Ilgaz’ın Görülmesi Gereken Tarihi ve Turistik Yerleri

Ilgaz Dağı ve kayak turizmi ile son yıllarda popüler bir gezi durağı haline gelen Çankırı’nın Ilgaz ilçesi, daha çok kış tatili için tercih edilen bir destinasyon olsa da, tarih meraklılarının ilgisini çekebilecek bazı tarihi yapı ve kalıntılara da ev sahipliği yapmaktadır.
Milli Mücadele’de Rumlar tarafından burada şehit edilen 5 şehidin mezarının bulunduğu Derbent Şehitlik Anıtı, ilçenin tarihi simgelerinden biridir. Hitit, Roma ve Bizans döneminde kullanıldığı anlaşılan İndağı Kaya Mezarı da ilgi çekici tarihi yerlerden biridir.
Ilgaz seyahatinde görülmesi gereken diğer tarihi yapılar arasında; Ilgaz Tümülüsleri, Salman Höyük, Kayı Köyü Camii, Kavaklı Köyü Türbesi ve Kuşçu Baba Türbesi de yer almaktadır.
Derbent Şehitlik Anıtı
Ilgaz’da Cömert mevkiinde bulunan Derbent Şehitlik Anıtı, ilçe merkezine 25 km uzaklıktadır. Ulaşım, Çankırı- Kastamonu Yolu ve D-765 üzerinden sağlanmaktadır.
Milli Mücadele’de şehit düşen askerler için yapılan Derbent Şehitlik Anıtı, Ilgaz Kaymakamlığı tarafından düzenlenmiştir. Toplamda 5 askerin anıt mezarının yer aldığı anıtlığın kitabesinde şehit düşen askerlerin hakkında bilgi sahibi olunabilir.
Derbent Şehitlik Anıtı, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
İndağı Kaya Mezarı
Ilgaz’a bağlı İnköy’de bulunan İndağı Kaya Mezarı, ilçe merkezine 5-6 km uzaklıktadır. Ulaşım, Çankırı- Kastamonu Yolu ve Çankırı Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.
Tarih boyunca farklı medeniyete ev sahipliği yapan Ilgaz’da Roma ve Bizans döneminden kalma bir mezar alanı olan İndağı Kaya Mezarı çevresinde yapılan arkeoloji çalışmalarında evler, mağaralar, kiliseler ve toprak kap gibi gündelik yaşam eşyaları da çıkarılmıştır.
Yüksek bir tepenin yamacında bulunan mezarlığın çevresinde kaya kilisesi ve mağara kalıntıları da görülebilir.
Mezar nişleri, tarihi kalıntıları ve tarihi atmosferi ile İndağı Kaya Mezarı, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Ilgaz Tümülüsleri
Ilgaz’a bağlı Cendere Köyü’nde bulunan Ilgaz Tümülüsleri, ilçe merkezine 3 km uzaklıktadır. Ulaşım, Çankırı Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.
Antik dünyanın gizemli yapılarından biri olan Ilgaz Tümülüsleri, toplamda dört adet tümülüse ev sahipliği yapmaktadır. Ilgaz’da tarihi bir gezi için görülmesi gereken yerlerden biridir.
Ilgaz Tümülüsleri, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Salman Höyük
Cendere Köyü’nde bulunan Salman Höyük, ilçe merkezine 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, Çankırı Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.
Yapılan arkeoloji çalışmalarında bakır çağına ait olduğu anlaşılan Salman Höyük’te farklı medeniyetlere ait tarihi izler bulunmuştur. Hititler ve ardından Roma ve Bizans dönemlerinde kullanıldığı anlaşılan höyüğün yakınlarda tarihi mağaralar ve kaya mezarları da bulunmuştur.
Salman Höyük’ün, erken Hristiyanlık döneminde dini törenler için kullanıldığı düşünülmektedir. Burada bulunan seramiklerin tarihi ise Erken Tunç dönemine kadar gitmektedir.
Salman Höyük, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Kayı Köyü Camii
Ilgaz’da Kayı Köyü’nde bulunan Kayı Köyü Camii, ilçe merkezine 25 km uzaklıktadır. Ulaşım, İstanbul- Samsun Yolu ve E-80 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.
16.yüzyılın sonunda Osmanlı İmparatorluğu döneminde Şeyh Mahmut ve Şeyh Muharrem tarafından inşa edilen caminin kitabesi giriş kapısında yer almaktadır. Cami, yuvarlak kubbeli ve kare planlıdır. Hemen yanında yer alan çeşmenin üzerinde de çeşitli tarihler yazılıdır.
Bahçesinde, Şeyh Muhammed’in türbesi de bulunmaktadır.
Taş kemerli kapısı, kitabesi, bahçesindeki türbesi ve Osmanlı mimarisini yansıtan tarihi özellikleri ile Ilgaz seyahatinde görülmeye değer tarihi yapılardandır.
Kayı Köyü Camii, haftanın her günü ziyarete açıktır. Giriş için ücret talep edilmemektedir.
Kavaklı Köyü Türbesi
Ilgaz’a bağlı Kavaklı Köyü’nde bulunan türbe, ilçe merkezine 20 km uzaklıktadır. Ulaşım, İstanbul- Samsun Yolu ve E-80 üzerinden sağlanmaktadır.
Halk arasında Yağlı Dede olarak da bilinen Mustafa Efendi’nin mezarının bulunduğu Kavaklı Köyü Türbesi, son yıllarda restorasyon çalışmalarından geçerek ziyaretçi ağırlamaktadır.
Kavaklı Köyü Türbesi, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Kuşçu Baba Türbesi
Cendere Köyü’nde bulunan Kuşçu Baba Türbesi, ilçe merkezine 3 km uzaklıktadır. Ulaşım, Çankırı Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.
Kuşçu Hacı Efendi’ye ait olan türbe, küçük bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Kitabesi bulunmadığından, hakkında fazla bilgi yoktur. Kuşçu Baba olarak bilinen Hacı Efendi’nin 19. yüzyılda burada yaşadığı tahmin edilmektedir.
Kuşçu Baba Türbesi, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.