Çınarcık Gezinizde Görmeniz Gereken Tarihi Yerler
Çınarcık, Yalova’nın en çok ziyaret edilen turistik ilçelerinden biridir. Köklü bir tarihi geçmişe sahip olan ilçe, Rum Dönemi’nde temiz havası olan şehir anlamındaki KİO ismi ile bilinmektedir. Yöre halkı bu ilçeyi, ‘’Marmara’nın incisi’’olarak nitelendirmektedir. İlçenin tarihi çok eskilere dayanmaktadır.
M.Ö. Roma yönetimine giren ilçenin köylerinde bu dönemlerden kalan bazı tarihi yapılara rastlamanız mümkündür. Osman Bey zamanında ise Osmanlı yönetimine giren ilçe, ulu çınarı sebebi ile Çınarcık adını almıştır. Osmanlı döneminden kalma su kemeri, hamam ve su deposu kalıntılarını da görebilmeniz mümkündür.
Tarihi yerleri yok denecek kadar az olan ilçenin önemli yapıları ise dikdörtgen planı ile dikkat çeken Çınarcık Merkez Cami, Osmanlı döneminden kaldığı düşünülen Tarihi Kilise, Türkler ile Bizanslılar arasında yaşanan çarpışmada kahramanlıkları ile bilinen Hasan Baba’nın mezarının bulunduğu Hasan Baba Türbesi'dir.
Çınarcık Merkez Cami
Çınarcık Merkez Cami, ilçe merkezinde yer almaktadır. Oldukça yakın mesafede yer aldığından dolayı Şht. İbrahim Yüksel Sokak üzerinden yürüyerek ulaşım mümkündür.
Çınarcık Merkez Cami, ilçenin en dikkat çeken tarihi yapısıdır. Dikdörtgen planı ile öne çıkan caminin üzerinde iki kitabe yer almaktadır. İlk kitabenin üzerinde 1911 senesinde inşa edildiği yazmaktadır. İkinci kitabesinde ise 1725 senesinde Sadrazam İbrahim Paşa tarafından yaptırıldığı yazılıdır.
Cami, ilk aşamada minaresiz olarak yaptırılmış, 2000 senesinde gönüllü bir vatandaşın desteği ile minare de eklenmiştir. İlçenin en eski camisi olma özelliğini taşıyan yapı, günümüzde kırmızı ve beyaz rengiyle tarihi dokusundan biraz uzaklaşmıştır. Hala ibadethane olarak kullanılmakta ve birçok ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
Çınarcık Merkez Camisi’ne giriş ücreti yoktur. Gün boyu ziyarete açıktır.
Tarihi Kilise
Tarihi Kilise, Çınarcık ilçesine bağlı Esenköy beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 22 km uzaklıkta bulunan kiliseye ulaşım için; Yalova Armutlu Yolu’nu kullanabilirsiniz.
Osmanlı döneminden kaldığı tahmin edilen kilisenin bir diğer adı ise Azize Paraskevi Kilisesi’dir. Dikdörtgen bir planla inşa edilen kilise, eski taş evleri anımsatmaktadır. Yapımında taş, tuğla ve dağınık moloz kullanılmıştır.
İnşa edildiği dönemlerde bölgede yaşayan Hristiyanlara hizmet ettiği düşünülmektedir. Günümüzde özel mülk olarak kullanıldığı için ziyarete kapalıdır. Tarihi Kilise’nin mimarisini incelemek isteyenler, dışarıdan yapıyı görebilmektedir.
Tarihi Kilise’yi gün içerisinde dışarıdan görebilir ve fotoğrafını çekebilirsiniz.
Hasan Baba Türbesi
Hasan Baba Türbesi, ilçe merkezine sadece 3 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Hasanbaba Caddesi üzerinden gidebileceğiniz gibi yürüyerek de ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.
Hasan Baba Türbesi’nin önemli bir tarihi hikâyesi bulunmaktadır. 1325 senesinde Yalova, Osmanlı’nın hâkimiyetine girmiştir. Bizanslılar bölgeyi tekrar ele geçirmek istemiş ama başarılı olamamıştır. Hasan Baba, bu savaşlar sırasında, kahramanlıkları ile bilinen önemli bir kişidir.
Türkler ile Bizanslılar arasında yaşanan savaşta ağır yaralanan Hasan Baba, burada şehit olmuş ve gömülmüştür. Yüzyıllar geçmesine rağmen bölge halkı tarafından hiç unutulmamış ve türbesinin ziyaretçisi de hiç eksik olmamıştır. Bu önemli tarihi yapıyı, Çınarcık’a geldiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Hasan Baba Türbesi’ne giriş ücreti yoktur. Gün içerisinde ziyaret edebilirsiniz.
Çınarcık'ın tarihi ve turistik duraklarını yerinde göreceğiniz ve konforlu bir tatil planı yapmak için Çınarcık Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.