haftanın her günü sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır.

Dijital Kurtuluş Müzesi’ne girişler ücretsizdir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.