Çankırı Mutfağının Yöresel Yemekleri

Çankırı, hem Osmanlı mutfağından hem de Balkan mutfağından izler taşıyan zengin bir mutfağa sahiptir.
Hamur işi, Anadolu’nun diğer şehirlerinde olduğu gibi Çankırı mutfağında da önemli bir yer tutmaktadır. Hem tatlı hem de tuzlu olarak hamur işinin pek çok farklı versiyonu; ramazan, bayram ve düğün gibi toplantılarda servis edilmektedir.
Çankırı seyahatinde, yöre mutfağının öne çıkan bazı geleneksel lezzetleri restoran, kafe, pastane ve fırınların menüsünde bulunabilir.
Yaren güveci ve sarımsaklı et, şehrin tescilli lezzetleridir. Her ikisi de kuzu eti ile hazırlanır ve ana yemek olarak servis edilir. Genellikle güveçte pişirilerek servis edilir.
Cimcik hamuru çorbası ve Tatar hamuru çorbası da Çankırı mutfağının öne çıkan çorba çeşitleridir. Çankırı seyahatinde deneyebileceğiniz diğer yöresel lezzetler arasında; ince ekmek muskası, efelek sarması, yazma çöreği, hameyli, mıkla, cizlembeç, kül çöreği, Çankırı kıymalısı, yumurta tatlısı ve nokul da yer almaktadır.
Cimcik Hamur Çorbası
Çankırı mutfağının yöresel çorbalarından biri olan cimcik hamuru çorbası, hamur parçaları ile hazırlanan doyurucu bir çorbadır. Yapımı oldukça basittir ve genellikle Çankırı mutfaklarında pişirilir.
Önce bir hamur hazırlanır ve açılan hamurlar fiyonk şekline getirilir. Ardından tıpkı mantı gibi kaynar suda pişirilir. Terbiye edildikten sonra, üzerinde sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı sos ile birlikte servis edilir. Bazen, önceden hazırlanıp kurutularak da tüketilir.
Sofralarda başlangıç ve bazen de ana yemek olarak servis edilen Çankırı’nın bu meşhur çorbası, kış aylarında sıklıkla pişirilmektedir.
Derya Lokantası Sefer Usta’nın Yeri’nde Yaren Güveci
Çankırı kültürünün önemli simgelerinden biri olan yaren, “dost, arkadaş” anlamına gelen bir sözcüktür. Birlik ve beraberliği simgeleyen bu sembol, gönüllülüğün ve misafirperverliği de simgelemektedir.
Yaren kültürünün adını verdiği bu meşhur Çankırı lezzeti de kuzu etli ve sebzeli bir güveç yemeğidir. Yapması son derece pratiktir ve özel günlerde Çankırı mutfağında sıklıkla pişirilir.
Kuzu etleri soğan, sarımsak, domates, biber ve patlıcanlarla birleştirilip güveçte pişirilerek servis edilir. Özellikle kış aylarında tercih edilen bir yemektir.
Çankırı’da yöresel ve sulu yemek servisi yapan restoranların menüsünde bulabileceğiniz yaren güvecinin en iyi adreslerinden biri olarak ise Çankırı il merkezinde hizmet veren Derya Lokantası Sefer Usta’nın Yeri gösterilmektedir.
Restoran, Pazar günleri hariç 04:00 ile 19:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: İncili Çeşme, Bedesten Sk., No:27, Merkez
Börekçi Büfe’de İnce Ekmek Muskası
Çankırı’da paylaşma kültürünün önemli simgelerinden biri olan ince ekmek muskası, en sevilen yöresel lezzetlerden biridir.
Bir hamur işi çeşidi olan ince ekmek muskası; fırında ya da yağda kızartılarak pişirilir. Çıtır bir lezzete sahiptir ve sütlü olarak da pişirilebilir. Yufkalık ekmekler, tercih edilen peynirli ya da kıymalı harç ile buluşturulur ve muska şeklinde katlanır. Ardından sacın üzerinde ya da tavada pişirilerek sıcak olarak servis edilir.
İnce ekmek muskası, şehirdeki pek çok pastane ve börekçinin menüsünde bulunabilir. Çankırı il merkezinde hizmet veren Börekçi Büfe de bu nefis hamur işini deneyebileceğiniz yerlerden biridir.
Adres:Cumhuriyet, Atatürk Blv. 1 B, 18100 Çankırı Merkez/Çankırı
Derya Lokantası Sefer Usta'nın Yeri’nde Sarımsaklı Et
Çankırı’nın tescilli bir lezzeti olan sarımsaklı et, dana etlerinin soğan, sarımsak ve baharatlarla buluştuğu yöresel bir lezzettir.
Etler önce kuşbaşı doğranıp haşlanır. Ardından soğan ve kabuklu sarımsaklarla birlikte güveçte ya da tencere yemeği olarak pişirilir. Özellikle, kış aylarında Çankırı mutfaklarında sıklıkla pişen bir yemektir.
Şehrin en ünlü restoranlarından biri olan Derya Lokantası Sefer Usta’nın Yeri, bu yöresel lezzetin tadını çıkarmak için en iyi adreslerden biridir. Restoran, Pazar günleri hariç 04:00 ile 19:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: İncili Çeşme, Bedesten Sk. No:27, 18100 Çankırı Merkez/Çankırı
Yazma Çöreği
Hem Çankırı hem de Ankara mutfağında bulabileceğiniz yazma çöreği; un, tuz, maya ve ceviz ile hazırlanan, az malzemeli ve oldukça lezzetli bir hamur işidir.
Un, tuz ve maya ile hazırlanan hamur mayalanmaya bırakmadan hemen açılır ve ardından tepsiye alınıp üzeri yağlanır. Birkaç katta bir ceviz serpilir ve üzeri yağlanarak fırında pişirilir. Mayalama gerektirmediğinden, çok pratik bir yöresel lezzettir. Ceviz yerine pazı kullanılarak börek gibi de servis edilebilir.
Yazma çöreği, genellikle Çankırı mutfaklarında pişen bir hamur işidir. Çankırı’daki pastane ve börekçilerin menüsünde de bulunabilmektedir.
Derya Lokantası Sefer Usta'nın Yeri’nde Tatar Hamuru Çorbası
Çorba, Çankırı mutfağında öne çıkan lezzetlerden biridir. Çankırı mutfaklarında, hem başlangıç yemeği hem de ana yemek olarak servis edilen çorbanın en sevilen versiyonlarından biri de Tatar hamuru çorbasıdır.
Erişteli, yeşil mercimekli ve yoğurtlu bir çorba olan Tatar hamuru çorbasında; haşlanmış mercimekler erişte ile birlikte pişirilir. Ardından üzerinde salçalı sos ve isteğe bağlı olarak sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis edilir.
Lezzetli, ekonomik, doyurucu ve besleyici oluşu ile Çankırı mutfaklarında sıklıkla pişirilen çorbalardan biridir.
Çankırı il merkezinde yöresel lezzetler servis edilen Derya Lokantası Sefer Usta'nın Yeri, Tatar hamuru çorbasını deneyebileceğiniz restoranlardan biridir.
Restoran, Pazar günleri kapalıdır. Diğer günlerde 04:00 ile 19:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: İncili Çeşme, Bedesten Sk. No:27, 18100 Çankırı Merkez/Çankırı
Mıkla
Çankırı mutfaklarında özellikle kahvaltıda tüketilen bir lezzet olan mıkla, yumurtaların kıyma, soğan ve sarımsaklı yoğurtla buluştuğu yöresel bir lezzettir.
Mıkla yapımı için; kavrulan kıyma soğanla birlikte biraz daha pişirilir. Ardından içine yumurta kırılarak biraz daha pişirilir. Genellikle, üzerinde tereyağı gezdirilerek ya da sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis edilir.
Pratik, doyurucu ve lezzetli oluşu ile Çankırı yöresel mutfağında uzun bir geleneğin ürünü olan mıkla, şehirde yöresel yemek servisi yapılan restoranların menüsünde bulunabilir. Daha çok, Çankırı mutfaklarında kahvaltı sofralarında tercih edilen bir yemektir.
Hameyli
Çankırı mutfağının sevilen tatlılarından biri olan hameyli, şerbetli bir tatlıdır.
Önce bir hamur hazırlanır ve her bir parçası çay tabağı büyüklüğünde açılır. Ardından kuruması için beklenir ve üst üste dizilir. Cevizler serpildikten sonra tepsiye dizilir ve üzerine tereyağı gezdirilerek fırında pişirilir. Piştikten sonra, ılıyan tatlının üzerine şerbet dökülerek servis edilir.
Çankırı’da, özellikle iftar ve bayram sofralarında tercih edilen bir lezzettir. Özellikle Ramazan ayında tüketilen bir tatlı olduğundan, Ramazan ayında şehirdeki pek çok pastane ve tatlıcının menüsünde bulunabilir.
Çankırı il merkezinde hizmet veren Canoğlu Pastanesi, hameyli ve Çankırı mutfağının diğer yöresel tatlılarını bulabileceğiniz bir pastanedir ve haftanın her günü 07:00 ile 00:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Cumhuriyet Mahallesi Zeki Ömer Defne Sokak Abalı İş hanı, D:22/A, 18100 Çankırı Merkez/Çankırı
Kül Çöreği
Çankırı’nın yöresel hamur işlerinden biri olan kül çöreği, ekmeğe benzeyen ve genellikle kahvaltı sofralarında servis edilen bir çörektir. Ceviz içi ile birlikte tatlı ve kıymayla birlikte tuzlu olarak hazırlanabilir.
Kül çöreği için un; süt, yoğurt, yumurta, ceviz ve tereyağı ile birleştirilerek bir hamur oluşturulur. Ardından hamur 4-5 parçaya bölünür ve hafifçe açılır ve odun ateşinde iyice kızarana kadar pişirilir.
Çankırı’ya gittiğinizde, pek çok fırın ve pastanenin menüsünde bulabilirsiniz. İl merkezinde hizmet veren Karatekin Ekmek Fırını da kül çöreği satın alabileceğiniz yerlerden biridir.
Adres: İncili Çeşme, Tosya Cd. No:8, 18100 Çankırı Merkez/Çankırı
Çizlembeç
Çankırı yöresel mutfağının öne çıkan hamur işlerinden biri olan çizlembeç, yapması son derece kolay bir hamur işidir. Yalnızca üç malzeme ile hazırlanır ve tavada ya da sacda pişirilir.
Un, su ve maya yoğurulduktan sonra hamur haline getirilir. Kızaran sacın üzerine tereyağı sürülerek pişirilir. Sıcak ve soğuk olarak servis edilir ve genellikle yanında ayranla birlikte tüketilir. Genellikle, Çankırı mutfaklarında kahvaltı sofraları için pişirilen bir lezzettir.
Çankırı Kıymalısı
Kapalı kıyma adıyla da bilinen Çankırı kıymalısı, lezzetli bir hamur işi çeşididir. Pazar sofralarında ve kalabalık sofralarda tercih edilir. Genellikle sonbahar ve kış aylarında tüketilir.
Kıymalar bol soğan ve maydanozla birlikte harç haline getirildikten sonra, şehirdeki herhangi bir fırına götürülür. Ardından, fırında pidelik hamur ile birleştirilerek odun ateşinde pişirilir.
Efelek Sarması
Trakya mutfağından Çankırı ve Tokat mutfağına gelen efelek sarması, yöre halkı tarafından labada ismiyle de bilinmektedir.
Efelek otu; kıymalı, soğanlı, pirinçli ve salçalı bir harç ile muska şeklinde sarılır ve tencerede pişirilir. Genellikle, üzerinde yoğurt ile birlikte sıcak olarak ya da üzerine limon sıkılarak servis edilir.
Efelek sarması, genellikle Çankırı mutfaklarında pişen bir yemektir. Yöresel yemek servisi yapılan bazı restoranların menüsünde de bulunabilir.
Yumurta Tatlısı
Çankırı yöresel mutfağının öne çıkan tatlılarından biri olan yumurta tatlısı, az malzemeli, çıtır ve oldukça pratik bir şerbetli tatlıdır.
Beyazı ve sarısı ayrılan yumurtalar ayrı ayrı çırpılarak birleştirilir. Un eklenir ve bir fırın kabına aktarılır. Piştikten sonra şerbeti gezdirilir ve üzerinde toz fıstık ile birlikte servis edilir. Ramazanda ve bayramlarda sıklıkla tüketilen tatlılardan biridir.
Yumurta tatlısı, genellikle Çankırı mutfaklarında pişirilir.
Nokul
Çankırı mutfağında sevilen ve sıklıkla tüketilen hamur işlerinden biri olan nokul, genellikle tahin ve ceviz ile tatlı olarak veya sade şekilde tuzlu olarak servis edilmektedir.
Hem kahvaltılarda hem de misafir sofralarında bulabileceğiniz bir lezzet olan nokulun yapımında un, süt, yumurta, yoğurt ve sıvıyağ yoğrularak hamur haline getirilir.
Hamur kare şeklinde açıldıktan sonra tahin, şeker ve ceviz eklenip rulo haline getirilir ve bir bıçak yardımıyla dilimlenir. Ardında, üzerlerine yumurta sürülerek fırında pişirilir. İsteğe bağlı olarak üzerine şeker ve ceviz serpilerek de servis edilebilir.
Nokul, Çankırı merkez ilçesinde ve diğer ilçelerde hizmet veren pastane ve fırınlarda bulunabilir.