Amasra Gezinizde Görmeniz Gereken Tarihi Yerler


Amasra Gezinizde Görmeniz Gereken Tarihi Yerler

Amasra, Bartın’ın tarihi ve turistik açıdan önemli ilçeleri arasındadır. Tarihi M.Ö. 12.yüzyıla kadar uzanan ilçe; Lidya, Pontus Krallığı ve Cenevizliler gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İlk ismi Sesamos olan ilçe, Gasgas ve Hitit hâkimiyetine girmiş, ardından Fenikeliler tarafından ticari amaçlı olarak kullanılmıştır. Cumhuriyet döneminde bucak statüsüne düşürülen Amasra, 1987 senesinde yeniden ilçe statüsüne geçmiştir.

Amasra’da tarihe tanıklık edebileceğiniz pek çok önemli tarihi yapı bulunmaktadır. Amasra’nın başlıca tarihi yapıları; Amasra Kalesi, Amasra Müzesi, Amasra Kemere Köprüsü, Direkli Kaya, Güzelcehisar Kalesi, Kuş Kayası Yol Anıtı, Amasra Cenova Şatosu, Amasra Antik Tiyatro, Amasra Feneri, Amasra Kemerdere Köprüsü, Amasra Edhem Ağa Konağı, Amasra Küçük Kilise, Bartın Fatih Cami ve Amasra Kaymakamlık Evi’dir.

Amasra Kalesi

Amasra Kalesi, ilçe merkezinde bulunmaktadır. Ulaşım için; Çekiciler Sokak ve Küçük Liman Caddesi’ni kullanabilirsiniz.

Amasra Kalesi, ilçenin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Kale, Zindan Kalesi ve Sormagir Kalesi olmak üzere toplam iki bölümden oluşmaktadır. Romalılar döneminde şehrin korunması amacı ile yapılan kale, ilk olarak Bizans döneminde inşa edilmiştir. 14-15.yüzyıllarda Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinde ise ciddi onarımlardan geçmiş ve kullanılmaya devam edilmiştir.

Kale içerisinde Cenevizlilerden kalma bir kilise bulunmaktadır. Bu kilise daha sonra camiye dönüştürülmüştür. Kale, tarihi geçmişinin yanı sıra harika manzarası ile de dikkat çekmektedir. Kale’nin tüm köşeleri Amasra manzaralıdır. Amasra Kalesi’ni tarihi gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.

Amasra Kalesi’ne giriş ücreti yoktur. Günün her saati ziyarete açıktır.

Amasra Müzesi

İlçe merkezinde yer alan Amasra Müzesi’ne ulaşım son derece kolaydır. Bulunduğu yakın konum gereği Cumhuriyet Caddesi ve Selahattin Eyüce Caddesi üzerinden yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Amasra Müzesi, ilçenin ilk ve tek müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Tarihi bir ilkokulun yenilenmesi ile 1982 senesinde hizmete açılan müze, ilçenin 3000 yıl öncesine uzanan tarihi geçmişini gelen ziyaretçiler ile buluşturmaktadır. Müze içerisinde arkeolojik ve etnografik eserlere yer verilmektedir.

Müze içerisinde 2 adet arkeolojik 2 adet etnografik olmak üzere toplam 4 adet sergi salonu bulunmaktadır. Bu salonları ziyaret ettiğinizde Roma, Helenistik, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemine ait pek çok tarihi eseri yakından görme fırsatını yakalayabilirsiniz. Bu salonlar harici bahçesinde de yakın tarihe ait pek çok tarihi eser sergilenmektedir.

Kış aylarında sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.30 arası, yaz aylarında ise sabah saat 08.00 ile akşam saat 19.00 arası ziyarete açıktır. Hafta sonu kapalıdır.

Amasra Müzesi’ne giriş ücreti 10 TL’dir.

Amasra Kemere Köprüsü

Amasra Kemere Köprüsü, ilçe merkezinde yer almaktadır. Çekiciler Sokak ve Küçük Liman Caddesi üzerinden yürüyerek ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Amasra Kemere Köprüsü, ilçenin simgelerinden biri haline gelmiştir. Sormagir Mahallesi ile Boztepe-Zindan Mahallesi’ni birbirine bağlayan köprü, sağında ve solunda harika bir deniz manzarasına sahiptir. Köprü, Roma döneminde inşa edilmiştir. Tarih boyunca Cenevizliler, Bizans ve Osmanlı’nın egemenliğine geçmiştir.

Köprü, geçmişten günümüze kadar pek çok hasara uğramıştır. Yakın zamanda büyük bir restorasyon geçiren yapıya tekne turları düzenlenmektedir. Bu tekne turlarına katılım sağlayarak, köprüyü yakından görebilirsiniz. Tarihi dokusunu hala korumayı başarmış köprüyü ziyaret ederken, harika deniz manzarasının fotoğrafını da çekebilirsiniz.

Amasra Kemere Köprüsü’nü günün her saati ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Direkli Kaya

İlçe merkezinde yer alan Direkli Kaya’ya, Çekiciler Sokak ve Küçük Liman Caddesi üzerinden yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Direkli Kaya, muhteşem deniz manzarası ile dikkat çeken tarihi yapılar arasındadır. Cenevizliler dönemine ait olan yapı, yaklaşık olarak 7 m uzunluğundadır. Yapının kayaya oyulmuş basamakları, mermerden yapılmış iskelesi ve denizle bağlantılı havuz bölümü bulunmaktadır.

Denizi aydınlatmak ve gözetlemek için yapılmış olan Direkli Kaya’yı mutlaka yakından görmelisiniz. Ayrıca buradan denize girebilir, yürüyüş yapabilir ve muhteşem manzara fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Direkli Kaya’yı her zaman ziyaret edebilirsiniz.

Güzelcehisar Kalesi

Güzelcehisar Kalesi, Amasra’nın Güzelcehisar Köyü’nde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 35 km uzaklıkta bulunan yapıya ulaşım için D010 kara yolunu kullanabilirsiniz. Özel araç ile ulaşım zor olduğu için kalenin 1,5 km uzağına aracınızı park edip, yürümeniz gerekmektedir.

Güzelcehisar Kalesi, Cenevizliler döneminden kalma önemli bir tarihi yapıdır. Yapıldığı dönemde tarihi Kromna kentini koruma amaçlı inşa edilmiştir. 1900’lü yıllarda oldukça görkemli bir görüntüye sahip olmasına rağmen günümüze sadece tek burcu sağlam olarak gelmiştir.

Kalenin en üst tepesine çıktığınız zaman Güzelcehisar Köyü’nün harika manzarasını görebilirsiniz. Kuzey yönüne baktığınızda ise Karadeniz’in eşsiz manzarası ile karşılaşacaksınız. Kaleyi ziyarete giderken yanınızda mutlaka fotoğraf makinenizi de getirmelisiniz.

Güzelcehisar Kalesi’ne giriş ücreti yoktur. Gün boyu ziyarete açıktır.

Kuş Kayası Yol Anıtı

Kuş Kayası Yol Anıtı, ilçe merkezine 4 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Zübeyde Hanım Caddesi üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kuş Kayası Yol Anıtı, M.S. 41-54 yıllarında Gaius Julius Aquilla tarafından inşa ettirilmiştir. Roma askerlerinin dinlenme ve su ihtiyaçlarını karşılama alanı olarak kullanılmıştır. Kaya dilimleri üzerine oturtulmuş olan yapının iki kitabesi bulunmaktadır.

Orta kabartma tekniği ile yapılmış kartal ve insan figürleri, kaya nişleri ve oturma sedirleri günümüze kadar sağlam olarak gelen bölümleri arasındadır. Yapıldığı dönemde anıtsal bir çeşmenin de varlığından söz edilmektedir. Ancak bu çeşme günümüze kadar gelememiştir.

Kuş Kayası Yol Anıtı’nı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Amasra Cenova Şatosu

İlçe merkezinde yer alan Amasra Cenova Şatosu’na ulaşım son derece kolaydır. Çekiciler Sokak ve Küçük Liman Caddesi üzerinden yürüyerek ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Amasra Cenova Şatosu, ilçenin popüler tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Cenova ailesi tarafından ilçedeki kalenin saray haline dönüştürmesi ile oluşturulmuştur. Şatonun toplam iki girişi bulunmaktadır. Bu girişlerden biri Cenova armalı bir ana kapıdır. Bu kapıya basamaklı kaldırımdan geçerek ulaşabilirsiniz.

Yapının diğer girişi ise kale içinde yüksek bir burç ile korunmaya alınmış şato kapısıdır. Amasra’ya egemen olmuş ailelerin armalarının bulunduğu taş bloklar, şatonun en dikkat çekici özelliklerinden biridir. Bu armalar günümüze kadar hiç hasar görmeden gelmeyi başarmıştır.

Amasra Cenova Şatosu’na giriş ücreti yoktur. Gün boyu ziyarete açıktır.

Amasra Antik Tiyatro

Amasra Antik Tiyatro, Aya Yorgi Tepesi’nin güney yamacında Kum Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Ulaşım için; Zübeyde Hanım Caddesi’ni kullanabilirsiniz.

Amasra Antik Tiyatro, Roma döneminden kalma tarihi yapılar arasındadır. 19.yüzyıldan bu yana tiyatro özelliğini kaybetmiş bu yapının büyük bir bölümü yıkılmıştır. Yaklaşık 5000 yıllık tarihe sahip olan yapı, M.Ö. 12. yüzyılda, Fenikelilerin yaşam alanı olarak kullanılmıştır.

Arkaik dönemden, Osmanlılar dönemine kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan antik tiyatro alanında tarihi surları görebilmeniz mümkündür. Osmanlı’nın son dönemlerinde mezarlık olarak kullanılan bu tarihi yapıyı, Amasra’ya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Amasra Antik Tiyatro alanını ücretsiz bir şekilde gezebilir ve ilçenin tarihi geçmişine doğru keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Amasra Feneri

Amasra Feneri, ilçe merkezinde yer almaktadır. Küçük Liman Caddesi ve Nöbethane Sokak üzerinden yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Amasra Feneri, tüm Karadeniz fenerleri arasında en eskilerinden biri olma özelliğini taşımaktadır. Karadeniz’in hırçın dalgalarını ve rüzgârını engelleyen bir adanın üzerinde bulunmaktadır. 77 m yüksekliğe sahip olan yapı, 1980 senesinden önce gaz ile aydınlanırken, sonrasında elektrik ile çalışmaya başlamıştır.

Amasra Feneri, ilçenin en güzel seyir noktalarından biridir. Bir tarafta Tavşan Adası’nın eşsiz güzelliğine hayran kalırken diğer tarafta harika gün batımına tanıklık edebilirsiniz. Ayrıca ziyaretiniz sırasında denizden geçen yunusları da görebilmeniz mümkündür.

Amasra Feneri’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Amasra Kemerdere Köprüsü

Amasra Kemerdere Köprüsü, ilçe merkezine 3 km uzaklıktadır. Cevizlik Vadisi’nde yer almaktadır. Özel aracınız ile Bartın Amasra Yolu’nu kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

Amasra Kemerdere Köprüsü, Roma İmparatoru Claudius Dönemi’nde inşa edilmiştir. Büyük kaya parçalarından yapılan köprünün ayağında, Roma-Pontus Savaşları’nda 7 askerin mızrak savaşı yaptıklarını tasvir eden silik kabartmalar yer almaktadır.

Amasra Kuş Kayası Anıtı’nın devamı olarak yapılan köprü, Bizans Dönemi’ne ait en önemli tarihi eserler arasındadır. Amasra’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir.

Amasra Kemerdere Köprüsü’nü ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Amasra Edhem Ağa Konağı

İlçe merkezinde yer alan Amasra Edhem Ağa Konağı’na ulaşım son derece kolaydır. Yürüme mesafesinde bulunan tarihi yapıya, Çekiciler Sokak ve Küçük Liman Caddesi üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Amasra Edhem Ağa Konağı, 1889 senesinde madenci Edhem Ağa tarafından İbrahim Ağa’ya yaptırılmıştır. Küçük liman bölgesinde yer alan yapı, Türk Ampiri denilen bir yöntemle inşa edilmiştir. İlçenin simgelerinden biri haline gelen yapı, Edhem Ağa’nın ailesinin kullanması için yapılmıştır.

1968 senesinde bir bölümü hasar gören konak, İbrahim Ağa’nın oğlu Celil Tamer ve Edhem Ağa’nın torunu Agâh Simberk tarafından aslına uygun olarak restore edilmiştir. Konak günümüzde hala ev olarak kullanılmaktadır.

Amasra Edhem Ağa Konağı özel mülk olduğundan dolayı ziyarete kapalıdır. Konağı dışarıdan incelebilmeniz mümkündür.

Amasra Küçük Kilise

Amasra Küçük Kilise, Amasra Kalesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe merkezinde bulunan bu tarihi yapıya, Çekiciler Sokak ve Küçük Liman Caddesi üzerinden yürüyerek ulaşabilmeniz mümkündür.

Amasra Küçük Kilise, eski bir şapeldir. Bizans Dönemi’nin en önemli kiliseleri arasında yer alan yapı, 15. yüzyılda Osmanlı Dönemi’nde camiye dönüştürülmüştür. Yapının duvarları moloz taş, tuğla ve devşirme malzemelerle yapılmıştır. Dörtgen planlı narteks üç bölümlü olup, çapraz tonozlarla örtülüdür. Yapının duvarlarında fresk izleri mevcuttur.

1930 senesinde ibadete kapatılan yapı, 2002 senesinde restore edilerek, Kültür ve Sanat Evi olarak kullanılmaya başlanmıştır. 9.yüzyıl tarihi yapıları arasında yer alan kiliseyi, Amasra’ya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Amasra Küçük Kilise’ye giriş ücreti yoktur. Günün her saati ziyaret edebilirsiniz.

Bartın Fatih Cami

Bartın Fatih Cami, ilçe merkezinde yer almaktadır. Oldukça yakın bir konumda yer aldığından dolayı Çekiciler Sokak ve Küçük Liman Caddesi üzerinden yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Bartın Fatih Cami, 9. yüzyılda kilise olarak inşa edilmiştir. Sonrasında Fatih Sultan Mehmet Dönemi’nde camiye dönüştürülmüştür. Kilise olarak kullanıldığı dönemde Bizans mimarisinin duvar işçiliğinin en güzel örneklerinden biri iken, camiye dönüştürülürken yapılan çalışmalar sonucu bu özelliğini yitirmiştir.

İnanç ve kültür turizmi açısından önemli olan bu tarihi cami, günümüzde hala ibadete açıktır. Amasra’ya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi yerler arasındadır.

Bartın Fatih Camisi’ne giriş ücreti yoktur. İstediğiniz gün ve saatte gelip ziyaret edebilirsiniz.

Amasra Kaymakamlık Evi

Amasra Kaymakamlık Evi, ilçe merkezinde yer almaktadır. Gen. Mithat Caddesi üzerinden yürüyerek ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Amasra Kaymakamlık Evi, 1884 senesinde Bolu mutasarrıfı İsmail Kemal Bey tarafından ilk olarak yaptırılmıştır. İlkokul olarak yaptırılan yapı sonrasında kaymakamlık evi olarak tadilat geçirmiştir. Kaymakamın bu binada oturmayı reddetmesi üzerine yapı, müzeye dönüştürülmüştür.

Amasra Kaymakamlık Evi, ilçenin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Yapıldığı dönemin tarihi izlerini yansıtmasının yanı sıra harika bir deniz ve şehir manzarasına sahiptir. İlçeye geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır.

Amasra Kaymakamlık Evi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Amasra'nın tarihi ve turistik duraklarını yerinde göreceğiniz ve konforlu bir tatil planı yapmak için Amasra Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.