İznik’te Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Yerler
Bursa’nın en güzel ilçelerinden biri olan ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapan İznik, günümüzde pek çok farklı özelliği ile birlikte ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi, tarih sahnesinin belki de en önemli devletlerine ev sahipliği yapan İznik ilçesi içerisinde, ilçenin tarihini özümseyebileceğiniz pek çok yapı bulunmaktadır. Ayrıca bu yapılar ile birlikte İznik’te yer alan doğal güzellikler de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Tek başına bir doğal güzellik olarak dikkat çeken İznik, yılın her döneminde ziyaretçiler tarafından ilgi görmeye devam ediyor.
Bursa il merkezine 85 kilometre mesafede bulunan İznik, ilin en kuzeydoğusunda bulunmaktadır. Marmara Bölgesi’nde yer alan birkaç il ile sınır komşusu olan İznik ilçesi içerisinde İznik Gölü, Sansarak Kanyonu, Nilüfer Hatun Çini Çarşısı ve İznik Müzesi, İznik Ayasofya Camii, Senato Sarayı ve Yeşil Camii gibi mutlaka görülmesi gereken yerler bulunmaktadır. İlçeyi ziyaret ettiğinizde İznik’in geniş ulaşım seçeneklerinden yararlanarak görmek istediğiniz tüm yerlere geziler düzenleyebilir, ilçede geçirdiğiniz zamanı çok daha keyifli bir hâle getirebilirsiniz.
İznik Gölü
İznik ilçesinin simgesi haline gelen İznik Gölü, ilçenin batısında yer almaktadır. Merkezi bir konumdan en batıya doğru uzanan bu göle gitmek için İznik ilçesinin merkezinde olmanız yeterli olacaktır. İlçe, bir nevi göl etrafına kurulmuştur.
Türkiye’nin en büyük tatlı su göllerinden biri olan İznik Gölü, Karasu ve Sölöz adlı akarsulardan beslenmektedir. Göl, kendi başına bir doğal güzellik iken çevresinde barındırdığı zeytin ağaçları ve yeşillik alanlar ile güzel manzaralara da sahiptir.
İznik Gölü etrafında pek çok farklı etkinlik yapabilmek mümkündür. Kamp yerlerinden bisiklet ve yürüyüş yollarına, çeşitli otellerden farklı sosyal tesislere kadar pek çok etkinlik için uygun olan İznik Gölü, aynı zamanda manzarası ile de dikkatleri üzerine çekmektedir. İlçeye gittiğinizde İznik Gölü’nün çevresinde yer alan kafelerde oturabilir ve İznik’te gün batımını seyretmenin keyfini çıkartabilirsiniz.
İznik Gölü’nün sürekli olarak ziyaret edilmesindeki bir diğer neden ise yüzmek için elverişli olmasıdır. Bölgeye gelen ziyaretçiler, çeşitli plajlardan yararlanarak İznik Gölü’nde rahatlıkla yüzebilirler. Deniz suyu yani tuzlu su kadar kaldırma kuvveti olmayan İznik Gölü’nde su yüzeyinin üzerinde kalmak, denize göre daha zor olacaktır. İlçeye gittiğinizde İznik Gölü’nü ziyaret etmek yapabileceğiniz en keyifli aktivitelerden biri olacaktır.
İznik Gölü başta olmak üzere etrafına çevrelenmiş güzellikleri ile ziyaretçilerini büyüleyen İznik’te konaklamanızı İznik Otelleri arasından yapacağınız seçimle planlayabilirsiniz.
Sansarak Kanyonu
İznik ilçesinde bulunan ve ilçe merkezine yaklaşık olarak 16 kilometre mesafede yer alan Sansarak Kanyonu, ilçede bulunan en önemli doğal güzelliklerden biridir. Kanyonu ziyaret etmek amacı ile ilçe merkezinden kalkan toplu taşıma araçları ile veya özel taksi hizmetini kullanarak Sansarak Köyü’ne gitmeniz yeterli olacaktır.
Sansarak Kanyonu’nun manzarası ve güzelliğinin yanı sıra en çok ziyaret edilme sebebi, sahip olduğu 7 kilometrelik yürüyüş parkurudur. Son derece zorlu bir trekking parkuruna sahip olan Sansarak Kanyonu’nda ormanlık, dağlık ve sulak alanlar içerisinde yürüyüşlere çıkılabilmektedir.
Zorlu sporların yanı sıra Sansarak Kanyonu, kamp severler ve piknik yapmak isteyenler tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir. Kanyonda bulunan derenin farklı bölümlerinde suya girildiğinden hem piknik yapabilmeniz hem de serinleyebilmeniz son derece mümkündür. Sansarak Kanyonu’na gittiğinizde gündoğumu ve gün batımını izlemek, yapabileceğiniz en iyi aktivitelerden biri olacaktır.
Nilüfer Hatun Çini Çarşısı ve İznik Müzesi
İznik ilçesinin merkezinde yer alan tarihi yapılardan biri olan Nilüfer Hatun Çini Çarşısı ve İznik Müzesi, ilçeye gittiğinizde görmek isteyebileceğiniz yerlerden biridir. İznik merkezde gezintiye çıktığınızda rahatlıkla İznik Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Eşrefzade Mahallesi’ne giden tüm toplu taşıma araçları ve özel taksi hizmeti ile müzeye ulaşabilirsiniz.
Osmanlı Devleti’nin 2. padişahı olan Orhan Gazi’nin eşi Nilüfer Hatun anısına imarethane olarak yapılmış olan bu yapının inşa tarihi 1388’dir. Osmanlı mimarisinin en hoş örneklerini yansıtan bu yapı, aynı zamanda ters T planlı ilk imaret olarak da dikkat çekmektedir.
Nilüfer Hatun İmareti, Cumhuriyet dönemi yıllarında da çeşitli sebepler ile kullanılmış ve 1960 yılında restore edilerek bir müze haline getirilmiştir. İznik ve çevresinden toplanan pek çok buluntunun sergilendiği bu müze içerisinde Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı devletine dair eserler de gösterilmektedir.
Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri kapalı olan Nilüfer Hatun İmareti ve İznik Müzesi, yaz aylarında 10:00 – 17:00, kış aylarında ise 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz bir müzedir.
İznik Ayasofya Camii
İznik ilçesinin ortasında yani merkezinde yer alan yapılardan biri olan İznik Ayasofya Camii, ilçenin en önemli tarihi yapılarından biridir. İznik’te çıkacağınız gezintide rahatlıkla yürüyerek ulaşımınızı gerçekleştirebilirsiniz.
İznik Ayasofya Camii, 7. yüzyılda yapılan son derece eski bir yapıdır. Romalılar tarafından inşa edilen ve aslında bir kilise olan Ayasofya Cami’de Hristiyanlar için önemli olan 7. konsil de gerçekleşmiştir. Osmanlı Devleti’nin Bursa’yı ve İznik’i alması ile birlikte Orhan Gazi vesilesi ile camiye dönüştürülen ve o yıllardan beri bir cami olarak kullanılan bu yapıya Mimar Sinan tarafından belli eklemeler de yapılmıştır.
Senato Sarayı
İznik merkezden yürüyerek 3 dakika içerisinde varabileceğiniz Senato Sarayı, ilçede bulunan en eski tarihi yapılardan biridir. Bu yapıyı ziyaret etmek için kısa bir yürüyüşe çıkmanız yeterli olacaktır.
İznik ilçesinin Dırazali Mahallesi’nde yer alan bu yapı, göl suları altında kalmıştır. Bugünlerde ancak kalıntılarının görülebildiği Senato Sarayı’nın M.S. 325 yılında yaptırıldığı düşünülmektedir. Hristiyanlığın kabul edildiği 1. konsil burada yapılmıştır ve bu konsil ile birlikte İmparator Konstantin, Hristiyan olmuştur.
Senato Sarayı’nın kalıntılarının bulunduğu bölge göl kenarı olduğu için, manzarası ve çeşitli etkinlikleri ile de ünlüdür. Bu yapıyı ziyaret ettiğinizde gölden balık tutabilir veya müthiş manzara ile keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.
Yeşil Camii
İznik ilçesinin sembollerinden biri olan Yeşil Camii, ilçe merkezinde yalnızca birkaç dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunmaktadır. Çandarlı Hayrettin Paşa tarafından inşa ettirilen bu camiyi ziyaret etmek için Yeşil Camii Mahallesi’ne doğru bir yürüyüş gerçekleştirmeniz veya toplu taşıma araçlarını tercih etmeniz yeterli olacaktır.
1380’li yıllarda yapıldığı bilinen bu camii, İznik Yunan işgali altındayken önemli derecede hasara uğramıştır. Bu hasarlar, 1956 ve 1969 yılları arasında gerçekleştirilen restoreler ile birlikte onarılmıştır. İsmi “Yeşil” olsa da turkuaz bir renge sahip olan bu camii, Osmanlı Devleti’nin en eski camilerinden biri olarak İznik ilçesinde ayakta durmaya devam etmektedir.
İznik Günübirlik Gezilecek Yerler
İznik ilçesi, Bursa’nın en kuzeydoğusunda yer almaktadır. Orhangazi ilçesi ile arasında yalnızca İznik Gölü bulunan bu ilçeden günübirlik olarak yola çıkıp pek çok farklı mekânı ziyaret edebilir, eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz.
Orhangazi Camii
Bursa’nın önemli yapılarından biri olan Orhangazi Camii, İznik ilçesinin komşusu Orhangazi’de bulunmaktadır. Bu cami ile İznik ilçesinin arası yaklaşık olarak 43 kilometredir. Bu camiye gitmek için İznik’ten Orhangazi’ye giden otobüslere binebilir ve 40 dakikalık bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Orhangazi Camii, Bursa’nın en eski camilerinden biridir. Osmanlı’nın 2. padişahı olan Orhan Gazi tarafından yaptırılan bu camii, 1339 yılında inşa edilmiştir. 1417 yılında Vezir Beyazıd Paşa tarafından revizeye sokulan ve onarılan Orhangazi Camii, Osmanlı mimarisini detaylı bir şekilde incelemek için görmeniz gereken yapılardan biridir.
Keramet Kaplıcaları
İznik ile yaklaşık olarak 26 kilometre mesafede yer alan Keramet Kaplıcaları, Orhangazi ilçesinin sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bu kaplıcalara giderek şifalı suya girebilir, keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Kaplıcaları ziyaret etmek adına İznik’ten Orhangazi’ye giden otobüslere binebilir ve yaklaşık olarak 30 dakikada bu yapıya varabilirsiniz.
Bursa’nın en önemli doğal güzelliklerinden biri olan Keramet Kaplıcaları, Orhangazi ilçesinin Keramet Köyü’nde bulunmaktadır. Doğal bir sit alanı olan bu yer, şifalı suyu ile dikkat çekmektedir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist için de uğraş bir mekân olan bu kaplıcalar, cilt ve deri hastalıklarına sahip olan kişiler tarafından daha sık ziyaret edilmektedir.
30 derece sıcaklıkta olan şifalı suya girmek için ve kaplıcaların bulunduğu alanın müthiş manzarasından yararlanmak için Keramet Kaplıcaları’nı ziyaret edebilirsiniz. Çevresinde yer alan piknik alanları ile birlikte doğanın tadını çıkartabilirsiniz. Çevrede yer alan piknik masası, WC, soyunma odası ve oturma alanı gibi bölümlerde hem ihtiyaçlarınızı karşılayabilir hem de keyifli bir şekilde vakit geçirebilirsiniz. Keramet Kaplıcaları, İznik’ten günübirlik olarak gitmeniz gereken yerlerden biri olarak dikkat çekiyor.
İsmini ilçeden almış ve tüm güzelliği ile ziyaretçilerini büyüleyen İznik Gölü’nü gezip keşfedeceğiniz ve muhteşem doğasıyla baş başa kalacağınız tatili planlamak için İznik Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.