Adıyaman'da Ziyaret Edilmesi Gereken Tarihi Yerler

Türkiye'nin önemli turistik şehirlerinden biri olan Adıyaman, her sene yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Yabancı turistlerin uğrak noktaları arasında yer alan şehir, binlerce yıllık geçmişiyle de beğeni kazanmaktadır. Başta Kommagene Krallığı olmak üzere pek çok medeniyetin etkisi altında kalan şehir, yüzölçümü açısından da geniş ve verimli topraklara sahiptir.
Günlerce sürecek gezi programları yapabileceğiniz şehirde saatlerce vakit geçirmeniz mümkündür. Gençlerin sıklıkla ziyaret ettiği Adıyaman, kültürel açıdan da ön plana çıkmaktadır.
Adıyaman'da yer alan başlıca tarihi yapılar arasında:Nemrut Dağı Milli Parkı, Arsameia Antik Kenti, Adıyaman Ulu Camii, Cendere Köprüsü, Perre Antik Kenti, Yel Baba Türbesi, Pirin Ören Yeri, Safvan Bin Muattal Türbesi ve Adıyaman Müzesi bulunmaktadır.
Nemrut Dağı Milli Parkı
Şehir merkezinden 20 kilometre uzaklıkta yer alan Nemrut Dağı Milli Parkı, her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Özel araçlarla veya otobüslerle rahatça ulaşım sağlayabileceğiniz bir mesafede bulunan milli parkın kültürel açıdan da büyük bir öneme sahip olduğu bilinmektedir. Pek çok tarihi yapının yer aldığı milli park, yüzölçümü açısından da oldukça geniş bir bölgeyi kapsamaktadır.
Heykel ve tapınakların yer aldığı tarihi bölge yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği yerler arasında bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarında ön plana çıkan milli park, Kommagene krallığına ait pek çok parçayı içerisinde bulundurmaktadır. Rehberler eşliğinde ziyaret edebileceğiniz milli park, fotoğraf çekmek isteyenler içinde uygun bir bölgede yer almaktadır.
Yılın her günü ziyarete açık olduğu belirtilen Nemrut Dağı Milli Parkı'nın sabah 09:00 ile akşam 18:30 saatleri arasında ziyaret edilebileceği bilinmektedir. Araç girişine uygun bir bölgede bulunan tarihi bölgenin kültürel açıdan önemli turistik yerler arasında bulunduğu belirtilmektedir.
Nemrut Dağı Milli Parkı'nın giriş ücreti 10 TL olarak belirlenmiştir.
Arsameia Antik Kenti
Adıyaman şehir merkezinden 25 kilometre uzaklıkta yer alan Arsameia Antik Kenti, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Özel araçlarla veya otobüslerle ulaşım sağlayabileceğiniz bir uzaklıkta bulunan Arsameia, yüzlerce yıllık geçmişiyle ön plana çıkmaktadır. Günümüzde aktif olarak arkeoloji çalışmalarının sürdürüldüğü alanda günübirlik geziler gerçekleştirmeniz mümkündür.
Fotoğraf çekmek isteyen kişilerin sık sık tercih ettiği yerler arasında bulunan Arsameia Antik Kenti, özellikle gün batımına doğru harika manzaraları ziyaretçilere tanıtmaktadır. Oldukça geniş bir yüzölçümüne sahip olan antik kentin gezi programları açısından sık sık tercih edildiği bilinmektedir. Yabancı turistlerin uğrak noktaları arasında yer alan Arsameia Antik Kenti, gençler tarafından da sık sık tercih edilen bir tarihi bölgedir.
Yılın her günü ziyarete açık olduğu belirtilen Arsameia Antik Kentini sabah 08:30 ile akşam 18:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Düzenli olarak gezi turlarının gerçekleştirildiği antik kentin araç girişine de uygun bir bölgede yer aldığı bilinmektedir.
Arsameia Antik Kenti'nin herhangi bir giriş ücreti uygulaması söz konusu değildir.
Adıyaman Ulu Camii
Şehir merkezinden 7 kilometre uzaklıkta yer alan Adıyaman Ulu Cami, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Özel araçlarla veya otobüsler yardımıyla ulaşım sağlayabileceğiniz bir mesafede bulunan Adıyaman Ulu Camii, tarihi yapısının yanı sıra mimari yapısıyla da dikkat çekmektedir. Yabancı turistlerin de sık sık ziyaret ettiği yerler arasında bulunan camii, ibadet saatleri dışında turistik açıdan ziyaret edilebilmektedir.
Yaklaşık 750 metrekare alanda yayılım gösteren caminin, yüzlerce yıl geçmişe dayandığı bilinmektedir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında inşa edilen yapının restorasyon çalışmalarıyla günümüze kadar ulaştığı bilinmektedir. Cami içerisinde yer alan kütüphane ve çeşme ziyaretçilerin kullanımına açık olarak hizmet vermektedir.
Yılın her günü ziyarete açık olduğu belirtilen camiyi istediğiniz zaman görebilmemiz mümkün. Mimari yapısıyla da Osmanlı zamanını anımsatan cami, araç girişine uygun bir bölge de yer almaktadır.
Cendere Köprüsü
Şehir merkezinden 20 kilometre uzağında yer alan Cendere Köprüsü, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Özel araçlarla veya otobüslerle ulaşım sağlayabileceğiniz bir uzaklıkta yer alan Cendere Köprüsü, fotoğraf çekimi açısından da ön plana çıkmaktadır. Yüzlerce yıllık geçmişiyle turistlerin beğenisini kazanan Cendere Köprüsü, restorasyon çalışmalarıyla günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu zamanında yaptırılan köprünün lojistik açısından kullanıldığı bilinmektedir. Günümüzde sessiz ve sakin bir bölgede yer alan köprünün yabancı turistler tarafından sık sık tercih edildiği görülmektedir. Araç girişine uygun bir bölgede yer alan Cendere Köprüsü, özellikle yaz aylarında ön plana çıkmaktadır. Gençlerin uğrak noktaları arasında yer alan tarihi köprü, yerden yaklaşık 20 metre yüksekliğe sahiptir.
Yılın her günü ziyarete açık olduğu belirtilen Cendere Köprüsü’nün herhangi bir giriş kısıtlaması söz konusu değildir. Özgürce ziyaret edip vakit geçirebileceğiniz yerler arasında bulunan Cendere Köprüsü, harika manzaralara komşu olmasıyla da turistlerin ilgisini çekmektedir. Araç girişine uygun bir bölgede bulunan tarihi yapı, Adıyaman’da mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.
Cendere Köprüsü’nün giriş ücreti yoktur.
Perre Antik Kenti
Adıyaman şehir merkezinden 25 kilometre uzaklıkta yer alan Perre Antik Kenti, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Özel araçlarla veya otobüslerle ulaşım sağlayabileceğiniz bir mesafede bulunan Perre Antik Kenti, yaz aylarının uğrak noktaları arasında bulunmaktadır. Eşsiz manzaralara komşu olmasıyla da ön plana çıkmayı başaran antik kent, günümüzde de arkeoloji çalışmalarının yapıldığı bir bölgedir.
Komagene Krallığı zamanında yerli halkın yaşadığı bu bölge tarihi yapısıyla olduğu gibi mimari yapısıyla da dikkat çekmektedir. Fotoğraf çekmek içinde tercih edilen antik kent, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktaları arasında yer almaktadır. Sessiz ve sakin bir bölgede yer alan tarihi yapının araç girişine uygun bir bölgede bulunduğu bilinmektedir.
Yılın her günü ziyarete açık olduğu belirtilen antik kentin herhangi bir giriş kısıtlaması söz konusu değildir. Özgürce ziyaret edip inceleyebileceğiniz Perre Antik Kenti, rehberler aracılığıyla da gezi yapabileceğiniz bir bölgedir. Restorasyon çalışmalarıyla günümüze kadar ulaşmayı başaran Perre Antik Kenti, Adıyaman’ın önemli turistik yerleri arasındadır.
Perre Antik Kenti’nin giriş ücreti yoktur.
Yel Baba Türbesi
Her sene binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Yel Baba Türbesi, şehir merkezinden 5 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Özel araçlarla veya otobüsler yardımıyla ulaşım sağlayabileceğiniz bir mesafe de bulunan türbe, tarihi yapısıyla olduğu gibi mimari yapısıyla da dikkat çekmektedir. Yabancı turistlerin sık sık tercih ettiği yerler arasında bulunan Yel Baba Türbesi, yol kenarında yer almaktadır.
Bölgeyi ziyaret eden turistler fotoğraf çekimi konusunda da ilgiyle yaklaşmaktadır. Osmanlı Mimarisinden kalıntıların bulunduğu türbede dua okuyanların sayısı da bir hayli fazladır. Türbe kenarında yer alan çeşme, ziyaretçilerin kullanımına açık olarak hizmet vermektedir. Araç girişine uygun bir bölgede bulunan Yel Bebe Türbesi’nin Adıyaman’da mutlaka gezilmesi gereken tarihi yerler arasında bulunduğu bilinmektedir.
Yılın her günü ziyarete açık olduğu belirtilen Yel Baba Türbesi’nin herhangi bir giriş kısıtlaması söz konusu değildir. Yaz aylarında sık sık tercih edilen tarihi yapı, restorasyon çalışmalarıyla günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Türbenin dış kısmı daha öncesinde hasar aldığı için ayrıca bir restorasyon çalışmasına uğramıştır.
Yel Baba Türbesi’nin giriş ücreti yoktur.
Pirin Ören Yeri
Adıyaman şehir merkezinden yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Pirin Ören Yeri, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Özel araçlarla veya gezi otobüsleriyle ulaşım sağlayabileceğiniz bir mesafe de bulunan tarihi bölge, yüzölçümü açısından oldukça geniş bir bölgeyi kapsamaktadır. Binlerce yıllık geçmişiyle ön plana çıkmayı başaran bölge, fotoğraf çekimi açısından avantajlı bir bölgede yer almaktadır.
Genellikle yaz aylarında ziyaret edilen Pirin Ören Yeri, yabancı turistlerin uğrak noktaları arasında bulunmaktadır. Rehberler eşliğinde de ziyaret edebileceğiniz ören yeri, harika manzaralara komşu olmasıyla da bilinmektedir. Özellikle gün doğumunda ve gün batımında fotoğraf için tercih edilen ören yeri, Adıyaman’da mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.
Yılın her günü ziyarete açık olduğu belirtilen bölgenin herhangi bir giriş kısıtlaması söz konusu değildir. Restorasyon çalışmalarıyla günümüze kadar ulaşmayı başarmış olan tarihi yapı, araç girişine de uygun bir bölgede bulunmaktadır. Aile grupları tarafından da tercih edilen bölgeyi günübirlik olarak ziyaret etmeniz mümkündür.
Pirin Ören Yeri’nin giriş ücreti uygulaması bulunmamaktadır.
Saffan Bin Muattal Türbesi
Adıyaman şehir merkezinden 15 kilometre uzaklıkta yer alan Saffan Bin Muattal Türbesi, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Özel araçlarla veya otobüsler yardımıyla ulaşım sağlayabileceğiniz bir mesafe de bulunan türbe, mimari yapısıyla da turistlerin beğenisini kazanmaktadır. Yabancı turistlerin sık sık tercih ettiği yerler arasında bulunan tarihi yapı, yaz aylarında ön plana çıkmaktadır.
Müslüman ziyaretçilerin sık sık bölgeye gidip dua okudukları görülmektedir. Türbe kenarında yer alan yazıt ve çeşme ise tarihi dokusunu bozmadan günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Yol kenarında bulunan türbe, özellikle gün batımında harika manzaralara şahitlik etmektedir. Gezi turlarının da düzenlendiği türbeyi arap turistler sık sık ziyaret etmektedir.
Yılın her günü ziyarete açık olduğu belirtilen türbenin herhangi bir giriş kısıtlaması söz konusu değildir. Özgürce ziyaret edip vakit geçirebileceğiniz yerler arasında bulunan türbenin araç girişine de uygun bir bölgede bulunduğu bilinmektedir. Adıyaman’da mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında bulunan Saffan Bin Muattal Türbesi, gençlerin uğrak noktaları arasındadır.
Saffan Bin Muattal Türbesi’nin giriş ücreti yoktur.
Adıyaman Müzesi
Şehir merkezinde yer alan Adıyaman Müzesi, her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Özel araçlarla veya otobüslerle ulaşım sağlayabileceğiniz bir mesafede bulunan müzeye yürüyerek de ulaşmanız mümkündür. Tarihi yapısıyla olduğu gibi mimari yapısıyla da ön plana çıkmayı başaran Adıyaman Müzesi, şehrin en geniş tarihi yapısı olmasıyla da bilinmektedir.
Gençler ve turistler tarafından sık sık tercih edilen bir bölgede bulunan Adıyaman Müzesi, yaz aylarının uğrak noktaları arasında yer almaktadır. Pek çok tarihi ve kültürel parçayı içerisinde barındıran müze, antik kentlerde bulunan arkeolojik malzemeleri de içerisinde bulundurmaktadır. Araç girişine uygun bir bölgede yer alan Adıyaman Müzesi, yüzölçümü açısından da geniş bir bölgeyi kapsamaktadır.
Yılın her günü ziyarete açık olduğu belirtilen müzeyi sabah 09:00 ile akşam 18:30 saatleri arasında görmeniz mümkündür. Gezi programlarının da düzenlendiği müzede fotoğraf çekme aktiviteleri ön plana çıkmaktadır. Özgürce ziyaret edip vakit geçirebileceğiniz müze, hareketli gösteri salonuna sahiptir.
Adıyaman Müzesi’nin giriş ücreti 5 TL olarak belirlenmiştir.
Adıyaman’ın tarihi ve turistik duraklarını yerinde göreceğiniz ve konforlu bir tatil planı yapmak için Adıyaman Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.