Antalya Gezinizde Uğramanız Gereken Tarihi Yerler


Antalya Gezinizde Uğramanız Gereken Tarihi Yerler

Akdeniz Bölgesi’nin popüler tatil merkezlerinden biri olan Antalya, her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Yalnızca Türkiye’de değil dünya çapında bilinen bir turizm şehri olan Antalya, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi yapılarıyla da gezilecek birçok farklı destinasyona sahiptir.

Geçmişi M.Ö. 1. yüzyıla kadar dayanan Antalya’da kurulan ilk şehrin adı Attaleia olarak kullanılmıştır. Bergama Krallığı’nın Roma himayesine girmesinden sonra Romalılara geçen şehir, daha sonra Bizans ve Selçuklu Devleti’ne ev sahipliği yapmıştır. Birçok farklı medeniyetin iz bıraktığı bir şehir olan Antalya’da gezip görülebilecek pek çok antik kent ve tarihi yapı bulunmaktadır.

Keşfedilecek pek çok noktası ile turistlerin vazgeçilmez adresi olan Antalya için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Antalya Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Antalya geziniz sırasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi yapılar arasında; Alanya Kalesi, Apollon Tapınağı, Perge Antik Kenti, Antalya Müzesi, Patara Antik Kenti, Side Antik Kenti, Olympos Antik Kenti, Hadrian Kapısı, Xanthos Antik Kenti, St. Nikolas (Noel Baba) Kilisesi, Süleymaniye Cami, Kızılkule, Hıdırlık Kulesi, Aspendos Antik Tiyatrosu ve Aslanlı Lahit (Aslanlı Mezar) yer almaktadır.

Alanya Kalesi

Antalya’nın en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından olan Alanya Kalesi, Alanya ilçesinin Hisariçi Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir merkezine 135 kilometre mesafede bulunan kaleye, il merkezinden özel aracınız ile Mersin – Antalya yolunu takip ederek, taksi veya Alanya dolmuşlarıyla gerçekleştirebilirsiniz.

Yapımına Helenistik Dönem’de başlanan Alanya Kalesi, toplamda 250 metrelik bir yüksekliğe sahiptir. Çevresini sarmalayan 6 buçuk kilometrelik surları ile birlikte devasa bir yapı olan kalenin etrafında 140 adet kule bulunmaktadır. Selçuklu Dönemi’nde inşası tamamen bitmiş olan kalede birçok medeniyete ait izler görülebilmektedir.

Çevresinde birçok sarnıcın bulunduğu Alanya Kalesi, bölge tarihine ışık tutan ender yapılardan biridir. Antalya tatilinde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerin başında gelen Alanya Kalesi, haftanın her günü 08:00 ile 17:00 saatleri arasında açıktır.

Tatilinizi Antalya’nın en güzel tatil merkezlerinden Alanya’da planlamak ve konaklama seçeneklerine göz atmak için Alanya Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Apollon Tapınağı

Antalya’ya bağlı Side’de bulunan Apollon Tapınağı, mitolojide güzelliğin tanrısı olarak bilinen Apollon adına inşa edilmiştir. Şehir merkezinden 75 kilometre uzaklıkta yer alan Apollon Tapınağı’na özel araçla Mersin – Antalya yolunu Side tabelasına kadar takip ederek, taksi veya otogardan hareket eden Side dolmuşlarıyla gidebilirsiniz.

M.S. 150 yılında inşa edilen yapı, bir kısmı tahribata uğramış olsa da günümüze oldukça sağlam bir şekilde ulaşabilmiştir. Yunan mitolojisinde ışık ve güzelliğin tanrısı olarak öne çıkan Apollon adına dikilen tapınak, her yıl on binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Roma dönemi yapılarından olan Apollon Tapınağı, ihtişamlı yapısı ve muhteşem manzarasıyla birlikte haftanın her günü 08:00 – 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Perge Antik Kenti

Perge Antik Kenti, Antalya’nın Aksu ilçesine bağlı Barbaros Mahallesinde yer almaktadır. İl merkezine 16 kilometre uzaklıkta konumlanan Perge Antik Kenti’ne ulaşımlarınızı, şehir merkezinden Aspendos Bulvarını Aksu yönüne takip ederek, taksi veya otogardan binebileceğiniz Aksu dolmuşlarıyla yapabilirsiniz.

M.Ö. 1200 yılında inşa edilen Perge Antik Kenti, uzun bir süre Hititler tarafından kullanılmıştır. Tarihsel süreçte önce Roma, daha sonra Bizans İmparatorluğu’na ev sahipliği yapmış olan antik kent, günümüze kadar ulaşmıştır.

Perge Antik Kenti içerisinde gezebileceğiniz yapılar arasında antik tiyatro, hamam, stadyum, ev ve sütunlu cadde yer almaktadır. Yapıların birçoğu aradan geçen yüzyıllar boyunca doğal afet gibi nedenlerden dolayı tahribata uğramıştır. Perge Antik Kenti’nin öne çıkan yapısı antik tiyatrodur. Toplamda 15 bin kişilik seyirci kapasitesi ile inşa edildiği dönemin en iyi yapılarından olan tiyatro, bölgede mutlaka görülmesi gereken yapılardandır.

Antalya tatilinde ziyaret etmeniz gereken tarihi yapılardan olan Perge Antik Kenti, Nisan – Ekim arası 08.00 – 19:00, Ekim – Nisan arası 08:30 – 17:30 saatleri arasında gezilebilmektedir.

Antalya Müzesi
Antalya’nın kent belleği olan Antalya Müzesi, şehrin merkez ilçesi Muratpaşa’nın Bahçelievler Mahallesi sınırları içerisinde hizmet vermektedir. Müzeye ulaşımlarınızı yürüyerek, taksiyle veya Muratpaşa şehir içi dolmuşları ile yapabilirsiniz.

Türkiye’nin en büyük müzelerinden olan Antalya Müzesi’nde toplamda 13 sergi salonu ve aynı zamanda 1 adet açık hava galerisi bulunmaktadır. 7 bin metrekarelik büyük bir alana yayılmış olan müzede 5.000’den fazla tarihi eser, belge sergilenmektedir.

Antalya il sınırları içerisinde yapılmış olan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan eserlerin görülebildiği müze, aynı zamanda 1988 senesinde Avrupa Konseyi Müze Ödülü’ne layık görülmüştür. Aileniz ile birlikte keyifli bir tarihi gezi yapabileceğiniz müzede Çocuk Müzesi de bulunmaktadır.

Haftanın her günü 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Antalya Müzesi, Antalya tatilinde gezilecek yerler arasında öne çıkmaktadır.

Patara Antik Kenti

Antalya’nın en eski kentlerinden olan Patara Antik Kenti, Kaş ilçesine bağlı Kalkan Beldesinde yer almaktadır. Antalya’da mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılardan olan, Antalya’ya 220 kilometre uzaklıkta bulunan Patara Antik Kenti’ne özel aracınızla il merkezinden sırasıyla, Yazır, Korkuteli, Söğüt, Bekçiler ve Kumluova tabelalarını takip ederek gidebilirsiniz. Bölgeye aynı zamanda taksi veya Kalkan dolmuşlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.

Likya Birliği’nin başkentliğini üstlenmiş bir kent olan Patara Antik Kenti, M.Ö. 8. yüzyıla inşa edilmiştir. Birçok yapıya ev sahipliği yapan antik kent içerisinde görülebilecek eserler arasında antik tiyatro, hamam, tapınak ve stadyum bulunmaktadır. Patara Antik Kenti, Likya’ya başkentlik yaptığı için kent içerisinde kentin yönetim ile ilgili kararların alındığı meclis binası da bulunmaktadır. Bu yönüyle dünyada bir ilk olan antik kent, aynı zamanda Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilen Noel Baba, yani St. Nicholas’ın yaşamış olduğu bir şehir olma özelliği ile de dikkat çekmektedir.

Antalya tatilinizde gezi rehberinize ekleyebileceğiniz Patara Antik Kenti, haftanın her günü 08:30 ile 17:30 saatleri arasında gezilebilmektedir.

Side Antik Kenti

Side Antik Kenti, Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Selimiye Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Side Antik Kenti’ni ziyaret edebilmek için özel aracınızla Mersin – Antalya yolunu Manavgat’a kadar takip ederek, Selimiye yönüne devam etmeniz gerekmektedir. Kente ayrıca taksi veya Side dolmuşlarıyla da gidilebilmektedir.

Manavgat’ın popüler tatil merkezlerinden olan Side’nin tarihe tanıklık etmiş yapılarından olan Side Antik Kenti M.Ö. 1. yüzyılda inşa edilmiştir. Liman kenti olarak uzun bir süre kullanılmış olan Side Antik Kenti içerisinde kent surları ve sütunlu cadde, en çok dikkat çeken yapılar arasındadır. Side Antik Kenti ziyaretlerinizde mutlaka görmeniz gereken yapılardan olan Side Antik Tiyatrosu, 17.000 kişilik kapasitesi ile oldukça etkileyici bir görünüme sahiptir.

Antik kent içerisinde yer alan Side Müzesi de bölgede gezilebilecek noktalar arasındadır. Antalya tatilinde mutlaka ziyaret etmeniz gereken destinasyonlardan olan Side Antik Kenti, haftanın her günü 08:30 ile 19:30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Side’de tatilinizi planlamak için Antalya Side Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.

Olympos Antik Kenti

Olympos Antik Kenti, Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Kuzdere Mahallesi sınırları içerisinde görülebilmektedir. İl merkezine 80 kilometre uzaklıkta bulunan Olympos Antik Kenti’ne özel araçla sahil yolunu batı yönüne Kemer tabelasına kadar takip ederek, taksi veya Kemer dolmuşlarıyla yapılabilmektedir.

Antalya’nın en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Olympos Antik Kenti, ‘Tanrıların Kenti’ olarak bilinmektedir. 15. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin himayesine geçen Olympos, yalnızca Antalya’nın değil Türkiye’nin önemli tarihi kentleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda oldukça etkileyici bir manzaraya sahip olan Olympos Antik Kenti, Likya Uygarlığı’nın önemli kentlerindendir.

Kenti, Antalya tatilinizde haftanın her günü 08:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Xanthos Antik Kenti

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Kınık Mahallesi sınırları içerisinde inşa edilmiş olan Xanthos Antik Kenti, il merkezine 210 kilometre uzaklıktadır. Antik kente ulaşımlar Antalya – Denizli yolunu Kaş tabelasına kadar takip ederek, taksi veya Kaş dolmuşlarıyla yapılmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre M.Ö. 8. yüzyıla ait olduğu düşünülen Xanthos Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Perslerin bölgeye yapmış olduğu istilalar sonucunda bölge halkı kent terk etmiş ve büyük bir kısmı intihar etmiştir. Sağ kalıp kurtulanların tekrar bölgeye dönmesiyle birlikte canlanan Xanthos Antik Kenti, ilerleyen süreçte Likya Birliği’nin başkenti olarak kullanılmış ve daha sonra Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiştir. Xanthos Antik Kenti içerisinde görebileceğiniz yapılar arasında antik tiyatro, hamam, tapınak ve irili ufaklı evler bulunmaktadır.

Antalya’nın öne çıkan tarihi yapılarından olan Xanthos Antik Kenti, haftanın her günü 08:30 ile 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

St. Nikolas (Noel Baba) Kilisesi

Antalya’nın Demre ilçe merkezinde bulunan St. Nikolas (Noel Baba) Kilisesi, il merkezine 141 kilometre mesafede yer almaktadır. Kiliseye ulaşımlar, özel araçla Elmalı – Finike yolunu takip ederek, taksi veya Demre dolmuşlarıyla gerçekleştirilebilmektedir.

M.S. 6. yüzyılda inşa edilen Noel Baba Kilisesi, Hristiyanlar tarafından ayrı bir öneme sahip olan Aziz Nikolas’ın piskoposluk yaptığı bir kilise olarak öne çıkmaktadır. Girişinde yaklaşık 10 metrelik bir derinliğe inen merdivenleri kullanarak inilen kilise, Rodos’ta bulunan Rus Konsili’nce onarılmıştır. Duvarlarında çok sayıda fresk ve mozaik semboller bulunan kilisede aynı zamanda St. Nikolas’ın mezarı yer almaktadır.

Antalya tatilinde ziyaret edebileceğiniz Noel Baba Kilisesi, haftanın her günü 08:30 ile 17:30 saatleri arasında açıktır.

Süleymaniye Cami
Antalya’nın Kepez ilçesine bağlı Yeşiltepe Mahallesinde bulunan Süleymaniye Cami, il merkezine 5 kilometre uzaklıktadır. Süleymaniye Cami’ye ulaşımlar, il merkezinden Kepez dolmuşları, taksi veya özel araçla Kızılırmak Caddesini Kepez tabelasına kadar takip ederek yapılabilmektedir.

1231 yılında Selçuklu Devleti döneminde inşa edilen Süleymaniye Cami, Alaeddin Keykubat döneminde yapılmıştır. Yapımından kısa bir süre sonra yıkılmış olan cami, Osmanlı Devleti döneminde Kanuni Sultan Süleyman’ın emri üzerinde tekrar inşa edilmiştir.

Tek minareli camilerden olan Süleymaniye Cami’nin pencere ve kapılarında bulunan eş işçiliği oymaları görülmeye değer yapılar arasındadır. Osmanlı Dönemi camilerinden olan Süleymaniye Cami, günümüzde ibadete açık durumdadır.

Kızılkule

Alanya’nın öne çıkan tarihi yapılarından olan Kızılkule, Antalya il merkezine 130 kilometre uzaklıktadır. Alanya ilçe merkezinde sahile oldukça yakın bir konumda bulunan Kızılkule’ye il merkezinden ulaşımlar, özel araçla Mersin – Antalya yolunu sahil üzerinden doğu yönüne takip ederek, taksi veya otogardan yarım saatte bir hareket eden Alanya dolmuşlarıyla yapılabilmektedir.

13. yüzyılda inşa edilen yapı, Selçuklu Devleti döneminde yapılmıştır. Alaeddin Keykubat devrinde, denizden gelebilecek saldırılara karşı önlem amacıyla inşa edilen kale, aynı zamanda Alanya’nın sembolik yapıları arasındadır.

Kırmızı renklerin hakim olduğu kalenin inşasında kırmızı tuğlalar tercih edilmiştir. Adını buradan alan Kızılkule, içerisinde bulundurduğu tarihi yapıları ve eşsiz manzarası ile birlikte Antalya tatilinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken tarihi yerler olarak öne çıkmaktadır.

Bölgenin sembolik yapısı olan Kızılkule, haftanın her günü 08:30 ile 19:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Hıdırlık Kulesi

Antalya’nın merkez ilçelerinden olan Muratpaşa’ya bağlı Kılınçarslan Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Hıdırlık Kulesi’ne ulaşımlar, yürüyerek, taksi veya özel araçla yapılabilmektedir.

Giriş kısmı kare, üst kısmı daire şeklinde olan Hıdırlık Kulesi’nin Roma döneminde yuvarlak biçimde inşa edildiği düşünülmektedir. İlerleyen süreçte üzerine dairesel yapının eklendiği bilinen yapı toplamda 14 metrelik bir yüksekliğe sahiptir. Doğu bölümünde bulunan kapıdan girilen yapının içerisinde dar bir merdiven yer almaktadır. Buradan giriş yaparak küçük bir odaya girebileceğiniz Hıdırlık Kulesi aynı zamanda etkileyici bir şehir manzarasına sahiptir.

Antalya tatilinizde günün her saati ziyaret edebileceğiniz Hıdırlık Kulesi, Antik Çağ’dan günümüze kalan ender yapılar arasındadır.

Aspendos Antik Tiyatrosu

Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Sarıabalı Köyü’nde bulunan Aspendos Antik Tiyatrosu, il merkezine 45 kilometre uzaklıktadır. Aspendos Antik Tiyatrosu’na ulaşımlar, özel araçla Mersin – Antalya yolunu Serik’e kadar takip ederek, taksi veya Serik dolmuşlarıyla yapılmaktadır.

Günümüze kadar en az tahribatla ulaşabilmiş Roma tiyatrolarından olan Aspendos Antik Tiyatrosu, Antik Çağ döneminde inşa edilmiştir. 12.000 kişilik seyirci kapasitesiyle oldukça büyük bir yapı olan antik tiyatro, Selçuklular döneminde onarılmıştır. Aspendos Antik Tiyatrosu çevresinde görebileceğiniz bazilika, agora, su kemeri ve birçok kalıntı bulunmaktadır.

Halk arasında Belkıs olarak bilinen yapı, haftanın her günü 08:30 ile 19:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Aslanlı Lahit (Aslanlı Mezar)
Kaş’ın Andifli Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Aslanlı Lahit, il merkezine 180 kilometre uzaklıktadır. Aslanlı Lahit’e ulaşımlar, il merkezinden özel araçla Kaş yolunu takip ederek, taksi veya Kaş dolmuşlarıyla yapılabilmektedir.

Andifli Mahallesinin popüler bölgelerinden olan Uzun Çarşı’nın girişinde bulunan Aslanlı Lahit, bölgenin sembolik yapılarındandır. M.Ö. 6. yüzyıla ait yapı olan Aslanlı Lahit, Likya Uygarlığı mimarisine uygun bir şekilde inşa edilmiştir. Mezarın üst kısımlarında birçok farklı figür ve pencere bulunmaktadır.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.