Çermik’te Görülmesi Gereken Tarihi Yerler
Diyarbakır şehrine bağlı Çermik ilçesi her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Pek çok medeniyetin etkisi altında kalmış olan Çermik, geniş yüzölçümüne sahiptir. Verimli tarım arazilerine sahip olan kentin turistik faaliyetler açısından tercih edildiği bilinmektedir. Yüzlerce yıllık tarihi yapılarıyla ön plana çıkan Çermik, Diyarbakır’da mutlaka gezilmesi gereken kentlerden biridir.
Günübirlik ziyaretler açısından tercih edebileceğiniz Çermik kenti pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Yabancı turistler tarafından da zaman zaman tercih edilen Çermik kenti gençlerin ziyaret noktaları arasında yer almaktadır. Çermik’te mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında:Haburman Köprüsü, Ulu Camii ve Çermik Beyler Sarayı bulunmaktadır.
Haburman Köprüsü
İlçe merkezinde yer alan Haburman Köprüsü, her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Özel araçlarla veya yürüyerek ulaşım sağlayabileceğiniz bir mesafede bulunan tarihi köprünün yüzlerce yıllık geçmişe sahip olduğu bilinmektedir.
108 metre uzunluğa sahip olduğu belirtilen köprünün 5.5 metre genişlik ve 12.5 metre yerden yüksekliği bulunmaktadır. 3 gözü bulunan köprünün fotoğraf çekimleri açısından sıklıkla ziyaret edildiği bilinmektedir. Yontma taşlarla inşa edilen köprünün restorasyon çalışmalarıyla günümüze kadar ulaştığı belirtilmektedir.
Yılın her günü ziyarete açık olduğu belirtilen köprünün herhangi bir giriş kısıtlaması uygulaması söz konusu değildir. Özgürce ziyaret edip vakit geçirebileceğiniz köprü ve çevresinde günübirlik ziyaretler yapmanız mümkündür.
Haburman Köprüsü’nün giriş ücreti yoktur.
Ulu Camii
İlçe merkezinden 3 kilometre uzaklıkta yer aldığı belirtilen Ulu Camii’nin her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edildiği bilinmektedir. Özel araçlarla veya otobüsler yardımıyla ulaşım sağlayabileceğiniz bir uzaklıkta bulunan Ulu Camii, yüzlerce yıllık geçmişiyle ön plana çıkmaktadır.
Yaklaşık 650 metrekare genişliğe sahip olan caminin içerisinde birbirinden farklı 3 adet kitabe bulunmaktadır. Hz. Muhammed tabutunun üzerine daha önce sarılmış olan lacivert renkli bir şalın da günümüzde Ulu Camii’de bulunduğu bilinmektedir. Halk tarafından kutsal sayılan bu şalın zaman zaman fotoğraf çekilmek için ziyaret edildiği belirtilmektedir.
Herhangi bir giriş kısıtlamasının bulunmadığı tarihi Ulu Camii’yi istediğiniz zaman ziyaret etmeniz mümkündür. Araç girişine uygun bir bölgede yer alan dini yapı mimarisiyle de turistlerin ilgisini çekmektedir.
Ulu Camii’nin giriş ücreti yoktur.
Çermik Beyler Sarayı
15. yüzyılda inşa edilmiş olan Çermik Beyler Sarayı, ilçe merkezinden 5 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Özel araçlarla veya otobüs hatlarıyla ulaşım sağlayabileceğiniz tarihi yapının restorasyon çalışmalarıyla günümüze kadar ulaştığı bilinmektedir.
Her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen tarihi yapının yaklaşık 1.200 metrekare genişliğe sahip olduğu bilinmektedir. Zindan, oda ve sığınaklardan oluşan sarayın mimari yapısı da turistlerin beğenisini kazanmaktadır. Herhangi bir giriş kısıtlamasının bulunmadığı sarayı istediğiniz zaman ziyaret etmeniz mümkündür.
Çermik Beyler Sarayı’nın giriş ücreti yoktur.