Çanakkale’de Mutlaka Görmeniz Gereken Tarihi Yerler


Çanakkale’de Mutlaka Görmeniz Gereken Tarihi Yerler

Geçmişi Antik Çağ’a kadar uzanan Çanakkale, tarihi ve turistik yerler açısından oldukça zengin alternatiflere sahiptir. Yılın her dönemi milyonlarca yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen şehir, Çanakkale Savaşı’nın gerçekleştiği topraklar üzerinde yer aldığı için ayrı bir önem taşımaktadır.

Çanakkale’de çok sayıda antik kent, anıt mezar, şehitlik ve müze bulunmaktadır. Bölgede yapacağınız tatillerde tarihi yerleri görebilmeniz için en az 3 gününüzü ayırmanız gerekmektedir. Özellikle Gelibolu ilçesinde ziyaret edebileceğiniz anıt mezarlar, şehitlikler ve müzeler, Çanakkale’nin geçmişine tanıklık edebileceğiniz yapılar arasında öne çıkmaktadır.

Çanakkale tatilinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken tarihi ve turistik yerler; Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Çanakkale Şehitler Abidesi, Bozcaada Kalesi, Assos Antik Kenti, Gelibolu Feneri, Kilitbahir Kalesi, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi , Aynalı Çarşı, Neandria Antik Kenti, Truva Antik Kenti ve Troya Müzesi, 1915 Seddülbahir Ahmet Uslu Müzesi ve Bigalı Atatürk Evi olarak sıralanmaktadır.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Çanakkale Savaşı’nın gerçekleştiği bölge üzerine kurulmuş olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Çanakkale şehir merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşımların, Çanakkale Feribot İskelesi üzerinden hareket eden deniz otobüsleri ile yapılabildiği milli parka, ortalama 20 dakikada gidilebilmektedir.

I. Dünya Savaşı sırasında, 1915 ile 1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası sınırları içerisinde Osmanlı İmparatorluğu’nun İtilaf Devletleri ile yapmış olduğu deniz ve kara muharebelerinin gerçekleştiği bir alanda yer alan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, tarihi açıdan oldukça önemli bir bölgedir. Birleşmiş Milletler Milli Parklar ve Koruma Alanları kapsamında koruma altına alınmış olan milli parkta çok sayıda abide, mezarlık, şehitlik ve müze bulunmaktadır.

33.490 hektarlık alan üzerine kurulu olan milli park, Eceabat ilçesi dahil olmak üzere 8 adet köyü de sınırları içerisinde barındırmaktadır.

Çanakkale tarihine ışık tutan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, haftanın her günü 24 saat açıktır.

Çanakkale Şehitler Abidesi

Çanakkale Şehitler Abidesi, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Çanakkale şehir merkezine 40 kilometre uzaklıkta bulunan abide, Gelibolu Yarımadası’nın güney ucunda, Seddülbahir sınırları içerisindedir. Abideye ulaşımlar, Çanakkale Feribot İskelesi’nden hareket eden feribotlar ile Kilitbahir’e geçtikten sonra, Yalı Caddesini güney yönüne takip ederek yapılabilmektedir. Ayrıca Kilitbahir’den hareket eden Milli Park dolmuşlarıyla da bölgeye ulaşım sağlanabilmektedir.

Çanakkale’nin ve Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nın sembolik yapıları arasında öne çıkan Çanakkale Şehitler Abidesi, savaş sonrasında yaşananların ve bu uğurda ölen askerlerin unutulmaması adına Morto Koyu’nun üzerindeki Hisarlık Tepe’ye 1960 yılında inşa edilmiştir.

Devasa bir yapı olan Çanakkale Şehitler Abidesi’nin iç kısmında bulunan Türk bayrağı ise yapının dikkat çeken özellikleri arasındadır. Hatıra fotoğrafı çeken ziyaretçilerin akınına uğrayan abide, Çanakkale’nin en önemli tarihi yapılarındandır.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan Çanakkale Şehitler Abidesi’ni haftanın her günü dilediğiniz saatte ziyaret edebilirsiniz.

Bozcaada Kalesi

Bozcaada Kalesi, Çanakkale’nin Bozcaada ilçesinin Alaybey Mahallesinde yer almaktadır. Çanakkale şehir merkezine 73 kilometre uzaklıkta bulunan kaleye ulaşımlar deniz yolu ile yapılabilmektedir. Çanakkale şehir merkezinden özel aracınızla Geyikli yolunu takip ederek; taksi veya Geyikli dolmuşlarıyla da ulaşabileceğiniz Geyikli Feribot İskelesi’nden 3 saatte bir hareket eden feribotlar ile Bozcaada’ya geçiş yapabilirsiniz.

Yapım tarihi ile ilgili kesin bir bilgi olmayan Bozcaada Kalesi, Venedikliler, Cenevizliler, Fenikeliler ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından uzun süreler boyunca kullanılmış bir kaledir. Bozcaada’nın denizden gelebilecek olan tehditlerine karşı inşa edilmiş olan kalenin etrafı hendekle kazılmış olup, girişler asma kapıdan yapılmaktadır.

Osmanlıların hakim olduğu dönemde içine cami inşa edilen kalede, amforaların sergilendiği müze bulunmaktadır. Yaz aylarında çeşitli organizasyonların ve festivallerin düzenlendiği kale, Çanakkale tarihi açısından ayrı bir önem taşımaktadır.

Haftanın her günü, dilediğiniz saatte ziyaret edebileceğiniz Bozcaada Kalesi, aynı zamanda benzersiz bir manzaraya tanıklık etmektedir.

Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Bozcaada’da tatilinizi planlamak için Çanakkale Bozcaada Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.

Assos Antik Kenti

Assos Antik Kenti, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behram Köyünde yer almaktadır. Çanakkale şehir merkezine 99 kilometre uzaklıkta bulunan Assos Antik Kenti’ne özel araçla ulaşımlarda, Çanakkale – İzmir yolu, güneye takip edilmelidir. Antik kente, taksi veya Assos  dolmuşlarıyla da ortalama 1 saat içerisinde ulaşım sağlanabilmektedir.

Assos Antik Kenti, Assos bölgesine tamamen hakim bir konumda bulunmaktadır. Çevresini sarmalayan 4 kilometre uzunluğundaki surlarla birlikte kadim bir geçmişe sahip olan Assos Antik Kenti, inşa edilirken kullanılan taşların oldukça sağlam olması nedeniyle, günümüze oldukça az bir hasarla ulaşmayı başarabilmiştir.

Antik Çağ’da ticaret kenti olarak başarılı bir kent olan Assos Antik Kenti’nin kıyısında bulunan liman ise bölgenin ticaret kenti olduğunu ispatlar niteliktedir. Assos Antik Kenti içerisinde gezebileceğiniz yapılar arasında akropol, tapınak, antik tiyatro ve sarnıç bulunmaktadır.

Athena için yapılmış Athena Tapınağı, kentin en önemli yapısı olarak dikkat çekmektedir. Antik tiyatro ise ortalama 4000 kişilik olup, günümüze ulaşan en sağlam antik tiyatrolar arasında öne çıkmaktadır.

Haftanın her günü kapıları açık olan Assos Antik Kenti, 08:30 ile 20:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Assos’un hem tarihi atmosferi hem de doğal güzellikleriyle iç içe bir konaklama deneyimi için Çanakkale Assos Otelleri sayfamızı inceleyebilir, size en uygun otelden yerinizi ayırtabilirsiniz.

Gelibolu Feneri

Gelibolu Feneri, Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde, liman yakınlarında yer almaktadır. Çanakkale şehir merkezine 50 kilometre uzaklıkta olan fenere ulaşımlar için öncelikle Lapseki Limanı’na gidilmesi gerekmektedir. Şehir merkezinden özel araçla Çanakkale – Bursa yolunu kuzey yönüne takip ederek ulaşabileceğiniz Lapseki Limanı’ndan 2 saatte bir hareket eden feribotlar ile Gelibolu’ya ulaşım sağlanabilmektedir.

Gelibolu’nun sembolik yapılarından olan Gelibolu Feneri, 1856 yılında inşa edilmiştir. Çanakkale’de görülebilecek olan Osmanlı yapıları arasında öne çıkan Gelibolu Feneri, yıllar boyu gemicilere rehberlik etmiştir. Günümüzde hala aktif olarak kullanılmakta olan fener, Çanakkale Boğazı’ndan geçen gemi kaptanları tarafından Gelibolu Light House ismiyle bilinmektedir.

Denizden 50 metre yüksekliğe sahip olan fenerin kulesi ise 25 metredir. Çanakkale ziyaretlerinde inceleyebileceğiniz Gelibolu Feneri’ne giderken, yolunuzun üzerinde görebileceğiniz Hallacı Mansur Türbesi ve Azebler Cami Namazgahı’nı da gezi rehberinize ekleyebilirsiniz.

Gelibolu gezisinde, dilediğiniz saat aralıklarında ziyaret edebileceğiniz Gelibolu Feneri, 24 saat açıktır.

Kilitbahir Kalesi

Kilitbahir Kalesi, Çanakkale şehir merkezinin hemen karşı yakasında, Kilitbahir Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta olan kaleye ulaşımlar, Çanakkale Feribot İskelesi üzerinden 2 saatte bir hareket eden deniz otobüsleri veya feribotlar aracılığı ile yapılabilmektedir. Ortalama 25 dakika içerisinde ulaşım sağlayabileceğiniz Kilitbahir Kalesi’ne, feribottan indikten sonra yürüyerek gidebilirsiniz.

Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından, İstanbul kuşatmasının gerçekleştiği süreçte inşa ettirilmiştir. 1452 yılında inşa edilen kale, Kanuni Sultan Süleyman döneminde restorasyon çalışması geçirmiştir. 1870 senesinde Sultan Abdülaziz devrinde yeniden restore edilen kale, İstanbul’un fethi sırasında Bizans’a gidecek olan yardımların engellenmesi amacıyla inşa edilmiştir.

İçerisinde kalenin yapılışıyla ilgili bilgiler bulabileceğiniz ve aynı zamanda bölge tarihine ışık tutan belgeleri inceleyebileceğiniz Kilitbahir Kalesi, pazartesi hariç haftanın her günü 08:00 ile 17:00 saatleri arasında açıktır.

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Çanakkale şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta, Eceabat ilçesine bağlı Kabatepe bölgesinde yer almaktadır. Ulaşımlar için Çanakkale şehir merkezinden feribotlar aracılığı ile Kilitbahir’e geçerek buradan Edirne – Çanakkale yolunu kuzeye takip ederek Eceabat şehir merkezini geçtikten sonra kavşağın solunda kalan yolun takip edilmesi gerekmektedir. Bölgeye, Kilitbahir feribotlarından indikten sonra taksi veya Kabatepe dolmuşlarıyla da ulaşım sağlanabilmektedir.

Çanakkale’nin ünlü tarihi ve turistik yapılarından olan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Kültür Bakanlığı tarafından 1987 yılında ziyarete açılmıştır. Daha sonra işletmesi Orman Bakanlığı’na geçen müzede, Çanakkale Savaşı döneminde kullanılmış olan silahlar, mermiler, fotoğraflar, günlük kullanılan malzemeler ve kıyafetler sergilenmektedir.

Çanakkale Savaşı ruhunu anlayabilmek adına ziyaret edilebilecek olan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, salı günleri hariç haftanın her günü 09:00 ile 17:00 saatleri arasında açıktır.

Aynalı Çarşı

Çanakkale’nin tarihi ve turistik yapıları arasında en çok ziyaret edilen destinasyonlarından olan Aynalı Çarşı, Çanakkale şehir merkezinde yer almaktadır. Şehir merkezinden yürüyerek kolayca ulaşım sağlanabilen Aynalı Çarşı’ya şehir içi toplu taşıma kullanarak veya taksiye binerek de gidebilirsiniz.

Çanakkale tatillerinde görülmesi gereken yerlerden olan Aynalı Çarşı, 1890 yılında inşa edilmiştir. Tipik bir kapalıçarşı örneği olan Aynalı Çarşı, Musevi cemaatine bağlı Eliyau Hallio tarafından yaptırılmış olup; aynı zamanda Halyo Çarşısı ismiyle bilinmektedir.

Asıl ismi “Passage Hallio” yani “Haylo Çarşısı” olan çarşının, iç kısımlarının her iki taraflarında ayna olması sebebiyle “Aynalı Çarşı” ismini almıştır. Çanakkale Savaşı döneminde bombalanmış olan çarşı, kullanılamaz hale gelmiştir. Daha sonra bölgeyi işgal eden İngilizlerin, ahır olarak kullanıldığı çarşı, bölgenin düşmanlardan temizlenmesinden sonra dükkanların inşa edilmesiyle birlikte kullanılmaya başlanmıştır.

Hediyelik eşya satan dükkanların sıralandığı Aynalı Çarşı, otantik dokusu ve kendine has atmosferi ile birlikte Çanakkale’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.

Haftanın her günü açık olan Aynalı Çarşı’yı 08:00 ile 22:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Neandria Antik Kenti

Neandria Antik Kenti, Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Yahyaçavuş Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Çanakkale il merkezine 60 kilometre uzaklıkta olan antik kente özel araç ile ulaşımlarda, Çanakkale – İzmir yolu güney istikametine doğru takip edilmelidir. Antik kente, şehir merkezinden yarım saatte bir hareket eden Ezine dolmuşları veya taksiler aracılığı ile de ulaşım sağlanabilmektedir.

Helenistik Dönem’den kalan kentler arasında bulunan Neandria Antik Kenti’nin zaman kurulduğuna dair net bir bilgi olmamakla birlikte, kentte yapılan çalışmalar doğrultusuna ulaşılan bilgilere göre antik kentin, M.Ö. 7. yüzyıla tarihlendiği düşünülmektedir.

Neandria Antik Kenti içerisinde gerçekleştirilen arkeolojik anlamda ilk kazı çalışması 1867 yılında yapılmıştır. Kenti çevreleyen surlar, yaklaşık 3 kilometrelik uzunluğa sahiptir. Kent içerisinde ayakta duran 11 adet burç bulunmaktadır.

Haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz Neandria Antik Kenti’ni günün herhangi bir saati gezebilirsiniz.

Truva Antik Kenti ve Troya Müzesi

Truva Antik Kenti, Çanakkale’nin merkez ilçesine bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Çanakkale şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta olan antik kente özel araçla ulaşımlar, Çanakkale – İzmir yolu güney istikametine yaklaşık 25 kilometre devam ettikten sonra Tevfikiye tabelasını takip ederek yapılabilmektedir. Bölgeye, şehir merkezinden yarım saatte bir hareket eden Tevfikiye dolmuşları veya taksiyle de ulaşım sağlanabilmektedir.

Dünya çapında bilinen bir arkeolojik alan olan Truva Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında, bölgede yaşamın M.Ö. 3000 yıllarında başladığı bilinmektedir. Üzerinde birçok farklı medeniyetin yaşamış olduğu Truva Antik Kenti, aynı zamanda UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.

Persler, Büyük İskender, Selevkoslar, Pergamon Krallığı ve Roma İmparatorluğu tarafından hakimiyet altına alınmış olan Truva Antik Kenti içerisinde görebileceğiniz yapılar arasında öne çıkan ise antik tiyatrodur. Günümüze oldukça sağlam bir şekilde ulaşabilmiş olan antik tiyatro haricinde bölgede inceleyebileceğiniz yapılar, antik kentin hemen yanında bulunan Troya Müzesi’nde sergilenmektedir.

Çanakkale’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden olan Truva Antik Kenti ve Troya Müzesi’ni, haftanın her günü 08:30 ile 19:30 saatleri arasında gezebilirsiniz.

1915 Seddülbahir Ahmet Uslu Müzesi

Çanakkale tarihi açısından oldukça önemli eserlerin sergilendiği 1915 Seddülbahir Ahmet Uslu Müzesi, Eceabat ilçesine bağlı Seddülbahir Köyü sınırları içerisindedir. Özel araçla ulaşımlarda Çanakkale şehir merkezinden feribot ile Kilitbahir’e geçerek, buradan özel araçla sırasıyla Behramlı, Alçıtepe ve Seddülbahir tabelaları takip edilmelidir. Kilitbahir’den 10 dakikada bir hareket eden Seddülbahir dolmuşlarıyla da bölgeye ulaşım sağlanabilmektedir.

Üç katlı bir binada hizmet veren 1915 Seddülbahir Ahmet Uslu Müzesi, tarihçi Ahmet Uslu tarafından yapılmıştır. İlk iki katında Çanakkale Savaşı’na ait eserlerin sergilendiği müze, yerli ve yabancı yüzlerce ziyaretçi tarafından ilgi görmektedir.

Müzede, Çanakkale Savaşı’na dair birçok eser sergilenirken, savaş esnasında kullanılan araç gereçler, mermiler, kaşıklar, çatallar, madalyalar, mermi kutuları, ayakkabılar ve savaş ile ilgili belgeler incelenebilmektedir.

Müzenin alt katında, savaş sırasında yaralanmış ve doktor tarafından tedavi edilmekte olan bir askerin modelleştirildiği cansız manken görülebilmektedir. Çanakkale Savaşı ruhunu oldukça iyi bir şekilde anlayabileceğiniz  1915 Seddülbahir Ahmet Uslu Müzesi, haftanın her günü 08:30 ile 18:00 saatleri arasında açıktır.

Bigalı Atatürk Evi

Bigalı Atatürk Evi, Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Bigalı Köyü sınırları içerisindedir. Çanakkale şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta olan yapıya özel araçla ulaşımlarda, feribotu kullanarak Kilitbahir’e geçiş yaparak, Edirne -Çanakkale yolunu kuzey yönüne takip ettikten sonra Bigalı tabelası takip edilmelidir. Bölgeye, Kilitbahir’den hareket eden Bigalı dolmuşları veya taksiler ile de ulaşım sağlanabilmektedir.

Oldukça eski bir evin, sonradan müzeleştirilmesi ile birlikte ziyarete açılmış olan Bigalı Atatürk Evi, Mustafa Kemal Atatürk’ün,  Çanakkale Savaşı sürerken konakladığı ev olarak öne çıkmaktadır. 1983 yılında gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarından sonra ziyarete açılan Bigalı Atatürk Evi içerisinde Atatürk’ün çalışma masası, kıyafetleri, kişisel eşyaları, yatağı sergilenmektedir.

Müzede aynı zamanda, Çanakkale Savaşı’na ilişkin çok sayıda fotoğraf, belge ve eser görülebilmektedir.

Çanakkale’de görülmesi gereken tarihi yerler arasında öne çıkan Bigalı Atatürk Evi, haftanın her günü 09:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Köklü tarihi, sayısız doğal güzelliği ve muhteşem plajlarıyla ziyaretçilerini etkisi altına alan Çanakkale için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Çanakkale Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.