Erdemli’de Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler
Türkiye'nin güneyde bulunan yerleşim yerlerinden biri olan Erdemli, tarihi ve doğal güzellikleri açısından çok çeşitli tercihler sunmaktadır. Yüzölçümü küçük olmasına rağmen, Mersin’de bulunan ilçeler arasında gezilecek yerler açısından en zengin yerlerden biridir.
Toros Dağları, Mersin ile diğer bölgeler arasına sınır gibi yerleşerek doğal yapının ve doğal güzelliklerin korunmasının temelini atmaktadır. Aynı zamanda dağlık alan, uzun senelerdir iç kesimlerden gelebilecek olası tehlikelere karşı kalkan görevi görmüştür.
Erdemli, Mersin’e yakın olduğu için çok fazla göç almıştır. Her sene binlerce turist tarafından ziyaret edilen ilçede gezebileceğiniz pek çok nokta bulunmaktadır. Ulaşım bakımından oldukça gelişmiş olan Erdemli’ye gittiğinizde tarihi yapıları ve doğal güzellikleri çok rahat bir şekilde gezebilirsiniz.
Sebaste Antik Kenti
Erdemli ilçe merkezine 19 km mesafede yer alan Sebaste Antik Kenti, Roma döneminde ve Helenistik Çağ’ın sonlarında inşa edilmiş ve o dönemde ünlü bir liman ve ticaret merkezi haline gelmiştir. Kent’in ilk yerleşim yeri çok ufak olmasına rağmen, zaman geçtikçe iç kesimlere doğru genişlemiştir.
Korsanların Akdeniz'den temizlenmesinin ardından yaşanan barışçıl dönemde kentin adı değişmemiştir. Bir süre sonra kral Arkelaos, dönemin Kapadokya kralı Augustus’un armağanı olan kente yerleşmiştir. Arkelaos, Augustus’a teşekkür mahiyetinde için şehrin ismini “Sebaste” olarak değiştirmiştir.
Nekropol alanında bulunan mezarlar, Sebaste Antik Kenti içerisinde korunan en büyük kültürel kalıntıdır. Sebaste Nekropolü, ülkemizde en iyi şekilde korunmuş olan büyük bir mezarlıktır. Nekropol alanında çok sayıda limon ağacı da bulunmaktadır.
Erdemli için planladığınız tatilinizde görülecek yerler listenizi hazırladıktan sonra otel seçeneklerine de göz atmak isterseniz Erdemli Otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Korykos Antik Kenti
Erdemli’nin en eski tarihi yapılarından bir tanesi olan Kızkalesi’ne doğru bakan Korykos Antik Kenti, yöre halkı tarafından Şeytan Deresi olarak isimlendirilen vadinin yamaçlarına inşa edilmiştir. O zamanlar kare duvarlarla çevrili olan antik kentin etrafı hendeklerle dolu olduğu için giriş ve çıkışlar inşa edilen köprü ile sağlanmaktadır.
Korykos Antik Kenti içerisinden mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Triomphe ve Hıristiyan mezarları gibi eski yapılar bulunmaktadır. Kent geniş bir alana dağıldığı için birçok tarihi mekânı görebilirsiniz. İçeride bulunan kilise ve diğer yapılar kısmen de olsa bugüne kadar korunmuştur.
Kilise, Roma dönemine ait fresklerle süslenmiştir. Korykos Antik Kenti’ni dış saldırılardan korumak için yapılan duvarlar bugün de görülebilmektedir.
Kızkalesi
Kızkalesi, Erdemli’ye gittiğinizde gezmeniz ve görmeniz gereken ilk yapılardan bir tanesidir. Korykos Antik Kenti’nin kuş uçuşu 200 m karşısında deniz üzerinde yer alan bir ada üzerine inşa edilmiştir.
Erdemli ilçesinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kızkalesi’nin tarihi, milattan önce 400’lü senelere kadar dayanmaktadır. Pek çok uygarlık tarafından kullanılan Kızkalesi’ne gün geçtikçe ulaşım daha da zor bir hal almıştır.
Kız Kalesi'nin diğer adı Deniz Kalesi’dir. Kale’ye ulaşım, plajlardan ya da ilçe merkezinden hareket eden özel tekne turları ile sağlanmaktadır. Orta Çağ’da kullanılan mimari özelliklerin Akdeniz'deki en tipik örneklerinden bir tanesidir. 8 adet burca sahip olan Kızkalesi, pek çok yapıyı sağlam bir şekilde görmek mümkündür.
Işıl ışıl bir güneş, masmavi bir deniz ve tarihi bir manzarayla taçlandıracağınız tatilinizi Kızkalesi Otelleri sayfamızdaki oteller arasından seçiminizi yaparak planlayabilirsiniz.
Kanlıdivane Ören Yeri
Kanlıdivane Ören Yeri, Erdemli sınırları içerisinde yer almakla birlikte, kırsal bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biridir. İlçe merkezine 18 km uzaklıktadır. Kendi aracınız ile kolaylıkla gidebilirsiniz.
İlk olarak 19. yüzyılda bir Fransız gezgin tarafından keşfedilmiştir. Tarihi milattan önce 300’lü senelere kadar uzanmaktadır. Adında yer alan “Kan” kelimesi biraz ürkütücü kabul edilmektedir. Adını, Roma ve antik çağlardan önce tutuklanan suçluların buradaki derin çukurdaki vahşi hayvanlara atılmasından dolayı almıştır.
Kanlıdivane Ören Yeri, 30 metre genişliğinde bir çukurun etrafına inşa edilmiştir. Bölgenin öne çıkan özellikleri arasında kabartma figürler ve yazıtlar da ören yerinde bulunmaktadır.
Akkale
Akkale, Erdemli’nin Kumkuyu Mahallesi’nde yer almaktadır. İsmiyle bir kaleyi andırsa da antik kalıntıların olduğu bir sit alanıdır. 400’lü senelerde Romalıların bölgeye ilk gelmesi ve liman ticaretine başlamasından sonra inşa edildiği tahmin edilmektedir.
Eski çağlarda varlıklı ailelerin ikamet ettiği küçük bir yerleşim yeridir. İlk yerleşim döneminin en ilginç özelliği, 5 katlı yüksek bir rezervuara sahip olmasıdır. Özgün yapısının çoğu günümüze kadar korunamasa da buradaki rezervuara “Akkale Sarayı” denmektedir.
Karacaoğlan Şelalesi
Erdemli’nin Elvanlı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Karacaoğlan Şelalesi, ilçeye 17 km uzaklıktadır. Muhteşem manzarası ile ön plana çıkan şelale, her sene binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Karacaoğlan Şelalesi, 40 metre yükseklikten akarak yazın serinlemek ve dağların eşsiz manzarasının tadını çıkarmak isteyenler için bir fırsat sunmaktadır. Şelale, turizm sektörü için önemli bir koz olmaya başlamıştır. Karacaoğlan Şelalesi, yöre halkı tarafından “Saklı Cennet” olarak adlandırılmaktadır. Özellikle doğa tutkunlarının ilgisini çeken şelale, fotoğrafçıların da uğrak yeridir.
Çağlayan Vadisi
İlçe merkezine 15 km mesafede yer alan Çağlayan Vadisi, Kayası Vadisi olarak da adlandırılmaktadır. D400 karayolunu kullanarak rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
130 km uzunluğa sahip olan Limonlu Çayı’nın da yer aldığı Çağlayan Vadisi, piknik severlerin akın ettiği bir yerdir. Vadi içerisinde hizmet veren pek çok işletme bulunmaktadır. Çağlayan Vadisi, balıkçılık ve dağ sporları için de elverişli bir bölgedir.
Lamos Vadisi
Limonlu Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Lamos Vadisi, Erdemli’ye yaklaşık 20 km’dir. Muhteşem doğası ile dikkatleri üzerine toplayan vadi, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Farklı hayvan ve bitki türlerinin yaşam sürdüğü Lamos Vadisi’nde piknik ve yürüyüş alanları da mevcuttur. Balıkçılık ile ilgilenenler Vadi içerisinden geçen Limonlu Çayı’ndan balık tutmaktadırlar.
Erdemli’de Günübirlik Gezilecek Yerler
Mersin’in en büyük ilçelerinden bir tanesi olan Erdemli’de günübirlik olarak gezebileceğiniz çok sayıda yer vardır. İlçeye en fazla 50 km mesafede yer alan tarihi ya da doğal güzellikleri bir gününüzü ayırarak rahatlıkla gezebilirsiniz.
Mersin Marina
Mersin Marina, 21.000 metrekarelik alanı ile Doğu Akdeniz'in en büyük tesisidir. Mersin Marina, 2011 senesinde hizmete başlamıştır. Erdemli’ye 35 kilometre uzaklıkta yer alan Marina’da harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
Ülkemizin en büyük limanına sahip şehrimiz Mersin’in doğal güzelliklerini, tarihi ve turistik yapılarını, muhteşem plajlarını, kültürünü keşfedeceğiniz tatilinizi Mersin Otelleri sayfamızı inceleyerek planlayabilirsiniz.
Atatürk Evi Müzesi
Mersin il merkezinde yer alan Atatürk Evi Müzesi, Erdemli’ye 40 km mesafede yer almaktadır. Müzede Mustafa Kemal Atatürk ve eşi Latife Hanım’ın eşyaları sergilenmektedir. Mersin Atatürk Evi Müzesi’ni ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
Mersin Arkeoloji Müzesi
Mersin’in merkez ilçelerinde bir tanesi olan Yenişehir’de yer alan Arkeoloji Müzesi, Erdemli ilçe merkezine 39 km mesafededir.
Soli Pompeipolis Antik Kenti
Milattan önce 6. Yüzyıla kadar dayanan Soli Pompeipolis Antik Kenti’nin Erdemli’ye uzaklığı 27 km’dir. Antik Kent bölgenin en eski yapıları arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Soli Pompeipolis Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.
Aziz Antuan Latin Katolik Kilisesi
1853 senesinde Sultan Abdülmecit’in fermanı üzerine inşa edilmeye başlanan Aziz Antuan Latin Katolik Kilisesi, Erdemli’ye 40 km mesafededir. Aziz Antuan Latin Katolik Kilisesi’ne giriş ücretsizdir.
Olba Antik Kenti
Erdemli ilçe merkezine 44 km mesafede yer alan Olba Antik Kenti, Uzuncaburç Mahallesi’nde bulunmaktadır.