Çankırı Seyahatinde Gezilmesi Gereken Tarihi Yerler


Çankırı Seyahatinde Gezilmesi Gereken Tarihi Yerler

Tarihte Roma, Bizans ve Osmanlı gibi farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış Çankırı ilinin tarihi, aslında Hitit İmparatorluğu’na kadar uzanmaktadır.

Zaman içerisinde gelişen yüzü ile toplumsal olarak önemli bir gelişim gösteren Çankırı, bir yandan tarihini ve geleneklerini de korumaktadır.

Ilgaz Dağları, kayak ve kış sporları olanakları ile Çankırı’da en çok ziyaretçi çeken bölge olsa da, şehirde görülmeye değer pek çok tarihi ve turistik mekan da bulunmaktadır. Bir tepenin üzerinde etkileyici manzaralar sunan Çankırı Kalesi ve merkezdeki konumu ile Saat Kulesi, şehrin tarihi yapıları arasındadır.

Şehirde, ziyaretçiler için Çankırı tarihine ışık tutan müzeler de bulunmaktadır. Çankırı Müzesi, Masal Müzesi, Radyo ve İletişim Müzesi ve Tarihi Çamaşırhane Müzesi, şehrin mutlaka ziyaret edilmesi gereken müzeleridir.

Tarihi Çankırı evlerinin ve Osmanlı mimarisinin güzel bir örneği olan Askerağa Konağı da tarihi bir gezi için ziyaret edilebilir.

Çankırı seyahatinde görülmesi gereken tarihi yerler arasında ayrıca; Sakaeli Kaya Mezarları, Bayramören Tarihi Ahşap Köprüsü, Karataş Hamamı, Sultan Süleyman Cami, Çivitçioğlu Medresesi, Buğday Pazarı Medresesi, Hüyük Yeraltı Şehri ve Pir-i Sani Türbesi de yer almaktadır.

Çankırı Kalesi

Çankırı merkez ilçesinde Mimar Sinan mevkiinde bulunan Çankırı Kalesi, merkeze 2-3 km uzaklıktadır. Ulaşım, Kayabaşı Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu nedeniyle yürüyerek ve taksi ile ulaşım da rahattır.

Çankırı’da yüksek bir tepenin üzerine konumlandırılmış olan Çankırı Kalesi’nin tarihi Roma İmparatorluğu dönemine kadar gitmektedir. Roma’dan sonra Bizanslılar tarafından kullanılan kale Türkler tarafından ele geçirilerek Selçuklular ve ardından Osmanlı için de stratejik öneme sahip bir kale olmuştur.

Çankırı Kalesi, dörtgen planlı bir yapıya sahiptir. 150 metre uzunluğundaki kalenin içerisinde bir kaya mezarı ve bir türbe de bulunmaktadır.

Kale çevresi, günümüzde bir mesire yeri ve seyir tepesi olarak da kullanılmaktadır.

Çankırı Kalesi, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Çankırı Müzesi

Çankırı merkez ilçesinde bulunan şehrin en merkezi noktasında yer almaktadır. Müzeye ulaşım, Atatürk Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile yürüyerek ve toplu taşıma araçları ile de ulaşım sağlanabilir.

1970’li yıllarda bir arkeoloji ve etnografya müzesi olarak hizmete açılan Çankırı Müzesi’nde, doğa tarihi gibi bölümler de eklenmiştir.

Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin sergilendiği müzede; toplamda 1280 adet etnografik, 2500 arkeolojik eser ile 16 bin sikke sergilenmektedir. 1990’lı yılların sonlarında yapılan çalışmalarda, 8 milyon yaşında olduğu tahmin edilen fosillere de rastlanmıştır.

Zengin koleksiyonu ile tarihe bir yolculuk sunan Çankırı Müzesi’ne giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Müze, Pazartesi günleri hariç 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Masal Müzesi

Çankırı merkez ilçesinde Cumhuriyet mevkiinde bulunan Masal Müzesi, merkeze 500 metre uzaklıktadır. Ulaşım, Atatürk Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır.

Çankırı’da, özellikle çocuklu ailelerden ilgi gören müzelerin başında gelen Masal Müzesi, şehre gelen ziyaretçilerin de sıklıkla ziyaret ettikleri bir müzedir.

Belediyeye ait olan Kolağası Konağı’nda hizmet veren Masal Müzesi, şehrin tarihi evlerinin mimari özelliklerini yansıtması ile de özel bir yere sahiptir.

Anadolu’nun ünlü masallarına ev sahipliği yapan müze, yediden yetmişe ailenin her üyesini masal yolculuğuna çıkarmaktadır.

Çok çeşitli masalların anlatıldığı müze, Pazartesi günleri hariç 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Müzeye giriş ücretsizdir.

Ferit Akalın Radyo Ve İletişim Müzesi

Çankırı il merkezinde Karataş mevkiinde bulunan Ferit Akalın Radyo Ve İletişim Müzesi’ne ulaşım Atatürk Bulvarı ve Menderes Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile toplu taşıma araçları ile ulaşım da rahattır.

19. yüzyılda inşa edilen tarihi bir konakta hizmet veren müze, iki katlı bir müzedir. Giriş katında, iletişim aletlerinin tarihsel yolculuğunu gösteren çok çeşitli aletler sergilenmektedir. Üst katta ise telefon ve radyo gibi daha gelişmiş iletişim aletlerinin tarihine yolculuk edilmektedir. Müzede, Çankırı tarihine ışık tutan bölümler de bulunmaktadır.

Müzede, özellikle yumurtalı kağıt ve uzaktan kumandalı jeep mutlaka görülmesi gereken eserlerdir.

Ferit Akalın Radyo Ve İletişim Müzesi, Pazartesi günleri hariç 17:00’e kadar ziyarete açıktır.

Giriş ücreti; öğrenciler için 2 TL ve yetişkinler için 3 TL’dir.

Tarihi Çamaşırhane Müzesi

Çankırı merkezde Cumhuriyet mevkiinde bulunan Tarihi Çamaşırhane Müzesi’ne ulaşım Atatürk Bulvarı ve Vali Ayhan Çevik Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

1980’li yıllardan başlayarak 2000’li yıllara kadar çamaşırhane olarak kullanılan tarihi bir yapının içerisinde hizmet veren Tarihi Çamaşırhane Müzesi, 2006 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. Kendine has otantik havası ile müze, Çankırı’da gerçekleştirilen çeşitli kültürel ve sanatsal aktivitelere de ev sahipliği yapmaktadır.

Çankırı’nın tarihi yöresel kıyafetlerinin, günlük hayatta kullanılan eşyaların ve Çankırı insanının tarihine ışık tutmak için ziyaret edilebilir.

Müze, Pazartesi günleri hariç 17:00’e kadar ziyarete açıktır.

Giriş ücreti, kişi başı 3 TL’dir.

Askerağa Konağı

Çankırı merkez ilçesinde Mimar Sinan mevkiinde bulunan Askerağa Konağı, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Vali Ayhan Çevik Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

1928 yılında inşa edilen ve Askerağa Mehmet Aksoy’a ait olan bu tarihi konak, Askerağa’nın kızı tarafından onarımdan geçirilerek Çankırı halkının ve turistlerin ziyaretine açılmıştır.

İlk inşa edildiği yıllarda Askeri Kolordu olarak kullanılan bu tarihi konak, günümüzde bazı kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Askerağa Konağı, Çankırı tarihi evlerinin mimari özelliklerini yansıtması ile de özel bir yere sahiptir.

Askerağa Konağı, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Sakaeli Kaya Mezarları

Çankırı’da Orta ilçesinde Sakaeli Köyü’nde bulunan Sakaeli Kaya Mezarları, şehir merkezine 75 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-765 ve Korgun- Kurşunlu Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Devrez Çayı’nın yanı başındaki konumu ile oldukça etkileyici bir noktada bulunan Sakaeli Kaya Mezarları’nın tarihi Roma İmparatorluğu dönemine kadar gitmektedir. Bizans döneminde de kullanıldığı düşünülen bu mezar alanı, peri bacası oluşumları ile de etkileyici manzaralar sunmaktadır.

Köyün ortasından akan akarsuyu, peribacaları, 1000 yıldan daha uzun tarihi, yemyeşil doğası ve etkileyici manzaraları ile Sakaeli Kaya Mezarları, tarihe keyifli bir yolculuk yapmak isteyenler için idealdir. Mezarlık alanının yakınlarında, Devrez Vadisi’nde doğa yürüyüşü olanakları da sunulmaktadır.

Sakaeli Kaya Mezarları, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Bayramören Tarihi Ahşap Köprüsü

Çankırı’da Bayramören ilçesinde bulunan Bayramören Tarihi Ahşap Köprüsü, şehir merkezine 80 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-765 ve Korgun- Kurşunlu Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Altından Melen Çayı’nın aktığı bu tarihi köprü; kesme taştan ve ahşaptan yapılmış iki gözlü bir köprüdür. Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen köprünün tarihinin 19. yüzyıla uzandığı düşünülmektedir.

40 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğindeki Bayramören Tarihi Ahşap Köprüsü, 2002 yılında restore edilerek kiremit bir çatı da eklenmiştir.

Bayramören Tarihi Ahşap Köprüsü, tarihi dokusu ve etkileyici doğa manzaraları ile Çankırı’nın görülmeye değer tarihi yapılarından biridir.

Köprü, ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Karataş Hamamı

Çankırı merkez ilçesinde Tabakhane mevkiinde bulunan Karataş Hamamı, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Adnan Menderes Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile, taksi ve toplu taşıma araçları ile ulaşım da rahattır.

15. yüzyılın başında Çankırı Mütesellimi Ali Bey tarafından yaptırılan Karataş Hamamı, tarihi Alibey Cami’nin yanı başında yer almaktadır.

Haremlik ve selamlık olarak inşa edilen hamam, Çankırı Belediyesi tarafından restore edilerek günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Hamam, günümüzde Tuz Rehabilitasyon Merkezi olarak kullanılmaktadır.

Sultan Süleyman Cami

Çankırı merkez ilçesinde Karatekin mevkiinde bulunan Sultan Süleyman Cami, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Atatürk Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır.

Çankırı halı tarafından Ulu Cami olarak da bilinen Sultan Süleyman Cami, Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1500’li yıllarda yaptırılmıştır.

Sadık Kalfa tarafından inşa edilen bu tarihi cami, kare planlı ve kesme taşlı minareli bir camidir. Kubbelerinin üzeri ise kurşun kaplıdır. Sultan Süleyman Cami, 1558 yılından günümüze kadar ayakta kalması ile de özel bir yere sahiptir.

Cami, haftanın her günü ziyarete ve ibadete açıktır. Ziyaret için ücret talep edilmemektedir.

Buğday Pazarı Medresesi

Çankırı merkez ilçesinde bulunan Buğday Pazarı Medresesi, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Atatürk Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile toplu taşıma araçları ile ulaşım da rahattır.

1700’lü yıllarda inşa edilen medrese, aynı isimli caminin avlusunda yer almaktadır. İki katlı ve ahşap bir plana sahip olan medrese, günümüzde El Sanatları Merkezi olarak hizmet vermektedir.

Dört asırdır varlığını koruyan Buğday Pazarı Medresesi’nde, günümüzde yöresel kıyafetler, el sanatları, Çankırı mutfağını ve kültürünü yansıtan mutfak eşyaları gibi eserler sergilenmektedir.

Buğday Pazarı Medresesi, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.

Çivitçioğlu Medresesi

Çankırı merkez ilçesinde Karatekin Mahallesi’nde bulunan Çivitçioğlu Medresesi, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Vali Ayhan Çevik Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile taksi ve otobüsler ile ulaşım sağlanabilir.

16.yüzyılın ortalarında inşa edilen ve çevre illerden gelen öğrencilerin de eğitim gördüğü Çivitçioğlu Medresesi, açıldıktan kısa bir süre sonra önemli bir eğitim merkezine dönüşmüştür. Uzun yıllar bir eğitim binası olarak hizmet veren Çivitçioğlu Medresesi, ahşap ve taş süslemeli dış mekanı ile de görülmeye değerdir.

Günümüzde bir sanat merkezi olarak hizmet veren medrese, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Hüyük Yeraltı Şehri

Orta ilçesinde Hüyükköy’de bulunan Hüyük Yeraltı Şehri, şehir merkezine 60 km uzaklıktadır. Ulaşım, Eldivan Şabanözü Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Tarihi 300’lü yıllara kadar uzandığı düşünülen Hüyük Yeraltı Şehri, Çankırı’ya yapılacak tarihi bir gezide mutlaka görülmesi gereken tarihi mekanlardan biridir. İçerisinde kiler, kilit sistemleri, salon, hava bacası ve şapel gibi alanlar da görülebilmektedir.

Yapılan arkeoloji çalışmaları ile burada bulunan arkeolojik eserler, günümüzde Çankırı Müzesi’nde sergilenmektedir.

Hüyük Yeraltı Şehri, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Çankırı Saat Kulesi

Çankırı merkez ilçesinde Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan Çankırı Saat Kulesi’ne ulaşım Atatürk Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile taksi ve otobüsler ile ulaşım da rahattır.

19. yüzyılın ortalarında inşa edilen kule, Osmanlı İmparatorluğu’nun geç dönem eserlerinden biridir. Sade ve yalın mimarisi ile dikkat çeken saat kulesi, dikdörtgen gövdeli ve kare planlı bir yapıdır.

Şehre hakim bir noktada konumlandırılan kulenin balkonu ve saat kadranları da görülmeye değerdir.

Çankırı Saat Kulesi, ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Pir-i Sani Türbesi

Çankırı’da Çerkeş ilçesinde bulunan Pir-I Sani Türbesi, şehir merkezine 85 km uzaklıktadır. Ulaşım, Korgun Kurşunlu Yolu, D-100 ve E-80 üzerinden sağlanmaktadır.

1700’lü yılların sonunda inşa edilen Pir-I Sani Türbesi, Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir.

Pir-i Sani Camii’nin bitişiğinde bulunan türbe, tarihte burada önemli bir şeyh olan Hacı Mustafa Efendi’nin türbesine ev sahipliği yapmaktadır. Kitabesinde, Hacı Mustafa Efendi hakkında bilgiler de yer almaktadır.

Pir-I Sani Türbesi, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.