Karabük Gezinizde Görmeniz Gereken Tarihi Yerler


Karabük Gezinizde Görmeniz Gereken Tarihi Yerler

Batı Karadeniz’in en gözde illerinden biri olan Karabük, tarihi ve doğal güzellikleri ile kendinden fazlasıyla söz ettirmekle beraber; gezginlerin keşif noktası haline gelmiştir. Karabük ili, her yıl on binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.

Karabük ilinin keşfedilmesi gereken tarihi ve turistik mekanları arasında; Safranbolu Evleri, İncekaya Su Kemeri, Cinci Hanı ve Hamamı, Hadrianapolis Antik Kenti, Yörük Köyü, Safranbolu Saat Kulesi, İzzet Mehmet Paşa Camii, Safranbolu Kent Tarihi Müzesi, Kasımsipahioğlu Konağı, Kaymakamlar Gezi Evi, Safranbolu Kalesi, Ulu Camii (Aziz Stefan Kilisesi), Hıdırlık Tepesi, Safranbolu Eski Çarı, Safranbolu Tarihi Cezaevi ve Tarihi Safranbolu Tabakhanesi yer almaktadır.

Safranbolu Evleri

Safranbolu Evleri, Karabük il merkezine aşağı yukarı 25 km uzaklıkta yer almaktadır. Gezginler, Safranbolu Evleri’ne özel araçları, taksiler ya da toplu taşıma araçları aracılığı ile kolayca ulaşım sağlama şansına sahiptir.

Geçmişi 18 ve 19. yüzyıla dayanan Safranbolu Evleri, 1988 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır. Osmanlı Dönemi’nde bu evlerin yumurta akından yapıldığı ve depreme uzun süre dayandığı söylenilmektedir. Buraya gelen gezginler, evlerin eski zamanı yansıtan mimarisini inceleyip hoş fotoğraflar çekilebilmektedir.

Safranbolu Evleri, yılın her günü ve günün her saati ziyaret edilebilmektedir. Safranbolu Evleri’ne herhangi bir giriş ücreti bulunmamaktadır.

İncekaya Su Kemeri

İncekaya Su Kemeri, Karabük il merkezine yaklaşık olarak 15 km uzaklıkta yer almaktadır. Safranbolu ilçesinde bulunan İncekaya Su Kemeri’ne toplu taşıma ile ulaşım bulunmamaktadır. Ulaşım, özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile sağlanmaktadır.

Su kaynağından ilçeye su taşımak amacıyla inşa edilen İncekaya Su Kemeri’nin ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Su Kemeri 116 m uzunluğunda, yerden yaklaşık olarak 60 m yüksekliktedir. Mimari değer taşıyan İncekaya Su Kemeri, ziyaretçilerine eşsiz manzaralar sunmaktadır.

İncekaya Su Kemeri, giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulundurmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyaret edilebilmektedir.

Cinci Han ve Hamamı

Cinci Han ve Hamamı, Karabük il merkezine yaklaşık 11 km uzaklıkta yer almaktadır. Gezginler, Cinci Han ve Hamamı’na ulaşımı toplu taşıma araçları, özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile sağlayabilmektedir.

Cinci Hamamı, Cinci Han’ın hemen üst katında yer almaktadır. Cinci Han, geçmişte Safranbolu’ya gelen tüccarların dinlendiği noktalardan bir tanesidir. Günümüzde ise restoran ve konaklama hizmeti sunmaktadır. Buraya gelen gezginler; bahçe katında bulunan çay bahçesinde çaylarını içip tarihi mekanı inceleme fırsatı bulabilmektedir.

Günümüzde aktif olarak kullanılan Cinci Hamamı’nın giriş ücreti 25 TL’dir. Çalışma saatleri 06:00 ile 22:00 arasındadır.

Hadrianapolis Antik Kenti

Hadrianapolis Antik Kenti, Karabük il merkezine yaklaşık olarak 45 km uzaklıkta yer almaktadır. Gezginler, Hadrianapolis Antik Kenti’ne ulaşım sağlamak için Karabük Otogarı’ndan kalkan ilçe otobüslerini, özel araçlarını ya da taksileri kullanabilmektedir.

MÖ. 1. yüzyıldan MÖ. 8. yüzyıla kadar Hadrianapolis Antik Kenti’n yerleşim yeri olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Zengin kalıntılara sahip olan Antik Kent’te pek çok yapı günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Akademik kazı çalışmaları hala devam etmektedir.

Hadrianapolis Antik Kenti, yılın her günü 24 saat ziyarete açıktır. Antik Kent’e giriş yapabilmek için herhangi bir giriş ücreti ya da giriş kısıtlaması bulunmamaktadır.

Yörük Köyü

Yörük Köyü, Karabük il merkezine yaklaşık olarak 18 km uzaklıkta yer almaktadır. Gezginler, Yörük Köyü’ne toplu taşıma araçları, taksiler ya da özel araçları aracılığı ile kolayca ulaşım gerçekleştirme şansına sahiptir.

Yörük Köyü için halk arasında, Karabük’ün bir ilçesi olan Safranbolu’nun küçük bir maketi de denmektedir. Anadolu’da ilk Türkleştirilen yerlerden biri olan Yörük Köyü, uzun zamanlar boyunca işgale uğramamıştır ve bu sayede konakları günümüze kadar ayakta durabilmiştir. Yörük Köyü’ne gelen gezginler, burada tarihi sokakları gezebilir ve yapıları inceleyebilir. Aynı zamanda tatilciler; buranın meşhur gözleme evlerinin lezzetli gözlemelerini de tatma şansına sahiptir.

Yörük Köyü, giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulundurmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Safranbolu Saat Kulesi

Safranbolu Saat Kulesi, Karabük il merkezine yaklaşık 11 km uzaklıkta yer almaktadır. Gezginler; özel araç, taksiler ya da toplu taşıma araçları ile kolayca ulaşım sağlayabilmektedir.

İçine çıkılabilen en eski saat kulesi olan Safranbolu Saat Kulesi, İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Safranbolu Saat Kulesi’nin Londra’dan getirilen orijinal saati halen çalışmaktadır. Buraya gelen gezginler Saat Kulesi’nin önünde hoş fotoğraflar çekebilmektedir.

Safranbolu Saat Kulesi, pazartesi günleri hariç 09:00 ile 17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

İzzet Mehmet Paşa Camii

İzzet Mehmet Paşa Camii, Karabük il merkezine yaklaşık olarak 10 km uzaklıkta yer almaktadır. İzzet Mehmet Paşa Camii’ye ulaşım gerçekleştirmek isteyen gezginler; toplu taşıma araçları, özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile kolayca ulaşım sağlayabilmektedir.

1796 yılında inşa edilen camii ve avlusu, altından geçen Akçasu deresi üzerine yapılan kemerler üzerinde bulunmaktadır. Daha öncelerde Manisa’da bulunan İzzet Mehmet Paşa’nın mezarı 2005 yılında cami avlusuna taşınmıştır.

İzzet Mehmet Paşa Camii, yılın her günü ve günün her saati ziyaret edilebilmektedir. Camiyi ziyaret edebilmek için herhangi bir giriş ücreti ya da giriş kısıtlaması bulunmamaktadır.

Safranbolu Kent Tarihi Müzesi

Safranbolu Kent Tarihi Müzesi, Karabük il merkezine yaklaşık olarak 10 km uzaklıkta yer almaktadır. Kent Müzesi’ne ulaşım gerçekleştirmek isteyen ziyaretçiler; toplu taşıma araçları, taksiler ya da özel araçlar aracılığı ile kolayca ulaşım gerçekleştirme şansına sahiptir.

1904-1906 yıllarında Hükümet Konağı olarak inşa edilen bu mekan 19 Ocak 1976 tarihinde çıkan yangın sonucunda tanınmaz bir hale gelmiştir. 2000 yılında restore edilmeye başlanan mekan 2006 yılında Kent Tarihi Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Buraya gelen gezginler, Safranbolu’nun geçmişten günümüze kadar gelen tarihini müzede bulunan fotoğraflar ve eşyalardan öğrenme imkanı bulmaktadır.

Safranbolu Kent Müzesi, giriş ücreti 3 TL’dir. Pazartesi günleri dışında saat 09:00 ile 17:30 arasında ziyarete açıktır.

Kasım Sipahioğlu Konağı

Kasım Sipahioğlu Konağı, Karabük il merkezine aşağı yukarı 20 km uzaklıkta yer almaktadır. Konak’a ulaşım; özel araçlar, taksiler ya da toplu taşıma araçları aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.

Kasım Sipahioğlu Konağı, 300 yıllık bir geçmişe sahiptir. Konak, günümüze kadar ilk günkü halini koruyarak gelmeyi başarmıştır. Yörük Köyü’nde bulunan bu konak en eski ev ünvanına sahiptir. Gezginler; burayı ziyaret edip köklü bir geçmişe sahip olan Kasım Sipahioğlu Konağı’nda geçmişe bir yolculuk yapma şansına sahiptir.

Kasım Sipahioğlu Konağı’na giriş ücreti 2 TL’dir. Konak; hafta içi saat 09:00 ile 19:00 arasında, hafta sonları ise 24 saat ziyarete açıktır.

Kaymakamlar Gezi Evi

Kaymakamlar Gezi Evi, Karabük il merkezine yaklaşık olarak 20 km uzaklıkta yer almaktadır. Gezi Evi’ne ulaşım; toplu taşıma araçları, özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile kolayca gerçekleştirilebilir.

Kaymakamlar Gezi Evi’nin adı, sahibi olan Hacı Mehmet Efendi’ye “Kaim-Makam” denmesinden gelmektedir. 1981 yılında Eğitim Merkezi olarak hizmet veren ev, ziyaretçilerinin gezi ve konaklama ihtiyaçlarını da karşılamıştır. Eski tarihlerden günümüze kadar gelen eşyaları ve tarihi yapısı ile pek çok gezginin dikkatini çekmektedir.

Kaymakamlar Gezi Evi’nin giriş ücreti 3 TL olarak belirlenmiştir. Haftanın her günü 09:00 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Safranbolu Kalesi

Safranbolu Kalesi, Karabük il merkezine aşağı yukarı 10 km uzaklıkta yer almaktadır. Safranbolu Kalesi’ne ulaşım; özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile sağlanmaktadır.

Kale, Bizans Dönemi’nde yapılmıştır. Safranbolu Kalesi'nin Dadybra Kalesi olarak anıldığı da bilinmektedir. Günümüzde sur ve duvarları yıkılmıştır.

Safranbolu Kalesi, giriş ücreti ya da herhangi bir kısıtlama bulundurmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Ulu Camii (Aziz Stefan Kilisesi)

Ulu Camii, Karabük il merkezine yaklaşık 9 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım; toplu taşıma araçları, taksiler ya da özel araçlar aracılığı ile sağlanmaktadır.

1870’lerde Rumlar tarafından yapılmış olan Ulu Cami, Osmanlı Dönemi’nde camiye çevrilmiştir. Ulu Camii, girişinde Rumca yazılmış kitabeler bulunmaktadır. Camiyi ziyaret eden tatilciler; dönemin mimarisi ve sanat anlayışı hakkında bilgi edinebilir.

Ulu Camii’ye herhangi bir giriş ücreti ya da giriş kısıtlaması bulunmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Hıdırlık Tepesi

Hıdırlık Tepesi, Karabük şehir merkezinden ortalama olarak 12 km uzaklıkta yer almaktadır. Tepe’ye ulaşım; özel araçlar ve taksiler aracılığı ile kolayca gerçekleştirilebilir.

Hıdırlık Tepesi; Safranbolu’ya yerleşen ilk Türklerin konuşlandığı ve yağmur duasına çıkıp Hıdırellez kutlamaları yaptıkları noktadır. Tepe’de; Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa’nın Türbesi, Hızır (Hıdır) Paşa’nın makamı ve Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarından biri olarak gösterilen Dr. Ali Yaver Ataman’ın anıt mezarı bulunmaktadır. Tatilciler; bu türbe ve mezarları inceledikten sonra eşsiz manzaranın da tadını çıkarabilir.

Hıdırlık Tepesi, yılın her günü ve günü her saati ziyaret edilebilmektedir. Tepe’ye giriş yapabilmek için herhangi bir giriş ücreti ya da kısıtlama bulunmamaktadır.

Safranbolu Eski Çarşı

Safranbolu Eski Çarşı, Karabük şehir merkezinden aşağı yukarı 10 km uzaklıkta yer almaktadır. Eski Çarşı’ya ulaşım gerçekleştirmek isteyen tatilciler; özel araçlar, taksiler ya da toplu taşıma araçları aracılığı ile kolayca ulaşım gerçekleştirme şansına sahiptir.

Safranbolu Eski Çarşı; bölgenin geçmişini yansıtan hediyelik eşyaların ve yöreye özgü çeşitli yiyeceklerin satıldığı oldukça geniş bir çarşıdır. Çarşı’yı ziyaret eden tatilciler; buradan sevdiklerine çeşitli hediyeler satın alabilir, lokumların tadına bakabilir ve şehrin geçmişi hakkında bilgi sahibi olabilir.

Safranbolu Eski Çarşı, yılın her günü ve günün her saati ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Safranbolu Tarihi Cezaevi

Safranbolu Tarihi Cezaevi, Karabük şehir merkezinden ortalama olarak 12 km uzaklıkta yer almaktadır. Tarihi Cezaevi’ne ulaşım gerçekleştirmek isteyen tatilciler; özel araçlar, taksiler ve toplu taşıma araçları aracılığı ile kolayca ulaşım gerçekleştirme şansına sahiptir.

Tarihi Cezaevi, oldukça köklü bir geçmişe sahiptir. Zamanla işlevini yitiren cezaevi, sonradan müzeye dönüştürülmüştür. Tatilciler; 1906 yılından beri ayakta olan bu yapıyı ziyaret edebilir, müze bölümünde bulunan eserleri inceleyebilir. Cezaevinde aynı zamanda kafe bölümü de bulunmaktadır.

Safranbolu Tarihi Cezaevi; pazartesi günleri hariç haftanın her günü, sabah saat 09:00 ile akşamüstü saat 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Safranbolu Tarihi Cezaevi’ne giriş yapabilmek için ise herhangi bir giriş ücreti ya da giriş kısıtlaması bulunmamaktadır.

Tarihi Safranbolu Tabakhanesi

Karabük şehir merkezinden ortalama olarak 10 km uzaklıkta yer alan Tarihi Safranbolu Tabakhanesi’ne ulaşım gerçekleştirmek isteyen tatilciler; taksiler, özel araçlar ya da toplu taşıma araçları aracılığı ile kolayca ulaşım gerçekleştirme şansına sahiptir.

800 yıllık bir geçmişe sahip olan tabakhane; aynı zamanda ülkemizin ilk ve tek gezi tabakhanesi olma özelliğine de sahiptir. Tatilciler; tabakhaneyi ziyaret ederek tarihi doku ve çeşitli eşyaları inceleme şansı bulabilir.

Tarihi Safranbolu Tabakhanesi, yılın her günü ve günün her saati ziyaret edilebilmektedir. Tarihi Safranbolu Tabakhanesi’ne giriş yapabilmek için herhangi bir giriş ücreti ya da giriş kısıtlaması bulunmamaktadır.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.