Hatay’da Ziyaret Etmek İsteyebileceğiniz Tarihi ve Turistik Yerler
Türkiye’nin en güney bölgesinde yer alan Hatay, sahip olduğu pek çok olanak ile birlikte yılın her döneminde ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir. Ancak Hatay’da en dikkat çeken bölgelerin başında tarihi yerler gelmektedir. Binlerce yıllık bir tarihin yattığı Hatay topraklarında Roma, Bizans ve Osmanlı devletlerine ait pek çok tarihi yapının yanı sıra çeşitli antik kentler de yer almaktadır. Hatay’ın farklı bölgelerinde bulunan tarihi yerlerin tümünü toplu taşıma araçları ve özel taksiler yardımı ile kolaylıkla ziyaret edebilirsiniz.
1939 yılında, Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat etmesinin ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin illerinden biri olan Hatay’da yer alan birbirinden farklı tarihi yer ve yapı seçeneği bulunmaktadır. Hatay Arkeoloji Müzesi, St. Pierre Kilisesi, Titus Tüneli ve Beşikli Mağara, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, İssos Antik Kenti, Antakya Sinagogu ve Habib – i Neccar Camii görmek isteyebileceğiniz tarihi yerler arasındadır. Bu yerleri gezerek Hatay’a ve Hatay tarihine dair pek çok farklı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Hatay Arkeoloji Müzesi
Hatay’ın merkezinde yer alan ve en ilgi çekici tarihi yerlerden biri olan Hatay Arkeoloji Müzesi, görmek isteyebileceğiniz bir tarihi yerdir. Antakya’ya giden tüm toplu taşıma araçları ve özel taksiler ile birlikte sorunsuzca müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
Hatay Arkeoloji Müzesi, Türkiye’nin en büyük mozaik müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Paleolitik ve Neolitik çağdan Roma ve Osmanlı dönemlerine kadar binlerce yıllık mozaiklerin sergilendiği bu müzede mozaikler toplam 3250 metrekare alanı kaplamaktadır.
Hatay Arkeoloji Müzesi, aynı zamanda mozaiklerin kapladıkları alan düşünüldüğünde de dünyanın en bu alanda en büyük müzesi olarak da dikkat çekmektedir. Hatay’ın başta Antakya olmak üzere Erzin, Dörtyol ve Samandağ gibi ilçelerinden çıkartılan mozaikler, müze içerisinde sergilenmektedir.
Hatay Arkeoloji Müzesi, Cumartesi ve Pazar günleri dışında her gün açıktır. Yaz döneminde 10:00 – 17:00 saatleri arasında açık olan bu müze kış döneminde ise 10:00 – 16:00 saatleri arasında kapılarını ziyaretçilerine açmaktadır.
Medeniyetler şehri Hatay’da tatilinizi planlamak için Hatay Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.
St. Pierre Kilisesi
St. Pierre Kilisesi, Hatay’ın merkezi olan Antakya’da yer alan bir kilisedir. Orijinalinde bir mağara olmasına rağmen yapılan eklemeler ile kiliseye dönüştürülen bu örneği toplu taşıma araçları ve özel taksiler ile kısa sürede ziyaret edebilirsiniz.
St. Pierre Kilisesi, Hristiyanlık alemi için ilk kilise olma özelliğini göstermektedir. Haç Dağı’nda yer alan bu mağarada Hz. İsa’nın havarilerinden biri olan St. Pierre (Aziz Petrus) dini toplantıları mağaranın içerisinde gerçekleştirmiştir. Bu topluluğun “Hristiyan” ismini ilk kez bu mağara içerisinde aldığı bilinmektedir.
Bu kilise, 1963 yılı içerisinde Papa 6. Paul tarafınca Hristiyanlık alemi için Hac yeri olarak ilan edilmiştir. Günümüzde de pek çok ayin ve etkinliğin düzenlendiği bu özel yer içerisinde belli mozaiklerin ve yapıların sergilendiği de bilinmektedir.
St. Pierre Kilisesi, hafta sonları dışında her gün açık bir yerdir. Yaz döneminde 10:00 – 17:00 saatleri arasında kapılarını ziyaretçilerine açan bu kilise kış döneminde ise 10:00 – 16:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Titus Tüneli ve Beşikli Mağara
Hatay’ın Samandağ ilçesinde yer alan Titus Tüneli ve Beşikli Mağara, aynı bölge içerisinde yer alan tarihi yapılardır. Bu yerleri gezebilmek adına Hatay il merkezinden Samandağ’a 25 kilometre gitmeniz gerekmektedir. Yolculuğunuzu özel taksi ve toplu taşıma araçları ile kısa sürede gidebilirsiniz.
Titus Tüneli, dünyanın en büyük tünellerinden biridir. 1300 metre uzunluğunda olan bu tünelin yüksekliği ise yaklaşık olarak 7 metredir. Mutlaka görmeniz gereken bir yapı olan Titus Tüneli, Beşikli Mağara ile neredeyse yan yana bulunmaktadır.
Beşikli Mağara ise eski bir Roma mezarlığı olarak dikkat çekmektedir. Çeşitli kaya mezarların bulunduğu bu yerde toplamda 93 adet anıt mezar bulunmuştur. Günümüzde rahatlıkla gezilebilen bu 2 tarihi yer, Hatay tatilinizi daha keyifli bir hale getirmek için ziyaret edebileceğiniz yerlerdendir.
Hafta sonu dışında her gün açık olan Titus Tüneli ve Beşikli Mağara, Çevlik Ören Yeri’nde bulunmaktadır. Yaz döneminde 10:00 – 19:00 saatlerinde açık olan bu yer kış döneminde ise 08:30 – 17:00 saatleri arasında kapılarını ziyaretçilerine açmaktadır.
Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi
Hatay’ın Payas ilçesinde yer alan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, hem Payas’ın hem de Hatay’ın dikkat çekici tarihi yapılarından biridir. Hatay il merkezine yaklaşık olarak 80 kilometre mesafede yer alan bu yapıya Payas sahile giden tüm toplu taşıma araçları ve özel taksiler ile gidebilirsiniz.
Mısır Seferi sırasında, 1516 yılında Osmanlı Devleti tarafından alınan bu bölgede pek çok eser bulunsa da belki de en önemlisi Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’dir. O yıllarda Ortadoğu’ya geçiş için önemli bir bölge olan Payas’ta yapılan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Sokullu Mehmet Paşa tarafından bölgeye inşa ettirilmiştir.
Külliye Türk tarihinin en önemli mimarlarından biri olarak kabul edilen Mimar Sinan tarafından tasarlanmış ve yapılmıştır. 48 dükkânın yer aldığı külliye içerisinde kervansaray, camii, medrese, hamam gibi yapılar da yer almaktadır.
İssos Antik Kenti
Hatay’ın Erzin ilçesinin içerisinde yer alan İssos Antik Kenti, Erzin ilçe merkezine 7, Hatay il merkezine ise yaklaşık olarak 100 kilometre mesafede bulunmaktadır. İl merkezinden kalkan Erzin otobüs ve minibüsleri ile önce Erzin’e ardından da özel taksi veya toplu taşıma yardımı ile İssos Antik Kenti’ne ulaşabilirsiniz.
Erzin’de yer alan İssos Antik Kenti, Roma Antik Dönemi’ne ait bir eser olarak dikkat çekmektedir. M.Ö. 3000 yılına tarihlenen bu yapıda 7 metre yüksekliğe ve yüzlerce metre uzunluğa sahip olan su kemerlerinin bulunduğu bilinmektedir. Bir höyük olarak bölgede yer alan höyük içerisinde müzik odası, amfi tiyatro, tapınaklar ve hamam kalıntıları da yer almaktadır.
Bölgeden pek çok farklı mozaik yapının çıkarıldığı bilinmektedir. Çıkarılan mozaiklerin büyük bir çoğunluğu Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Ayrıca bu bölgede tarihin gördüğü büyük savaşlardan biri olan İssos Savaşı’nın gerçekleştiği ve savaşta Makedon Kral Büyük İskender’in Pers Kralı 3. Darius’u yendiği düşünülmektedir.
Habib – i Neccar Camii
Habib – i Neccar Camii, Antakya ilçesi içerisinde yani il merkezinde yer almaktadır. Kurtuluş Caddesi üzerinde yer alan bu camiye toplu taşıma araçları ve özel taksiler ile rahatlıkla gidebilirsiniz.
Anadolu’da yapılan ilk cami olma özelliğini gösteren Habib – i Neccar Camii, günümüzde de ibadete açık bir vaziyettedir. Yüzlerce yıllık bir yapı olmasından dolayı çeşitli yangınlardan ve depremlerden etkilenerek defalarca yıkılan bir yapı olan Habib – i Neccar Camii, sürekli olarak yenilenmiş ve bugünkü görünümüne kavuşmuştur. Cami içerisinde Barnabas ve Pavlos ile Habib – i Neccar’a ait olduğu düşünülen 2 farklı türbe yer almaktadır.
Habib – i Neccar Cami halen ibadethane olarak kullanıldığı için rahatlıkla ziyaret edilebilir.
Bakras Kalesi
Hatay’ın Belen ilçesinde yer alan Bakras Kalesi, yüzlerce yıllık bir yapı olarak günümüzde de ziyaret edilebilmektedir. Bu kaleyi görmek için il merkezinden toplu taşıma araçları ve özel taksiler ile birlikte Belen’e doğru yaklaşık olarak 55 kilometrelik bir yolculuk yapmanız gerekecektir.
Ammuri Kralı Dakianus tarafından eşi için yaptırdığı düşünülen bu kalenin net bir yapılış bilinmemektedir. Kale, etrafında uçurumlar yer alan tarihi bir yapı olarak dikkat çekmektedir. Yavuz Sultan Selim’in bölgeyi 1516 yılında feth etmesi ile birlikte askeri açıdan önemini kaybeden bu kale, tarihi bir yapı olarak günümüze kadar taşınmıştır.
Kozkalesi
Hatay’ın Altınözü ilçesinde yer alan Kozkalesi, aynı isme sahip olan Kozkalesi Mahallesi’nde yer almaktadır. Bu tarihi yapıyı ziyaret etmek için il merkezinden Altınözü’ne doğru 20 kilometrelik bir yolculuk yapmanız yeterli olacaktır.
Yapılış tarihine dair net saptamalar yapılamayan Kozkalesi’nin Helenistik Dönem eserlerinden biri olduğu düşünülmektedir. Günümüze kadar bir hayli harap olan bu kalenin yalnızca bir bölümü ayakta kalabilmiştir. Kalenin orijinal halinde pek çok koda, su deposu ve cephanelik gibi bölümlerin yer aldığı düşünülmektedir.
Kanuni Sultan Süleyman Camii
Hatay’ın Belen ilçesinin merkezinde yer alan Kanuni Sultan Süleyman Camii, il merkezine yaklaşık olarak 55 kilometre mesafede bulunmaktadır. Bu camiyi ziyaret etmek için il merkezinden kalkan otobüs, minibüs ve özel taksileri tercih edebilirsiniz.
Hatay’ın en önemli geçidinin yer aldığı Belen’de yer alan bu cami, 1551 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından ilçeye inşa ettirilmiştir. Belen Geçidi’ni daha etkili bir biçimde kullanmak adına kervansaray, hamam ve çarşı ile birlikte inşa edilen bu yapı günümüze kadar orijinalliğini yitirse de halen önemli bir tarihi yapı olarak ziyaret edilmeye devam etmektedir.
Antakya Sinagogu
Hatay’ın il merkezinde yer alan Antakya Sinagogu, Hatay’ın kültürel çeşitlilik açısından ne denli önemli bir il olduğunu gösterir niteliktedir. Bu sinagogu ziyaret etmek için il merkezine toplu taşıma araçları veya özel taksiler ile gitmeniz yeterli olacaktır.
Musevilerin ibadethanesi olarak günümüzde de kullanılan Antakya Sinagogu, yeterli sayıda Musevi bulunmadığı için sıklıkla ibadet için kullanılmamaktadır. Günübirlik olarak İstanbul’dan gelen sinagoglar, bu yerde ibadetlerini gerçekleştirmektedirler. 270 yıllık bir yapı olarak dikkat çeken bu sinagog, görmek isteyebileceğiniz bir tarihi yapı olarak Antakya’da bulunmaktadır.
Antakya Sinagogu, bir ibadethane olarak günümüzde de kullanıldığından il merkezine giderek ücretsiz bir şekilde bu tarihi yapıyı sizler de ziyaret etmek isteyebilirsiniz.
Aziz Simeon Manastırı
St. Simeon Manastırı ismi ile de bilinen Aziz Simeon Manastırı, Antakya – Samandağ yolu üzerinde bulunan bir tarihi manastırdır. Aknehir Beldesi içerisinde 479 metre yükseklikte bir tepede bulunan bu manastıra gitmek için Değirmenbaşı Beldesi’ne giden minibüs ve otobüsleri kullanabilirsiniz.
Kayalar üzerine oyulmuş ve taşlardan yapılmış bir yapı olarak dikkat çeken Aziz Simeon Manastırı, M.S 6. yüzyılda inşa edilmiştir. Antakyalı St. Simon’un bir sütun üzerinde tam 40 sene yaşadığı yer olarak tanınan bu yer, günümüze kadar hasar alarak ulaşsa da tarihi önemini korumaya devam etmektedir. St. Simon’un bölgeye M.S. 541 yılında geldiği ve 592 yılında ise öldüğü söylenmektedir.
Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri kapalı olan Aziz Simeon Manastırı, yaz döneminde 10:00 – 17:00, kış döneminde ise 08:30 – 17:00 saatleri arasında açıktır.
Payas Kalesi
Payas ilçesinde yer alan Payas Kalesi, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin yanında, deniz kenarına son derece yakın bir konumda bulunmaktadır. İl merkezine yaklaşık olarak 80 kilometre mesafede yer alan bu kaleye gitmek için merkezden kalkan Payas minibüslerine binebilirsiniz.
Payas ilçe merkezinde bulunan Payas Kalesi, Cenevizliler tarafından liman bölgesini korumak amacı ile yaptırılmış bir tarihi yapıdır. 1567 yılında Osmanlı Devleti tarafından bulunduğu yere tekrar inşa edilen Payas Kalesi’nin 8 kulesi bulunmaktadır.
Payas Kalesi’nin ziyaretçi saatleri bilinmemektedir.
Hatay Ulu Camii
Hatay il merkezinde, Antakya ilçesinde yer alan Hatay Ulu Camii, şehrin önemli tarihi yapılarından biridir. Şehir merkezindeyken sorunsuzca ulaşabileceğiniz bu camiye gitmek için Uzun Çarşı Caddesi’ne doğru yürüyüş yapmanız yeterli olacaktır.
Selçuklu tarzında bir cami olarak inşa edilen Hatay Ulu Cami’nin 16. yüzyılda yapıldığı bilinmektedir. Tonozlu ve düz çatılı bir yapıda olan Hatay Ulu Camii, aynı zamanda Antakya’nın en eski ve en büyük camisidir. Son derece sade bir iç yapıya sahip olan Hatay Ulu Camii, günümüzde de ibadethane olarak kullanılmaktadır.
Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Hatay'da tatilinizi planlamak için Hatay Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.