Fethiye’nin Tarihi ve Turistik Yerleri
Fethiye; Muğla’nın en büyük ilçesi ve Türkiye’nin önemli turistik bölgelerinden bir tanesidir. Muğla il merkezine 140 kilometre uzaklıkta bulunan Fethiye’ye ulaşımlar, il merkezinden özel araçla D-400 karayolunu güneye takip ederek, taksi veya Fethiye dolmuşlarıyla yapılabilmektedir. Tarihinin M.Ö. 3000’li yıllara dayanması ve tarihinde birçok imparatorluk ve uygarlığa ev sahipliği yapması sebebiyle Fethiye, birbirinden güzel tarihi mirası bünyesinde barındırmaktadır.
Tlos, Araxa ve Pınara başta olmak üzere antik kentleri, Telmessos Antik Tiyatrosu, Likya döneminden kalan antik mezar ve lahitleri, dünyanın en eski yürüyüş yollarından olan Likya Yolu ve Rum mimarisi ve esrarengizliği ile dikkat çeken Kayaköy, Fethiye’deki en önemli tarihi mekanlardır. Deniz, kum ve güneş üçlüsünün tadını çıkarırken aynı zamanda tarihi ve kültürel açıdan zengin bir tatil yapmak istiyorsanız, Fethiye en ideal bölgelerden biridir.
Likya Yolu
Likya Yolu Likyalılar tarafından M.Ö. 3000’li yıllarda yapılan Dünya’nın en eski yürüyüş yollarından birisi olma özelliğine sahip bir yoldur. İlçe merkezine 64 kilometre uzaklıkta bulunan Likya Yolu’na ulaşımlar, ilçe merkezinden özel araçla, taksiyle veya Balartlı dolmuşlarıyla yapılabilmektedir.
Likya Yolu, Türkiye’nin en uzun yürüyüş yoludur. 1999 yılında Kate Clow isimli yazarın çalışmasıyla birtakım patikaların haritalandırılması sonucu hayata geçirilmiştir. Güzergahında antik kentler ve tarihi eserler bulunan Likya Yolu yürüyüş esnasında sizi tarihin eski çağlarına götürebilir.
Likya Yolu’nun başlangıç noktası Fethiye, bitiş noktası Antalya’dır. Güzergahında Likyalıların inşa etmiş olduğu antik kentlerden bazıları bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Fethiye’ye 45 km uzaklıkta bulunan Minare Köyü’dür. Asıl adı Pınara Antik Kenti olan bu köy isim benzerliğiyle zamanla Minare’ye dönüşmüştür. Güzergah üzerindeki antik kentlerde tiyatro, hamam ve taş mezarlar bulunmaktadır.
Fethiye'nin tarihi ve turistik duraklarını yerinde göreceğiniz ve konforlu bir tatil planı yapmak için Fethiye Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Tlos Antik Kenti
Tholos Antik Kenti Fethiye’nin doğusunda ilçe merkezine 42 km uzaklıkta, Yaka Köyü içerisinde kalan bir ören yeridir. İlçeye bağlı Yakaköy sınırlarında bulunan antik kente ulaşımlar, özel araçla Saklıkent Yolu’nu takip ederek, taksi veya Yakaköy dolmuşlarıyla yapılabilmektedir.
Aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde bulunmaktadır. Kent Osmanlı İmparatorluğu dahil olmak üzere birçok uygarlık ve imparatorluğun izlerini taşımaktadır. Aynı zamanda kanatlı pegasusun da burada yaşadığı sanılmaktadır. Bu sebeple Tholos mitolojik açıdan da önemli bir yere sahiptir.
Thonos Antik Kenti en eski yerleşim yerlerinden birisi olup tarihinin M.Ö. 14. yüzyıla dayandığı düşünülmektedir. Yüzyıllar boyunca yaşanan onlarca deprem karşısında birçok kısmı tahrip olsa da günümüzde hala görülmeye değer bir kısmı ayakta kalmayı başarabilmiştir.
Devam eden arkeolojik kazılar sebebiyle bir kısmı ziyarete kapalı olsada kente hakim bir tepeden kuşbakışı görebilmek mümkün. Onun dışında kemerler, tiyatro ve kaya mezarları mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Sonrasında kaya mezarlarının üstündeki tepeden manzarayı seyrederken onlarca asırlık tarihe tanıklık edebilirsiniz.
Haftanın her günü 8:30 ile 19:30 arasında ziyarete açıktır. Ören yeri olması sebebiyle Müzekart geçerlidir.
Kayaköy
Kayaköy Fethiye’ye 13 km uzaklıkta terkedilmiş bir yerleşim yeridir. Hisarönö’nden kalkan minibüsler ile ulaşım sağlanmaktadır. UNESCO tarafından Dünya Dostluk ve Barış Köyü ilan edilen Kayaköy her yıl on binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.
Kayaköy’ün yerleşim yeri olarak tarihi Likyalılara dayanır. Likya kentlerinden kalan kalıntılar üzerine Rumlar tarafından 19. yüzyılda inşa edilmiştir. 1923 yılına kadar ağırlıklı olarak Rumların yaşadığı Kayaköy bu tarihten sonra Rumların terk etmesiyle köy, Türklerin elinde kalmıştır. Zamanla Türklerin de köye uyum sağlayamamasıyla birlikte köy kaderine terk edilmiştir. Daha sonra yaşanan depremler ve bakımsızlık nedeniyle köy bugünkü hayalet şehir görünümlü halini almıştır.
Kayaköy’ün içerisinde 500 hane, kilise, okul ve ticarethaneler bulunmaktadır. Köy yolu bakımsızlık nedeniyle biraz engebelidir fakat yürünmeyecek kadar değil. Çoğunluğu çatısız ve duvarları yıkık durumda olan evleri gezmek dışında Likyalılar döneminden kalan mezarları ve Lahit taşlarını ziyaret etmek listeye eklenebilecekler arasında.
Aynı zamanda girişte Müzekart geçerli. Ziyaretler ise 9:00 ve 20:00 saatleri arasında yapılabilmektedir.
Telmessos Antik Kenti
Telmessos Antik Kenti Fethiye’ye 5 km uzaklıkta şehrin hemen dışında kalan bir antik kenttir. Tarih boyunca kesintisiz yerleşim bölgesi olan tek antik kent olma özelliğini taşımaktadır. Ulaşım Fethiye merkezden kalkan minibüslerle sağlanabileceği gibi mesafenin kısa olmasından dolayı bisiklet ya da taksi aracılığıyla da yapılabilir.
Adını Apollon’un oğlu Telmessos’dan alan bu antik kent tarih boyunca tanıklık ettiği onlarca savaş ve deprem sebebiyle her seferinde yıkılmış ve yeniden inşa edilmiştir. Tüm bu etkiler sebebiyle günümüzde sadece kaya mezarları ve birkaç lahit dışında eser kalmamıştır.
Kaya mezarları yüksek dik yamaçlara oyma yoluyla yapılan estetik görünümlü mezarlardır. Dışardan bakılınca bir saray ya da meclisi andıran bu yapıların aslın her biri ayrı ayrı mezar odalarıdır. Girişlerindeki işlemeli yüksek sütunlar sebebiyle şehrin çoğu yerinden gözükmektedir. Bu mezarlar arasında en görkemli olanı Amintas kaya mezarıdır. Kime ait olduğu bilinmese de en büyüğü olmasından dolayı bir krala ait olduğu düşünülmektedir. Dik merdivenlerden çıktıktan sonra en tepedeki bu mezara ulaşabiliyorsunuz. Aynı zamanda 1000 yıllık bir tarihe tanıklık ederken tepenin şehre bakan muhteşem manzarasının da tadını çıkartabilirsiniz.
Müze kartın da geçerliği olduğu antik kent 8:30 ile 19:30 saatlerin arasında hizmet verimektedir.
Pınara Antik Kenti
Pinara Antik Kenti Fethiye’ye 45 km uzaklıktaki Likya şehirlerinden bir tanesidir. Likya Yolu üzerinde bulunan antik kentlerin en önemlilerinden bir tanesidir. İlçeye bağlı Yakabağ beldesinde yer alan antik kente ulaşımlar, özel araçla Antalya - Fethiye yolunu takip ederek, taksi veya Yakabağ minibüsleriyle yapılabilmektedir.
Mitolojik kaynaklara göre; Xanos şehrinin kalabalıklaşması nedeniyle birtakım yerliler göç ederek burada yuvarlak bir tepe üzerine Pınara’yı kurmuşlardır. Şehrin adı Likya dilinde yuvarlak anlamına gelen Pinara’dan gelmektedir.
Pınara Antik Kenti yüzyıllar boyunca geçirdiği tahribata rağmen günümüze ulaşmayı başarabilmiştir. Tiyatro, hamam gibi yapıların kalıntıları kalmış olsa da kaya mezarları ve lahitler bütünüyle tarihe meydan okurcasına ayakta durmaktadır.
Pınara Antik Kenti’ne giriş ücretsiz olup ziyaret saatleri 10:00 ile 19:00 arasındadır.
Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Fethiye'de tatilinizi planlamak için Fethiye Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.