Ayvalık’ta Kesin Tatmanız Gereken Yöresel Tatlar
Ayvalık, kendine has kültürü ile oldukça farklılık gösteren bir tatil beldesidir. Yöresel yemekler, Yunan mezeleri ve elbette taze balık, Ayvalık lezzetleri içinde en belirgin olanlarıdır.
Ayvalık Tostu, Lor Tatlısı, peynir çeşitleri, Sakızlı Dolma, Papalina, Girit Leblebisi, Koruk Suyu başta gelen ve denenebilecek yöresel tatlar arasında gelmektedir.
Balıkesir’in huzur dolu köşesi Ayvalık’ta kendine has lezzetlerini yerinde denemek için Ayvalık Otelleri sayfamızdaki otellere göz atarak güzel bir tatil planı oluşturabilirsiniz.
Ayvalık Tostu Nerede Yenir?
Beldenin en meşhur yemeği Ayvalık Tostu, ekmeğinden içeriğine ve yapımına kadar farklılık gösteren farklı bir tost çeşididir. Ayvalık ile özleşen ve ünü Türkiye sınırlarını aşmak üzere olan bu farklı tadı Ayvalık’a gelen hemen herkes dener ve memnun kalır. İlk akla gelen meşhur Ayvalık Tostu yapan yerlerin başında; Hacıoğlu Aşkın Tost Evi gelir. Atatürk Bulvarı, İş Bankası yanında yer alır.
İyi bir Ayvalık tostu yemek için farklı alternatifler de bulunur. Ayvalık merkezinde bulunan Ayvalık Tostçular Çarşısı’dır. Sıralı şekilde yer alan tost büfeleri içinde en beğenilen ve tercih edilen mekanlar Mesut ve Avşar Büfe’dir. Tost içeriğinde en belirgin lezzeti tulum peyniri, domates ve kasap sucuk sağlar.
Tüm bu mekanların lezzetleri birbirine oldukça yakındır. Geleneksel bir sokak lezzeti olduğu ve yöresel malzemelerden oluştuğu için yüksek ayrımların yapılması söz konusu değildir. Diğer mekanları da sıralamak istersek; Sürçam Tost Evi, Sultan Fast Food, Ayvalık Gücü Çay Bahçesi, Meşhur Dürümcü Serko, Tadım Tost evi ve de Ayvalık Tostunu, lezzetin evinde yemek için iyi birer seçenektir.
Yunan Lezzetlerini Ayvalık’ta Deneyebilirsiniz
Kültürel olarak Rumların yaşadığı Ayvalık, hala burada yaşayanlar ve onlardan geri kalanları yaşatmaya çalışanlarla meşhur. Söz konusu Rum yemekleri olduğunda bölgede çok sayıda Rum yemek ve mezeleri yapan restoran bulunabilir. Bu mekanların sahipleri genelde Rumlardır. Kendileri aile olarak işletmecilik yaparlar.
Şimdi Rum Meyhanesi
Rum, Çerkez, Ermeni ve Yahudi mezelerinin birçoğuna erişebileceğiniz oldukça mistik bir mekandır. Tarihi taş bina ile uyumlu mezeler eşliğinde, alkol ve diğer içecekler de alınabilir. Balık yemekleri işyerinin yardımcı yemeği kalır. Zargana, istavrit ve tekir balıklarının yanında patlıcan mezesi ve işkembe mezesi de denenebilir.
Lal Girit Mutfağı
Cunda merkezinde yer alan, Girit Mutfağı’nın en özel tariflerine yer verilen, yöresel bir mekandır. Bahçeli alana sahip olan işletmede, kabak çiçeği dolması, kırmızı biberin yoğurt soslu servisi ve Girit Lokumu tercih edilebilir.
Ayna
Ayvalık Cunda Adası’nda bulunan, Ayna Restoran 2003 yılından beri faaliyet göstermektedir. Akdeniz ve Girit mutfağının eşsiz lezzetlerini bulabileceğiniz mekanda, rokalı karidesli makarna, asma yaprağında sardalye balığı ve bölgenin meşhur Papalina’sını deneme şansınız vardır.
Bay Nihat Restoran
100 meze çeşidi ile her gün aktif olan mekan, sadece Ayvalık değil tüm Türkiye’de tanınan bir restorandır. Soslu kılıç balığı, balık sucuğu, balık pastırması en ünlü Girit mezelerindendir. Klasik batı müziği ile servis yapan restoran, nezih bir ortamı misafirlerine sunar.
Nesos Restoran
Özellikle Midilli Mutfağı’nın hakim olduğu sunumlara sahiptir. 40 çeşit ot mezesi bulunur. Cunda Adası’nda hizmet veren restoran, 1990 yılından bu yana aynı kaliteyi korur. Kabaklı kalamar, kaşarlı kalamar, ızgara kalamar, kalamar yahni ve folyoda kalamar çeşitleri sadece bu mekana özgü tatlardır. Kalamar konusunda uzman olan restoran, kalamar güveç ve kalamar tava sunumları ile beğeni kazanmaktadır.
Yöresel Lezzetler
Lor Tatlısı
Oldukça farklı bir şekilde yapılan lor tatlısı, bölgenin en değişik lezzetlerinden biridir. Hamur hazırlanırken kül suyu ile kabartma sağlanır. Şeker kullanılmayan bu tatlıya, tatlandırıcı olarak üzüm suyu ilave edilir. Aroma için Midilli Sakızı kullanılmaktadır. Bu tatlıyı en orijinal olarak deneyebileceğiniz yer, meşhur Güler Tatlıhanesi’dir. Yörenin en eski ve en çok tercih edilen tatlıcısıdır.
Koruk Suyu
Üzümler tam olgunlaşmadan sıkılarak elde edilmesiyle oluşan şıradır. Kendine has ekşi ve tatlı, ideal oranlı bir içecektir. Özellikle yaz aylarında serinlemek için içilir. Şeytan’ın Kahvesi bu özel tadı tatmak için tercih edilen mekanlardan biridir.
Girit Leblebisi
Sarımsaklı plajının meşhur kumlarında kavrulan yöresel nohut ile elde edilir. Ürüne olan talep azalırken, ustaları da zamana yenik düşmüştür. Şuan bu üretimi yapan 74 yaşındaki Mustafa Kidar ustadır. Kazanlara konan deniz kumunun ısıtılması ve 1 saat suda bekletilen nohutların, usulüne uygun şekilde bu kazanlarda kumla kavrulması ile elde ediliyor. Bu leblebilerin kendine has bir tadı bulunuyor.
Tüm bu birbirinden güzel lezzetleri denemek ve keyifli bir Ayvalık tatili yaşamak isterseniz Ayvalık Otelleri sayfamızdaki oteller arasından seçiminizi yaparak, kolay bir şekilde rezervasyonunuzu oluşturabilirsiniz.