Aydın’da Sizlere Rehber Olabilecek Gezilecek Yerler Listesi
Kültürel açıdan Türkiye’nin en zengin kentlerinden biri olan Aydın, verimli toprakları ile birlikte binlerce yıl boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Antik kentler açısından adeta bir cennet olan Aydın’da gezilebilecek yerlerin sayısı da bir o kadar fazladır. Yaz turizmi yönünden en hareketli bölgelerden biri olan Aydın, Didim ve Kuşadası gibi yaz tatili dendiğinde akla gelen bölgelere sahiptir. Şehirde yaşamış farklı medeniyetlerin izlerini bugün de görebildiğiniz Aydın’da gezilmesi gereken pek çok yer bulunmaktadır.
Aydın gezilecek yerler listesi oldukça kalabalıktır. Antik kentlerden milli parklara, müzelerden mağaralara pek çok seçenek ile misafirlerine güzel anlar vaat eden Aydın’da Arapapıştı Kanyonu, Zeus Mağarası, Altınkum Plajı, Didyma Antik Kenti, Yörük Ali Efe Müzesi, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Afrodisias Antik Kenti, Tralleis Antik Kenti, Milet Antik Kenti, Güvercinada, Aydın Arkeoloji Müzesi, Kurşunlu Manastırı, Kadınlar Plajı, Alabanda Antik Kenti, Saplı Ada, Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi ve Arpaz Beyler Konağı gezilecek yerlerdir.
Arapapıştı Kanyonu
Aydın il merkezine yaklaşık olarak 95 kilometre mesafede yer alan Arapapıştı Kanyonu, Bozdoğan ilçesinde yer almaktadır. Bu kanyonu ziyaret etmek için il merkezinden Bozdoğan’a giden toplu taşıma araçlarına binebilir veya özel taksileri tercih edebilirsiniz. Bozdoğan ilçesinden kanyona gitmek için tabelaları takip ederek yürüyebilir veya özel taksilere binebilirsiniz.
Arapapıştı Kanyonu, Aydın Belediyesi tarafından, 2017 yılında ziyaretçilere sunulmuştur. Turkuaz renginde suyu ile inanılmaz bir atmosfere sahip olan Arapapıştı Kanyonu, yalnızca bir doğal güzellik değildir. Su ve doğa sporlarını sevenlerin de sıklıkla uğradıkları bu bölge, aynı zamanda fotoğraf tutkunları ve tekne turları sevenler için de ideal bir yerdir.
Aydın için planladığınız tatilinizde görülecek yerler listenizi hazırladıktan sonra otel seçeneklerine de göz atmak isterseniz Aydın Otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Zeus Mağarası
Aydın’ın Kuşadası ilçesinde, Kuşadası Milli Parkı’nın girişinde yer alan bu mağara, yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. İl merkezine yaklaşık olarak 70 kilometre mesafede yer alan bu mağaraya gitmek için ilk olarak il merkezinden Kuşadası otobüs veya minibüslerine binmeli, ilçeye geldikten sonra da Milli Park minibüslerine binilmelidir..
Zeus Mağarası, son derece ilginç bir yapıya sahiptir. Denizden gelen tuzlu su ile dağlardan gelen tatlı suyun mağarada birleşmesi, suyun yılın her mevsimde 5 derecelik bir soğuklukta olmasını sağlamaktadır. Mağarada yer alan çamur ve su, bölge halkı tarafından şifa kaynağı olarak görülmektedir. 10 – 15 metre derinliğe sahip olan Zeus Mağarası, Kuşadası’nın saklı cenneti olarak kabul edilmektedir. Çok sayıda yön tabelası bulunmadığı için Kuşadası Milli Parkı’na gittiğinizde Zeus Mağarası’nı ziyaret etmeyi unutmamalısınız.
Zeus Mağarası’nı görmek için Kuşadası Milli Park’ına her gün 08:00 – 16:30 saatleri arasında giriş yapabilirsiniz. Parktan son çıkış saati ise 19:00 olarak belirlenmiştir.
Altınkum Plajı
Türkiye’nin en meşhur plajlarından biri olan Altınkum Plajı, Aydın’ın Didim ilçesinde yer almaktadır. İl merkezine yaklaşık olarak 100 kilometredir. Merkezden Didim otobüs ve minibüslerine binerek öncelikle ilçe merkezine ardından da Altınkum Mahallesi’ne giden minibüsler ile plaja ulaşmalısınız.
Altınkum Plajı, ismini sahilde yer alan altın renginde kumdan almaktadır. İncecik kum tanelerinin yer aldığı bu müthiş görünümlü plaj, yılın 280 günü güneş ışığı aldığı için her yıl uzunca zamanlar turistler tarafından tercih edilmektedir. Altınkum Plajı’nda deniz suyu sıcaklığı yaklaşık olarak 23 derecedir. Temiz ve berrak bir denize sahip olan bu plaj, Aydın’da yer alan en önemli doğal güzelliklerden biridir. Denize girmek isteyip aynı zamanda görsel bir güzellik arayanların buluşma noktası olan Altınkum Plajı, müthiş atmosferi ile misafirlerini ağırlamaya devam etmektedir.
Altınkum Plajı, her gün 08:00 – 19:00 saatleri arasında misafirlerine hizmet vermektedir. Gün içerisinde çok yoğun olan bu plaj, diğer saatler içerisinde temizlenmektedir.
Tatilinizi Aydın’ın en güzel tatil merkezlerinden Didim Altınkum’da planlamak ve konaklama seçeneklerine göz atmak için Didim Altınkum Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Didyma Antik Kenti
Aydın’ın Didim ilçesine ismini veren Didyma Antik Kenti, devasa sütunların yer aldığı son derece ilgi çekici bir tarihi bölgedir. İl merkezine yaklaşık olarak 100 kilometredir. Toplu taşıma araçları ve özel taksiler ile rahatlıkla bu antik kenti ziyaret edebilirsiniz.
Aydın’da uzun yıllar boyunca çeşitli medeniyetler yaşamıştır ve günümüze bu medeniyetlerden çeşitli antik kentler miras olarak kalmıştır. Bu yerlerden biri olan Didyma Antik Kenti, tek bir uygarlığın değil; çeşitli uygarlıkların izlerini üzerinde taşımaktadır. Geçen yıllar boyunca zarar görmüş olsa da etkileyici bir şekilde günümüze ulaşabilmiş olan bu yapının içerisinde Medusa Figürü ve Apollon Tapınağı gibi son derece önemli eserler yer almaktadır. Antik kenti ziyaret ettiğinizde bu yapıları rahatlıkla görebilirsiniz. Bu antik kent aynı zamanda “Didim Apollon Tapınağı” ismi ile de bilinmektedir.
Didyma Antik Kenti, Cumartesi ve Pazar günleri dışında her gün hizmet vermektedir. Yaz döneminde 09:00 – 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilen bu antik kent, kış döneminde 10:00 – 16:00 saatleri arasında açıktır.
Yörük Ali Efe Evi Müzesi
Yörük Ali Efe Evi Müzesi, Yörük Ali Efe’nin İzmir’den dönene kadar yaşadığı evin müzeye dönüştürülmesi ile kapılarını ziyaretçilerini açmıştır. İl merkezine yaklaşık olarak 40 kilometre mesafede bulunan bu müze, Aydın’ın Yenipazar ilçesinde bulunmaktadır. Yenipazar minibüsleri ile birlikte merkezden bu müzeye rahatlıkla gidebilirsiniz.
Yörük Ali Efe Müzesi, Kuva-i Milliye Komutanı olarak bilinmektedir. Vasiyetinde yazan “Halkı iyidir, toprağı sever, toprağı seven, insan sever. Ben orada rahat ederim.” Sözlerinden dolayı Yenipazar’a defnedilen Yörük Ali Efe’nin yaşadığı ev de müze haline getirilmiştir. Yörük Ali Efe’nin eşyaları ile birlikte müze içinde hem kişisel hem de Kurtuluş Savaşı’na dair fotoğraflar sergilenmektedir. Çeşitli etnografik eşyaları da bulabileceğiniz bu müze, tarihsel açıdan gitmek isteyeceğiniz yerlerden biridir.
Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri kapalı olan Yörük Ali Efe Müzesi, diğer günlerin tümünde ziyaretçilerine kapılarını açmaktadır. Yaz döneminde 10:00 – 17:00 saatleri arasında açık olan bu müze, kış döneminde ise 08:30 – 17:30 saatlerinde hizmet vermektedir.
Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı
Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bulunan bir bölgedir. Aydın’ın doğal ortam açısından en etkileyici bölgelerinden biri olan bu Milli Park, il merkezine yaklaşık olarak 100 kilometrededir. İl merkezinden Kuşadası otobüs ve minibüslerine binerek ilk olarak ilçeye ulaşabilir, ardından da ilçede yer alan Milli Park minibüslerine binebilirsiniz.
Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Kuşadası Milli Park ismi ile de bilinmektedir. Milli Park içerisinde Anadolu’da yetişen tüm bitki türleri tek bir çatı altında toplanmıştır. Yaklaşık 28 bin hektarlık bir alanda bulunan bu park içerisinde 260’ya yakın kuş türü ile birlikte 804 bitki, 42 farklı sürüngen ve 28 memeli çeşidi yer almaktadır. Milli Park içerisinde pek çok farklı bölge yer almaktadır; bu bölgelerden biri de Zeus Mağarası olarak bilinmektedir.
Milli Park, devasa bir doğal güzellik olmasının yanı sıra, ziyaretçilerine çeşitli olanaklar sağlamaktadır. Kuş gözetleme kulesinden çeşitli gözlemler yapabileceğiniz gibi, botanik tur yolunda bitkileri inceleyebilir ve bisiklet parkurunda kiraladığınız bisiklet ile gezintiye çıkabilirsiniz.
Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, her gün 08:00 – 16:30 arasında girişlere izin vermektedir. Bu parktan son çıkış saati ise 19:00’dır.
Afrodisias Antik Kenti
Aydın il merkezine yaklaşık olarak 90 kilometre mesafede, Karacasu ilçesinin Geyre Mahallesi’nde yer alan Afrodisias Antik Kenti, Aydın’da bulunan en önemli tarihi yerlerden biridir. İl merkezinden kalkan Karacasu minibüsleri ile ilçeye ulaştıktan sonra özel taksi veya toplu taşımalar ile birlikte Geyre Mahallesi’ne gidip bu antik kenti ziyaret edebilirsiniz.
M.Ö. 1. yüzyıl sonlarına dair inşa edildiği düşünülen Afrodisias Antik Kenti, farklı devletlerin etkilerinin bulunduğu bir antik kenttir. Günümüze başarılı bir şekilde ulaşabilmiş olan bu antik kent içerisinde Afrodit Tapınağı, Sebastian, meclis binası, tiyatro ve dünyanın en iyi şekilde korunmuş stadyumu bulunmaktadır. Bu stadyumun çevresinde 30.000 kişilik bir oturma alanının bulunduğu bilinmektedir.
Afrodisias Antik Kenti’nin girişinde Afrodisias Müzesi bulunmaktadır. Bu müzeyi ziyaret ederek çeşitli kazılardan çıkartılan eserleri inceleme fırsatı yakalayabilirsiniz. Müzede yer alan zengin koleksiyonda Geç Helenistik döneme dair Afrodisias Heykeltraşlık Okulu’nun kabartmaları ve heykelleri de sergilenmektedir.
Cumartesi ve Pazar günleri kapalı olan Afrodisias Antik Kenti’ne hafta içi her gün gidebilirsiniz. Yaz döneminde 10:00 – 19:00 saatleri arasında açık olan bu müze, kış döneminde 08:30 – 17:00 saatleri arasında kapılarını ziyaretçilerine açmaktadır.
Tralleis Antik Kenti
Tralleis Antik Kenti, Aydın şehir merkezine yalnızca 1 kilometre mesafede bulunmaktadır. Kemer Mahallesi’nde yer alan bu antik kente Kemer Mahallesi’ne giden tüm toplu taşıma araçları ve özel taksiler ile ulaşabilirsiniz.
Antik kentin ismi olan Tralleis’in kelime anlamı halkın kentidir. Kestane Dağı’nın yamaçlarına kurulan bu tarihi yer, üç gözlü bir yapı şeklindedir ve hamam, tiyatro ve stadyum gibi alanları barındırır. Eski zamanlarda tuvalet kültürünün nasıl olduğunu merak edenler için de antik kent içerisinde yer alan “Latrina” isimli antik tuvaletlerin gezilebilir. Eğer tarihi yerlere ilgi duyuyorsanız Tralleis Antik Kenti, ideal bölgelerden biridir.
Haftanın her günü ziyaret edilebilen Tralleis Antik Kenti’ne yaz döneminde 09:00 – 19:00, kış döneminde ise 08:00 – 17:00 saatleri arasında gidilebilmektedir.
Milet Antik Kenti
Aydın’ın Didim ilçesinde yer alan Milet Antik Kenti, yüzyıllar boyu bir ticaret merkezi olarak kullanılmıştır. Günümüze kadar ulaşabilmiş olan bu antik kent, il merkezine yaklaşık olarak 100 kilometre mesafededir. Merkezden kalkan Didim otobüs ve minibüsleri ile ilçe merkezine ulaştıktan sonra Balat minibüslerine binerek bu antik kente kolayca gidebilirsiniz.
Felsefe ve sanat alanlarında öne çıkan bölgelerden biri olan Milet Antik Kenti’nin M.S. 1. yüzyılda inşa edildiği bilinmektedir. 15.000 kişilik tiyatrosunun yanı sıra Milet Antik Kenti’nin Güney Agora, Faustina Hamamı ve Delphinion gibi bölgeleri de mutlaka görülmelidir. Milet Antik Kenti’nin yakınlarında yer alan Milet Müzesi de bölgeye dair bilgi almak ve çeşitli kalıntıları gözlemleyebilmek için ideal yerlerden biridir.
Milet Antik Kenti, Cumartesi ve Pazar günleri dışında her gün kapılarını ziyaretçilerine açmaktadır. Yaz döneminde 09:00 – 19:00 saatleri arasında hizmet veren bu antik kent, kış döneminde ise 10:00 – 16:00 saatlerinde açıktır.
Güvercinada
Güvercinada, Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yer alan son derece ilgi çekici bir yerdir. İl merkezine yaklaşık olarak 55 kilometre mesafede yer alan bu adayı ziyaret etmek için Kuşadası ilçe merkezinde olmanız yeterlidir. İl merkezinden kalkan Kuşadası minibüsleri ile ilçeye gelip Hacıfeyzullah Mahallesi’ne gitmeniz yeterlidir.
Denizin üzerinde bulunan bu küçük ada, surlar ile çevrilidir ve adada bir de kale bulunmaktadır. Güvercinada Kalesi ve surları, limandan gelebilecek saldırıları engellemek ve bölge kontrolünü sağlamak amacıyla inşa edilmiştir. Kuşadası’nın sembollerinden biri olan bu ada, tarih boyunca gerçekleştirilmiş pek çok saldırıdan az hasarla çıkarak günümüze kadar başarılı bir şekilde ulaşmıştır.
Aydın Arkeoloji Müzesi
Aydın’ın Ilıca mevkiinde bulunan Aydın Arkeoloji Müzesi, 2012 yılında hizmet vermeye başlamıştır. İl merkezine yalnızca 3 kilometre mesafede yer alan bu yapıyı görmek için Ilıca mevkiine giden toplu taşıma araçlarına binebilir veya özel taksileri kullanabilirsiniz.
Bodrum, giriş ve 1. Kattan oluşan Aydın Arkeoloji Müzesi, sergi salonu, çocuk atölyesi ve çok amaçlı salon gibi bölgelerden oluşmaktadır. Aydın’dan çıkartılan pek çok farklı tarihi eser ve kalıntının sergilendiği bu arkeoloji müzesi, tarihe meraklı olanların mutlaka görmeleri gereken bir yerdir.
Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri kapalı olan Aydın Arkeoloji Müzesi, diğer günler yaz döneminde 10:00 – 17:00, kış döneminde ise 08:30 – 18:00 saatleri arasında kapılarını ziyaretçilerine açmaktadır.
Kurşunlu Manastırı
Aydın il merkezine yaklaşık olarak 60 kilometre mesafede, Kuşadası’nda bulunan Kurşunlu Manastırı, dikkat çekici bir tarihi yapıdır. Bu manastırı görmek için merkezden kalkan Kuşadası otobüs ve minibüslerine binerek ilk olarak ilçeye gitmeli, ardından da Davutlar mevkiine giden minibüslere binmelisiniz.
11. yüzyıla ait olduğu düşünülen bir tarihi yapı olan Kurşunlu Manastırı’nın Bizans döneminden kalma bir tarihi eser olduğu tahmin edilmektedir. Manastır içerisinde yer alan keşiş odaları, kiler, mezarlık, sur mahzeni ve mutfak günümüzde de rahatlıkla ziyaret edilebilmektedir. Zamana yeniş düşerek zarar görmüş olsa da Aydın’a gittiğinizde yüzlerce yıllık bu yapıyı ziyaret edebilirsiniz.
Kadınlar Plajı
İl merkezine yaklaşık olarak 55 kilometre mesafede bulunan Kadınlar Plajı, bir doğal güzellik olmasının yanı sıra tarihi açıdan da önemli bir yerdir. Bu plaja gitmek için il merkezinden Kuşadası otobüs ve minibüslerine binebilir, ardından Kadınlar Denizi Mahallesi’ne giden toplu taşıma araçlarından yararlanabilirsiniz.
Kadınlar Plajı, Osmanlı Dönemi’nde yalnızca kadınların kullandığı bir plajdır ve ismini de bu bilgiden almaktadır. Tarihi açıdan hikayesi bu şekilde olsa da bu plaj, ince kum bir yapıya ve muhteşem bir denize sahiptir. Merkezi bir konumda yer alan Kadınlar Plajı’nda vakit geçirirken çevrede yer alan kafe ve restoranları kullanarak da günlük ihtiyaçlarınızı sorunsuz bir şekilde karşılayabilirsiniz.
Alabanda Antik Kenti
Aydın ilinin Çine ilçesinde yer alan Alabanda Antik Kenti, şehrin bir başka tarihi yapısıdır. İl merkezine yaklaşık olarak 35 kilometre mesafede bulunan bu antik kente gitmek için ilk olarak merkezden kalkan Çine minibüs ve otobüslerine binmeli, ardından da Çine ilçesinin Araphisar Köyü’ne giden toplu taşımaları kullanmalısınız.
Karia tipi tarihi yapıların sergilendiği bu antik kentte Hititlerden Romalılara kadar pek çok farklı medeniyetin izleri görülmektedir. İçerisinde yer alan tiyatro, meclis binası, agora ve iki tapınak ile geçmişe ışık tutulabilmesini sağlayan Alabanda Antik Kenti, Aydın’da yer alan önemli tarihi yapılardan biridir. Bölgede gerçekleştirilen kazılarda çıkartılan kalıntılar da Aydın ve İzmir Arkeoloji Müzeleri’nde sergilenmeye devam etmektedir.
Hafta sonu kapalı olan Alabanda Antik Kenti’ne hafta içi giriş yapabilirsiniz. Yaz döneminde 10:00 – 19:00 saatleri arasında açık olan bu antik kent, kış döneminde ise 08:30 – 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Saplı Ada
Aydın il merkezine yaklaşık olarak 90 kilometre mesafede yer alan Saplı Ada, Didim ilçesinde yer almaktadır. Bu adayı ziyaret etmek için ilk olarak il merkezinden Didim otobüs ve minibüslerine binerek ilçeye gidebilir, ardından da Akbük mevkiine giden toplu taşıma araçları ile bu adayı görebilirsiniz.
Doğal sit alanı olarak kabul edilen Saplı Ada, Akbük’ten ayrılmış bir kara parçası izlenimi vermektedir. Ege Bölgesi’nde gerçekleşen volkanik patlamalar sonucunda etrafa saçılmış olan lavların denizde soğuması ile oluşan bu ada, yemyeşil bir alan olarak denizin üzerinde durmaktadır. Bölgede gerçekleşen gelgitlerde deniz seviyesi azaldığında kıyıdan yürüyerek Saplı Ada’ya geçilebilmektedir.
Saplı Ada’yı haftanın her günü, istediğiniz her an görebilirsiniz.
Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi
2011 yılında Gürsel Tonbul ve eşi tarafından inşa ettirilen Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi, Kuşadası ilçesinin merkezinde bulunmaktadır. Aydın il merkezine 55 kilometre mesafede bulunan bu müzeye merkezden kalkan Kuşadası minibüsleri ile gidebilir ardından da yürüyerek ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
2011 yılında kapılarını ziyaretçilerine açan bu müze, zeytinin hangi aşamalardan geçerek zeytinyağına dönüştürüldüğünü gösteren bir yerdir. Meraklıları için ilgi çekici bir yer olan bu müzeyi Aydın’a gittiğinizde sizler de ziyaret edebilirsiniz.
Pazartesi günleri dışında her gün açık olan bu müze hafta içi 11:00 – 19:00, hafta sonu ise 12:00 – 20:00 saatleri arasında misafirlerine kapılarını açmaktadır.
Arpaz Beyler Konağı
Aydın il merkezine yaklaşık olarak 35 kilometre mesafede yer alan Arpaz Beyler Konağı, Nazilli ilçesinde bulunmaktadır. İl merkezinden ilk olarak Nazilli otobüs ve minibüslerine binerek ilçeye ulaşabilir, ardından da Esenköy Mahallesi’ne giden toplu taşıma araçları ile Arpaz Beyler Konağı’nı ziyaret edebilirsiniz. Konak, Nazilli ilçe merkezine 15 kilometre mesafededir.
Önemli bir tarihi yapı olarak dikkat çeken Arpaz Beyler Konağı, 19. Yüzyıla ait bir yapıdır. Arpaz Beylerinden Hacı Hasan Bey’e ait olduğu bilinen bu konak, geçmişten günümüze zarar görerek ulaşabilmiştir. Etkileyici bir görüntüsü bulunan Arpaz Beyler Konağı’nın içerisinde çeşitli odalar, erzak dolapları ve tavanlarda da çeşitli çarkıfelek motifleri bulunmaktadır. Konağın tam karşısında ise Arpaz Kalesi bulunmaktadır. Konağın güvenliğini sağlamak için inşa ettirilmiş olan bu yapı, zarar görmüş olsa da etkileyicini görüntüsünü korumaya devam etmektedir.
Arpaz Beyler Konağı, günün her saatinde uğrayabileceğiniz bir tarihi yapıdır.
Her bir yanı muhteşem güzelliklere gebe olan Aydın’da kusursuz bir konaklama deneyimi yaşamak için Aydın Otelleri sayfamızdaki otelleri inceleyerek, size en uygun otelden yerinizi ayırtabilirsiniz.