Aydın’ın İlçeleri Hakkında Kısa Bilgiler
Aydın, geçmişten günümüze farklı uygarlıklarca ziyaret edilip yerleşim yeri olarak tercih edilmiş olan, son derece önemli bir şehirdir. Yüzyıllar boyu önemli illerden olan Aydın, günümüzde de özellikle ülke turizmi için vazgeçilmez şehirlerden biridir.
Ege’nin incisi olarak görülebilecek olan Aydın’ın 17 farklı ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçelerden en ünlüleri, deniz kıyısında oldukları için Kuşadası ve Didim iken Efeler, Çine ve Söke gibi ilçeler de yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.Aydın’ın her ilçesinde birbirinden önemli doğal güzellikler ve tarihi yapılar bulabilmek mümkündür. İl merkezinden yapacağınız kısa seyahatler ile birlikte görülmesi gereken tüm yerleri ziyaret edebilir, tatilinizi çok daha unutulmaz bir hale getirebilirsiniz.
Aydın’ın içinde farklı farklı güzellikleri barındıran ilçeleri ile ilgili detaylara geçmeden önce konaklama seçeneklerine de göz atmak isterseniz Aydın Otelleri sayfamızdaki otelleri inceleyebilirsiniz.
Efeler
Aydın’ın şehir merkezi olarak görülen Efeler, aynı zamanda şehrin en yüksek nüfusa sahip olan ilçesi konumundadır. Aydın ziyaretçilerinizde şehir merkezine giderek aynı zamanda Efeler’e ulaşmış olursunuz.
Yerli halkın zeytin, pamuk, incir ve tütün tarımı gibi işler ile geçimini sağladığı Efeler’de birbirinden önemli yerler ve yapılar yer almaktadır. Tralleis Antik Kenti ve 300 yılı aşkın bir süredir ilçede yer alan Nasuh Paşa Külliyesi bu yerlerden yalnızca birkaçıdır. İlçede bulunan Narlıdere Kanyonu da doğal güzellikler açısından mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir.
Bozdoğan
Aydın il merkezine yaklaşık olarak 70 kilometre uzaklıkta bulunan Bozdoğan, altı ay boyunca en fazla güneş ışığı alan yer olması ile ülke çapında da bir üne sahiptir.
Tarihi Helenistik döneme kadar dayanan Bozdoğan’da Piginda Antik Kenti ve yüzyıllar önce kurulduğu bilinen Körteke Köyü, ziyaret etmeniz gereken tarihi yapılar arasındadır. Köy içerisinde yer alan Körteke Kalesi de görülmeye değerdir.
Arapapıştı Kanyonu ise ilçenin en ünlü doğal güzelliklerinden biridir. İlçenin ulaşım seçeneklerinden yararlanarak kısa sürede gezilecek yerlerin tümüne ziyaretler düzenlenebilir.
Buharkent
Aydın il merkezine yaklaşık olarak 85 kilometre mesafede bulunan Buharkent, adından da anlaşılabileceği üzere termalleri ile ünlü olmuş bir ilçedir.
Ülke çapında bir üne sahip olan Buharkent, jeotermal enerji santrali ve çeşitli sıcak su bölgeleri ile dikkat çekmektedir. Özellikle Kızıldere Kaplıcaları, şifalı olduğu söylenen suyu ile turistlerin en çok ilgi duydukları yerlerden biridir.
Buharkent ilçesinde yer alan Menderes Vadisi, yaş incir almak isteyen ziyaretçilerin mutlaka gitmeleri gereken bir yerdir.
Çine
6 mahalleli ve 65 köylü bir ilçe olan Çine, Aydın il merkezine yaklaşık olarak 40 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.
En az Efes Antik Kenti kadar önemli olduğu düşünülen Alabanda Antik Kenti’nin bulunduğu ilçe olan Çine, binlerce yıllık bir yerleşim yeri olarak misafirlerini ağırlamaktadır. Kuva – i Milliye Müzesi ve Çine Arıcılık Müzesi, hem ilçe tarihini hem de ilçe kültürünü tanıyabilmek adına gidebileceğiniz müzelerdir.
Çine’de yer alan en önemli doğal güzellik olarak ise Çine Çayı gösterilebilir. Çine’den başlayıp Muğla’ya kadar uzanan bu çay, balıkçılık ve piknik gibi aktiviteler için vazgeçilmez bir doğal güzelliktir.
Didim
Aydın’ın en önemli ve en çok bilinen ilçelerinden biri olan Didim, il merkezine yaklaşık olarak 90 kilometre mesafede yer almaktadır.
Deniz kıyısında bulunduğu için özellikle yaz turizmi açısından yalnızca Aydın için değil; Türkiye için de son derece önemli bir yer olan Didim, barındırdığı onlarca farklı otel ve pansiyon seçeneği ile Ege Denizi’nin en güzel manzaralarında tatil yapma şansını sizlere sunmaktadır. Özellikle Altınkum plajı, mükemmel sahili ile görmeniz gereken noktalardan biridir.
Didim’de yer alan ve orijinalliğini mükemmel bir şekilde koruyan Didyma Antik Kenti, bölgede yer alan en önemli tarihi yapılardan biridir. Bu antik kent içerisinde bulunan Apollon Tapınağı, mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Aynı zamanda Didim içerisinde Milet adında farklı bir antik kent daha bulunmaktadır. Aydın’ın bir ilçesi olarak düşünülen Akbük’te Didim içerisinde yer almaktadır. Ege Denizi’nin müthiş manzaralarını yakalayabileceğiniz Akbük’te aynı zamanda çok sayıda eğlence mekânı bulunmaktadır.
Tatilinizi Aydın’ın en güzel tatil merkezlerinden Didim’de planlamak ve konaklama seçeneklerine göz atmak için Didim Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Germencik
Aydın il merkezine yaklaşık olarak 25 kilometre mesafede yer alan Germencik, eski adı “Değirmencik” olan ve yeni ismine 1992 yılında kavuşmuş olan bir ilçedir.
İncir ve zeytin ağaçları ile kaplı bir bölge olarak görülebilen Germencik, aynı zamanda kaplıcaları ile de dikkat çeken bölgelerden biridir. Alangüllü Kaplıcası gibi sıcak ve şifalı suları ile dikkat çeken kaplıcalarda sizler de dinlendirici vakit geçirebilirsiniz.
Germencik ilçesinin en dikkat çekici yapılarından biri olarak Magnesia Antik Kenti karşımıza çıkmaktadır. Anadolu’nun en büyük 4. tapınağına ev sahipliği yapan Magnesia Antik Kenti’ndeki Leukophyrne Tapınağı dikkat çekici yapılardan biridir.
İncirliova
Aydın il merkezine yakın bir konumda yer alan İncirliova, merkeze yaklaşık olarak 10 kilometre mesafede bulunmaktadır.
İsminden de anlaşılabileceği üzere incir ağaçları ile kaplı bir ilçe olan İncirliova, ününü sahip olduğu incir ağaçlarından almıştır. İncir festivalleri ile dikkat çeken İncirliova, Dereağzı Köprüsü gibi tarihi yapıları ile de misafirlerini ağırlamaya devam etmektedir.
Karacasu
Aydın il merkezine yaklaşık olarak 85 kilometre mesafede yer alan Karacasu, sahip olduğu farklı özellikler ile dikkat çekmektedir.
Karacasu’yu ziyaret ettiğinizde gitmeniz gereken yerlerden belki de ilki Afrodisias Antik Kenti’dir. 2000 yıl önce kurulmuş kentlerden biri olan bu antik kentte halen çeşitli çalışmalar sürdürülmektedir. Tiyatro, hamam, stadyum ve Afrodit Tapınağı gibi yapıların yer aldığı Afrodisias Antik Kenti, Karacasu’nun en ünlü yerlerinden biridir.
Karpuzlu
Karpuzlu, Aydın’ın il merkezine yaklaşık olarak 55 kilometre mesafede yer alan bir ilçedir.
İsminin de anlattığı gibi karpuz bahçeleri ile ünlenen bu ilçenin dört bir yanında söz konusu bahçeleri görebilmek mümkündür. Diğer pek çok ilçe gibi sahip olduğu antik kent ile dikkat çeken Karpuzlu’da yer alan Alinda Antik Kenti, 2500 yılı aşkın süredir ilçede yer almaya devam etmektedir.
Günümüze sağlam bir şekilde ulaşmış bu antik kent dışında Karpuzlu’da yer alan karpuz bahçeleri, ilçeye renk katan en önemli yerlerdir.
Koçarlı
Aydın il merkezine yaklaşık olarak 25 kilometre mesafede yer alan Koçarlı, binlerce yıllık geçmişi sayesinde özellikle tarihi yapıları ile ünlü olmuş bir ilçedir.
İlçeyi saldırılardan korunmak adına 1764 yılında yaptırılan Cihanoğlu Kalesi, Apollon ve Artemis için yapılan tapınaklara ev sahipliği yapan Amyzon Antik Kenti gibi pek çok tarihi değere sahip olan Koçarlı, Aydın’ın en köklü ilçelerinden biridir.
Köşk
Aydın il merkezine yaklaşık olarak 20 kilometre mesafede yer alan Köşk ilçesi, Frigya’dan Osmanlı’ya kadar tarihte pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Köşk’ün bilinen en önemli özelliği olarak kestaneleri gösterilebilir. “Kestane diyarı” olarak adlandırılan Köşk’te, yerli halkın en önemli gelir kaynağı kestanelerdir. Aynı zamanda pamuk, zeytin, incir gibi ürünlerin de doğal ve lezzetli olanlarına ilçede rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Kuşadası
Aydın’ın en çok bilinen ilçelerinden biri olan Kuşadası, Didim gibi deniz kıyısında yer alan bölgelerden biridir. Yaz turizminin en hareketli ilçelerinden biri olan Kuşadası, Türkiye’nin de önde gelen ilçelerindendir.
Kuşadası’nda yer alan onlarca farklı otel seçeneği, yılın büyük bir bölümünde yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya devam etmektedir. Turistlerin sıklıkla ziyaret ettikleri Kaleiçi Barlar Sokağı ve Kuşadası Barlar Sokağı, Kuşadası’nda gece hayatının en hareketli noktalarıdır.
Kuşadası’nın tek özelliği turizm değildir; tarihi açıdan da önemli yerlerin bulunduğu Kuşadası’nda gezilecek pek çok farklı yer vardır. Osmanlı Dönemi’nde yalnızca kadınların kullanabildikleri Kadınlar Plajı’ndan 5 derecelik buz gibi suyu ile dikkat çeken Zeus Mağarası’na kadar pek çok farklı yer ziyaret edilebilmektedir.
Kuyucak
Aydın’ın küçük ilçelerinden biri olan Kuyucak, il merkezine yaklaşık olarak 55 kilometre mesafede bulunmaktadır.
Kuyucak ilçesi içerisinde gezilecek yerlerin sayısı bir hayli azdır. Fakat ilçenin doğal yapısını keşfetmek ve farklı yerler görmek için ilçe ziyaret edilebilir.
İlçenin Aydın ve Menteşe dağları arasına kurulmuş olması, konumu açısından ilgi çekici bir hâl almasını sağlamaktadır. Aydın’ın önemli tarım ilçelerinden biri olan Kuyucak, temiz havası ve atmosferi ile ziyaret etmek isteyebileceğiniz yerlerden biridir.
Nazilli
Aydın il merkezine yaklaşık olarak 45 kilometre mesafede yer alan Nazilli, Aydın’ın ilgi çeken ilçelerinden biridir.
Yapılan belli araştırmaların sonucunda, doğal ve sağlıklı beslenme ile, Nazilli halkının diğer bölgelere göre ömürlerinin daha uzun olduğu bilinmektedir. Sağlıklı bir ilçe olarak görülebilen Nazilli’de gezmek isteyebileceğiniz farklı tarihi yapılar bulunmaktadır.
Nazilli Etnografya Müzesi’nde uzunca yıllar bölgede yaşamış olan yerli halkın sandıkları saklanıp sergilenirken Arpaz Beyler Konağı ve Kalesi de 19. yüzyıla ait önemli yapılardan biridir.
Söke
İlk yerleşimin Hititler tarafından yapıldığı bilinen Söke, Aydın il merkezine yaklaşık olarak 50 kilometre mesafede yer almaktadır.
İçerisinde Athena Polias Tapınağı ve Priene Athena Tapınağı’nın bulunduğu Priene Antik Kenti’nden Aziz Nikolas Kilisesi’ne kadar farklı tarihi yapılara ev sahipliği yapan Söke; doğal yaşam açısından da renkli bir hayata sahiptir.
256 kuş türünün ve 804 farklı bitki türünün yer aldığı Dilek Yarımadası Büyük Menderes Delta Milli Parkı’na ev sahipliği yapan Söke, görmek isteyebileceğiniz ilçelerden biridir.
Sultanhisar
Aydın il merkezine yaklaşık olarak 30 kilometre mesafede yer alan Sultanhisar, antik kentleri ile dikkat çeken bir ilçe olmayı başarmıştır.
Büyük Menderes Vadisi ile dağların arasına kurulmuş olan Sultanhisar’ın dikkat çeken tarihi yapıları; Nysa Antik Kenti ve Akharaka Antik Kenti’dir. Ayrıca Nysa Antik Kenti’nde bulunan 12.000 kişilik antik tiyatro, görülmeye değer bir yapıdır.
Yenipazar
Aydın il merkezine yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunan Yenipazar, Aydın’ın yüzölçümü açısından en küçük ilçesi konumundadır.
Tarih severlerin bildiği üzere Kurtuluş Savaşı’nın en önemli isimlerinden olan Yörük Ali Efe, ilçe içerisinde yaşamıştır. Yaşadığı ev restore edilmiş ve 2001 yılında bir müzeye dönüştürülüp ziyaretçilerin beğenisine sunulmuştur. İlçedeki en önemli yapılardan biri olan bu müzeyi gösterebiliriz. İlçenin Donduran köyünde bulunan ve Beyler Kulesi adı ile de bilinen Donduran Kalesi, ne zaman inşa edildiği bilinmeyen tarihi yapılardandır. Menderes Ovası’na hâkim olabilmek için yapıldığı düşünülen bu yapı dışında Yenipazar’da yer alan Dip Gölü, dikkat çeken doğal güzelliklerdendir. Bu göl, Menderes ırmağının yatak değiştirmesi sonucunda oluşmuştur.
Yenipazar ilçesinde her yıl Mayıs ayında gerçekleştirilen Karaçakal Yörük Şenliği, geleneksel bir etkinliktir. Yörük geleneğini gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlenen bu etkinlik sırasında ve ilçenin pek çok bölgesinde Dağma, Cızdırma, İncir Tatlısı, Çakal Çömel ve Topalak gibi yöresel lezzetleri tadabilirsiniz.
Aydın’ın hangi bölgesinde tatilinizi planlayacağınıza karar verdikten sonra konaklama yapacağınız oteli Aydın Otelleri sayfamızda birçok tesisi ayrıntılı olarak inceleyebilir ve size en çok hitap eden otelden yerinizi kolayca ayırtabilirsiniz.