Demre Gezinizde Uğramanız Gereken Tarihi Yerler
Yerleşimlerin M.Ö. 4. yy’a kadar uzandığı Demre, günümüze kadar geçen süreçte birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış bir ilçedir. Tarihi adı Myra olan ilçenin tarih boyunda altın çağlarını yaşadığı dönem ise Roma’nın bölgede hakimiyet kurduğu dönemlere tekabül etmektedir.
Bizans İmparatorluğu’nun Myra’da bulunduğu dönemde ise, bölge dini ve devlet yönetimi gibi konularda önemli şehirler arasında yer almıştır.
Üzerinde hakimiyet kuran medeniyetler tarafından birçok yapıyı günümüze ulaştıran Demre’de tarihi açıdan ziyaret edilebilecek pek çok yapı bulunmaktadır. Yüzölçüm bakımından küçük olan ilçedeki tarihi yapılar, kısa bir zaman diliminde rahatlıkla görülebilmektedir.
Simena Antik Kenti (Kaleköy)
Demre’nin tarihi yapıları arasında en popüler olanı Simena Antik Kenti’dir. Milattan önceki dönemlerde kurulmuş olan kent, ilçe merkezine yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta, Kale bölgesindedir. Kaş ile Demre ilçeleri arasında bir konumda bulunan antik kente ulaşımlar, özel araçla Kaleüçağız Köyü yolu üzerinden, taksi veya Üçağız minibüsleriyle yapılabilmektedir. Kente araç ile doğrudan ulaşım yapılmaması sebebiyle, Kaleköy’den yaklaşık 10 dakikalık bir yürüyüş ile gidilebilmektedir.
Tarihteki adı Simena olan ve günümüzde Kaleköy olarak bilinen antik kent, Likya dönemine ait kalıntılardan oluşmaktadır. M.Ö. 4. yy.da inşa edilmiş olan kent, döneminde çok stratejik bir öneme sahiptir. Denize olan yüksekliği nedeniyle çevrenin çok iyi görülebileceği bir konuma sahip olan bölgede, benzersiz manzaralara tanıklık edebilirsiniz.
Birinci derece arkeolojik sit alanı olarak kabul edilen bölgeye giriş ücretleri ise 10 – 15 TL aralığında olup; Müzekart sahiplerine ücretsizdir.
Keşfedilecek pek çok noktası ile turistleri vazgeçilmez adresi olan Demre için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Demre Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Myra Antik Kenti
Demre ilçe merkezine oldukça yakın bir konumda bulunan Myra Antik Kenti, Karabucak Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Ulaşımların İlkokul Caddesi’ni kuzey yönüne takip ederek yapılabildiği yerde, otopark alanı da mevcuttur.
Döneminde, bölgede hakimiyet kurmuş uygarlıklardan, Likyalılar tarafından kullanılmış olan antik kentin inşa tarihi M.Ö. 5. yy’a uzanmaktadır. Tarihteki adı Myra olan antik kent, adını Yunanca’da ‘Ana Tanrıça’nın Yeri’ kelimesinden almıştır. Likyalılar döneminde dini açıdan da çok önemli bir bölge olan Myra, Aziz Nikolas’ın piskoposluk yaptığı kent olduğu için önemli kabul edilmiştir. Bünyesinde Roma dönemine ait pek çok yapı da bulunduran kentte, inceleyebileceğiniz pek çok kalıntı bulunmaktadır..
Girişlerin 25 - 30 TL aralığında olduğu antik kent, bölgenin tarihsel dokusunu anlamak adına yapılabilecek önemli bir alternatif olacaktır.
Soura Antik Kenti
Demre ilçe merkezine ortalama 6 kilometre uzaklıkta Sura Köyü civarında yer alan antik kente ulaşımlar özel araçla yapılabilmektedir. İlçe merkezinden Demre – Kaş yolunu batı yönünde takip ederek gidebileceğiniz kentin tarihteki ismi “Sourai”dir.
Kentin inşa tarihinin M.Ö. 4. yy olduğu bilinmekle birlikte üzerine çeşitli kehanetler yapılmıştır. Kehanetin yapıldığı bölgenin, akropolün zemin kısmında bulunduğu belirtilen antik kentte, rahipler tarafından içerisi etle doldurulmuş şişlerin suya batırmak suretiyle oluşturulduğu bilinmektedir. Balıkların eti yiyip yememeleri doğrultusunda kehanette bulunan rahipler, bölgenin gizemli oluşunda önemli rol oynamışlardır.
Harabe şeklinde olan antik kente girişler ücretsiz olarak yapılabilmektedir.
St. Nicholas Kilisesi (Noel Baba Kilisesi)
Demre’nin önemli tarihi yapılarından olan Noel Baba Kilisesi, ilçe merkezinde yer almaktadır. Ulaşımların kolayca yapılabildiği yapının, bölge tarihi için önemli bir yeri bulunmaktadır.
Tarihteki adı St. Nicholas Kilisesi olan yapıda, 5. yy’dan itibaren 12. yy’a kadar aktif bir şekilde ibadetler gerçekleştirilmiştir. Myra Antik Kenti’nde piskoposluk yapmış olan Aziz Nikolas’ın mezarının bulunduğu kilise, zaman içerisinde UNESCO tarafından Dünya Miras Alanı olarak kabul edilmiştir.
Bulunduğu konumda daha önce eski bir kilisenin üzerine restorasyonlar geçirilerek inşa edilen yapı, 520 yılında inşa edilmiştir. Zamanla sular altında kalıp, kullanılamaz hale gelen kilise, 1042 senesinde İmparator IX. Konstantin ve eşi Zoe’nin emri ile onarılmıştır. İlerleyen süreçte tekrar restorasyon ihtiyacı duyan kilise, 1862 yılına gelindiğinde ise Rus Çarı I.Nikolay’ın emri üzerine tekrar yenilenmiş ve günümüzdeki halini almıştır.
St. Nicholas Kilisesi’ne giriş ücreti ise 50 - 60 TL aralığındadır.
Demre’de tatilinizi planlamak için Demre Otelleri sayfamızı inceleyebilir, kendinize en uygun oteli seçerek hemen rezervasyonunuzu oluşturabilirsiniz.
Andriake Antik Kenti - Likya Medeniyetler Müzesi
Demre ilçe merkezinde Büyükkum Mahallesi’nde yer alan antik kent, Myra’nın liman kenti olarak kullanılmıştır. Kente ulaşımlar yürüyerek yapılabilmektedir.
Bölgede devam eden kazılar ile ortaya çıkarılan eser ve belgelerin sergilendiği Likya Uygarlıklar Müzesi’ni de sınırları içerisinde barındıran antik kentte, bu müzeyi haftanın her günü Nisan-Ekim aylarında 09.00-19.00, Kasım-Mart aralığında ise 08.00-17.00 saatlerinde ziyaret edebilirsiniz. M.Ö. 197 senesinde inşa edilen antik kent, Likyalıların bölgede hakim olduğu süreç boyunca liman olarak kullanılmıştır. Antik kenti ziyaret ettiğiniz süre boyunca bölgede tahıl ambarı, ticaret yerleri, limanı, ibadet merkezlerini ve anıtlarını görebilirsiniz.
Girişlerin 5 – 10 TL aralığında olduğu Andriake Antik Kenti ve Likya Medeniyetler Müzesi, Demre tarihine ışık tutabilecek eserlere ev sahipliği yapmaktadır.
Hoyran (Sorouda) Nekropolü
Demre’ye bağlı Hoyran Köyü’nde bulunan nekropol, ilçe merkezine yaklaşık 19 kilometre uzaklıktadır. Yapıya ulaşımlar özel araç ile Demre - Kaş yolunu yaklaşık 15 kilometre takip ederek, Davazlar’a gelmeden güneydeki yola saparak gerçekleştirilmektedir.
Araçların tam olarak ulaşım sağlayamadığı bölgeye bir miktar yürüyerek gidilebilmektedir. Nekropole ulaştığınızda seyir terasından manzarayı izleyebileceğiniz bölgede, aynı zamanda tarihi kalıntıları da kuşbakışı şekilde görebilirsiniz.
Kekova’nın eşsiz manzarasına tanıklık edebileceğiniz nekropole girişler ücretsiz yapılmaktadır.
Theimussa Antik Kenti
Simena Kalesi’nin karşı cephesinde, Üçağız Köyü’nde yer alan Theimussa Antik Kenti, ilçe merkezine ortalama 20 kilometre mesafededir. Buraya ulaşımlar özel araç veya Üçağız minibüsleri ile yapılabilmektedir.
Doğal bir liman olma özelliğine sahip kent, bölgedeki teknelere de ev sahipliği yapmaktadır. Üçağız Köyü sınırları içerisinde yer alan her antik yapı, Theimussa sınırlarına dahil kabul edilmektedir. Bölgede yer alan bir kitabeye göre, kentte M.Ö. 4. yy döneminde yaşamın sürdüğü belirtilmektedir. Limandaki iskelenin arka cephesinde yer alan mezarda çıplak bir insanın tasviri yer almaktadır. Bölgedeki mezarların, yapılan arkeolojik çalışmalardan sonra Hellenistik ve Roma dönemlerine ait olduğu anlaşılmıştır.
Geniş bir alandan ibaret olan antik kent, ücretsiz bir şekilde gezilebilmektedir.
Trysa Antik Kenti – Heroon Anıtı
Demre ile Kaş arasında yer alan Davazlar Köyü sınırlarında bulunan Trysa Antik Kenti’ne ulaşımlar özel araçla veya ilçe merkezinden hareket eden Davazlar minibüsleri ile yapılabilmektedir. Antik kent ile ilçe merkezi arası mesafe ise yaklaşık 40 kilometredir.
İnşa tarihinin M.Ö. 2. yy.a ait olduğu düşünülen bölgenin kuzeydoğu ile güney cephelerinin bir kayalık üzerine oturtulduğu görülebilmektedir. Antik kentte bulunan tarihi yapılar, toplamda 550 metrelik bir alana yayılmış durumdadır. Etrafı surlarla çevrili olan bölgede Likyalıların mezar olarak kullandığı alanlar bulunurken, bu odaların etrafında da yine aynı dönemde yapılmış lahitler yer almaktadır. Antik kent arasında inceleyebileceğiniz yapılar arasında Heroon Anıtı’na ait kalıntılar da bulunmaktadır. Tapınağa ait lahitlerin bulunduğu anıt, Viyana Sanat Müzesi’ne götürülmüştür.
Girişlerin ücretsiz olduğu Trysa Antik Kenti, günün herhangi bir saatinde ziyaret edilebilmektedir.
Tatilinizi Antalya’nın en güzel tatil merkezlerinden Demre’de planlamak ve konaklama seçeneklerine göz atmak için Demre Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.