Çorlu’nun Görülmesi Gereken Tarihi ve Turistik Yerleri
Tarih öncesi dönemlere kadar uzanan antik kenti ile Çorlu, Tekirdağ’da eski bir yerleşim yeridir. Trakya’nın merkezinde ilk çağdan başlayarak pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu yönüyle, tarihi bir gezi destinasyonu olarak ziyaret edilebilir.
Çorlu’ya gidildiğinde, şehrin tepesinde yükselen Çorlu Kalesi görülebilir. Ortaçağ’dan günümüze varlığını koruyan bu tarihi kale, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de kullanılmıştır.
Günümüzde Çorlu tarihine ışık tutan bir müze olarak hizmet veren Tarihi Çorlu Evi de ilçenin görülmeye değer tarihi mekanlarından biridir. Bir Kanuni Sultan Süleyman eseri olan Süleymaniye Cami, Çorlular için tarihi bir buluşma noktası olan Heykel Meydanı, Balmumu Heykeller Müzesi, Fatih Cami ve Çeşmesi de tarihi bir gezi için ziyaret edilebilir.
Çorlu Kalesi
İlçede Hıdırağa mevkiinde bulunan Çorlu Kalesi, merkeze 2-3 km uzaklıktadır. Ulaşım, Salih Omurtak Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Merkeze yakınlığı nedeniyle taksi ile ulaşım da oldukça rahattır.
Ortaçağ’da Avrupa üzerinden gelebilecek saldırıları önlemek amacıyla inşa edilen Çorlu Kalesi, taş ve tuğla kullanılarak inşa edilmiştir. Bizans Dönemi’ne ait olan bu tarihi kale, dönemin askeri açıdan önemli bir yapısıdır.
Günümüze yalnızca kalıntıları ulaşmış olsa da, hala görülebilir parçaları ile özellikle tarih meraklılarının ilgisini çekmektedir.
İlçede manzaraya hakim bir tepenin üzerine konumlandırılan Çorlu Kalesi, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Tarihi Çorlu Evi
Çorlu’da Cemaliye Mahallesi’nde bulunan Tarihi Çorlu Evi, ilçe merkezine 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, Erdal İnönü Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.
Eski bir Rum doktorun evi olan Tarihi Çorlu Evi, günümüzde Muhacir Evi ismiyle müze olarak hizmet vermektedir.
İnşa edildiği dönemin mimari özelliklerini yansıtan ahşap bir ev olan Tarihi Çorlu Evi’nde, yöre halkının gündelik hayatta kullandıkları tarihi eşyalar, fotoğraflar, kıyafetler ve bazı önemli belgeler sergilenmektedir.
Tarihi Çorlu Evi, hafta içi her gün ziyarete açıktır. Giriş için ücret talep edilmemektedir.
Süleymaniye Cami
Reşadiye mevkiinde bulunan Süleymaniye Cami, ilçe merkezine 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Salih Omurtak Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.
Yaklaşık 500 yıllık tarihi ile Çorlu’nun en etkileyici tarihi yapılarından biri olan cami, bir Kanuni Sultan Süleyman eseridir. 1500’lü yılların ilk çeyreğinde inşa edilen Süleymaniye Cami, Cami Kebir ismiyle de bilinmektedir.
Süslemeleri ile oldukça etkileyici olan caminin mimarisi, 1500’lü yılların yüksek estetik anlayışının iyi bir örneğidir. İçerisinde medresesi, hamamı ve imarethanesi bulunan Süleymaniye Cami, geleneksel Osmanlı mimarisinin güzel bir örneği olarak ziyaret edilebilir.
Süleymaniye Cami, haftanın her günü ibadete ve ziyarete açıktır. Giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Thzolus Antik Kenti
Hürriyet Mahallesi’nde bulunan Thzolus Antik Kenti, ilçe merkezine 3-4 km uzaklıktadır. Ulaşım, Erdal İnönü Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.
Yaklaşık 3000 yıllık bir yerleşim yeri olduğu tahmin edilen Thzolus Antik Kenti, Frigler Dönemi’nde aktif olarak kullanılmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde de kullanıldığı anlaşılan bu antik kent, eskiden peynir kasabası anlamına gelen Tribiton ismiyle bilinmekteydi. Buradan, peyniri ile ünlü olduğu da anlaşılmaktadır.
Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan bu antik kent, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Çorlu Belediyesi Balmumu Heykeller Müzesi
İlçe merkezinde Cemaliye mevkiinde bulunan Çorlu Belediyesi Balmumu Heykeller Müzesi’ne ulaşım Salih Omurtak Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.
Popüler ve tarihi kişilerin balmumu heykellerinin sergilendiği müzede toplamda 110 farklı balmumu heykeli görülebilir. İlçenin ilk sanat müzesi olma özelliği ile de öne çıkan müzede; Metin Akpınar, Müjdat Gezen gibi oyuncular, Kemal Kılıçdaroğlu ve Bülent Ecevit gibi siyasi isimler ve diğer pek çok ünlü ismin balmumu heykelleri görülebilir.
Çorlu Belediyesi Balmumu Heykeller Müzesi, Pazartesi günleri hariç 10:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Müzeye giriş ücreti, yetişkinler için 12.5 TL ve öğrenciler için 7.5 TL’dir.
Heykel Meydanı
Çorlu’da Kemalettin mevkiinde bulunan Heykel Meydanı’na ulaşım Salih Omurtak Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi bir konumda bulunduğundan yürüyerek ve taksi ile ulaşım da rahattır.
Çorlulular için bir buluşma noktası olan Heykel Meydanı, tarihi öneminin dışında hem kalabalığı hem de çevresini süsleyen restoran, kafe ve dükkanları ile görülmesi gereken bir yerdir.
Çevre süslemesi ile yenilenen meydanda, ziyaretçileri karşılayan bir Atatürk heykeli de görülebilir.
Fatih Cami
İlçe merkezinde Fatih Caddesi’nde bulunan Fatih Cami’ye ulaşım Salih Omurtak Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.
Çorlu’da günümüze kadar ulaşmayı başarmış en eski cami olan Fatih Cami, İstanbul’un fethi ile aynı yıl inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı olan bu cami, kiremitle kaplı çatısı ve ahşap kaplamalı bölümleri ile de görülmeye değerdir.
Yapıldığı dönemde hamamı, çeşmesi ve medresesi ile bir külliye özelliği taşıyan caminin bahçesinde bulunan çeşmesi de günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Caminin haziresinde önemli isimlere ait mezarlar da bulunmaktadır.
Fatih Cami, haftanın her günü ibadete ve ziyarete açıktır. Girişler ücretsizdir.
Fatih Camii Çeşmesi
Çorlu’da Cemaliye mevkiinde bulunan Fatih Cami Çeşmesi, merkeze 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, Salih Omurtak Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.
Bir Osmanlı eseri olan Fatih Camii Çeşmesi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilmiştir. İstanbul’un Fethi’nin ardından Daye Hatun tarafından yaptırılan bu çeşmenin kitabesi günümüzde oldukça yıpranmış olsa da, tarihi bir ziyaret için görülmeye değerdir.
Çukur Çeşme
Çorlu’da Reşadiye mevkiinde bulunan Çukur Çeşme, ilçe merkezine 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, Atatürk Bulvarı üzerinden sağlanabilir.
Çorlu’nun yitirilen tarihi yapılarından biri olan Çukur Çeşme’nin yaklaşık 200 yıllık bir geçmişe sahip olduğu belirtilmektedir. Çevresel koşullar nedeniyle zaman içinde bir hayli yıpranan çeşmenin ahşap tavanı ve bazı kısımlarındaki süslemeleri hala görülebilir. Mimari açıdan İstanbul’da bulunan Hatice Sultan Çeşmesi ile benzerdir.
Çeşme, ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Çorlu'nun tarihi ve turistik duraklarını yerinde göreceğiniz ve konforlu bir tatil planı yapmak için Çorlu Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.