Bursa Tatilinizde Gezi Rotanıza Eklemeniz Gereken Tarihi Yerler
Bursa, Marmara Bölgesi’nin en ilgi çekici illerinden biri olmakla birlikte, aynı zamanda bölgenin en eski yerleşim yerlerinden de biridir. 7000 yıllık bir geçmişe sahip olan ve pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Bursa, özellikle Osmanlı Devleti ile birlikte en iyi dönemlerini yaşamıştır.
Osmanlı’nın ilk yıllarında başkent olan ve 1. Dünya Savaşı’na kadar önemli illerden biri olan Bursa, bu savaş ile birlikte Yunan ve İngilizler tarafından işgal edilmiştir. 11 Eylül 1922’de düşman işgalinden kurtarılan Bursa, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren hem bölgenin hem de tüm Türkiye’nin sevdiği illerden biri haline gelmiştir.
Bursa il sınırları içerisinde farklı noktalarda birbirinden önemli tarihi yapılar yer almaktadır. Bursa Kapalı Çarşı, Cumalıkızık Köyü, Bursa Ulu Camii, Bursa Kent Müzesi, Mudanya Mütareke Müzesi, İznik Kalesi, Tarihi Rum Mahallesi, Orhan Gazi ve Osman Gazi Türbeleri ve Muradiye Külliyesi görmek isteyebileceğiniz tarihi yapılar arasındadır. Bursa’nın gelişmiş ulaşım ağlarından yararlanarak kısa sürelerde tüm tarihi yerleri gezme fırsatına sahipsiniz.
Bursa Kapalı Çarşı
Bursa ilinin merkezinde, Bursa Heykel tarafında yer alan Kapalı Çarşı, şehrin ekonomik açıdan önemli noktalarından biri olmakla birlikte aynı zamanda tarihi açıdan da son derece önemlidir. Yüzlerce yıllık bir yapı olan kapalı çarşıya gitmek için Bursa merkezde olmanız yeterli olacaktır. Otobüs ve minibüsler ile birlikte kolaylıkla seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarında, Orhangazi Dönemi’nde yan yana olan hanların üzerlerine eklenen çatılar ile birlikte oluşturulan bu yapıya zamanla Sahaflar, Aktarlar ve Sipahiler gibi çarşılar eklenmiştir. Zamanla günümüzdeki kullanım haline ulaşan bu kapalı çarşı, 1958 yılında gerçekleşen yangında tamamen yanmıştır. Tekrardan inşa edilen ve daha modern bir hale kavuşturulan bu çarşı, içerisinde yer alan pek çok dükkan ile de ilginizi çekebilir.
Bursa Kapalı Çarşı, Pazar günleri dışında haftanın her günü hizmet vermektedir. 08:30 – 19:00 saatleri arasında bu çarşıyı ziyaret edebilmek mümkündür.
Cumalıkızık Köyü
Bursa’nın tarihi açıdan en önemli bölgelerinden biri olan Cumalıkızık Köyü, şehrin de en ünlü yerlerinden biridir. İl merkezine yaklaşık olarak 17 kilometre mesafede yer alan bu köye gitmek için dolmuş ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarının yanı sıra özel taksileri de kullanabilirsiniz.
UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne alınan bu köy, Osmanlı’dan bu yana bozulmamış yapısı ile dikkat çekmektedir. Evlerin ve sokakların otantikliğini koruduğu bu köy içerisinde gezmek sizleri yüzlerce yıllık bir yolculuğa çıkarabilmektedir. Ayrıca Cumalıkızık Köyü’ne sabah erken saatlerde giderseniz köyün kahvaltısını da denemeyi unutmayın.
Camileri, hanları, her mevsim bambaşka güzellikleri sunan durakları, profesyonel kayak merkezleri, yeşili ve mavisiyle kusursuz bir konaklama deneyimi yaşamak için Bursa Otelleri sayfamızdaki otelleri inceleyerek, size en uygun otelden yerinizi ayırtabilirsiniz.
Bursa Ulu Camii
Bursa’nın belki de en ünlü yapısı olan Bursa Ulu Camii, 4 yıllık bir çalışmanın sonucunda Yıldırım Bayezid tarafından mimar Ali Neccar’a 1399 yılında yaptırılmıştır. 600 yıllık bu yapıyı görmek için şehrin merkezinde olmanız yeterli olacaktır. Bursa’nın tüm ilçelerinden otobüs, minibüs, metro ve taksi ile bu camiye gidebilmek mümkündür.
Evliya Çelebi tarafından “Bursa’nın Ayasofyası” olarak adlandırılan bu camii, 2 minareye ve 20 kubbeye sahiptir. Duvarlarında yer alan 192 farklı yazı ile tarihsel açıdan önemli bir yapı olarak dikkat çeken Bursa Ulu Camii, aynı zamanda galaksi ve güneş sisteminin simgelerinin de yer aldığı son derece ilgi çekici bir minbere de sahiptir.
Bursa Kent Müzesi
Bursa’nın en merkezi tarihi yerlerinden biri olan Bursa Kent Müzesi, Bursa’ya dair bilgi almak ve tarihini öğrenmek için ziyaret edilmesi gereken noktalardan biridir. Bursa Heykel’de yer alan bu müzeye otobüs, minibüs ve özel taksiler ile kısa sürede gidilebilmektedir.
2004 yılında ziyaretçilerine kapılarını açan Bursa Kent Müzesi içerisinde 7000 yıllık tarihi eserler sergilenmektedir. Aynı zamanda Osmanlı padişahlarından 6’sının balmumu heykellerinin yer aldığı bu müze, farklı bölümleri ile birlikte ilgi çekici bir yer olmayı başarmaktadır.
Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri kapalı olan Bursa Kent Müzesi, haftanın diğer günlerinde 10:00 – 16:00 saatleri arasında ziyaretçilerine hizmet vermektedir.
Mudanya Mütareke Evi Müzesi
Bursa’nın ve Cumhuriyet Tarihinin en önemli yapılarından biri olan Mudanya Mütareke Evi Müzesi, adından da anlaşılacağı üzere Bursa’nın Mudanya ilçesinde yer almaktadır. İl merkezine yaklaşık olarak 35 kilometre mesafede yer alan bu müzeye Mudanya’ya giden otobüs ve minibüsler ile gidebilmek mümkündür.
Kurtuluş Savaşı’nı zafer ile sonlandıran antlaşmanın imzalandığı Mudanya Mütareke Evi Müzesi, ilk günkü görkemi ile Mudanya’da sahil şeridinde yer almaya devam etmektedir. 2 katlı bir bina olan bu binanın ilk katında İsmet İnönü’nün çalışma odası ve antlaşma görüşmelerinin yapıldığı salon, ikinci katında ise İsmet İnönü ve arkadaşlarının yatak odaları bulunmaktadır.
Pazartesi günü dışında haftanın her günü ziyaret edilebilen Mudanya Mütareke Evi Müzesi, 08:00 – 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
İznik Kalesi
Bursa’nın İznik ilçesinde yer alan ve şehrin eski yapılarından biri olan İznik Kalesi, İznik Gölü’ne yakın bir konumda yer almaktadır. İl merkezine yaklaşık olarak 80 kilometre mesafede yer alan İznik Kalesi’ne otobüs ve minibüsler ile gidebilmek mümkündür.
M.Ö. 258’li yıllara dayanan tarihi ile dikkat çeken İznik Kalesi, yaklaşık 5.000 metre uzunluğunda ve 13 metre yükseklikte yer almaktadır. Kalede yer alan İstanbul ve Lefke Kapıları’nda yer alan bazı tasvirler, M.Ö. 3. yüzyılda gerçekleştirilen bir savaşı yansıtmaktadır. İznik Kalesi, yalnızca İznik için değil; Bursa için de önemli bir tarihi yapıdır.
Tarihi Rum Mahallesi
Bursa’nın Mudanya ilçesinde yer alan Tarihi Rum Mahallesi, şehrin belki de en “renkli” tarihi yeridir denebilir. İl merkezine yaklaşık olarak 35 kilometre mesafede yer alan bu tarihi mahalleye merkezden kalkan otobüs, minibüs ve özel taksiler ile kısa sürede gidebilirsiniz.
Halitpaşa Mahallesi olarak da anılan bu mahalle, eski bir Rum mahallesidir. Nüfus mübadelesinden önce bölgede yaşayan Rumlar, mübadele ile birlikte göçmen Türkler ile birlikte yer değiştirmişlerdir. Fakat bu değişikliğe rağmen onlarca yıldır yapısı korunan bu mahalledeki evler rengârenktir. Aynı zamanda her sokağı denize çıkan bu mahallede gezintiye çıktığınızda sizi dinlendiren bir esinti ile birlikte yürüyebilirsiniz. Müthiş mimariye sahip olan Tarihi Rum Mahallesi evleri, görülmeye değerdir.
Orhan Gazi ve Osman Gazi Türbeleri
Yan yana bulunan 2 önemli türbe olan Orhan Gazi ve Osman Gazi Türbeleri, şehrin en önemli iki isminin yattığı yerlerdir. Bu türbeleri ziyaret etmek için şehir merkezinde olmanız yeterli olacaktır. Toplu taşıma araçları ve taksiler ile türbeler rahatlıkla gezilebilir.
Orhan Gazi Türbesi, eski bir yapı olmakla birlikte kendisinden daha eski bir yapının üzerine kurulmuştur. Bizans Kilisesi üzerine kurulmuş olan bu türbenin zemininde kiliseye ait mozaikleri görebilmek mümkündür. Bu türbenin yanında ise Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Gazi’nin türbesi bulunmaktadır.
Orhan Gazi ve Osman Gazi Türbeleri, Pazar günleri dışında her gün ziyaret edilebilmektedir. Türbelerin ziyaretçi saatleri ise 08:00 – 19:00 olarak belirlenmiştir.
Muradiye Külliyesi
Şehrin merkezi olarak kabul edilen Osmangazi ilçesinde yer alan Muradiye Külliyesi, görmek isteyebileceğiniz tarihi yapılardan biridir. Otobüs, minibüs ve metro gibi toplu taşıma araçlarının yanı sıra taksi ile de kısa sürede bu külliyeyi ziyaret edebilirsiniz.
1425 yılında yaptırıldığı bilinen bu külliye, Sultan 2. Murad tarafından inşa ettirilmiştir. Bursa’da yer alan son Osmanlı külliyesi olan Muradiye Külliyesi’nin bahçesinde 12 farklı türbe yer almaktadır. Külliyede ise cami, medrese, hamam ve darüşşifa gibi diğer alanlar bulunur.
Keşfedilecek pek çok noktası ile ziyaretçilerine dolu dolu bir seyahat fırsatı sunan Bursa için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Bursa Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.