Kütahya’da Yapılacaklar Listesi
Kütahya pek çok medeniyete kucak açmıştır ve Ege bölgesinde yer almaktadır. Tarihi anlamda çok zengin olan bu şehirde gezip görülecek bir çok yer bulunmaktadır.
Ayrıca yeraltı ve yerüstü tüm güzellikleriyle de çıkan Kütahya, özellikle porseleniyle tüm dünyada tanınmaktadır.
Tarihi yapı ve doğal güzellikleriyle göz dolduran ve UNESCO’nun “Yaratıcı Şehir” unvanına layık gördüğü Kütahya da yapılacak bir çok şey bulunmaktadır.
Kütahya da yapılacak şeyler denildiğinde ilk akla gelen şey şehrin tarihini keşfetmektir. Kütahya ülkemizin en köklü şehirlerinden olup pek çok tarihi yapısıyla sizi bekliyor.
Keyifli Bir Pazar Günü Geçirin
Kütahya da, Pazar sabahına güzel bir köy kahvaltısı ile başlayabilirsiniz. Kahvaltıyı şehir merkezinde bulunan herhangi bir restoranda ya da kafelerde bulabilirsiniz. Kahvaltı sonrasında ise şehir merkezinde tur atıp, Tarihi Germiyan Sokağını ve Kütahya’nın tarihi konaklarını gezip görebilirsiniz.
Germiyan sokağında bulunan; Kent Tarih Müzesi, UNESCO’nun “Yaşayan İnsan Hazinesi” ödülünü alan ve dünyaca tanınan çini sanatçısı Sıtkı Olçar’ı yaşatmak için yapılan Sıtkı Olçar Çini Müzesi, Çini sanatkarı Mehmet Gürsoy’un Atölyesi, Kütahya Kültür ve Sanat Evi ve bir zamanlar Osmanlı Devleti döneminde Şehzadelerin eğitim yer olarak kullandıkları bu zaman da ise yöresel yemek kültürünün devam ettirildiği kafe/restoran olarak hizmet vermekte olan Germiyan Konağını da ziyaret edebilirsiniz.
Doğayla İç İçe Vakit Geçirin
Başlıktan da anlayacağınız üzere Domaniç Ormanı ve Kütahya Kent Ormanı gibi şehrin yemyeşil ormanlarına doğru keyif dolu bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Buralarda piknik, kamp, yürüyüş ve fotoğrafçılık gibi pek çok aktivitede bulunabilirsiniz.
Ayrıca Frig Vadisi Yürüyüş Yolu’nda uzun ve keyifli bir doğa yürüyüşüne çıkabilir ve Yellice Dağı’nda dağcılık faaliyetlerinde bulunabilirsiniz.
Şehrin Sembolik Değerlerini Görün
Kütahya da bir gününüzü şehrin sembolleri haline gelmiş tarihi yerlerini ziyaret ederek geçirebilirsiniz. Bunlar; Kütahya Kalesi, Rüstem Paşa Medresesi, Kütahya Saat Kulesi, Seyitömer Höyüğü, Hıdırlık Mescidi, Kütahya Ulu Cami, Dedebali Türbesi, Paşam Sultan Türbesi, Frig Vadisi, Germiyan Sokağı, Mızık Çamı, Bin Yıllık Kestane Ağacı, Kütahya Bedestenleri, Hürriyet Çeşmesi ve Şengül Hamamı” gibi pek çok tarihi güzelliklerdir.
Bunların yanı sıra Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı ve dönemin Vezir-i Azam’ı, Rüstem Paşa tarafından 1950 yılında yapılan Rüstem Paşa Medresesi, Eski Tunç Çağından günümüze kadar yaşamın izlerinin görüldüğü Seyitömer Höyüğü, Zafer Meydanında bulunan Tarihi Hürriyet Çeşmesi ve Germiyanoğulları zamanında yaptırılan Balıklı Hamamı gibi yerleri de mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Kütahya’nın Tarihi Camilerini Dolaşın
Kütahya’nın en zengin ve güzel yansımalarından olan camiler, Germiyanoğulları’ndan Osmanlı devletine kadar birçok medeniyetin izlerini taşımaktadır. Şehirde tarihi açıdan pek çok cami bulunmaktadır.
Bunların arasında; Kütahya Ulu Cami, Meydan Cami, Kaditler Cami, Çinili Cami, Dönenler Cami, Balıklı Cami, Molla Bey Cami, Kale-i Bala Cami, Karagöz Ahmet Paşa Cami, Sadettin Cami, İshak Fakih Cami, Saray Cami, Kurşunlu Cami öne çıkmaktadır.
Bu camiler günümüzde hala ibadethane olarak kullanılmaya devam etmektedir. Dolayısıyla sizler de camileri ziyaret ederek hem ibadet edip hem de camilerin mimari yapıları inceleyebilirsiniz.
Kütahya’nın Müzelerini Dolaşın
Bir şehri tanımanın en iyi yolu müzelerini dolaşmaktır. Kütahya içinde durum aynıdır. Kütahya’nın kültürünü, tarihini, gelenek ve göreneklerini anlamak için müzeler mutlaka gezilip görülmelidir.
Şehirde ücretli ya da ücretsiz pek çok ziyaret edebileceğiniz müze bulunmaktadır. Ücretsiz gezebileceğiniz müzeler arasında “Evliya Çelebi Kültür Sanat Evi, Lajos Kossuth Müzesi, Dumlupınar Atatürk Karargah Evi, Kütahya Arkeoloji müzesi, Anadolu Kültür, Çini Müzesi, Sanat ve kültür Müzesi ile Tavşanlı Belediye Müzesi” bulunmaktadır.
Ücretli gezebileceğiniz “Porselen müzesi ve Kütahya Arkeoloji Müzesi” bulunmaktadır.
Aizonai Antik Kentini Dolaşın
Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde Kütahya şehir merkezine 40 dakika uzaklıktadır. Türkiye’nin en önemli tarih ve turizm merkezlerinden biri olan antik kentin efsaneye göre adı:Azan adlı mitoloji kahramanının Su perisi Erato ile efsanevi Kral Arkasın isimlerinin birleştirilmesiyle oluşmuştur.
Günümüzde kentin sadece %10 kadarı toprak üstünde ve ziyaret edilebilir durumdadır.
Aizonai Antik Kenti içerisinde:Zeus Tapınağı, Stadyum- Tiyatro Kompleksi ve Mecellumu, iki adet Roma Hamamı, Antik Baraj yapısı, Sütunlu cadde ve ili adet Roma köprüsü” vardır.
Şehrin kuzeyinde 13.500 kişi kapasiteye sahip stadyum ve 15.000 kişi kapasiteli tiyatronun bir kompleks şeklinde inşa edilmiş olması buna örnek olmaktadır.
Yeniköy Peri Bacaları’nı Dolaşın
Kapadokya'nın peri bacalarını aratmayan bu bacalar Kütahya’nın Simav ilçesinde bulunmaktadır. Kiçir Ormanı içerisinde yeşilliklerde bütünleşmiş bu bacalar profesyonel fotoğrafçıların uğradığı noktalardan biri.
Doğanın insanlar sunmuş olduğu bu doğal güzellikler turistlerin de en çok uğradığı alanların başında gelmektedir. Yeniköy Peri Bacalarında fotoğraf çekmek için profesyonel olmaya gerek yoktur. Telefonu, fotoğraf makinesi olan herkes birbirinden harika kareleri yakalayabilir. Ayrıca Yeniköy Peri Bacaları’nda yıl içerisinde foto-safari gibi pek çok aktivite düzenlenmektedir.
Kütahya’daki Türbeleri Dolaşın
Türkiye’nin pek çok bölgesinde evliyalara, erenlere, şeyhlere ait türbeler yer almaktadır. Bazıları tarafından çeşitli hikmetlere ve mucizelere sahip olduklarına inanılan kişilerin türbeleri yılın birçok döneminde ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Ziyaretçiler türbelerde dualar edip adak adamaktadır. Şehirde gezebileceğiniz türbeler; Paşam Sultan Türbesi ve Dedebali Türbesi isimli türbelerdir.
Yaylalarda Dolaşın
Kütahya ormanları kadar yaylalarıyla da göz dolduran bir şehirdir. Karadenizin meşhur yaylalarını aratmayacağından emin olabilirsiniz.
Kütahya da gitmeniz gereken yaylalarından bazıları:Gediz Muratdağı Ocakoğlu Yaylası, Simav Gölcük Yaylası ve Topuk Yaylası Tabiat Parkı’dır. Murat dağını yamacında bulunan Ocakoğlu Yaylası, 900’e yakın farklı bitki türüne yaşam alanı olan rengarenk bir yayladır.
Muhteşem göl manzarasına sahip olan Gölcük Yaylası ise şehre epey uzak olduğunda özel araçla gidilmesi gerekmektedir.
Simav Gölcük Yaylasında bir restoran bulunmaktadır. İnsanlar genellikle piknik yapmak için bu yaylayı tercih ediyor.
Son olarak Topuk Yaylası Tabiat Parkı diğer yaylalar gibi el değmemiş bakir tabiatıyla fazlasıyla popüler. Ayrıca tabiat parkı içerisinde bulunan Osmanlı döneminden Hayme Ana Türbesi yer almaktadır. Bu yüzden her yıl Hayme Ana Türbesinde anma töreniyle birlikte birçok etkinlik düzenlenmektedir.
Topuk Yaylası Tabiat Parkı'na girişler ücretlidir. Bu ücretler:kişi başı 3 TL, bisiklet 3 TL, motosiklet 4,5 TL, otomobil 9 TL, minibüs 27 TL, midibüs 45 TL, otobüs 8 TL, 1 ünite çadır 10 TL, 1 ünite karavan 17 TL.
Kamp Yapın
Kütahya da kamp yapılabilecek pek çok alan bulunmaktadır. Şehrin dört bir yanında bulunan kamp yerlerinin kimi ücretli kimisi de ücretsizdir.
Kütahya da ücretsiz kamp yerleri arasında; Domaniç Dağları Kamp Alanı, Sarısu Yaylası Kamp Alanı, Porsuk Gölü Kamp Alanı, Ağaçköy Regülatörü Mesire ve Kamp Alanı ile Kütahya Şehir Ormanı Kamp Alanı bulunmaktadır.
Ücretli kamp yerleri arasında ise; Murat Dağı Kamp Alanı, Çamlıca Tabiat Parkı Kamp Alanı, Palazoğlu Göleti Kamp Alanı, Gölcük Yaylası Kamp Alanı ve Emine Barajı Tabiat Parkı Kamp Alanı” bulunmaktadır.
Kamp yerlerinin bazılarında WC, mescit, su, elektrik, büfe, market, çadır, bungalov, karavan gibi şeyler mevcuttur.
Piknik Yapın
Kütahya gezisinde, yazın, yapılacak en güzel aktivitelerden biri piknik yapmaktır. Özellikle hafta sonlarında tercih edilen piknik ve mangal şehrin birçok bölgesinde yapılabiliyor. Piknik yapılabilecek yerlerin başında Ağaçköy Regülatörü Mesire yeri ve Ilıcaksu Mesire alanı yer almaktadır.
Ilıcaksu mesire alanı diğer bir ismiyle Sarıkız mesire alanı Kütahya’nın Domaniç ilçesine 5 kilometre uzaklıktaki Ilıcaksu köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Oldukça hoş bir yer olan Sarıkız(Ilıcaksu) mesire alanı, yerden fışkıran pınarların oluşturduğu küçük bir gölet etrafında bulunuyor.
Murat Dağı Kayak Merkezinde Kar Keyfi
Kış aylarında yolunuz eğer Kütahya’ya düşerse yapmanız gereken ilk şey Murat Dağı Kayak Merkezini ziyaret etmek olmalı. Murat Dağı Kayak Merkezi aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek termal kayak merkezidir.
Kaplıca, mesire, kayak, doğa, yamaç paraşütü, fotoğraf çekimleri, bitki örtüsü, spor ve kros yarışmaları ile tam anlamıyla göz doldurabilen bir yer. Murat dağını istediğin her dönem ziyaret edebilirsiniz.
Burada ister termal kaynaklardan yararlanabilir, ister konaklayabilir, ister kayak yapabilirsiniz.
Kütahya'daki konaklama seçeneklerine göz atmak için Kütahya Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.