Ezine Gezinizde Uğramanız Gereken Tarihi Yerler
Çanakkale Merkez’in güneybatısında yer alan Ezine, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi eserleriyle de turistlerin uğrak noktalarından biridir. Bölge, Antik Çağ döneminden beri birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için ziyaret edilebilecek birçok tarihi kalıntı bulundurmaktadır.
Roma dönemine ait izler taşıyan ilçe üzerinde, Osmanlı Devleti’nin bölgede hakimiyet kurmaya başladığı dönemden Çanakkale Savaşı’na kadarlık süreçte de birçok eser inşa edilmiştir.
Ilıman iklimin hakim olduğu Ezine, bu sebeple birçok farklı kültüre kapılarını açmış ve medeniyet beşiği olmuştur. Civarda bulunan köyleri ziyaret ettiğinizde, farklı kültürlerin bir arada harmanlandığı eserleri görebilirsiniz.
Ezine tatilinizde ziyaret edebileceğiniz tarihi ve turistik yerler; Alexandria Troas Antik Kenti, Neandria Antik Kenti, Abdurrahman Camii, Taş Mektep, Yedi Taşlar, Seferşeh Hamamı, Asilhan Bey Köprüsü, Achilles Tümülüsü, Cezayirli Hasan Paşa Köşkü olarak sıralanmaktadır.
Alexandria Troas Antik Kenti
Ezine’ye bağlı Dalyan Köyü sınırları içerisinde yer alan Alexandria Troas Antik Kenti, ilçe merkezine yaklaşık 21 kilometre uzaklıktadır. Özel araçla Ezine – Geyikli yolu üzerinden gidilebilen antik kente, Ezine’den hareket eden Dalyan Köyü minibüsleriyle de gidilebilmektedir.
Kuruluşu Antigonos tarafından milattan önce 4.yy’ın sonlarına doğru olduğu bilinen kentin kalıntılarının tamamı olmasa da bir kısmı günümüze kadar ulaşmıştır. Daha önce civarda kurulu olan birçok kentte hayatını sürdüren insanlar, toplanarak Alexandria Troas’ta birlikte yaşamışlardır.
Yüzölçümü bakımından Anadolu topraklarında kurulmuş olan en büyük kent olan bölgede bulunan hamam da, eşi benzeri olmayan büyüklükte yapılarak tarihe adını altın harflerle kazımıştır. Girişleri ücretsiz olan antik kent, Ezine tatilinizde ziyaret edilmesi gereken tarihi yerlerin başında yer almaktadır.
Keşfedilecek pek çok noktası ile ziyaretçilerine oldukça zengin bir gezi rotası sunan Ezine için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Ezine Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Neandria Antik Kenti
Ezine’ye bağlı Yahyaçavuş Köyü sınırları içerisinde yer alan antik kent, ilçe merkezine yaklaşık 13 kilometre uzaklıktadır. Özel aracınızla Ezine – Gülpınar yolunu takip ederek ulaşabileceğiniz bölgeye, Yahyaçavuş minibüslerini kullanarak da ulaşım sağlayabilirsiniz. Antik kent, köy içerisinde Çığrı Dağı’nın üst kesimlerinde konumlanmıştır.
Bölgenin dikkat çeken tarihi eserleri arasında bulunan Neandria Antik Kenti, Alexandria Troas’ın bölgeden uzaklaştırılması sonucunda kullanım dışı kalmıştır. Antik kent, aynı dönemde faaliyette olan kentlere göre günümüze daha fazla incelenecek eser bırakmıştır.
Girişlerin ücretsiz olduğu bölgede, inceleyebileceğiniz birçok sur ve mimari yapı yer almaktadır.
Abdurrahman Camii
İlçe merkezinde Nizamiye Caddesi üzerinde yer alan camiye yürüyerek kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bölgede inşa edilmiş ilk cami olma özelliğine sahip olan yapı, bölgede Ulu Camii olarak bilinmektedir.. 1382 yılında Osmanlı Devleti döneminde yapılmış olan cami, inşa edildiği döneme ait mimari izler taşımaktadır.
Geçirdiği restorasyon çalışmaları sonucunda günümüze ulaşan cami aktif bir şekilde ibadete açık durumdadır.
Taş Mektep
İlçe merkezinde bulunan yapı, Ezine çayının hemen kenarında yer almaktadır. Ulaşımın yürüyerek sağlandığı yapı, daha önce belediye binası olarak kullanılmıştır.
1896 yılında Abdülhamit Han tarafından inşa edilen bina, döneminde sırasıyla devlet, belediye ve okul binası olarak kullanılmıştır. Yapımında kesme granit taşlar kullanılan binanın çatısında kiremit kullanılmıştır. Toplamda iki kattan oluşan bina sadece dışarıdan görülebilir durumda olup, ziyaretçi alımına kapalıdır.
Yedi Taşlar
Ezine’ye 13 kilometre mesafede yer alan Yedi Taşlar, Koçali Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Özel aracınızla Ezine – Gülpınar yolunu takip ederek gidebileceğiniz bölgeye, Koçali Köyü minibüslerine binerek de ulaşım sağlayabilirsiniz.
Çok eski dönemlere ait olan taş ocağı, döneminde birçok ülkeye sevkiyat da yapmıştır. Roma İmparatorluğu’na ait yapılarda kullanılmak üzere sipariş edilen birçok sütun burada yapılmış ve Dalyan iskelesinden gemilere bindirilerek sevk edilmiştir.
Birçok farklı kalıplarda taşlar ve sütunların olduğu bölgeyi ziyaret ettiğinizde, taşların ortalama ağırlıklarının 50 – 60 ton aralığında olduğunu görme fırsatına sahip olacaksınız.
Ezine tatilinizi planlamak için Ezine Otelleri sayfamızı inceleyebilir, kendinize en uygun oteli seçerek hemen rezervasyonunuzu oluşturabilirsiniz.
Seferşeh Hamamı
İlçe merkezinde Köprübaşı mevkiinde Baransel Caddesi üzerinde yer alan hamama ulaşım yürüyerek kolaylıkla sağlanabilmektedir.
Osmanlı döneminde yaptırılmış olan hamamın yanında aynı isme sahip bir de cami bulunmaktadır. Dönemin mimarisine özgü bir şekilde tasarlanmış olan hamam, soğukluk, ılıklık ve halvet bölümlerini kapsamaktadır.
Üzerinde 9 metre çapında 2 adet kubbe yer almaktadır.Hamam kapsamında yapılan restorasyon çalışmaları doğrultusunda birçok onarım geçirmiş olsa da bölgenin öne çıkan tarihi yerleri arasında yer almaktadır.
Asilhan Bey Köprüsü
Ezine merkeze yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta Akköy yolunun üzerinde bulunan köprüye özel aracınızla gidebilirsiniz.
14.’yy’a ait mimariler arasında yer alan köprü Karamenderes Çayı üzerine kurulmuştur. Murat Hüdavendigar’ın döneminde köprüye adını veren Asilhan Bey tarafından yaptırılmış olan yapı, birçok özelliğini yitirmiştir. Özellikle yan kemer ve ayaklarının bir kısmı günümüze tam ulaşan köprü daha sonra restorasyon çalışması geçirerek, aktif bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır.
Yanına gidip inceleme fırsatı bulabileceğiniz köprü, halka açık konumdadır.
Achilles Tümülüsü
İlçe merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta yer alan tümülüse Ezine – Geyikli Kumburun yolu üzerinden ulaşım sağlayabileceğiniz gibi Yeniköy minibüsleriyle de gidebilirsiniz.
Papaz plajına gelmeden sol tarafınızda kalan Achilles Tümülüsü, Akhilletus tarafından kurulan kent üzerinde yer almaktadır. Midilli Adası’ndan bölgeye göç edenlerin kurduğu belirtilen kentin üst kısmında Troya Savaşı’nda adı sıkça geçen Aşil’in tümülüsü yer alıyor.
Benzersiz deniz manzarası ile birlikte tarihe doyacağınız bu bölgeyi ziyaret ettiğinizde, civarda bulunan Papaz Plajı’na da gidebilirsiniz.
Cezayirli Hasan Paşa Köşkü
Ezine’ye yaklaşık 34 kilometre uzaklıkta yer alan Cezayirli Hasan Paşa Köşkü, Yeniköy Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Özel aracınızla gidebileceğiniz köşke, köy yolunu devam ettikten sonra köprüyü takip ederek ulaşabilirsiniz.
1785 yılında inşa edilen köşk, adını veren Cezayirli Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Döneminde av köşkü olarak kullanılan yapıdan günümüze sadece kenar kısımları ulaşabilmiştir. Dümdüz ova üzerine kurulu köşkün çatısı yıkılmış durumdadır.
Tatilinizi Çanakkale’nin en güzel ilçelerinden Ezine’de planlamak ve konaklama seçeneklerine göz atmak için Çanakkale Ezine Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.