Eskişehir Seyahatinde Denenmesi Gereken Meşhur Yemekler


Eskişehir Seyahatinde Denenmesi Gereken Meşhur Yemekler

Bir şehri ziyaret etmek, tarihi ve turistik yerleri kadar yöresel lezzetleri ile de ilgilidir. Eskişehir mutfağı ile ilgili olarak, kime ve nereye sorarsanız sorun, alacağınız ilk yanıt; muhtemelen çibörek olacaktır.

Çibörek, aslında bir Tatar yemeğidir. Tatar halkı, aslen Kırım’dan gelmiştir ve çeşitli nedenlerle, çoğu 18. yüzyıldan sonra Anadolu’ya göç etmiştir. Eskişehir’de bugün hala Tatar nüfusu bulunmaktadır.

Eskişehir mutfağında, Anadolu’nun diğer bölgelerinde olduğu gibi öne çıkan lezzetler genellikle hamur işleri, çorbalar ve sulu yemeklerdir. Eskişehir mutfağında öne çıkan bir diğer lezzet de Balaban köftedir. Altında pidesi, üzerinde domates sosu ve yanında közlenmiş biberi ile köftelerin lezzetli bir uyumu olan Eskişehir mutfağının bu sevilen yemeğini, şehirdeki pek çok ev yemeği restoranı ve kebapçının menüsünde bulunabilir.

Eskişehir’e yapılacak bir seyahatte, yöre mutfağını daha yakından tanımak için deneyimlenmesi gereken diğer lezzetler arasında; met helvası, nuga helvası, yufkalı büryan, kıygaşa, haşhaşlı gözleme, haşhaşlı cevizli çörek, leblebi kurabiyesi, Sivrihisar baklavası, kelem dolması, gebete ve kuzu sorpa çorbası da yer almaktadır.

Eriş Helva’dan Met ve Nuga Helvası

Eskişehir’in meşhur tatlıları olan met ve nuga helvası; un, sıvı yağ, limon ve şekerin lezzetli bir kombinasyonudur. Kastamonu helvasına benzeyen met helvası, kendine has lezzeti ile, Eskişehir’e gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken bir tatlıdır. Bu ürün; paketli şekilde ,hediyelik eşya olarak da, satın alınabilecek bir tatlıdır.

Nuga helvası ise; beyaz renkli, genellikle Antep fıstığı ya da fındık kullanılarak hazırlanan, aşırı tatlı olmayan bir helvadır. Bazı versiyonlarında glikoz şurubu eklense de, Eskişehir’e gidildiğinde orijinal hali denenebilir.

Eskişehir’de şehir merkezinde bulunan Eriş Helva, nuga ve met helvası için en iyi adreslerden biri olarak gösterilmektedir. Burada, Antep fıstıklı helvası paketinin fiyatı ortalama 18 TL ve sade met helvası paketinin fiyatı yaklaşık 10 TL’dir. 150 gramlık pakette satılan cevizli nuga helvası ise 10 TL civarındadır.

Adres: 75. Yıl (Sultandere) Mah., 26070 Osb/Odunpazarı/Eskişehir

Eskişehir Çiğ Börek Evi’nde Çibörek

Çiböreğin Türkiye’deki tarihi yaklaşık 300 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Kırım’dan göç eden Türklerin Eskişehir’e getirdiği bu lezzet, zaman içinde Eskişehir’in yöresel lezzetleri arasında öne çıkmıştır.

Çibörek; kıymalı, soğanlı ve baharatlı bir harcın doldurduğu yufkaların 15-20 saniye boyunca derin yağda kızartılması ile hazırlanır. Lezzetli börek anlamına gelen ismi de oldukça ilgi çekicidir. Yağda kısa bir süre bekletildiğinden, diğer pek çok böreğe göre daha hafiftir.

Eskişehir’deki pek çok restoranın, kafe ve börekçinin menüsünde çibörek bulunabilir. En iyi adreslerden biri olarak ise Eskişehir Çiğ Börek Evi gösterilmektedir.

Eskişehir Çiğ Börek Evi, Odunpazarı ilçesinde bulunmaktadır. Hem iç mekanda hem de bahçesindeki masalarında misafirler ağırlanır. Yağda kızartılmasına rağmen, burada çibörek oldukça hafif olması ile dikkat çeker. İç harcındaki kıyması da tam olması gerektiği gibidir.

Eskişehir Çiğ Börek Evi’ne gidildiğinde, yanındaki turşu ikramları ve mantı da denenmesi gereken lezzetler arasındadır.

Adres:Akarbaşı, Atatürk Blv. No:97, 26020 Odunpazarı/Eskişehir

Köfte’s Balaban Kebap’ta Balaban Köfte

Eskişehir’de meşhur ve tarihi bir kebap olan Balaban köfte, aynı zamanda Balaban kebabı olarak da bilinir.

Tırnaklı pidelerin küp küp doğranması, üzerinde nefis Balaban köftesi, domates sosu, yoğurt ve közlenmiş biber ile buluşturulması ile hazırlanan Balaban köfte; iskenderi aratmayan lezzeti ile Eskişehir’de mutlaka denenmesi gereken bir yemektir. Köftenin yapımında kullanılan etlerin kemik suyu ile harmanlanması da besleyiciliğini arttırmaktadır.

Çibörek gibi o da Kırım Tatarlarından Eskişehir halkına miras kalmıştır.

Balaban köfte, şehirde pek çok kebapçı ve restoranın menüsünde bulunabilir. En iyi adreslerden biri olarak Köfte’s Balaban Kebap gösterilmektedir.

Menülerinde, Balaban köfte ile hazırlanmış menüler de bulunmaktadır. Balaban köfte, içecek ve tatlıdan oluşan bu menülerin fiyatları 25-35 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Adres: Akcami, 26030 Odunpazarı/Eskişehir

Abdüsselam Balaban Kebap’ta Yufkalı Büryan

Güneydoğu Anadolu bölgesine ait bir yemek olarak tanınan yufkalı büryan, zamanında Eskişehir’e gelen göçmenler tarafından yöre mutfağına kazandırılmıştır. Hem kuzu eti hem de tavuk eti ile hazırlanabilen bu lezzeti, Eskişehir’deki pek çok restoranın menüsünde bulmak mümkündür.

Eskişehir’de, daha çok tavuklu versiyonu ile tüketilen, yufkalı büryan için etlerin derileri sıyrıldıktan sonra; pirinç, badem ve baharatlar ile buluşturulup yufka ile sarılmaktadır. Daha sonra da fırında pişmeye bırakılır. Piştikten sonra, genellikle, yanında ayran ile birlikte servis edilmektedir.

Yufkalı büryan denemek için Eskişehir’deki en popüler duraklardan biri Abdüsselam Balaban Kebap. 1938 yılında kurulan işletme, adını Tatarca’dan almıştır. Şehre gelen ünlü isimlerin de sıklıkla uğradığı mekan, özellikle Balaban kebabı ve yufkalı büryanı meşhurdur.

Adres: Arifiye, Belediye Sk. No:11, 26010 Odunpazarı/Eskişehir

Ayten Usta’da Kıygaşa

Bir hamur işi olan kıygaşa, Eskişehir yöresel yemekleri arasında öne çıkan lezzetlerden biri. Balaban köfte ve çibörek gibi o da Kırım Tatarlarının Anadolu’ya getirdiği bir yemek.

Hızlı, pratik ve lezzetli olması ile Eskişehir mutfaklarında sıklıkla pişirilen kıygaşa; mayalı olarak hazırlanan ekmek hamurunun kızartılarak pişirilmesi ile pişiyi de anımsatıyor.

Keşmeşe olarak da bilinen kıygaşa, demir döküm kazanların içerisinde bol yağda kızartıldığı için oldukça lezzetli olmaktadır.

Eskişehir seyahatinde, lezzetli bir kıygaşa deneyimi için şehir merkezinde bulunan Ayten Usta tercih edilebilir. Ziyaretçilerinden yüksek puan alan mekanın bamya çorbası, Balaban köftesi, kuzu etli keşkeği ve saray tandırı da oldukça meşhur.

Adres: Uluönder, Parklar Sk., 26000 Tepebaşı/Eskişehir

Nostalji Gözleme’de Haşhaşlı Gözleme

Türkiye’nin herhangi bir şehrine ya da köyüne gidildiğinde, muhtemelen gözlemeci teyzeler ile karşılaşılacaktır. Gözleme, Türk mutfağının öne çıkan bir lezzetidir. Anadolu’nun öne çıkan mutfağında, Eskişehir mutfağında, ise; özellikle haşhaşlı gözleme meşhurdur.

Odunpazarı’na gidildiğinde, gözleme evleri ile bolca karşılaşmak mümkündür. Gözleme ve ayran ikilisinin dışında, yanında çay ile birlikte haşhaşlı gözleme de büyük ilgi görüyor. Haşhaşlı gözleme; sade olarak hazırlanabildiği gibi patatesli, peynirli ya da karışık olarak da hazırlanabilir.

Eskişehir evlerinde misafire sıklıkla ikram edilen haşhaşlı çöreği meşhur bir yerde denemek isterseniz, Nostalji Gözleme’yi tercih edebilirsiniz.

Şehir merkezinde küçük bir dükkanda hizmet veren Nostalji Gözleme, Eskişehir’in el açması kültürünü yaşatan yerlerden.

Haşhaşlı gözlemenin fiyatı, burada 12.5 TL. Menülerinde ayrıca patatesli kaşarlı gözleme ve sucuklu gözleme de öne çıkan lezzetlerdir.

Adres:Büyükdere, Millet Cad. No:12 D:F, 26040 Eskişehir Merkez/Eskişehir

By Fırın Talkan Kurabiyesi’nde Leblebi Kurabiyesi

Talkan kurabiyesi olarak da bilinen leblebi kurabiyesi; leblebi tozu ile yapılan, Eskişehir’e has lezzetlerden biridir.

Yumuşak dokusu, ağızda dağılan yapısı ve leblebi tozu ile nişastanın enfes bir kombinasyonu olan leblebi kurabiyesinin içinde biraz fındık da bulunabilir. Eskişehir’e yapılacak bir ziyarette, mutlaka denenmesi önerilir.

Şehirde bulunan pek çok kuruyemişçide bulabileceğiniz leblebi kurabiyesinin en iyi adreslerinden biri olarak ise By Fırın Talkan Kurabiyesi gösterilmektedir.

Gluten, glikoz, trans yağ ve tatlandırıcı içermeyen Talkan kurabiyesi, burada genellikle paketler halinde satılmaktadır. Beyaz çikolata ve pancar şekeri ekleyerek hazırladıkları Talkan kurabiyesinin 200 gramlık paket fiyatı yaklaşık 9 TL’dir.

Adres: Şirintepe, Paşasoylu Sk. No:18, 26200 Tepebaşı/Eskişehir

Zeliha Anne’de Sivrihisar Baklavası

Sivrihisar baklavası, Eskişehir mutfağının en meşhur tatlısıdır. Şehirde gireceğiniz herhangi bir restoranın menüsünde kolaylıkla bulabileceğiniz Sivrihisar baklavası, alıştığınız Antep baklavasından hem yapılış hem de şekil olarak farklıdır.

Eskişehir’de, özellikle bayramlarda sıklıkla tüketilen Sivrihisar baklavası, yöre halkı tarafından Muska Baklavası olarak da bilinmektedir. Cevizli bir baklava çeşididir ve sıcak tatlıya soğuk şerbetin dökülmesi ile hazırlanır.

Sivrihisar baklavasını denemek için Eskişehir’de popüler bir adres arıyorsanız, Zeliha Anne’yi tercih edebilirsiniz. Geleneksel yöntemlerle hazırladıkları Sivrihisar baklavasının 500 gr fiyatı 25 TL ve tepsi fiyatı 125 TL’dir. Mekanın menüsünde kıymalı börek, bamya çorbası ve kelem dolması da öne çıkmaktadır.

Adres:Sunam Sok. No:8/A, Odunpazarı / Eskişehir

Arzu’nun Yeri’nde Kelem Dolması

Kelem dolması, aslında yakından tanıdığımız lahana dolmasıdır ve Eskişehir mutfağında bu ismi ile anılır.

Tokat’da da kelem dolması olarak bilinen bu dolma, Eskişehir mutfağında özellikle Sivrihisar yöresinde öne çıkmaktadır. Lahanalar koyun kıymalı ve bol baharatlı bir harçla doldurulup ufacık sarılır. Ardından sarımsakla birlikte kısık ateşte pişirilir ve sıcak olarak servis edilir.

Eskişehir’e gidildiğinde, yöre mutfağına özgü daha pek çok lezzeti deneyimleyebileceğiniz Arzu’nun Yeri’nde kelem dolmasının tadına da bakabilirsiniz.

Odunpazarı ilçesinde bulunan Arzu’nun Yeri, kahvaltı ve Eskişehir yöresel yemekleri konsepti ile hizmet vermektedir.

Adres: Paşa, Ortaç Sk. No:1, 26030 Odunpazarı/Eskişehir

Bulvar Çiğ Börek’te Göbete

Eskişehir mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan göbete, Tatar Türklerinin yöreye getirdiği yemeklerden biridir. Bir tür Boşnak böreği olarak da bilinir. Bazı yörelerde köbete ismiyle de anılır.

Hamur hazırlandıktan sonra tek tek açılır ve çok katlı bir hamur hazırlanır. Ardından arasına eritilmiş tereyağı sürülür. Daha sonra arasında baharatlı ve tavuklu pilav eklenir ve fırında pişirilir. Bazen, kıymalı pirinç ve patatesli olarak da hazırlanır.

Eskişehir’de çiböreği ile ünlü Bulvar Çiğ Börek, göbeteyi deneyimlemek için de iyi bir adres olarak gösterilmektedir. Meşhur Tatar göbetesi ismiyle sattıkları göbetenin adet fiyatı 7 TL’dir. Menülerinde, kavurma börek de denenmesi gereken lezzetler arasındadır.

Adres: Arifiye, İletişim Sk., 26010 Odunpazarı/Eskişehir

Birsen Kebap’ta Kuzu Sorpa

Eskişehir mutfağının en meşhur çorbalarından biri olan Kuzu sorpa, yöre halkı tarafından sorpa çorbası ismiyle de anılır.

Anadolu’ya gelen Tatarların getirdiği bir lezzet olan kuzu sorpa, hem oldukça lezzetli hem de besin değeri yüksek bir çorbadır. Kuzu etiyle hazırlanır. İçerisinde soğan, yoğurt ve nane gibi baharatlar yer alır. Unlu ve yoğun bir çorbadır. Genellikle, üzerinde eritilmiş tereyağı ve pulbiber ikilisi ile birlikte servis edilir.

Eskişehir’de kuzu sorpa çorbası denemek için en iyi adreslerden biri Birsen Kebap’tır. Bir kebapçı olarak hizmet veren Birsen Kebap’ta kuzu sorpa çorbasının fiyatı 15 TL’dir.

Menülerinde Birsen lokma ve Halep işi de öne çıkan lezzetler arasındadır.

Adres: Uluönder, Bursa Eskişehir Yolu No:535, 26190 Tepebaşı/Eskişehir

Eskişehir'in kendine has lezzetlerini yerinde denemek için Eskişehir Otelleri sayfamızdaki otellere göz atarak güzel bir tatil planı oluşturabilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.