Konya Gezinizde Görmeniz Gereken Tarihi Yerler
Konya, inanç turizmi ve maneviyat yönünden oldukça önemli bir şehirdir. Anadolu’nun eski yerleşim birimlerinden biri olan Konya’nın tarihi Prehistorik çağlara kadar uzanmaktadır. Eski çağlarda İkonium olarak adlandırılan bölgede ilk yerleşim yerlerinin geçmişi M.Ö. 6000 yıllarına kadar dayanmaktadır.
Konya, geçmişten günümüze kadar Frigler, Roma, Bizans, Hititler, Osmanlı ve Büyük Selçuklu gibi pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Anadolu Selçuklu Dönemi’nde başkent olan şehir, kısa sürede Anadolu’nun en gelişmiş şehri haline gelmiştir. Özellikle mimari eserleri ile ön plana çıkan şehirde pek çok önemli tarihi yapılar bulunmaktadır.
Konya, pek çok tarihi ve kültürel mekâna ev sahipliği yapmaktadır. Bu mekânlar; Mevlana Türbesi, Karatay Medresesi, Nasreddin Hoca Türbesi, Konya Arkeoloji Müzesi, Selimiye Cami, Kilistra Antik Kenti, Alâeddin Cami, Eflatunpınar Hitit Anıtı, Atatürk Müzesi, İnce Minareli Medrese, Selçuklu Köşkü, Sille Aya Elena Kilisesi, Katolik Kilisesi ve Şemsi Tebrizi Cami’dir.
Mevlana Türbesi
Mevlana Türbesi, Konya şehir merkezine yaklaşık olarak 2,5 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Çimenlik Caddesi üzerinden gidebileceğiniz gibi toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.
Mevlana Türbesi, Konya’nın tarihi mekânları arasında en önemlisidir. Mevlana Celaleddin Rumi’nin dergâhı olan türbe, 1926 yılından beri hizmet vermektedir. Bir Selçuklu eseri olan türbe dört fil ayağı sütun üzerine oturtulmuştur. 16 dilimli bir külah bulunmaktadır. Silindir ile külahın kesiştiği noktada ise Ayet-el Kürsi yazlıdır. Kubbenin çevresi süsler, motifler ve kufi ayetler ile çevrilmiştir.
Türbenin alt bölümünde Sultan Veled ve Mevlana’nın mezarı bulunmaktadır. Mezarın üst bölümünde ise II. Abdülhamid’in hediyesi olan altın sim işli puşide örtülmüştür. Kubbenin doğu tarafında da Sultanül-Ulema’nın mezarı yer almaktadır. Türbe, hem yerli hem de yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasındadır.
Günümüzde müze olarak kullanılan türbe içerisinde değerli el yazmaları, sekiz telli keman, dergâh eşyaları, sabır taşları ve Galileo’nun asıldığı dönemde astronomi dersleri vermek için kullanılmış olan küre gibi birçok önemli eşya sergilenmektedir. Türbe, her sene binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
Mevlana Türbesi’ne giriş ücreti yoktur. Yaz aylarında sabah 09.00 ile akşam 19.00 saatleri arası, kış aylarında ise sabah 09.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Gezilecek yerler bakımından ziyaretçilerine zengin bir seçenek sunan Konya’nın doğal güzelliklerini yerinde göreceğiniz tatili Konya Otelleri arasından size en çok hitap eden otelden yerinizi ayırtarak planlayabilirsiniz.
Karatay Medresesi
Karatay Medresesi, Konya şehir merkezine yaklaşık olarak 5,5 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Ali Ulvi Kurucu Caddesi üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca şehir merkezinden hareket eden 4-B, 44-C, 45-A, 53-A nolu otobüs hatlarını kullanarak da gidebilmeniz mümkündür.
Karatay Medresesi, Selçuklu Dönemi’nin mimarisi günümüze kadar taşıyan önemli bir tarihi yapıdır. 1251 senesinde Emir Celaleddin Karatay tarafından inşa edilmiştir. 1955 senesinden itibaren çiniler sergilenmeye başlanmıştır. Bu sebepten dolayı Çini Eserler Müzesi olarak da bilinmektedir.
Medresenin içerisinde Konya ve çevresinde bulunan Osmanlı Dönemleri’ne ait duvar çinileri, seramik ve cam tabaklar bulunmaktadır. Konya’nın önemli tarihi yapılarından biri olan bu medreseyi mutlaka yakından görmelisiniz.
Nasreddin Hoca Türbesi
Nasreddin Hoca Türbesi, Konya şehir merkezine yaklaşık olarak 135 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D300 karayolu üzerinden ortalama 1 saat 45 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca şehir merkezinden kalkan dolmuşları da tercih edebilirsiniz.
Nasreddin Hoca Türbesi, 12 köşeli ve külah çatısı ile dikkat çekmektedir. Geçirdiği birçok onarım ile günümüze kadar ulaşan türbenin içerisinde mermer sanduka ve bu sandukanın başında Nasreddin Hoca’nın tersten yazılı ölüm tarihi bulunmaktadır. Bu tarih ve sanduka mizah ustası ve filozof olarak tanınan Nasreddin Hoca’nın hayatını simgelemektedir.
Yılın her mevsimi ziyaret açıktır. Konya’ya geldiğinizde mutlaka gezip görmeniz gereken tarihi mekânlar arasındadır.
Nasreddin Hoca Türbesi’ne giriş ücreti yoktur. Sabah 09.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Konya Arkeoloji Müzesi
Konya Arkeoloji Müzesi, Konya şehir merkezine sadece 3 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Çimenlik Caddesi üzerinden gidebilir veya toplu taşıma araçlarına binerek de ulaşım sağlayabilirsiniz.
Konya Arkeoloji Müzesi, 1901 senesinde Karma Ortaokulu’nun köşesindeki yapıya açılmış sonrasında 1927 senesinde Mevlana Müzesi’ne ardından da 1953 senesinde İplikçi Camii’ne taşınmıştır. Günümüzde ise 1962 senesinde taşındığı müze binasında hizmet vermektedir.
Müze içerisinde geçmiş medeniyetlere ait pek çok eseri görebilmeniz mümkündür. Neolitik, Eski Tunç, Bizans, Demir, Klasik, Helenistik, Roma gibi dönemlere ait önemli eserler sergilenmektedir. Müze içerisinde en çok dikkat çeken ve mutlaka görmeniz gereken eserler ise Roma lahitleridir. Ayrıca müzenin iç kısmında ve bahçesinde Bizans ve Roma Dönemleri’ne ait sunak mezarlar bulunmaktadır.
Selimiye Camii
Selimiye Cami, Konya şehir merkezinde bulunmaktadır. Konumu gereği yürüyerek de ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.
Selimiye Cami, Konya’nın en meşhur camilerinden biridir. Caminin yapımına Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde başlanmış olup II. Selim Dönemi’nde tamamlanmıştır. Mevlana Türbesi’nin batı tarafında yer alan cami, tek şerefeli iki minaresi ve kesme taş işçiliği ile dikkat çeken tarihi yapılar arasındadır.
Klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan camiyi her sene çok sayıda yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir. Konya’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi dini yapılar arasındadır.
Selimiye Cami’ye giriş ücreti yoktur.
Kilistra Antik Kenti
Kilistra Antik Kenti, Konya şehir merkezine yaklaşık olarak 34 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Osmanlı Caddesi üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.
Kilistra Antik Kenti, Konya’nın Kapadokya’sı olarak bilinmektedir. Roma ve Helenistik Dönemleri’ne ait izler taşıyan antik kent içerisinde oyulmuş evler, sarnıç kalıntıları, kiliseler ve kaya mezarları gibi tarihi yapılar bulunmaktadır. Ayrıca antik kentte, Roma dönemine ait bir mezarda Kilistra adının geçmiş olduğu ortaya çıkarılmıştır.
Kentin kuruluş amacı gizlenmektir. Roma Dönemi’nde putperestlerin aşırı baskılarına karşı gelemeyen Lystra halkı burada saklanmıştır. Dışarıdan bakılınca kaya gibi görünmesine rağmen iç kısımları oyularak yerleşim yeri haline getirilmiştir. Konya’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken önemli tarihi yerlerden biridir. Özellikle tarih tutkunu olanların tercih ettiği noktalar arasındadır.
Sabah 09.00 ile akşam 17.00 saatleri arası gelip ziyaret edebilirsiniz.
Çatalhöyük Neolitik Kenti
Çatalhöyük Neolitik Kenti, Konya şehir merkezine yaklaşık olarak 50 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Saraçoğlu Caddesi üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Konya-Karaman treni ile Çumra’ya gelip buradan minibüslere binerek de ulaşabilirsiniz.
Çatalhöyük Neolitik Kenti, 2 höyükten ve 18 neolitik katmandan oluşmaktadır. Doğu höyüğü M.Ö. 7400 ve 6200 yılları arasına batı höyüğü ise M.Ö. 6200 ve 5200 yılları arasına tarihlenmektedir. 18 neolitik katmanda yerleşik hayata geçişi vurgulayan duvar resimler, rölyefler ve heykeller bulunmaktadır.
Kalkolitik Döneme ait kültürel özellikleri yansıtan kent, Konya’nın önemli tarihi yapıları arasındadır. Evrensel bir değere sahip olan kent, 2012 senesinde UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerini almıştır. Konya’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılardan biridir.
Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Konya’da tatilinizi planlamak için Konya Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.
İvriz Kaya Anıtı
İvriz Kaya Anıtı, Konya şehir merkezine yaklaşık olarak 160 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D330 veya D715 karayolu üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.
İvriz Kaya Anıtı, M.Ö. 2000’li yıllarda kurulmuş olan Tuvana Krallığı’na aittir. Kayalara oyulmuş bir bereket anıtı su kaynağında bulunmaktadır. Muhteşem görüntüsü ile gelen ziyaretçileri kendine hayran bırakmaktadır.
Anıt çevresinde yemyeşil alanlar ve su kaynakları bulunmaktadır. Ayrıca yeşil alanlarda aileniz veya sevdikleriniz ile birlikte piknik yapabileceğiniz mesire yerleri de mevcuttur. Tarihi yapıyı ziyaret ettikten sonra bu alanlarda harika bir gün geçirebilmeniz mümkündür.
İvriz Kaya Anıtı’na giriş ücreti yoktur. Şehir merkezinde belirli dönemlerde yapılan turlara katılarak da burayı ziyaret edebilirsiniz.
Konya Etnografya Müzesi
Konya Etnografya Müzesi, Konya şehir merkezinde yer almaktadır. Yürüme mesafesinde bulunan müzeye ulaşım son derece kolaydır.
Konya Etnografya Müzesi, İlk olarak eğitim amaçlı kurulmuştur. Sonrasında 1975 senesine gelindiğinde Etnografya Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müze, 3 katlı yapıdan oluşmaktadır. Her katında farklı koleksiyonlar görebilmeniz mümkündür.
Müzenin bodrum katında arşiv, fotoğrafhane, halı ve kilim koleksiyonları, zemin katında teşhir salonu ve konferans salonu, birinci katında bürolar, kütüphane, eser depoları sergilenmektedir. Dört mevsim ziyaret edebileceğiniz tarihi yerler arasındadır.
Pazartesi günleri hariç diğer günler sabah 09.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Alâeddin Cami
Alâeddin Cami, Konya şehir merkezinde yer almaktadır. Camiye şehir içi dolmuşları ile kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.
Alâeddin Cami, şehrin merkezinde bulunan Alâeddin Tepesi’nde yer almaktadır. Anadolu Selçuklu Dönemi’nin en önemli ve en büyük camilerinden biridir. Cami, 1. Alâeddin Keykubat zamanında 1221 senesinde inşa edilmiştir. İslam mimarisi tarzında yapılan caminin üzeri toprak ve ağaç ile örtülüdür.
Cami’de Bizans ve Roma Dönemleri’ne ait mermer sütunlar da kullanılmıştır. Özellikle süslü çinileri ile dikkat çeken camiyi, her sene binlerce turist ziyaret etmektedir. Konya’ya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken önemli tarihi yapılar arasındadır.
Alâeddin Cami’ye giriş ücreti yoktur.
Eflatunpınar Hitit Anıtı
Eflatunpınar Hitit Anıtı, Konya şehir merkezine yaklaşık olarak 86 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D330 karayolu üzerinden ortalama 1,5 saat içerisinde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür. Ayrıca taksi hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz.
Eflatunpınar Hitit Anıtı, M.Ö. 12. yüzyılda Hititler Dönemi’nde yapılmıştır. Anıtın hemen önünde kutsal bir havuz bulunmaktadır. Ayrıca çok tanrılı Hititlerin Fırtına Tanrısı, Güneş Tanrısı, Dağ Tanrısı, Pınar Tanrısı gibi sembolik tasvirler de yer almaktadır. Anıt, yer ile gök arasında bir bağlantı kuran tanrıları anlatmaktadır.
Konya’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılar arasındadır. Dört mevsim de gelip ziyaret edebilirsiniz.
Atatürk Müzesi
Atatürk Müzesi, Konya şehir merkezine yürüme mesafesinde yer almaktadır.
Atatürk Müzesi, 1912 senesinde inşa ettirilmiştir. 1928 senesinde Konyalıların Atatürk’e hediye ettikleri ev olarak ön plana çıkmaktadır. Yapı, 20. yüzyıl mimari özelliklerini yansıtmaktadır. 1954 senesinde müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Müzenin içerisinde Atatürk’ün kullandığı kişisel eşyalar, fotoğraflar, yaşadığı döneme ait çeşitli belgeler, çeşitli gazete kupürleri, elbiseler, Konya’nın Kurtuluş Savaşı’ndaki görevini anlatan fotoğraf sergilenmektedir.
Konya’ya geldiğinizde mutlaka tarihi gezi listenize eklemeniz gereken önemli yerlerden biridir. Dört mevsim de ziyaret edilebilmektedir.
Sabah 09.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
İnce Minareli Medrese
İnce Minareli Medrese, Konya şehir merkezine sadece 350 m uzaklıktadır. Dilerseniz, yürüyebilir veya toplu taşıma araçlarını da kullanabilirsiniz.
İnce Minareli Medrese, 1254 senesinde Selçuklu Veziri tarafından hadis ilminin okutulması için inşa ettirilmiştir. Şehrin tarihini yansıtan yapının öne çıkan mimari özellikleri Selçuklu taş işçiliğini yansıtan taç kapısının üzerinde bulunan kabartmalı geometrik ve bitkisel motiflerin süslemeleri ile yazılmış olan Yasin ve Fetih sureleridir.
1901 senesinde ise çift şerefeli medresenin birinci şerefesine kadar olan bölümü yıkılmıştır. Bu tarihi yapı günümüzde Taş ve Ahşap Eserler Müzesi olarak hizmet vermektedir. Müze içerisinde Beylikler, Selçuklu ve Osmanlı Dönemleri’ne ait ahşap ve taş eserler sergilenmektedir. Konya’ya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi yapılar arasındadır.
Sabah 09.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında gelip ziyaret edebilmeniz mümkündür.
Selçuklu Köşkü
Selçuklu Köşkü, Konya şehir merkezine yaklaşık olarak 7 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Yeni Sille Caddesi üzerinden ortalama 15 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür. Ayrıca şehir merkezinden kalkan toplu taşıma araçlarını da tercih edebilirsiniz.
2. Kılıçaslan Dönemi’ne ait olduğu düşünülen Selçuklu Köşkü, Alâeddin Keykubat Dönemi’nde genişletilerek onarım görmüştür. Restorasyon yapılmasına rağmen günümüzde harap olmuş bir duvar şeklindedir. Tarihi yansıtan önemli bir mimari yapıdır.
Konya’ya geldiğinizde Selçuklu Köşkü’nü ziyaret ederek, keyifli bir tarihi yolculuğa çıkabilirsiniz. Dört mevsim de ziyaret edebileceğiniz tarihi mekânlar arasındadır.
Köklü tarihi, zengin kültürel mirası, doğal güzellikleri, camileri, türbeleri, müzeleri ile İç Anadolu’nun kültür turizminde öne çıkan şehri Konya’da tatilinizi planlamak için Konya Otelleri sayfamızı inceleyerek, her bütçeye ve zevke hitap eden oteller arasından seçiminizi yapabilirsiniz.Sille Aya Elena Kilisesi
Sille Aya Elena Kilisesi, Konya şehir merkezine yaklaşık olarak 11 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Yeni Sille Caddesi üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabileceğiniz gibi şehir merkezinden kalkan dolmuşlar ile de gidebilirsiniz.
Sille Aya Elena Kilisesi, 327 senesinde Constantin’in annesinin Kudüs ziyaretine giderken Konya’ya uğraması sonucu Hristiyanlara mabet yaptırmaya karar vermesi ile inşa edilmiştir. Kilise, Erken Hristiyanlık Dönemi’nin merkezlerinden biri olan Sille’de uzun süre onarım görmüş ve günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
Kilisenin en dikkat çeken bölümü ise kapısının üzerinde bulunan ve Yunan harfleri ile yazılmış olan 1822 tarihli Tamir Kitabesi’dir. Konya’ya geldiğinizde ziyaret etmeniz gereken tarihi yapılar arasındadır.
Sabah 09.00 ile akşam 18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Katolik Kilisesi
Katolik Kilisesi, Konya şehir merkezine yaklaşık olarak 350 m uzaklıktadır. Oldukça yakın bir konumda yer aldığından dolayı yürüyerek ulaşabilmeniz mümkündür.
Katolik Kilisesi, 1910 senesinde inşa edilmiştir. Hristiyanların ibadet merkezlerinden biridir. Yapımında kesme düzgün Sille taşları kullanılmıştır. Konya’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken önemli dini ve tarihi yapılar arasındadır.
Katolik Kilisesi’ne giriş ücreti yoktur. Dört mevsim de gelip ziyaret edebilirsiniz.
Şemsi Tebrizi Cami
Şemsi Tebrizi Cami, Konya şehir merkezine 1,2 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Ankara Caddesi ve Sultan Veled Caddesi üzerinden ortalama 5 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca şehir merkezinden kalkan dolmuşlara binerek de gidebilmeniz mümkündür.
Şemsi Tebrizi Cami, Şems’in makamı olarak bilinmektedir. 13. yüzyıldan günümüze kadar gelen yapı 1510 senesinde mescid ile birlikte tekrar yapılmış ve genişletilmiştir. Caminin kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. İnanç turizmi açısından önemli bir yere sahiptir.
Konya’ya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi yapılar arasında bulunmaktadır. Dört mevsim de gelip ziyaret edebilirsiniz.
Şemsi Tebrizi Cami’ye giriş ücreti yoktur.