Aydın’da Gezip Görmek İsteyebileceğiniz Tarihi ve Turistik Yerler
Ege’nin incisi Aydın, misafirlerin görmek isteyebileceği pek çok farklı doğal güzelliğe, sıcak beldelere ve tarihi yerlere sahiptir. Aydın genellikle yaz turizmi için tercih edilen Didim ve Kuşadası gibi yerlere sahiptir. Bu bölgeler dışında Aydın’ın pek çok yerinde antik kentler yer almaktadır. Tarihte pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapması ile bilinen Aydın’da yer alan tarihi yerlerin tümüne sizler de sorunsuzca gidebilirsiniz.
Aydın’a gittiğinizde sizler de tarihi yapıların tümüne sorunsuzca gidebilir ve ziyaretler düzenleyebilirsiniz. Aydın’da yer alan Afrodisias Antik Kenti, Didyma Antik Kenti, Milet Antik Kenti, Priene Antik Kenti, Alabanda Antik Kenti, Nysa Antik Kenti, Tralleis Antik Kenti, Aydın Arkeoloji Müzesi, Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, Kurşunlu Manastırı, Yörük Ali Efe Müzesi, Nazilli Etnografya Müzesi, Küçükada Kalesi, Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi ve Kuva-i Milliye Müzesi tarihi yapılar olarak dikkat çekmektedirler.
Afrodisias Antik Kenti
Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yer alan Afrodisias Antik Kenti, il merkezine yaklaşık olarak 90 kilometre mesafede yer almaktadır. İl merkezinden Kuşadası otobüs ve minibüslerine binerek ilçe merkezine yolculuk edebilir ve sonrasında da Geyre Mahallesi’ne giden minibüsler ile Afrodisias Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz.
Farklı medeniyetler tarafından kullanıldığı anlaşılan Afrodisias Antik Kenti, M.Ö. 1. yüzyılda yapıldığı düşünülen bir antik kenttir. İçerisinde pek çok farklı yapının yanı sıra 30.000 kişilik dünyanın en iyi şekilde korunan stadyumu da dikkat çekmektedir. Afrodit Tapınağı, Sebastian, tiyatro ve meclis binası Afrodisias Antik Kenti içerisinde yer alan diğer yapılar olarak dikkat çekmektedir.
Afrodisias Antik Kenti, Afrodisias Müzesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Antik kentin tam girişinde bulunan bu müzede çeşitli arkeolojik çalışmalarda bulunmuş olan kalıntılar sergilenmektedir. Geç Helenistik döneme ait olan kabartmaların ve heykellerin sergilendiği bu müzede, Afrodisias Heykeltraşlık Okulu’na dair de pek çok eser misafirler ile buluşturulmaktadır.
Hafta sonları kapalı olan Afrodisias Antik Kenti, misafirlerine hafta içi her gün hizmet vermektedir. Yaz döneminde 10:00 – 19:00, kış döneminde ise 08:30 – 17:00 saatleri arasında açık olan Afrodisias Antik Kenti’ni sizler de ziyaret edebilirsiniz.
Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Kuşadası’nda tatilinizi planlamak için Aydın Kuşadası Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.
Didyma Antik Kenti
Aydın’ın Didim ilçesinde yer alan ve ilçeye ismini veren Didyma Antik Kenti, beyaz ve gri tonlarında devasa sütunların bulunduğu bir antik kent olarak dikkat çekmektedir. Aydın il merkezine 100 kilometre mesafede bulunan bu tarihi yere gitmek için toplu taşıma araçlarını ve özel taksileri kullanıp Didim’e gelebilir, ardından da antik kenti görebilirsiniz.
Yapılan çalışmalar ile çeşitli uygarlıkların izlerine rastlanan Didyma Antik Kenti, Aydın ili içerisinde yer alan en önemli tarihi yerlerden biridir. Didim Apollon Tapınağı ismi ile de bilinen bu antik kent içerisinde Medusa Figürü ve Apollon Tapınağı, en ilgi çekici yapılardır. Didyma Antik Kenti’nde yer alan sütunlar yüzyıllar boyu zarar görmüş olsalar da günümüze en iyi şekilde korunarak ulaşabilmiştir.
Didyma Antik Kenti, hafta sonu kapalıyken hafta içi kapılarını misafirlerine açmaktadır. Bu antik kent yaz döneminde 09:00 – 19:00, kış döneminde ise 10:00 – 16:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Tatilinizi Aydın’ın en güzel tatil merkezlerinden Didim’de planlamak ve konaklama seçeneklerine göz atmak için Didim Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Milet Antik Kenti
Aydın’da yer alan bir başka antik kent olan Milet Antik Kenti, il merkezine 100 kilometre mesafede Didim ilçesinde bulunmaktadır. İl merkezinden kalkan otobüs ve minibüsler ile Didim’e geçtikten sonra Balat minibüslerine binerek sorunsuz bir şekilde Milet Antik Kenti’ne ulaşabilirsiniz.
Milattan Sonra 1. yüzyılda yapıldığı anlaşılan Milet Antik Kenti, uzun yıllar boyunca felsefe ve sanat alanlarında önemli bir ticaret merkezi olarak uygarlıklar tarafından kullanılmıştır. Güney Agora, Delphinion ve Faustina Hamamı gibi yapıların yanı sıra antik kent içerisinde 15.000 kişilik bir de tiyatro bulunmaktadır. Etkileyici bir yer olan Milet Antik Kenti’nde bulunan Milet Müzesi içerisinde sergilenen kalıntılar ve eserler de bölgenin yapısına dair bilgiler alabilmenizi sağlamaktadır.
Hafta sonları kapalı olan Milet Antik Kenti’ne hafta içi her gün gidebilirsiniz. Yaz döneminde 09:00 – 19:00, kış döneminde ise 10:00 – 16:00 saatleri arasında açık olan Milet Antik Kenti, ziyaret etmek isteyebileceğiniz tarihi bir yerdir.
Priene Antik Kenti
Aydın’ın Söke ilçesinde yer alan bir antik kent olan Priene Antik Kenti, Samsun Dağı’nın yamaçlarında bulunmaktadır. Aydın il merkezine 55, Söke ilçe merkezine ise 15 kilometre mesafede bulunan Priene Antik Kenti’ne il merkezinden kalkan Söke minibüsleri ile ulaşabilirsiniz. İlçeye geldikten sonra Güllübahçe minibüslerine binerek Priene Antik Kenti’ne gidebilirsiniz.
İnşa edildiği yıllarda deniz kıyısında olduğu anlaşılan Priene Antik Kenti, günümüzde denize az da olsa uzaktır. Antik kentte bulunan 2 farklı yapı olan Priene Athena Tapınağı ve Athena Polis Tapınağı, en dikkat çekici yapılar olarak dikkat çekmektedir. Küçük ve büyük sütunlardan oluşan bu antik kenti gezmek, sizleri yüzlerce yıl geriye götürebilir.
Priene Antik Kenti, hafta sonları dışında her gün açıktır. Yaz döneminde 10:00 – 19:00 saatleri arasında açık olan Priene Antik Kenti, kış döneminde ise 08:30 – 17:30 saatlerinde ziyaretçilerine kapılarını açmaktadır.
Alabanda Antik Kenti
Aydın’ın Çine ilçesinde yer alan Alabanda Antik Kenti, il sınırları içerisinde yer alan bir başka antik kent örneğidir. Aydın merkeze yaklaşık olarak 35 kilometre mesafede yer alan bu antik kente gitmek için ilk olarak Çine minibüslerine binerek ilçeye gelebilirsiniz. Sonrasında Araphisar Köyü’ne giden minibüsler ile antik kentine ulaşabilirsiniz.
Alabanda Antik Kenti’nde yer alan tarihi yapılar Karia tipi yapılardır. Hititler ve Romalılara dair izlere rastlanmış olsa da antik kentte daha eski devletlerin izlerine de rastlanmıştır. Alabanda Antik Kenti içerisinde agora, iki tapınak, tiyatro ve meclis binası yer almaktadır. Bölgeden çıkartılan kalıntıların ve eserlerin bir bölümü de Aydın ve İzmir Arkeoloji Müzeleri’nde ziyaretçiler ile buluşturulmaktadır.
Cumartesi ve Pazar günleri kapalı olan Alabanda Antik Kenti’ne hafta içi her gün ziyaretlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Yaz döneminde 10:00 – 19:00, kış döneminde ise 08:30 – 17:30 saatleri arasında hizmet veren Alabanda Antik Kenti, önemli bölgelerden biridir.
Nysa Antik Kenti
Aydın il merkezine yaklaşık olarak 30 kilometre mesafede yer alan Nysa Antik Kenti, Sultanhisar ilçesinde bulunmaktadır. Çeşitli doğal güzelliklerin arasında yer alan Nysa Antik Kenti’ne gitmek için merkezden kalkan Sultanhisar minibüs ve otobüslerine binebilirsiniz.
Nysa Antik Kenti, son derece geniş bir arazi üzerinde bulunmaktadır. Antik kent üzerinde bulunan kütüphane, sütunlu cadde ve yaşlılar meclisinin yanı sıra 12.000 kişilik dev tiyatro da görülmeye değer yapılar ve yerlerdir. Tiyatro o kadar büyük bir yapıdır ki, en üst basamağına çıkarak tüm Aydın ilini kuşbakışı seyredebilmek mümkündür.
Nysa Antik Kenti’ni gezerken bilgi alabilmek için yapabileceklerinizden en iyisi, Strabon adlı ünlü yazarın yazdığı rehber el kitabını edinmektir. Bu el kitabı ile birlikte gezerken çok daha verimli bir gezi yaptığınızdan emin olabilirsiniz.
Nysa Antik Kenti, hafta sonları dışında her gün ziyaretçilerine kapılarını açmaktadır. Yaz döneminde 10:00 – 19:00, kış döneminde ise 08:30 – 17:30 saatleri arasında açık olan Nysa Antik Kenti, görmek isteyebileceğiniz bir tarihi yapıdır.
Tralleis Antik Kenti
Aydın il merkezine sadece 1 kilometre uzaklıkta bulunan Tralleis Antik Kenti, görmek isteyebileceğiniz tarihi yerlerden biridir. Kemer Mahallesi’nde bulunan bu tarihi yere gitmek için bu mahalleye giden tüm toplu taşıma araçlarına ve özel taksilere binebilirsiniz.
Kelime anlamı halkın kenti olan Tralleis Antik Kenti, Kestane Dağı’nın yamaçlarında bulunmaktadır. Üç gözlü bir yapı olan Tralleis Antik Kenti’nde stadyum, tiyatro ve hamam gibi yapılar ziyaret edilebilir. Ayrıca antik kent içerisinde Latriana adında antik dönemde kullanılan tuvaletler, o dönemlerde tuvalet kültürünün nasıl olduğunu açıklar niteliktedir. Tarihi yerlere ilgi duyanların Tralleis Antik Kenti’ne gitmeleri tavsiye edilmektedir.
Her gün ziyaret edebileceğiniz Tralleis Antik Kenti’ne yaz döneminde 09:00 – 19:00 saatleri, kış döneminde ise 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Aydın Arkeoloji Müzesi
Aydın ilinin Ilıca mevkiinde bulunan Aydın Arkeoloji Müzesi, il merkezine yalnızca 3 kilometre mesafede yer almaktadır. İl merkezinden Ilıca mevkiine giden tüm toplu taşıma araçları ve özel taksiler ile birlikte arkeoloji müzesine rahatlıkla gidebilirsiniz.
2012 yılında hizmet vermeye başlayan Aydın Arkeoloji Müzesi, bodrum, giriş ve 1. kattan oluşmaktadır. Aynı zamanda içerisinde çocuk atölyesi, sergi salonu ve çok amaçlı salon gibi bölümleri bulunan Aydın Arkeoloji Müzesi, Aydın’dan çıkartılan farklı kalıntı ve buluntuların sergilendiği bir müzedir. Aydın’a dair bilgi sahibi olmak isteyenler, arkeoloji müzesine rahatlıkla gidebilirler.
Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri kapalı olan Aydın Arkeoloji Müzesi, haftanın diğer günlerinde açıktır. Bu müzeye yaz döneminde 10:00 – 17:00, kış döneminde ise 08:30 – 18:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yer alan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, Kuşadası İskelesi’ne son derece yakın bir konumda bulunmaktadır. Aydın’dan Kuşadası’na giden minibüsler ile bu kervansaraya rahatlıkla gidebilirsiniz. Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, il merkezine 55 kilometre mesafededir.
1618 yılında Osmanlı Devleti sadrazamlarından biri olan Öküz Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilen bu kervansaray, 1966 yılında restore edilmiş ve günümüzdeki görüntüsüne kavuşmuştur. Günümüzde otel ve turistik bir tesis olarak kullanılan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı’nda kemerler, geniş bir avlu ve avlunun etrafına sıralanmış pek çok farklı oda gözükmektedir.
Kurşunlu Manastırı
İl merkezine yaklaşık olarak 60 kilometre mesafede yer alan Kurşunlu Manastırı, Kuşadası’nda bulunmaktadır. Aydın merkezinden kalkan Kuşadası minibüsleri ile ilk olarak ilçeye vardıktan sonra Davutlar’a giden minibüsler ile Kurşunlu Manastırı’nı ziyaret edebilirsiniz.
11. yüzyılda yapıldığı düşünülen Kurşunlu Manastırı, Bizans döneminden kalma bir yapı olarak dikkat çekmektedir. Manastırın içerisinde kiler, mezarlık, keşiş odaları, mutfak ve sur mahzeni yer almaktadır. Zarar görmüş bir yapı olarak Kuşadası’nda ziyaretçilerini bekleyen Kurşunlu Manastırı, yeşillikler arasında yer almaktadır.
Yörük Ali Efe Müzesi
İl merkezine yaklaşık olarak 40 kilometre mesafede yer alan Yörük Ali Efe Müzesi, Aydın’ın Yenipazar ilçesinde bulunmaktadır. İl merkezinden kalkan Yenipazar minibüsleri ile ilçeye vararak sorunsuz bir şekilde bu tarihi yeri ziyaret edebilirsiniz.
Kuva-i Milliye Komutanı olarak bilinen Yörük Ali Efe’nin İzmir’e gitmeden önce yaşadığı evin müzeye dönüştürülmesi ile kapılarını ziyaretçilerine açan bu yer, turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Müze içerisinde Yörük Ali Efe’nin eşyalarının yanı sıra Kurtuluş Savaşı fotoğrafları ve çeşitli etnografik eşyalar sergilenmektedir.
Yörük Ali Efe Müzesi, Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri kapalıdır. Diğer günler yaz döneminde 10:00 – 17:00, kış döneminde ise 08:00 – 17:30 saatleri arasında açık olan Yörük Ali Efe Müzesi’ne sizler de gidebilirsiniz.
Nazilli Etnografya Müzesi
Aydın’ın Nazilli ilçesinin merkezinde yer alan Nazilli Etnografya Müzesi, il merkezine yaklaşık olarak 25 kilometre mesafededir. Merkezden kalkan Nazilli otobüs ve minibüsleri ile bu tarihi müzeyi rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz.
Önceden Ankara Palas Oteli olarak kullanılan bu müze, Nazilli ilçesinin İstasyon Meydanı’nda bulunmaktadır. Demirci Mehmet Efe tarafından yaptırılan bu müze, çeşitli restorasyonlar çerçevesinde bugünkü görünümüne kavuşturulmuştur. Müze içerisinde sergilenen tarihi eserlerin büyük bir çoğunluğunu, Nazilli halkı sandıklarından çıkartarak getirmiş ve müzeye bağışlamıştır.
Pazar günleri kapalı olan Nazilli Etnografya Müzesi, Cumartesi günleri dışında haftanın diğer günlerinde 08:30 – 17:30 saatlerinde açıktır. Müze, Cumartesi günleri 08:30 ile 13:30 saatleri arasında açıktır.
Güvercinada Kalesi
Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yer alan Güvercinada Kalesi, il merkezine yaklaşık olarak 55 kilometre mesafede bulunmaktadır. Merkezden kalkan Aydın otobüs ve minibüsleri ile ilk olarak Kuşadası ilçe merkezine gidebilir, ardından da Güvercinada minibüsleri ile bu kaleye ulaşabilirsiniz.
Barbaros Hayrettin Paşa ve İlyas Ağa tarafından yaptırılan Güvercinada Kalesi, limandan gelebilecek saldırıları engellemek amacı ile yaptırılan bir yapıttır. Kalenin çevresinde ise 3 metre yüksekliğinde surlar bulunmaktadır. Bir yol ile karaya bağlı olan Güvercinada Kalesi, görülmesi gereken tarihi yapılardan biridir.
Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi
Aydın’ın Kuşadası ilçesinin merkezinde bulunan Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi, il merkezine 55 kilometre mesafede bulunmaktadır. Bu müzeyi ziyaret etmek için merkezden kalkan Kuşadası otobüs ve minibüslerine binerek ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
2011 yılında Gürsel Tonbul ve eşi tarafından inşa ettirilmiş olan Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi, bu yıldan beri kapılarını ziyaretçilerine açmıştır. Müze içerisinde bulunan figürler ile birlikte zeytinin hangi aşamalardan geçerek zeytinyağına dönüştürüldüğü ziyaretçilere anlatılmaktadır. Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi, meraklıları için son derece ilgi çekici bir müze olarak Kuşadası’nda bulunmaya devam etmektedir.
Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi, Pazartesi günleri dışında her gün hizmet vermektedir. Bu müze, hafta içi 11:00 – 19:00, hafta sonu ise 12:00 – 20:00 saatleri arasında açıktır.
Kuva-i Milliye Müzesi
Aydın’ın Çine ilçesi içerisinde bulunan Kuva-i Milliye Müzesi, ilçe merkezinde yer almaktadır. İl merkezine yaklaşık olarak 35 kilometre uzaklıkta bulunan bu müzeye gitmek için merkezden kalkan Çine minibüslerine binebilirsiniz.
1919 – 1979 yılları arasında Çine Askerlik Şubesi olarak kullanılan bu yer, 2008 yılında müze olarak ziyaretçilerine kapılarını açmıştır. Kurtuluş Savaşı’nın atmosferini yansıtabilmek ve bilgi verebilmek amacıyla yapılan bu müzede Yörük Ali Efe ve Albay Şefik Aker gibi isimlerin balmumu heykelleri bulunmaktadır. Ayrıca Kurtuluş Savaşı sırasında Güney Cephesi’ni Yunan işgalinden kurtarabilmek için planlar, bu bina içerisinde yapılmıştır.
Keşfedilecek pek çok noktası ile turistleri vazgeçilmez adresi olan Aydın için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Aydın Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.