Elazığ’ın Görülmesi Gereken Tarihi ve Turistik Yerleri


Elazığ’ın Görülmesi Gereken Tarihi ve Turistik Yerleri

Doğu Anadolu’da bulunan Elazığ; ziyaretçilerine pitoresk göl ve dağ manzaraları sunan, kayak merkeziyle kış turizminin ve Hazar Gölü ile Doğu’da yaz turizminin öne çıkan bir merkezidir. Lezzetli yemekleri, nefes kesici manzaraları, ilgi çekici yerleri ile Türkiye’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Harput Kalesi’ni keşfetmekten Kapalı Çarşı’da yapılacak alışverişe kadar, tarihi ve kültürel simgeleri ile de keşfedilecek pek çok hazineye sahiptir.

Elazığ’da görülmesi gereken tarihi mekanların başında Harput Kalesi gelmektedir. Şehrin güneyindeki bir tepede bulunan kale, aynı zamanda şehrin en güzel manzaralarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Yerel bir deneyim ve Elazığ’ın tarih ve kültürü hakkında daha fazlasını öğrenmek için de Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ziyaret edilmelidir. Şehrin yerlilerinin kültürünü tanımak için, otantik eserler ve yerli halkın üretimi olan hediyelik eşyalar satın alabileceğiniz Elazığ Kapalı Çarşı’ya gidebilirsiniz.

Elazığ ziyaretinde görülmesi gereken diğer tarihi yerler arasında; Eski Hükümet Konağı, Tarihi Palu Köprüsü, İsmet Paşa Köprüsü, Ulu Cami, İzzet Paşa Camii, Mansur Baba Türbesi, Arap Baba Mescidi ve Türbesi, Sara Hatun Cami, Meryem Ana Kilisesi, Cimşit Bey Hamamı, Alacalı Cami, İmam Efendi Türbesi, Demirkapı Han, Kazım Efendi Türbesi, Üç Lüleli Çeşme, Belek Gazi Anıtı, Şefik Gül Kültür Evi ve Sultan IV. Murat Cami de yer almaktadır.

Harput Kalesi

Elazığ merkez ilçesinde Harput mevkiinde bulunan Harput Kalesi, merkeze 6 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Yerleşimin Paleolitik Çağ’a kadar gittiği Harput yerleşim bölgesindeki Harput Kalesi, M.Ö 6. yüzyılda Urartular tarafından inşa edilmiştir. Kale, daha sonra Perslerin kontrolüne geçmiş ve ardından da Roma egemenlik alanına girmiştir.

Ermeniler, Romalılar ve Sasaniler tarafından kullanıldıktan sonra, Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı’nın eline gelmiştir. Osmanlı döneminde, bölge en parlak dönemini yaşamış ve kale, bu ticaret merkezinde önemli bir yapı olmuştur.

Harput Kalesi, 2005-2009 yılları arasında restore edilmiş ve Elazığ turizmine kazandırılmıştır. Günümüzde kale, 24 saat ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir. Kalede bulunan seyir terasına giriş de ücretsizdir.

Tarihi Palu Köprüsü

Palu ilçesinde Murat Nehri mevkiinde bulunan Tarihi Palu Köprüsü, şehir merkezine 80 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ Bingöl Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Şehrin tarihi bir mirası olan Palu Köprüsü, Türkiye genelinde en görkemli 13.köprü seçilmiştir. Murat Nehri üzerinde zamana meydan okuyan bu tarihi köprü, eskiden İpek Yolu üzerindeki stratejik konumu nedeniyle İstanbul ve Bağdar arasında bağlayıcı köprü olarak bilinmiştir.

Köprünün kesin olarak ne zaman inşa edildiği bilinmese de, çeşitli dönemlerde ve IV. Murat’ın Bağdat seferi sırasında onarılmıştır. Köprü, günümüzde de 2010 yılında onarımdan geçirilerek Elazığ turizmine kazandırılmıştır.

Türkiye ve dünyanın birçok yerinden gelen turistlerin ziyaret ettiği Tarihi Palu Köprüsü, her yıl yaklaşık 5000 ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Buraya gidildiğinde, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma diğer tarihi eserler de görülebilir.

Tarihi Palu Köprüsü, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

İsmet Paşa Köprüsü

Baskil ilçesine bağlı Habibuşağı Köyü’nde bulunan İsmet Paşa Köprüsü, şehir merkezine 50 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ- Malatya Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Günümüzde Kömürhan Köprüsü ismiyle hizmet veren İsmet Paşa Köprüsü’nün yerine, Birinci Dünya Savaşı döneminde ahşap bir köprü yapılmıştır. Ancak köprü, nehrin sularının yükselmesinin ardından yok olmuştur. 1932 yılına gelindiğinde, inşaatı iki yıl süren İsmet Paşa Köprüsü inşa edilmiştir.

32 metre yükseklikte ve 110 metre uzunluktaki köprünün ismini Atatürk koymuştur. Beton malzemeden yapılmış, tek kemerli bir köprüdür. Büyüklük açısından, dünya genelinde en büyük sekizin köprü olduğu belirtilmektedir.

Köprü, günümüzde haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Kapalı Çarşı

Elazığ Merkez ilçesinde Çarşı mevkiinde bulunan Kapalı Çarşı’ya ulaşım İstasyon Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile toplu taşıma araçları ve yürüyerek ulaşım da rahattır.

Bir asırlık tarihi ile yöresel ürünler ve hediyelik eşyaların satışa sunulduğu Kapalı Çarşı’da; Elazığ’ın meşhur orciğinin pek çok farklı çeşidi, badem şekeri, pestil, Ağın leblebisi, Elazığ dutu, dut pekmezi, üzüm pekmezi, kuruyemişler, Türk kahvesi, dibek kahvesi ve çok daha fazlası bulunabilir.

Özellikle bayramlarda yoğun ilgi gören Elazığ Kapalı Çarşı, şehre gelen yerli ve yabancı turistler tarafından da hediyelik eşya alışverişi için tercih edilebilir.

Kapalı Çarşı’ya giriş ücretsizdir ve haftanın her günü ziyarete açıktır.

Ulu Cami

Elazığ Merkez ilçesinde Harput mevkiinde bulunan Ulu Cami, merkeze 7 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile toplu taşıma araçları ve taksi ile ulaşım da rahattır.

12. yüzyıl Selçuklu mimarisinin özelliklerini yansıtan Ulu Cami, buram buram tarih kokan dokusu ile Elazığ’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken tarihi yapılardan biridir. Minaresi sağ tarafa doğru hafif eğik konumda olması ile ilginç bir mimariye sahip olan cami, dikkat çeken iç avlusu ile de görülmeye değerdir. Bu cami, aynı zamanda Anadolu genelinde en eski camilerden biridir.

Ulu Cami’ye gelindiğinde, caminin yan tarafında bulunan Seyit Baba Türbesi de ziyaret edilebilir. Camiyi ziyaret ücretsizdir.

İzzet Paşa Camii

Elazığ merkez ilçesinde İzzet Paşa mevkiinde bulunan cami, tarihi dokusuyla şehrin görülmesi gereken yapılarından biridir. Camiye ulaşım, Şehit İlhanlar Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

19. yüzyılda dönemin Elazığ valisi İzzet Paşa tarafından inşa ettirilen cami; çift minareli ve çift şerefeli bir camidir. Osmanlı mimarisinin güzel bir örneği olan İzzet Paşa Camii, aynı zamanda Türkiye’nin ilk asansörlü minareye sahip camisidir. Akşam saatlerinde ışıklandırılması ile de görülmeye değerdir.

Caminin çevresinde dükkanlar, şadırvan ve kütüphane de bulunmaktadır.

İzzet Paşa Camii, merkezi konumu ile namaz saatlerinde oldukça kalabalıktır. Cami, haftanın her günü ibadete ve ziyarete açıktır ve girişler ücretsizdir.

Mansur Baba Türbesi

Elazığ Merkez ilçesinde Harput mevkiinde bulunan Mansur Baba Türbesi, merkeze 7 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Hoca Ahmet Yesevi’nin şeyhi Seyyid Baba Mansur’un türbesi, iki katlı ve sekizgen planlı ve manevi olarak etkileyici bir yapıdır. İç kısmı, günümüzde hala orijinalliğini korumaktadır.

Dönemin manevi önderlerinden Mansur Baba’nın türbesinin bulunduğu bu anıtsal yapının alt katı mezar yeri ve üst katı mescit olarak kullanılmaktadır.

Etkileyici ve huzur veren atmosferi ile Mansur Baba Türbesi, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Arap Baba Mescidi ve Türbesi

Şehir merkezinde Harput mevkiinde bulunan Arap Baba Mescidi ve Türbesi, merkeze 7 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Selçuklu Dönemi’ne ait bir yapı olan Arap Baba Mescidi ve Türbesi’nin hikayesi hakkında halk arasında farklı rivayetler dolaşmaktadır. Burada yatan kişinin, İlhanlılar Dönemi’nde ileri gelen kişilerden birine ait olduğu düşünülmektedir.

Üst katında bulunan mescit, oldukça etkileyici bir mimariye sahiptir. Alt katta ise Arap Baba olarak anılan şahsiyete ait olduğu düşünülen kişinin türbesi bulunmaktadır.

Arap Baba Mescidi ve Türbesi, valilikten izin alınarak ziyaret edilmektedir.

Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Elazığ merkez ilçesinde Üniversite mevkiinde bulunan Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, merkeze 3 km uzaklıktadır. Ulaşım, Gazi Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

1965 yılında Harput Müzesi ismiyle kurulan ve çevrede yapılan arkeoloji çalışmalarında ortaya çıkarılan eserlerin de dahil edilmesi ile daha geniş bir binaya geçen Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Elazığ’ın farklı dönemlerine ait tarihi bilgiler edinebileceğiniz bir müzedir.

Özellikle tarih meraklılarının ilgisini çeken müzede; toplamda 15.000 arkeolojik eser ve 5300 etnografik esere ek olarak sikkeler ve çok çeşitli tarihi eserler de sergilenmektedir.

Müzeye giriş ücreti kişi başı 5 TL ve öğrenciler için ziyaret ücretsizdir.

Sara Hatun Cami

Şehir merkezinde Harput mevkiinde bulunan Sara Hatun Cami, merkeze 6 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

15. yüzyılda Akkoyunlular tarafından inşa ettirilen cami, dönemin hükümdarı Uzun Hasan’ın annesinin emriyle yaptırılmıştır.

Ahşap olarak yapılmıştır ve taş işçiliğinin güzel bir örneği olan minberi de etkileyicidir. Günümüze kadar ayakta kalmayı başaran cami, III. Murat ve 1943 yılında yenilenerek bugünkü haline getirilmiştir.

Caminin bahçesinde bulunan şifa çeşmesi de cami ile aynı dönemde yapılmıştır. Çocuğu olmayan kadınların, bu çeşmeden su içtiği de söylenmektedir.

Sara Hatun Cami, günümüzde hala ibadete ve ziyarete açıktır. Ziyaret için ücret talep edilmemektedir.

Meryem Ana Kilisesi

Elazığ merkez ilçesinde Harput mevkiinde bulunan Meryem Ana Kilisesi, merkeze 7.5 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile toplu taşıma araçları ile ulaşım da rahattır.

179 yılında inşa edildiği düşünülen 1850 yaşındaki Meryem Ana Kilisesi, tarihte önceleri putların saklanması amacıyla inşa edilmiş, daha sonra Hristiyanlar tarafından kiliseye dönüştürülmüştür. Harput Kalesi’nin yakınlarındaki bir kayanın üzerinde yer alan kilisede, günümüzde hala ayinler düzenlenmektedir.

Kilisede, her yıl 15 Ağustos’ta Meryem Ana kutlama günü kutlanmaktadır. Bu kutlama gününde, Elazığ ve Türkiye’de yaşayan pek çok yerli ve yabancı ziyaretçi kiliseye dua için gelmektedir.

Meryem Ana Kilisesi, ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Cimşit Bey Hamamı

Elazığ merkez ilçesinde Harput mevkiinde bulunan Cimşit Bey Hamamı, merkeze 6 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Merkezden kalkan Harput otobüs ve minibüsleri ile de ulaşım sağlanabilir.

Akkoyunlular döneminde inşa edilen Sara Hatun Cami’nin hemen yanı başında bulunan Cimşit Bey Hamamı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde sipahi beyi olarak görev yapan Cimşit Bey’in emri ile yaptırılmıştır.

İki kapılı ve kare planlı bir yapı olan Cimşit Bey Hamamı’nın kubbeli halveti ve dört eyvanlı köşeleri de görülmeye değerdir. Günümüzde, bir kebap restoranı olarak kullanılmaktadır. Ensar Restaurant, aynı zamanda şehrin en ünlü restoranlarından biridir.

Alacalı Cami

Elazığ şehir merkezinde Harput mevkiinde bulunan Alacalı Cami, merkeze 6 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Merkezden kalkan Harput otobüs ve minibüsleri ile de ulaşım sağlanabilir.

Şehrin küçük ama etkileyici camilerinden biri olan Alacalı Cami, bulunduğu tepe üzerinden şehrin etkileyici manzaralarından birini de sunmaktadır. Dikdörtgen planlı bir camidir ve 13. yüzyılda Artukoğulları tarafından inşa edilmiştir. Caminin tavan bölümünde yer alan süslemeler de o dönemde yapılmıştır. Caminin bahçesinde bir park alanı da bulunmaktadır.

Alacalı Cami, günümüzde hala ibadete ve ziyarete açıktır. Ziyaret için ücret talep edilmemektedir.

İmam Efendi Türbesi

Elazığ şehir merkezinde Harput bölgesinde bulunan İmam Efendi Türbesi, merkeze 7 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Merkezden kalkan Harput otobüs ve minibüsleri ile de ulaşım sağlanabilir.

19. yüzyılda Elazığ’da yaşamış ve asıl adı Hafız Osman Bedrettin olan ve halk arasında İmam Efendi olarak anılan şahsın türbesinin bulunduğu İmam Efendi Türbesi, kare planlı ve büyük kubbeli bir yapıdır. 1924 yılında İmam Efendi’nin vefatının ardından türbesi yapılmıştır. Türbe, manevi olarak oldukça etkileyici atmosferi ile görülmeye değerdir. Türbenin çevresinde, Elazığ’da yetişmiş başka önemli kişilerin türbeleri de ziyaret edilebilir.

İmam Efendi Türbesi, haftanın her günü ziyarete açıktır ve ziyaret için ücret talep edilmemektedir.

Kazım Efendi Türbesi

Elazığ merkez ilçesinde Harput mevkiinde bulunan Kazım Efendi Türbesi, merkeze 6.5 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Harput otobüsleri ve taksi ile ulaşım da rahattır. Türbe, İmam Efendi Türbesi’nin çevresindeki türbelerden biridir. Kazım Efendi’nin kendisi de İmam Efendi’nin öğrencisidir.

Elazığ’ın manevi gönül önderlerinden Kazım Efendi, 1894 ve 1967 yılları arasında yaşamış bir zattır. Aslen Harput’ludur ve Fransızca öğretmenliği yapmıştır. İmam Efendi’den din dersleri aldıktan sonra tarikat yolunda çalışmaya başlamıştır. Evinde düzenli olarak dini sohbetler gerçekleştirerek manevi önderlik yapmıştır.

Vefatının ardından, tabutu Harput’a getirilmiş ve türbeye konulmuştur. Kazım Efendi Türbesi, bir süre önce yıkılmış ve 2020 yılında yenilenerek yeniden ziyarete açılmıştır.

Türbe, ücretsiz olarak ziyarete açıktır.

Demirkapı Han

Alacakaya ilçesinde Çakmakkaya mevkiinde bulunan Demirkapı Han, merkeze 85 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ Bingöl Yolu ve Alacakaya Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

İki dönüm bir arazi üzerindeki Demirkapı Han, 17.yüzyılda dönemin Osmanlı hükümdarı IV. Murat’ın emriyle Bağdat seferi için inşa edilmiştir. Kervanların konaklaması için yapılan bu han, günümüze kadar varlığını korumayı başarmıştır.

Biraz bakımsız olsa da, özellikle tarih meraklılarının ilgisini çekecek bir atmosfere sahiptir.

Demirkapı Han, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Balak Gazi Anıtı

Elazığ merkez ilçesinde Alayaprak mevkiinde bulunan Balak Gazi Anıtı, merkeze 6 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

20. yüzyılda Nurettin Orhan tarafından yapılan heykel, Artuk Bey’in torunu ve Behram Bey’in oğlu olan Belek Gazi’nin heykelidir.

Balak Gazi, Türkler ve Müslümanlar için benzersiz mücadeleler vermiş isimlerden biridir. Selçuklu hükümdarı, kendisine Müslüman Orduları Başkumandanı unvanını vermiştir. Balak Gazi döneminde, Halılar mağlup olmaya başlamışsa da, ölümünün ardından yeniden harekete geçmişlerdir.

Anadolu tarihinde önemli bir kumandan olan Balak Gazi’nin anıtı, şehir merkezinde ücretsiz olarak ziyaret edilmektedir.

Üç Lüleli Çeşme

Şehir merkezinde Harput mevkiinde bulunan Üç Lüleli Çeşme, merkeze 6 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elazığ Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Harput otobüsleri ve taksi ile ulaşım da rahattır.

Ağa Cami yakınlarındaki bu tarihi çeşme, 20.yüzyılın başında yaptırılmıştır. Eyvan tipte bir çeşmedir ve üzerindeki hayat ağacı motifi ve ay yıldızı işlemeleri de etkileyicidir.

Üç Lüleli Çeşme, günümüzde hala kullanılmaktadır ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Sultan 4. Murat Camii

Elazığ merkez ilçesinde Mollakendi mevkiinde bulunan Sultan 4. Murat Camii, merkeze 17 km uzaklıktadır. Ulaşım, Cahit Dalokay Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır.

Osmanlı padişahı IV. Murad’ın ibadet ettiği yer olarak Elazığ tarihinde özel bir yere sahip olan Sultan 4. Murat Camii, 1635 yılında inşa edilmiştir. Bu camide, Bağdat seferi öncesinde IV. Murat’ın 40 bin kişilik ordusuyla birlikte Cuma namazı kıldığı söylenmektedir.

1500 cemaat kapasitesi ile Elazığ’ın en büyük camilerinden biri olan Sultan 4. Murat Camii’nin avlusunda sergilenen taş da 1600’lü yıllardan günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Bu taş, Elazığ’a gelen yerli ve yabancı turistlerin de oldukça ilgisini çekmektedir.

Sultan 4. Murat Camii, günümüzde hala ibadete ve ziyarete açıktır. Giriş için ücret talep edilmemektedir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.