Çınarcık’ta Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler
Çınarcık, Yalova’nın öne çıkan turistik bir ilçesidir. Tarihi yapılarının yanı sıra özellikle doğal güzellik alanları ile dikkat çekmektedir. Yıl boyunca çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan ilçe, aynı zamanda mavi bayraklı harika plajlara da sahiptir. Turistik bir ilçe olduğundan dolayı özellikle yaz aylarında nüfus sayısı epey artmaktadır. Tertemiz havası ve yemyeşil doğası ile Yalova’nın en popüler ilçeleri arasındadır.
Çınarcık gezisinde mutlaka görmeniz gereken başlıca yerler; Erikli Yaylası, Delmece Yaylası, Dipsiz Göl, Karlık Yaylası, Çaldere Şelalesi, Kent Ormanı, Tarihi Kilise ve Çınarcık Merkez Camisi’dir.
Erikli Yaylası
Erikli Yaylası, Çınarcık’ın Teşvikiye beldesinde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 14 km uzaklıkta bulunan yaylaya, özel aracınız ile Poyraz Caddesi üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
100 dönümlük yayla üzerinde beş tane ahşap bina bulunmaktadır. Yaylanın bir bölümünde kamp yapmaya elverişli alanlar olduğu gibi ayrıca 10 km’lik yürüyüş parkurları da mevcuttur. Bölgeyi ziyarete gelenlerin en dikkat çektiği nokta ise Erikli Şelalesi’dir. Özellikle yaz mevsiminde sıcaktan bunalanların uğrak noktaları arasında yer alan yayla, doğal güzelliği ile de ön plana çıkmaktadır.
Tertemiz doğası ve yemyeşil alanlarının yanı sıra pek çok farklı ağaç türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Karaağaç, ıhlamur, kestane, köknar, elma ağırlıklı olarak bulunan ağaç türleri arasındadır. Aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte çadır kurup kamp yapabilir, harika bir doğa yürüyüşüne çıkabilir ve huzurlu bir gün geçirebilirsiniz.
Erikli Yaylası’nı ücretsiz bir şekilde gezebilir ve çevredeki tüm doğal güzelliklerin fotoğrafını çekebilirsiniz.
Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Çınarcık'ta tatilinizi planlamak için Çınarcık Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.
Delmece Yaylası
Çınarcık’ın Teşvikiye beldesinde yer alan Delmece Yaylası, ilçe merkezine yaklaşık olarak 25 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım için; Poyraz Caddesi’ni kullanabilirsiniz.
Çoğunlukla günübirlik ziyaret edilen yayla, denizden 700 m yüksekliktedir. Bölge, şifalı olduğu düşünülen içme suyuna sahip olmakla birlikte çevresi de pek çok farklı ağaç türü ile kaplıdır. Yayla üzerinde dinlenme alanları ve piknik yapabilmenize olanak sağlayan mesire yerleri bulunmaktadır.
Delmece Yaylası, ilçenin gözde doğal güzellikleri arasında yer almaktadır. Aileniz veya arkadaşlarınız birlikte mesire yerlerinde piknik yapabilir, doğa ile iç içe harika bir gün geçirebilirsiniz. Ayrıca dinlenme alanlarında çadır kurup kamp yapabilir ve farklı bir konaklama deneyimi yaşayabilirsiniz.
Delmece Yaylası’nı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Dipsiz Göl
Çınarcık’ın Teşvikiye belde sınırları içerisinde yer alan göl, ilçe merkezine yaklaşık olarak 17 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım için; Poyraz Caddesi’ni kullanabilirsiniz.
Dipsiz Göl’ün zemin kısmı sık sık çöküntüye uğradığı için krater göllerinin en güzel örnekleri arasında yer almaktadır. Bölgede gezebileceğiniz iki farklı göl seçeneği bulunmaktadır. İlki, 530 m rakımda bulunan Büyük Dipsiz Göl, ikincisi ise Büyük Dipsiz Göl’den yaklaşık 1,5 km uzaklıktaki 570 m rakımda bulunan Küçük Dipsiz Göl’dür.
Flora açısından zengin olan bu göllerin etrafında özellikle köknar, karaağaç, kestane, ıhlamur gibi çeşitli ağaç türlerine rastlamanız mümkündür. Ayrıca göller içerisinde farklı türde birçok balık da yaşamaktadır. Bol oksijenli atmosferi ile mutlaka gezi listenize eklemeniz gereken yerler arasındadır.
Dipsiz Göl’ü ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilir ve harika bir tatil günü geçirebilirsiniz.
Karlık Yaylası
Çınarcık ilçesine bağlı Şenköy sınırları içerisinde yer alan yayla, ilçe merkezine yaklaşık olarak 27 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Yalova Armutlu Yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Yaz aylarında serinlemek isteyenlerin en popüler uğrak noktaları arasında yer alan yayla, denizden yaklaşık olarak 700 m yüksekliktedir. Bünyesinde barındırdığı göl ve ağaçlık alanları ile özellikle kamp ve doğa yürüyüşleri için oldukça elverişli bir bölgedir. Huzurlu bir atmosfer eşliğinde doğa ile iç içe harika bir gün geçirebilmeniz mümkündür.
Yayla üzerinde ve çevresinde yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz herhangi bir işletme bulunmamaktadır. Bu sebepten dolayı bölgeye gelmeden önce yanınızda temel ihtiyaçlarınızı getirmeniz gerekmektedir. Gelen ziyaretçilerini harika bir görsel şölen ile karşılayan yaylayı, gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.
Karlık Yaylası’nı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilir ve çevreyi keşfedebilirsiniz.
Çaldere Şelalesi
Çınarcık’ın Esenköy beldesinde yer alan Çaldere Şelalesi, ilçe merkezine yaklaşık olarak 22 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım için; Yalova Armutlu Yolu’nu kullanabilirsiniz.
290 m rakımlı bir noktada yer alan Çaldere Şelalesi, 920 m yüksekliğe sahip Taz Dağları’ndan akan su ile beslenmekte ve Marmara Denizi’ne dökülmektedir. Muhteşem bir doğa manzarasına sahip olan şelalenin çevresi tamamen yemyeşil ağaçlar ile çevrilidir.
Şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilen bölgede, akan su sesleri eşliğinde huzurlu ve keyifli bir gün geçirebilir, çevredeki tüm doğal güzelliklerin fotoğrafını çekebilirsiniz.
Çaldere Şelalesi’ni ücretsiz bir şekilde keşfe çıkabilir ve doğa ile iç içe güzel vakitler geçirebilirsiniz.
Kent Ormanı
Çınarcık ilçe sınırları içerisinde yer alan Kent Ormanı, ilçe merkezine yaklaşık olarak 15 km uzaklıktadır. Ulaşım için; özel aracınız ile Teşvikiye beldesine doğru gitmeli ve yol üzerinde karşınıza çıkan tabelaları takip etmelisiniz. Dilerseniz, taksi hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz.
Kent Ormanı, yerli halkın özellikle piknik yapmak için tercih ettiği noktalar arasındadır. Özellikle hafta sonları yoğun bir ziyaretçi akınına uğrayan bölge, keyifli ve eğlenceli zamanlar geçirebilmeniz için pek çok olanak sunmaktadır. Yürüyüş parkuru, spor salonları, çocuk oyun parkı ve çok amaçlı salon gibi pek çok olanak mevcuttur.
El değmemiş doğası ile gelen ziyaretçilerine harika bir atmosfer sunan orman; meşe, çam, kestane, kayın, ıhlamur gibi farklı ağaç türleri ile çevrilidir. Orman içerisinde birçok farklı canlı türüne de rastlayabilirsiniz. Oldukça keyifli ve eğlenceli bir gün geçirebileceğiniz bu bölgeyi, gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.
Kent Ormanı’na giriş ücreti yoktur.
Tarihi Kilise
Çınarcık’a bağlı Esenköy beldesinde yer alan Tarihi Kilise, ilçe merkezine yaklaşık olarak 22 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Yalova Armutlu Yolu üzerinden hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Tarihi Kilise, Osmanlı döneminden kalma önemli tarihi yapılar arasındadır. Dikdörtgen bir planla yapılan kilisenin bir diğer adı ise Azize Paraskevi Kilisesi’dir. Yapımında taş, tuğla ve dağınık moloz kullanılmış olan kilise, dışarıdan eski taş evlerini andırmaktadır.
Yapıldığı dönemde bulunduğu bölgenin Hıristiyanlarına hizmet verdiği tahmin edilmektedir. Günümüzde şahsa ait bir yapı olduğu için ziyarete açık değildir. Kiliseyi, gün içerisinde ziyaret edip, dışarıdan görebilmeniz mümkündür.
Çınarcık Merkez Cami
İlçe merkezinde yer alan camiye ulaşım son derece kolaydır. 1 dakikalık yürüme mesafesinde yer aldığı için Şehit İbrahim Yüksel Sokak üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
İlçenin önemli tarihi yapıları arasında yer alan cami, dikdörtgen yapısı ile dikkat çekmektedir. 1725 yılında Sadrazam İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. Üzerinde yer alan kitabesine göre 1911 yılında yapılmıştır. Yapıldığı tarihe göre ilçenin en eski camisi olma özelliğini taşımaktadır.
Cami, günümüzde kırmızı ve beyaz renkleri ile dikkat çekmektedir. Yıl boyunca çok sayıda ziyaretçisi olmaktadır. Hala ibadete açık olan camiyi, Çınarcık gezi listenize mutlaka eklemeli ve yakından görmelisiniz.
Çınarcık Merkez Camisi’ni günün herhangi bir saati ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Çınarcık’ta Günübirlik Gezebileceğiniz Yerler
Çınarcık, doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile Yalova’nın mutlaka gezilip görülmesi gereken ilçelerinden biridir. Gezilecek yerler listenizi Çınarcık ile sınırlandırmayarak, çevre ilçelerinde bulunan doğal güzellikleri ve tarihi yapıları da günübirlik gezebilir, tatilinizi daha da keyifli bir hale getirebilirsiniz.
Yürüyen Köşk
Yürüyen Köşk, ilçe merkezine yaklaşık olarak 19 km uzaklıktadır. Yalova şehir merkezinin Sahil Yürüyüş Yolu üzerinde yer alan köşke, özel aracınız ile Yalova Armutlu Yolu’nu kullanarak ulaşabilirsiniz.
Yürüyen Köşk, Mustafa Kemal Atatürk’ün konaklaması için inşa edilmiştir. Köşkün ilginç bir hikâyesi bulunmaktadır. Atatürk, 1930 senesinde köşke konaklamaya giderken hemen yanında bulunan çınar ağacının kesildiğini görmüş ve ağacın zarar görmemesi için köşkün kaydırılmasını talep etmiştir. Köşkün adı da bu sebepten dolayı Yürüyen Köşk olmuştur.
Köşk ve çevresi yıl boyunca binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Yalova’nın adeta simgesi haline gelen ve Atatürk’ün birçok önemli toplantılarını burada yaptığı köşkü, günübirlik ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca köşkün hemen yanında bulunan kafelerde de oturabilir, bir şeyler içebilirsiniz.
Pazartesi günleri dışında haftanın her günü sabah saat 09.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır.
Yürüyen Köşk’e giriş ücreti 2 TL, öğrenci giriş ücreti ise 1 TL’dir. Şehit ve 65 yaş üstüne giriş ücretsizdir.
Karaca Arboretum Ağaç Müzesi
Karaca Arboretum Ağaç Müzesi, Çınarcık ilçe merkezine yaklaşık olarak 12 km uzaklıktadır. Yalova şehir merkezinde yer alan müzeye, özel aracınız ile Yalova Armutlu Yolu üzerinden hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Karaca Arboretum Ağaç Müzesi, TEMA Vakfı’nın kurucusu Hayrettin Koca tarafından tasarlanmıştır. Türkiye’deki ilk özel Arboretumu olan müze, 13,5 hektarlık bir arazinin üzerinde yer almaktadır. Müze içerisinde 7.000 civarı farklı bitki türü, varyete, ait tür ve kültür formu bulunmaktadır.
1980 yılında kurulan Arboretum Ağaç Müzesi’ni her sene 15.000 civarı yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir. Ayrıca müze içerisinde bitki bahçeleri, kaya bahçeleri, iris bahçeleri, gül bahçeleri ve minyatür bitkileri de sergilenmektedir. Türkiye endemik bitki türlerini de görebileceğiniz bu müzeyi, günübirlik gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.
Haftanın her günü saat 10.00-12.00 ve 13.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Ziyaretler rehber eşliğinde yaklaşık 45 dakika sürmektedir.
Kara Arboretum Ağaç Müzesi’ne giriş ücreti 10 TL’dir.
Çınarcık'ın tarihi ve turistik duraklarını yerinde göreceğiniz ve konforlu bir tatil planı yapmak için Çınarcık Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.